Fraude! Bitcoinfraude levert per Nederlands slachtoffer 600 euro op!

pexels-photo-730569
Foto: Ethereum en Bitcoin. Bron: Pexels.

We zien het allemaal wel eens voorbij komen, een reclame advertentie met een BN’er erop. Binnen de Bitcoin wereld gaat al langer de vraag rond wie toch die reclames online zet met BN’ers erop? En nog belangrijker: zijn er slachtoffers? Wel degelijk blijkt uit een reportage van Brandpunt+, het gaat soms wel om honderden euro’s per slachtoffer.

Vaak zijn BN’ers zich niet eens bewust dat hun foto’s worden gebruikt door fraudeurs. Brandpunt ging undercover en kwam erachter dat er een internationaal netwerk van duizenden malafide fraudeurs bestaat die vrachtladingen met geld verdienen door te adverteren met BN’ers. De massa mens trapt maar al te graag in reclame waar een BN’er op staat.

In Nederland zijn er zo’n zes bedrijven bezig met nep advertenties waar foto’s van BN’ers voor worden gebruikt. Van mensen zoals Jort Kelder tot John de Mol, niemand blijft gespaard. Fraudeurs doen uiteraard alles om zo veel mogelijk geld te verdienen.

De pagina’s waar mensen op terechtkomen zijn een soort van klantenservice die mensen overtuigd om geld in te leggen in de Bitcoin. Doordat mensen vaak hun creditcards gegevens opgeven omdat ze denken dat ze investeren in Bitcoins verliezen ze voordat ze het weten honderden tot duizenden euro’s voordat ze erachter komen. De Nederlandse bedrijven opereren als tussenpersonen voor internationale fraudeurs. De Nederlandse bedrijven verdienen enkele honderden euro’s terwijl hun ‘moederbedrijven’ duizenden euro’s ontnemen van de slachtoffers.

Zijn wij te naïef dat we hier intrappen of is het echt een groot probleem? Hoe zal dit overkomen op het vertrouwen in de Bitcoin als er zulke malafide bedrijven er vaak mensen mee duperen. Het is iets om waakzaam voor te zijn. Er zit altijd een addertje onder het gras bij zulke advertenties, dat moge duidelijk zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

1 reactie

  1.   

    Ik krijg in ongewenste mail vaak dat ik zo’n 12000 euro krediet heb in bitcoins, daar moet ik altijd hartelijk om lachen om vervolgens het bericht ongezien verwijderen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!