Een ‘jongerenpartij’ in de Tweede Kamer is geen goed idee: een banale vorm van de identiteitspolitiek

Fee Buurmans schrijft in een column op BNDeStem het voorstel om een jongerenpartij op te richten. Buurmans stelt dat zo’n partij moet worden opgericht als tegenwicht van bijvoorbeeld 50Plus. Het partijprogramma? Een waslijst aan electorale snoepjes zoals ‘gratis festivaltickets’. Dit is dus precies waar niemand op zit te wachten: politieke partijen die zich toespitsen op details.

En het is ook nog eens goedkope identiteitspolitiek ook, zo’n jongerenpartij met allemaal gratis goodies. Zo’n beetje van het niveau BoerBurgerBeweging (BBB), dat niet alleen een fonetisch drama is, maar ook weinig creatieve ideeën voortbrengt. Het gaat in het geval van de BBB weer om ‘vage doelgroepen’ en cadeautjes aan de gebruikelijke sectoren.

Net als de BBB richt Fee Buurmans zich in haar denken over een ‘jongerenpartij’ op één beperkte doelgroep: de linkse jongeren die zitten te wachten op gratis festivaltickets vanuit de Rijksoverheid. Belachelijk gewoon. Een jongerenpartij volgens die lijnen past prima naast een partij als de Partij voor de Dieren, wiens fractieleden zich niet bezighouden met ‘mensenzaken’ en ook een selecte doelgroep hebben: dierenmensen.

Natuurlijk is het logisch dat politieke partijen zich toespitsen op een bepaalde doelgroep, maar uiteindelijk kun je ook doorslaan in de stratificatie van de samenleving. What’s next? Een sportpartij? Of de partij voor de rokers? In ieder geval heeft Buurmans ideeën voor wat zo’n jongerenpartij voor elkaar moet gaan boksen, we houden ons hart vast:

“Ik heb vast wat ideetjes. Waar die partij voor zou staan, is duidelijk. Elk jaar een festivalticket naar keuze. Gratis reizen met een trein tot vijf jaar na het afronden van de studie. Alcoholaccijns drastisch omlaag. Vergoeding van de overheid op streamingdiensten zoals Netflix en en Spotify. Supereducatief.’

Wat Nederland niet nodig heeft zijn méér kleine splinterpartijen die een selectie doelgroep hebben en identiteitspolitiek bedrijven daarmee. Het zou de versplintering van de politiek verder aanjagen en de stabiliteit van het bestuur van het land schaden. Veel beter zou het zijn als reguliere partijen beter hun best doen om identiteiten als jongeren te vertegenwoordigen. Dat bespaart ook een boel overhead en ‘gratis festivaltickets’.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. meneer cactus

  Je kan oprichten wat je wilt maar elke partij zal toch het hele maatschappelijke spectrum in het partijprogramma moeten hebben staan. Het wordt wel steeds belangrijker om het zorgvuldig door te rekenen zodat je kosten en baten duidelijk in beeld hebt.

  Je hebt niets aan bijvoorbeeld onbeperkte migratie politiek als je de kosten niet eerlijk deelt met je electoraat. Populistische linkse demagogie hebben we immers genoeg.

  Als je een nieuwe partij opricht zou ik er voor gaan dat het voorgestelde beleid geheel is doorgerekend en daarmee bereik je veel potentiele kiezers. De linkse luchtfietserij komt altijd met het kostenplaatje achteraf en dan is het altijd maar een paar miljoen. Maar al die missers over een jaar lopen stilletjes in de mijarden.

  Nieuwe partij heel goed idee maar dan wel met solide inzichtelijk partijprogramma

 2. Dik

  Tja… iedereen mag in principe een partij oprichten, al zou dat voor de staatsgevaarlijke islamitisch geënte partijen als DENK verboden moeten zijn. Door dit soort enge clubjes kan de invloed van islam groeien terwijl vaststaat dat het nergens goed voor is, sterker nog, toenemende invloed van islam is áltijd garantie voor grote maatschappelijke problemen. Overal waar islam verschijnt verdwijnt de vrijheid en ligt de dood op de loer, islam is namelijk gebaseerd op dood, verderf en op bloedvloeien.

 3. peetjuhhhh

  Nee dit kan niet. Jongeren hebben geen ontwikkelde hersenen. Ze mogen niet drinken. Ze mogen niet roken, want slecht voor hun onderontwikkelde hersens. Dus ze kunnen niet in de kamers, daarvoor zoeken we mensen met ontwikkelde hersens. En dat is al moeilijk genoeg met de volwassenen.

  1. Agios

   Goed gedacht. Hiermee geef je aan dat groen en links gevuld wordt door een grote groep hersenlozen…

 4. Kretoloog

  Eens met Teunis.

 5. ikweetwatikwil

  Hoe halen ze het in hun hooft. Een jongeren partij. Laat jongelui nu jongelui blijven. Ze hebben nog niets mee gemaakt. Waar willen die over praten . Over hun avondje uit?
  Dat ze nog niet volgroeit zijn, is al gezegd. Laat ze maar een aanhangsel van de partij van hun keuze blijven. En zelfs die partijen weten zich soms geen raad met ze.

 6. Kapitein Haddock

  Zomer is bijna voorbij.
  Dus stoppen met komkommer nieuws!

 7. Mars020

  Lijkt mij geen goed idee. Dan krijg je daar een soort van Ballorig, met ballenbakken enz. Voor dat je het weet zit de hele tweede kamer in het speelparadijs. Lao glipt ook naar binnen en gaat samen met Jesse in de ballenbak liggen kroelen.

 8. Jantje

  Dan pis je als ouwere jongere mooi overal naast de pot.

  1. Mars020

   Klopt, want die potten hangen nogal laag.

 9. Agios

  Ik vind het idee lovenswaard Wat??? Jazeker. Het is een bekende truc, deze keer bedacht door een niet zo’n slim groepje, maar ok. Een jongerenpartij zal de mensen die op groen en links stemmen drastisch doen afnemen. Deze partijen hebben dit in het verleden namelijk ook geflikt door ferm te gaan staan voor het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd. Het zou wel aardig zijn als ze nu met het eigen wapen bestreden worden. En, heeft een jongerenpartij toekomst? Natuurlijk niet en daarom vind ik het ook een goed idee.

 10. Parajack

  Moeten we maar niet aan beginnen. Er is al een soort van jongerenpartij(Groen Links) met een onvolwassen leider en ook de nieuwe leider, ha,ha, van D’66 hoort nog in de speeltuin thuis. Kortom, er doen al genoeg suffe ideetjes de ronde, daar hebben we geen nieuwe jongerenpartij voor nodig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.