Video: Syp Wynia suggereert dat Rutte III de verkiezingen manipuleert via belastingmaatregelen

Journalist Syp Wynia suggereert dat het Kabinet Rutte 3 bewust tracht de verkiezingen te beïnvloeden via belastingmaatregelen. In gesprek met Coen de Jong op Café Weltschmerz legt hij uit hoe het beïnvloeden van verkiezingsuitslagen door zittende regeringen precies in zijn werk gaat “dat doen ze niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland” zo voegt Wynia eraan toe. 

Volgens Wynia is de Nederlandse economie open en bijzonder beïnvloed door de wereldeconomie, maar spelen de kabinetten op een vreemde manier in op schommelingen in de economie. Volgens Wynia een “vreemde afwijking in vergelijking met andere landen”. Welke dat is? Volgens Wynia ook wel het “zoete en het zure”.

Daarmee verwijst Wynia naar het patroon dat zittende regeringen in de eerste jaren van hun zittingstermijn veelal bezuinigen en de lasten voor huishoudens en bedrijven verhogen, om dan in de laatst termijn van de regeringsperiode de koopkracht van bepaalde kiezersgroepen te verbeteren. Dit om het kiezersclientèle van de bestaande partijen tevreden te houden en te bewegen tot het stemmen op de regeringspartijen.

Volgens Wynia is het verder opmerkelijk dat de kabinetten in Nederland economische crises verergeren door pro-cyclisch beleid. In plaats van de economie te ontlasten ten tijde van algehele problematiek, verhoogde Rutte in het verleden steeds weerd de belastingen toen de economie in een recessie verkeerde. Nu de verkiezingen van 2021 eraan komen is het de verwachting dat de lasten weer worden verlicht zodat men via “doelgroepenbeleid” de juiste kiezersgroepen kan charmeren te stemmen op de regeringspartijen.

Het aftellen is begonnen…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. meneer cactus

  Dat doen ze ook , met name met de toeslagen waardoor de middengroepen altijd de sjaak zijn. Dat waren juist de groepen waar de VVD stemmers zich bevonden. Als de middengroepen nu nog niet door hebben dat de vvd linkser is dan de pvda leren ze het nooit

  1. Deathspank

   Ze gaan het heus nog wel eens leren. De volksopstand is alleen maar een kwestie van tijd. De rechtse geluiden in Europa worden steeds sterker, als ze er niks mee doen wordt het vanzelf uitgevochten op straat!

   1. C.A.Barstow

    @Deathspank:

    +1

   2. santiago

    Deathspank. Ga de straat maar op. Je hebt geen poot om op te staan en ze slaan je verrot.
    Onze elite heeft de boel goed afgetimmerd hoor en zitten vast in het zadel.
    Ik begrijp best wat je bedoelt en ik zou graag met je meegaan, maar het heeft geen enkele zin.

   3. Trude Herr

    U ziet ze in gedachten al marcheren. Man tegen man gevechten. TV erbij…

    1. meneer cactus

     triest he dat de politiek die beelden gewoon laat passeren

    2. Siemien

     Ja Trude ziet liever, net als zijn grote voorbeeld Hi*ler, kleine kinderen marcheren

     1. Julian

      Het lijkt eerder aan jou voorbehouden Siemien. Jij die het altijd daarover heeft….

   4. HierBenIk

    Helemaal mee eens. Het is slechts een kwestie van tijd. Maar we zijn al flink op weg met onze ‘Foei gesprekjes’ i.p.v. ‘lik op stuk beleid’. Uiteindelijk pikt de bevolking dit niet meer en gaat men daardoor voor eigen rechter spelen.

   5. Original NL

    Quote….Ze gaan het heus nog wel eens leren. De volksopstand is alleen maar een kwestie van tijd….
    Lulkoek..een nederlander krijg je de straat niet eens op…sorry maar dat gaat echt niet gebeuren…en dat weet het kartel drommels goed.

   6. Deathspank

    Wat ik bedoelde was meer dat naar mijn idee de polarisatie zo zal toenemen dat mensen elkaar vanzelf de hersens gaan inslaan. Gelijkheidsdenken is als een soort broeierige baal hooi waaronder alles wordt weggeveegd, op een gegeven moment vliegt het in de fik.

 2. Kleptomaantje

  Je moet wel oerdom zijn als je met je volle verstand in dit soort verkiezingsstuntjes trapt.
  Van %31 procent belasting naar %39 belasting omder rutte(officiële cijfers) dit ligt waarschijnlijk nog hoger ivm stijging lokale lasten bij ons midden van het land ongeveer %30.
  Maar goed we hebben nou eenmaal te maken met ruim de helft van Nederland die gewoon niet zo slim zijn..
  Daar valt ook de huistrol onder.

  1. Watcher

   @Klepto weet je wat het is/
   80% procent wat in jouw ogen links is ziet niets in het z.g rechts van de PVV, FvD en SGP.
   Dan liever de nadelen van het z.g links.

   Pas als de meerderheid de vuilnisbakken doorzoekt naar voedsel komt er een kentering.

   1. Siemien

    Watcher wordt voor 98% uitgekotst een paar islamknuffelaars die het met hem eens zijn maar voor de rest, uit-ge-kotst

    1. Watcher

     Siemien is in mijn ogen -Domme man of dom ventje 🙂

     1. Siemien

      Nee dat kan niet dat is Watcher al, Watcher laat dit ook elke x weer zien..

     2. Top

      Wat je doet heet ‘spiegelen’, in de psychologie. Daarnaast pretendeer je, dat alleen jouw soortgenoten, het bij het rechte eind hebben. En dit allemaal, terwijl je afhankelijk bent van een ‘aalmoes’, die anderen met hard werken op moeten brengen. Daarom is een goed gesprek, met u of uw soortgenoten onmogelijk, omdat de geesten verdorven zijn van haat en onkunde, wat moet worden botgevierd, op mensen die wel iets voor de maatschappij willen betekenen. Maak je een keer nuttig en stap eruit.

   2. Deathspank

    Ondanks Ruttes groei dan de voedselbanken het beter dan ooit!

    1. santiago

     Het aantal daklozen is in een jaar verdubbeld.

   3. meneer cactus

    we zitten op 30 a 40% dus we gaan de goede kant op

  2. Siemien

   Klopt kleptomaantje, de belastingdruk is onder Rutte bijna naar 40% gestegen en het gaat nog even door want ja zeg nou zelf gratis zorg, woonruimte, uitkeringen e.d moeten toch ergens van betaald worden..

   1. Deathspank

    He, je bent het klimaatakkoord vergeten. Binnenkort gaan mensen niet alleen amas naar de voedselbank, maar moeten ze ook nog warmgehouden worden in de buurtsoos!

    1. Siemien

     Ik deed een greep, maar je hebt zeker gelijk

 3. Siemien

  Het zou mij niet verbazen dat er fraude heeft plaats gevonden.

  1. Shadow1100

   Ho ho, fraude? Meneer Rutte vertrouwt geen enkel onderzoek, peilingenuitslag, statistiek, onderzoeksresultaat dat hij niet zelf aangepast en/of vervalst heeft……..

 4. C.A.Barstow

  En wat het allemaal nog erger maakt is dat het klootjes volk er steeds weer met open ogen intrapt.
  Zij worden door die Haagse roversbende bestolen bij het leven, alles waar wij in de loop der jaren hard voor gewerkt en opgebouwd hebben roven zij gewoon weg en een groot deel van die miljarden verdwijnt naar dat vervloekte EU in Brussel.
  Krijgt het volk weer eens een keer een sigaar uit eigen doos of zij roven het bij een andere bevolkingsgroep weg en ja hoor zij vallen weer als een blok voor die smerige misleider, dief, land en volksverrader Rutte.

  Wat een blind, doof en oliedom volk zijn wij Nederlanders.

 5. santiago

  Syp, je begint het te begrijpen. Stropdas af, overhemdje 2 knoopjes open en een smoezelig colbertje. Beetje meer de man van het volk.
  Toen Syp vroeger een scherp journalistje was en wat dieper op de dingen inging dan de meesten, ga je natuurlijk opvallen. Dan kun je in onze mooie democratie 2 dingen doen, stoppen met doen waar je mee bezig bent of eieren voor je geld kiezen en als trekpop voor onze Minerva elite gaan werken. Dat laatste levert veel meer geld op en is veel makkelijker dus.
  Je schrijft wat stukjes en je babbelt wat op de staatsomroep, tegen het randje en dan lijk je net een kritische journalist, maar eigenlijk ben je bezig je eigen volk te bedotten. Niet chique.
  Volgens Syp verergeren de laatste kabinetten de crisis door pro-cyclisch beleid. Het is allemaal de schuld van Rutte die steeds de belastingen blijft verhogen etc etc , allemaal dingen die het volk al jaren roept, maar die Syp nu een keer publiekelijk over het voetlicht mag brengen. Rutte is over een jaar toch weg en dan krijgen we een andere premier van de VVD die het allemaal veel beter gaat doen.
  Sinds Balkenende wachten we al op het zoet dat na het zuur zou komen, maar Balkenende is allang vertrokken dus niet kunnen we er niet meer op aanspreken. Die is trouwens veel te druk met graaien in allerlei commissies. Ik zag em vanmiddag nog met zijn uitgestreken gristelijke smoelwerk op TV in het programma over de Formule 1. Is een hobby van hem. Maar goed, dit terzijde, Balkenende krijgt zijn trekken nog wel thuis als hij merkt dat hij helemaal niet in de hemel komt, waar hij toch wel op gerekend had.
  Kortom, Syp blijft continue vertellen wat er allemaal verkeerd gaat en wie zijn schuld het is, maar we kunnen er niemand op aanspreken.
  Jaa, de overheid, maar wie of wat is de overheid.
  Leuk geprobeerd Syp met dat ruitjes overhemd en dat ouwe colbertje, maar daar trappen we niet in.

  1. Kretoloog

   Syp Wynia is sinds een maand of 8 weg bij Elsevier. Hij ontvangt nu AOW en pensioen is is daardoor onafhankelijk, hij durft nu dingen TD schrijven die er bij zijn werkgever niet doorheen kwamen. Want ja, wiens brood men eet, wiens voor men spreekt…

   Ik heb de neiging Syp te geloven. Rutte 3 geeft nu kadootjes aan de middenklasse in loondienst. Over 1,5 jaar zijn er immers weer verkiezingen. Het geld daarvoor halen Rutte en Hoekstra wel weg bij de ZZP-ers. Geleerd van Lubbers, die pakte doodleuk 32 miljard uit het ABP-pensioenfonds om zijn begroting in de zwarte cijfers te krijgen. Het zijn en blijven toch schoften, daar in de kabinetten.

   1. santiago

    Kretoloog. Met pensioen dat zegt mij niets. Ga dan ook met pensioen, maar blijf geen lulverhalen ophangen. Alles wat hij zegt weten we allemaal allang dus dat draagt niets bij. Laat em dan echt kritisch worden en de dingen bij de naam noemen. Gaat echt niet gebeuren, want dan sta je binnen de kortst mogelijke tijd in de kelders van het AIVD gebouw met je lul in de bankschroef.
    Zo werkt dat in onze mooie democratie.

 6. santiago

  Het is slechts een kwestie van tijd, maar ik zie Syp nog wel eens een keer een politieke partij oprichten.

  1. Korporaal Monty

   “Syp nog wel eens een keer een politieke partij oprichten”

   Heeft toch geen nut santiago, Bea heeft de touwtjes toch strak in handen.

   Welk land zie jij als voorbeeld voor ons land santiago?

   1. santiago

    Zimbabwe.

    1. Korporaal Monty

     Is het zo moeilijk voor jou om een land te noemen of moet je toegeven dat Nederland met zijn monarchie zo slecht nog niet is?

     Ik kan in ieder geval geen democratisch land bedenken wat het beter doet dan ons land.

     En jij schijnbaar ook niet.

     1. Original NL

      Quote.kuko….Ik kan in ieder geval geen democratisch land bedenken wat het beter doet dan ons land……
      En dat ondanks een stel politieke onbenullen…je kan rutte en zijn sukkels gerust 10 jaar met vakantie sturen…tis business as usual.
      De politiek werpt alleen maar problemen voor de bevolking op, verder niets!

     2. santiago

      Original. Monty wil graag dat je een land noemt waar ze een goeie democratie hebben. Dan kan hij daar gaan wonen. Ik heb geprobeerd hem naar Zimbabwe te sturen, maar daar gaat ie niet op in.

     3. Korporaal Monty

      @santiago
      Moeilijk hè om een land op te noemen.

      Klagen op de monarchie is makkelijk maar een land opnoemen die het beter doet als Nederland kan je niet.

 7. Cycle25

  Rutte dient de Bilderbergers en het globalisme programma, het zal hem een reet roesten of de belastingen omhoog gaan. Het EU faillissement, daar gaat Nederland zwaar voor bloeden, en linksch zag dat het goed was, waar VVD ook een onderdeel van is.

  Het is net zoals de democraten in de VS, links liberalisme begint te heulen met extreem links, Soros en z’n bende zorgen daar wel voor.

  Het resultaat : 200 jaar belastingen verhogen.

  1. DidiMadloba

   Als je daar tegen bent ben je LINKS en hoor je op deze site niet thuis.

 8. Jack Flash

  Er is zoveel verdeeldheid door de overheidselite onder het volk gezaaid waardoor het aan saamhorigheid ontbreekt om tot een opstand te komen.

  1. Deathspank

   Gaat uitgevochten worden in woonwijken en winkelcentra.

   1. Dik

    In de islam gaat dat vanzelf, voorbeelden genoeg.

  2. Deathspank

   In onze maatschappij zijn we niet gelijk. Een turk krijgt minder makkelijk een baan als een Nederland en een hetro krijg voorrang op een homo, enz… Dit is een gegeven wat je niet kunt weglakken, of het verbergen van gender. Door het gelijkheidsdenken en positieve discriminatie wordt het stigma alleen maar vergroot. Tegelijkertijd ontneem je mensen om hun positie verdienen in de maatschappij door er keihard voor te werken en echt ergens trots op te zijn. Respect wie respect toekomt is de enige manier.

  3. DidiMadloba

   Populisten hebben anders flink meegeholpen om verdeeldheid te zaaien.
   Maar DDS krijgt de hoofdprijs door altijd op alles en iedereen te kankeren.

 9. Juriaan

  Het zijn schoften op het binnenkort, denken alleen aan zich zelf, de burger is bijzaak hoewel je er wel vlink van kan stelen. VVD weg er mee

 10. J.Rademaker

  Zetels kopen is zo oud als de politiek, het geheugen van de kiezer is slecht en die kun je best sprookjes verkopen.
  Het nieuwe sprookje is wij lenen 50 miljard ( en zo zetten het volgende kabinetsbeleid klem)kost geen rente dus prima deal.
  Geld lenen betekent geld terugbetalen ook als het nu geen rente kost.
  Was het niet Kok die uitgaven hernoemde naar investeringen.

  1. Willem Bever

   Gratis geld dus…..niet goed

 11. joey

  Syp Wynia trapt open deuren in,dat is algemeen bekend standaard gedrag van zittende coalities/regeringen.
  Parallel daaraan,worden ongewenste partijen gedemoniseerd!
  Het kiesvee schijnt die volksverlakkerij te tolereren,omdat men blijkbaar niet de moed heeft om de vermeende zekerheid van een grote kudde te verlaten!
  Het is de angst voor verandering,de meeste mensen zijn per definitie laf en volgzaam!
  Politici weten dat,en maken er graag gebruik van!

 12. DidiMadloba

  Gaap.
  Zulke trucs zijn zo oud als de weg naar Kralingen. Is die Wynia nog steeds niet met pensioen?

  1. meneer cactus

   beter opletten trol

  2. Deathspank

   Kennelijk niet, ongeveer het opmerkingsvermogen van een mug!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.