Interview! Harm Beertema: ‘Het gelijk komt gewoon naar ons toe, met een vertraging van jaren.'

Geen categorieaug 27 2019, 13:00
Vanochtend verscheen er een zeer interessant interview met Harm Beertema van de PVV. Het interview geeft een aardig kijkje hoe Beertema naar zijn eigen fractie kijkt en hoe hij als PVV'er door het leven gaat. Als PVV'er weet hij als geen ander dat het buiten de Kamer om een 'koud en eenzaam' leven is.

Ze denken dat wij een Noord-Koreaans geleide fractie zijn. Dat heb ik zelf nooit zo ervaren, het is een stigma dat de buitenwereld op ons plakt. Iedere week spreken wij alles door, met notities van alle Kamerdebatten erbij, stemmingslijsten, moties. Er is open discussie. De PVV heeft geen honderdjarige partijgeschiedenis waar we rekening mee moeten houden. Na een goed gesprek komen we er altijd uit en anders mag iedereen zijn eigen standpunt bepalen, bijvoorbeeld over het ritueel slachten.

Is er echt sprake van een open discussie binnen de PVV? Aangezien het geen ledenpartij is en er een extreem gesloten partijcultuur heerst is het al jaren de vraag hoe stevig Geert Wilders de touwtjes in handen heeft. Beertema is van mening - vergelijkend met de VVD - dat er wel degelijk sprake is van een open debat cultuur. De VVD is volgens hem een geoliede machine waar een tegengeluid tegenwoordig al helemaal geen kans meer maakt.
Ook snapt hij niet de kritiek op dat de PVV een 'ijzeren hiërarchie' zou hebben. Bij GroenLinks werd er onlangs nog iemand - Zihni Özdil - op stalinistische wijze bijna weggezuiverd uit de partij.

Onze ideologie is uitontwikkeld en hartstikke duidelijk. Kun je je daarin niet vinden, dan kom je gewoon niet bij ons. Strijd tegen de islamisering, immigratie en de soevereiniteitsoverdracht aan de EU. Zaken waar we eerst om vervloekt werden. De kosten van massa-immigratie uitrekenen? Schande om mensen in geld uit te drukken! Weer dat frame van racisme. Dat heb ik altijd schandalig gevonden. Wij zijn pioniers geweest. Nu zijn al deze thema’s aanvaard. Ik zie het als de grootste verdienste voor een politieke partij: de PVV heeft gezorgd voor een paradigmaverschuiving. We hebben de vanzelfsprekendheid van de macht veranderd. Het gelijk komt gewoon naar ons toe, met een vertraging van jaren."

Hoe goed is de ideologie nu echt uitontwikkeld van de PVV? Meestal komen ze met een partijprogramma aan wat korter is dan de inhoudsopgave van andere partijen. Het is wel terecht dat Beertema schande spreekt over de continue stigma's als racisme dat de PVV krijgt opgeplakt.
Er is niks racistisch aan de kostenberekening van de ongebreidelde immigratie. Toch zien we dat het een paradepaardje is van de anti-PVV partijen om maar continu het frame van 'racisme' en 'discriminatie' te gebruiken. Vaak compleet ten onrechte natuurlijk.

Geweldig, die begintijd na de verkiezingen. We werden in het diepe gegooid. De PVV gedoogde het kabinet CDA-VVD. Een waagstuk, in feite regeerden we mee. De formatie was hectisch. Zat ik daar ineens op het ministerie, met Ton Elias van de VVD, Marja van Bijsterveldt van het CDA als beoogd minister, zaten we daar te schuiven met miljoenen. En tussendoor weer verslag doen aan m’n eigen baas, Geert. Hoogspanning, die dagen, met 24 totale amateurs, maar we deden het wel. Ik heb er hele goede herinneringen aan, aan dat gedogen.

Verder geeft het interview een interessant beeld weer van de gedoogperiode van de PVV. De PVV'ers in die tijd hadden nagenoeg geen politieke en bestuurlijke ervaring. Toch meent Beertema dat ze hun best hebben gedaan. Langzaam aan worden bepaalde PVV punten toch sluipenderwijs overgenomen door andere partijen. De PVV regeert niet mee, maar heeft toch op bepaalde punten partijen lichtelijk van mening doen veranderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten