shutterstock 1446341498

De NS groeit! Door groei wel weer veel nieuwe problemen

Geen categorieaug 17 2019, 9:00
De groei van de parel van onze spoorwegen is sneller dan verwacht. Op het eerste gezicht klinkt het allemaal positief. Het ov wordt populairder, dit betekent dat steeds meer mensen de auto laten staan en dus de trein of bus pakken. Goede ontwikkelingen, maar toch zijn er genoeg zaken waar de NS zelf wat kopzorgen over heeft.
Gisteren kwam Roger van Boxtel met de halfjaarcijfers van de Nederlandse Spoorwegen. Wat blijkt? De prognoses die de overheid zelf heeft gemaakt over de passagiersgroei kunnen beter worden versnipperd. De overheid verwacht dat onze spoorwegen haar limiet bereiken rond 203o. De NS zelf verwacht met nieuwe prognoses dat dit al gaat gebeuren tussen 2025 en 2027.
Wat betekent dit dan voor ons? Simpel gezegd komt het 'spoorplafond' - zoiets als het glazenplafond voor de spoorwegen - eerder in beeld dan verwacht. Dit betekent dat de NS sneller dan verwacht niet genoeg capaciteit heeft om aan de vraag te voldoen. Dus nog vollere treinen, en nog minder kans op een zit plek midden in de spits.

Het is fijn dat meer reizigers voor de trein als duurzaam vervoermiddel kiezen, ook met oog op het klimaatakkoord. Nu het spoorplafond vervroegd in zicht komt, hebben we dringend meer capaciteit nodig om meer treinen te kunnen rijden

Nu komt de aap uit de mouw: de NS heeft op korte termijn meer overheidsgeld nodig om de toekomstige capaciteitsproblemen voor te zijn. Dit om al te beginnen met het verbouwen van het spoor zodat ons spoor de toename van het treinverkeer aankan.
Volgens de overheid is extra overheidsgeld nog niet nodig. De overheid meent dat ze genoeg doen op dit moment - en onze overheid blinkt natuurlijk uit in infrastructurele bouwvertragingen.

We investeren in treinen die vaker en sneller rijden, moderne stations en perrons, en slimmer gebruik van het spoor

Gaat dit betekenen dat het ov er qua doorstroom weer op achteruit gaat? De NS zat al enkele jaren qua imago weer in de lift, ze willen problemen logischerwijs voorkomen. Moet de overheid de NS tegemoetkomen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten