Ophef! NOS spreekt van 'explosie' terwijl meisje omkomt bij aanslag

Geen categorieaug 23 2019, 16:00
De NOS en Israël nieuws het is nogal een ongelukkig combinatie. Zojuist kwam het NOS met de volgende kop: "Meisje overlijdt na explosie op Westelijke Jordaanoever". Klinkt allemaal heel onschuldig, maar zoals vaker zit de NOS er weer compleet naast. Niks geen 'explosie' maar een aanslag! Diverse autoriteiten in Israël zelf spreken al van een aanslag, vanwaar deze kop dan beste NOS?

De ontploffing was bij de Joodse nederzetting Dolev ten noordwesten van Jeruzalem. Het Israëlische leger spreekt van een Palestijnse aanval. Onduidelijk is of het ontplofte voorwerp was gegooid of dat het explosief eerder op de plek was neergelegd.

Als de NOS dit al weet vanwaar dan de rare kop boven het artikel? Al vaker kiest de NOS voor een aparte berichtgeving als het gaat om Israël. Ongeacht of je nu voor of tegen Israël bent, een aanslag blijft een aanslag. Door het te benoemen als een explosie bagatelliseer je indirect de aanslag. Het had net zo goed kunnen gaan om een gasexplosie of iets dergelijks.
https://twitter.com/_unclex/status/1164805601408372736?ref_src=twsrc%5Etfw
Gelukkig zijn er al genoeg Israël-kenners en journalisten die 'schande' spreken van de berichtgeving van de NOS. Het CIDI retweet al zoveel mogelijk juiste berichtgeving om zo toch een signaal af te geven.
https://twitter.com/paulvdbas/status/1164881311124918273?ref_src=twsrc%5Etfw
Het blijft lastig voor de NOS, objectiviteit is al vaker niet hun sterke punt. Geen probleem zolang je je zelf niet etaleert als 'objectief nieuwsmedium', want laten we wel zijn; dat zijn ze overduidelijk niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten