Gemeente Haarlem wil geen geld verdienen aan toeristen

Ah, wat is het lekker he, om zoveel welvaart te hebben dat je bakken met geld kunt wegsturen?

Onder toeristen wordt Haarlem steeds populairder. Het is weliswaar een klein plaatsje, maar wel mooi én echt Nederlands. Geen wonder dus dat steeds meer toeristen het stadje bezoeken, ook al omdat de stad er veel aan gedaan heeft om bekendheid te verwerven onder diezelfde toeristen.

Maar daar moet nu verandering in komen. Volgens het bestuur van de stad vinden Haarlemmers zelf al die toeristen namelijk helemaal niet fijn. De NOS citeert uit een collegevoorstel:

“Er komen signalen uit de stad dat we de balans tussen wonen, werken en recreëren goed moeten bewaken. Die is nu verstoord.”

Ik hoor het je denken: ‘Wie wil al die buitenlanders dan ook in hun stad hebben?’ Nou, ten eerste betekent meer buitenlandse toeristen meer geld, en ten tweede gaat het over … Nederlanders.

In 2017 kwamen er 4,9 miljoen Nederlanders naar de stad; in 2018 waren dat er 5,6 miljoen. Het aantal overnachtingen gingen van 427.000 naar 498.000, meldt NH Nieuws.

Maar wie denken die Haarlemmers eigenlijk dat ze zijn? Nederland is van álle Nederlanders, en elk deel van Nederland ook. Inwoners van een non-provincie als Drenthe hebben al het recht om lekker naar Haarlem te gaan als ze dat willen. Als mensen die in Haarlem wonen daar last van hebben gaan ze maar snel ergens anders naartoe. Nederland is immers van ons allemaal.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Kretoloog

  Heb het artikel 3x gelezen. Maar ik snap nog steeds niet wat de schrijver nu eigenlijk wil zeggen. Het zal wel aan mij liggen…

 2. Mezzadra

  De bewering dat Haarlem geen geld wil verdienen aan toeristen slaat natuurlijk nergens op. Dat willen ze wel degelijk maar ze willen ook een balans tussen toerisme en leefbaarheid. Dat is een vraagstuk waar ze in Amsterdam ook een antwoord op moeten vinden.

 3. Extreem Realist

  Bizar eigenlijk, voor asielzoekers die alleen maar geld en ellende kosten staan de poorten wagenwijd open en staan de zingende goedmensen klaar op de stations om ze te ontvangen, maar zodra er mensen tijdelijk komen voor hun plezier en bakken geld uitgeven is het overlast en is de stad plotseling te vol, wat een rare mensen zitten er toch in die stadshuizen die menen de steden te moeten besturen..

  1. DidiMadloba

   Ben je dom of een trol?
   Wie recht heeft op asiel heeft recht op asiel. Maar dat zijn er niet zoveel.
   Wie ten onrechte een beroep doet op asiel kan vertrekken. Al zijn er natuurlijk lieden die hun terugkeer saboteren.
   Migranten die uit armoe kijken of ze elders een beter bestaan kunnen opbouwen (de zgn. gelukszoekers) kunnen we voorkomen door wat te doen aan de armoede in de landen waar die vandaan komen, zoals Albanië.
   Maar dan is weer het huis te klein omdat Eurofoben een EU lidmaatschap van dit landje vrezen.

 4. Beukman

  Haarlem komt tegenwoordig om in de toeristen door een Amsterdamse maatregel.
  Amsterdam verzuipt in de toeristen, en om die reden is er een campagne gestart om toeristen te verleiden omliggende plekken te bezoeken. Sommige van die plekken hebben aldus nieuwe namen gekregen:

  Amsterdam Castle (Muiderslot)
  Amsterdam Beach (Zandvoort)
  Flowers of Amsterdam (Keukenhof)

  Uit betrouwbare bron weet ik dat ze R’knor Amsterdam Port hadden willen noemen, alleen werkten de Rotterdammers niet mee.

  De genoemde plaatsen doen hier graag aan mee. Met name het Muiderslot kon wel meer bezoekers gebruiken.
  Het resultaat is echter niet dat het hierdoor wat rustiger is in Amsterdam.
  Dat Haarlem nu klaagt, is om te gillen.

  De suggestie van Ilja Pfeijffer om heel Europa in te richten als toeristenoord voor de rest van de wereld, en diverse andere diensten en industrieën af te stoten (lees Grand Hotel Europa), is misschien nog niet zo bizar als ie op het eerste gehoor klinkt.
  Het toerisme zal immers nog veel meer gaan toenemen. Zo heeft op dit moment slechts 7 procent van de Chinezen een paspoort. Hoe zal dat zijn als het eenmaal 100 is? Een volgende generatie leert vol afgunst in de geschiedenisboekjes over een “vluchtelingenprobleem” dat in het begin van deze eeuw plaatsvond.

  1. Kretoloog

   Stones of Amsterdam (Drentse hunebedden).

   Stoned of Amsterdam is nog toepasselijker.

  2. DidiMadloba

   Prima idee! De toeristenindustrie heeft veel handjes nodig. Niet alles laat zich automatiseren. Dus hebben we eerstdaags een vluchtelingentekort.

   Als je zakelijk denkt moet je een “product” dat zo aantrekkelijk is dat je de vraag niet aan kunt flink duurder maken, alleen lukt dat niet zo met toeristenoorden.

   Wel in Zwitserland. In St. Moritz en Gstaad tref je geen backpackers. Maar ook geen andere Nederlanders meer, want Zwitserland is onbetaalbaar geworden.

 5. Tman

  Indien een stad of gemeente zichzelf financieel goed zélf kan bedruipen zonder toerisme inkomsten,is dat toch niet per definitie verkeerd?
  Het is eigenlijk een luxe omstandigheid!

 6. DidiMadloba

  De DDS redacteur heeft zeker onder een steen gelegen, anders had hij toch kunnen weten dat Amsterdam al helemaal overloopt van de toeristen, en bezwijkt aan zijn succes als toeristenmagneet.

  Haarlem is maar een steenworp van Amsterdam verwijderd (20 km), wat zeker voor Amerikanen maar een wipje is. Een beetje reclame, een Haarlem loopt ook over. Zeker met het verhaal dat dit het echte “Harlem” is. Zodra de Amerikanen horen dat Breukelen het echte Brooklyn is gaat ook dat stadje er aan.

  De oplossing is om al die steden veel duurder te maken, zodat ze met veel minder toeristen hetzelfde verdienen. Een verbod op goedkope hotels, en desnoods een fikse entreeprijs om het centrum van die historische steden te mogen betreden. Uiteraard met vrijstelling voor de bewoners.
  Als na de Brexit en de bijbehorende invoering van visumplicht nog steeds te veel Engelsen naar Amsterdam komen om zich te laten vollopen kunnen ze beter in een vermaakscentrum vlak bij Schiphol worden opgevangen.

 7. Isengrijn

  Michael vd Galien trolt:

  “…een non-provincie als Drenthe…”

  Altijd nog meer provincie als de provincie Izmir, Michael!
  Vind je het fijn, Nederlandse dingetjes afzeiken?
  Of had je weer in je hypnotiserende boekje zitten bladeren waarna je weer voor even ‘full time-Ottomaan’ werd?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.