shutterstock 602603000

Dit gebeurt er als je actie voert tegen windmolens: groffe arrestatie, 6 weken brommen, al je rekeningen geblokkeerd

Geen categorieaug 15 2019, 21:00
Een schokkend verhaal in Trouw over de anti-windmolenactivist Jan Nieboer. Zonder deugdelijk bewijs werd de man vanwege z'n politieke mening opgepakt terwijl hij gewoon aan het werk was op zijn kantoor. Met een heel arrestatieteam. Zes weken lang zat hij vast, meer dan een maand zag hij z'n familie niet en op alles wat hij bezit is beslag gelegd.
Dingen die slecht zijn voor je gezondheid? Roken, drinken, drugs en... actievoeren tegen de plaatsing van tientallen windmolens in Drenthe. Doe je dat toch, dan weet de overheid je te vinden en krijg je meteen wat misdaden in je schoenen geschoven. In Trouw lezen we het ijzingwekkende relaas van Jan Nieboer. Volgens het OM heeft hij dreigbrieven gestuurd, maar heeft daarvoor geen overtuigend bewijs. De rechter-commissaris geval z'n vrijlating nu twee weken geleden.
Ondertussen is de familie van Nieboer getraumatiseerd (want ja, ook daar is ingevallen), en is een goede poging gedaan z'n bedrijf om zeep te helpen. Want de man spreekt zich uit tegen de komst van windmolens en dat is natuurlijk verboden:

"Er kwam een pakjesbezorger van DHL het kantoor van Nieboer (voor belasting, administratie en advies) in het Drentse Nieuw-Buinen binnenlopen. Nieboer zat achter zijn computer te werken. Of hij meneer Nieboer was, vroeg de bezorger, die een grote doos droeg. Of hij even wilde tekenen voor ontvangst. Op het moment dat Nieboer zijn handtekening zette, stormden een stuk of acht politiemensen in kogelwerende vesten zijn kantoor binnen. De doos was leeg.

Voordat Nieboer goed en wel besefte wat hem overkwam, zat hij geboeid op de achterbank van een Audi A9 die ‘met 180 per uur’ richting Groningen reed, naar het politiebureau. “Alsof ik zes moorden had gepleegd.” [...]

Zes weken later, op 31 juli, kwam hij vrij. Het Openbaar Ministerie had hem nog zestig extra dagen vast willen houden, maar de rechter oordeelde anders. [...] "Op alles is beslag gelegd, op onze bankrekeningen en onroerend goed, op rekeningen van mensen van wie ik bewindvoerder ben. Het Openbaar Ministerie ruïneert in één klap je leven en dat is kennelijk ook de inzet. Ze willen je compleet ontregelen.”

Fijn hè, zo'n rechtsstaat zoals we die in Nederland kennen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten