Interview! Harm Beertema: ‘Het gelijk komt gewoon naar ons toe, met een vertraging van jaren.’

Vanochtend verscheen er een zeer interessant interview met Harm Beertema van de PVV. Het interview geeft een aardig kijkje hoe Beertema naar zijn eigen fractie kijkt en hoe hij als PVV’er door het leven gaat. Als PVV’er weet hij als geen ander dat het buiten de Kamer om een ‘koud en eenzaam’ leven is. 

Ze denken dat wij een Noord-Koreaans geleide fractie zijn. Dat heb ik zelf nooit zo ervaren, het is een stigma dat de buitenwereld op ons plakt. Iedere week spreken wij alles door, met notities van alle Kamerdebatten erbij, stemmingslijsten, moties. Er is open discussie. De PVV heeft geen honderdjarige partijgeschiedenis waar we rekening mee moeten houden. Na een goed gesprek komen we er altijd uit en anders mag iedereen zijn eigen standpunt bepalen, bijvoorbeeld over het ritueel slachten.

Is er echt sprake van een open discussie binnen de PVV? Aangezien het geen ledenpartij is en er een extreem gesloten partijcultuur heerst is het al jaren de vraag hoe stevig Geert Wilders de touwtjes in handen heeft. Beertema is van mening – vergelijkend met de VVD – dat er wel degelijk sprake is van een open debat cultuur. De VVD is volgens hem een geoliede machine waar een tegengeluid tegenwoordig al helemaal geen kans meer maakt.

Ook snapt hij niet de kritiek op dat de PVV een ‘ijzeren hiërarchie’ zou hebben. Bij GroenLinks werd er onlangs nog iemand – Zihni Özdil – op stalinistische wijze bijna weggezuiverd uit de partij.

Onze ideologie is uitontwikkeld en hartstikke duidelijk. Kun je je daarin niet vinden, dan kom je gewoon niet bij ons. Strijd tegen de islamisering, immigratie en de soevereiniteitsoverdracht aan de EU. Zaken waar we eerst om vervloekt werden. De kosten van massa-immigratie uitrekenen? Schande om mensen in geld uit te drukken! Weer dat frame van racisme. Dat heb ik altijd schandalig gevonden. Wij zijn pioniers geweest. Nu zijn al deze thema’s aanvaard. Ik zie het als de grootste verdienste voor een politieke partij: de PVV heeft gezorgd voor een paradigmaverschuiving. We hebben de vanzelfsprekendheid van de macht veranderd. Het gelijk komt gewoon naar ons toe, met een vertraging van jaren.”

Hoe goed is de ideologie nu echt uitontwikkeld van de PVV? Meestal komen ze met een partijprogramma aan wat korter is dan de inhoudsopgave van andere partijen. Het is wel terecht dat Beertema schande spreekt over de continue stigma’s als racisme dat de PVV krijgt opgeplakt.

Er is niks racistisch aan de kostenberekening van de ongebreidelde immigratie. Toch zien we dat het een paradepaardje is van de anti-PVV partijen om maar continu het frame van ‘racisme’ en ‘discriminatie’ te gebruiken. Vaak compleet ten onrechte natuurlijk.

Geweldig, die begintijd na de verkiezingen. We werden in het diepe gegooid. De PVV gedoogde het kabinet CDA-VVD. Een waagstuk, in feite regeerden we mee. De formatie was hectisch. Zat ik daar ineens op het ministerie, met Ton Elias van de VVD, Marja van Bijsterveldt van het CDA als beoogd minister, zaten we daar te schuiven met miljoenen. En tussendoor weer verslag doen aan m’n eigen baas, Geert. Hoogspanning, die dagen, met 24 totale amateurs, maar we deden het wel. Ik heb er hele goede herinneringen aan, aan dat gedogen.

Verder geeft het interview een interessant beeld weer van de gedoogperiode van de PVV. De PVV’ers in die tijd hadden nagenoeg geen politieke en bestuurlijke ervaring. Toch meent Beertema dat ze hun best hebben gedaan. Langzaam aan worden bepaalde PVV punten toch sluipenderwijs overgenomen door andere partijen. De PVV regeert niet mee, maar heeft toch op bepaalde punten partijen lichtelijk van mening doen veranderen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Watcher

  De PVV en ook de SP zijn oppositiepartijen, geef ze geen regeringsverantwoordelijkheid..
  Ja dat zeg ik als SP’r.

  Gemeentelijk en Provinciaal bestuur, prima, behalve de PVV dan, die ontberen bestuurlijke kwaliteit. 🙂

  1. Sprookjesfiguur

   “ontberen bestuurlijke kwaliteit”

   Ja dat kan de SP weten, gezien hun (vanaf 1972) landelijk bestuurlijke ervaring… 🙂

  2. Original NL

   Noppen’s alter ego schijt de boel onder en meldt zich af met een smiley!!
   Knap hoor!!

 2. Siemien

  Uiteraard heeft Beertema gelijk maar ja hier zijn er een stel die het maar niet kunnen verdragen

  1. Trude Herr

   Oh jawel @ Siemien. Zeker, Harm is eerlijk, 24 amateurs. Dat spreek ik niet tegen. U hebt van mij gelijk.

   1. Siemien

    Uiteraard Adolf Trude precies zien dat hij inhoudelijks niets in te brengen heeft

    1. Trude Herr

     U komt er niet helemaal meer uit hè, Siemien ? Het waren de woorden van de goede man Beertema. Amateurs….ik heb het niet verzonnen. Ook ben ik geen Adolf. Uw hang naar het verleden heeft een grootse vorm aangenomen.

   2. Sprookjesfiguur

    Trude,

    Het kabinet is wel gevuld met geprofessionaliseerde leugenaars. Dat dan weer wel.

 3. Korporaal Monty

  Ja Wilders heeft zijn zaakjes goed voor elkaar na 15 jaar.

  Zijn grootste wapenfeit, de wet op de gezichtsbedekkende kleding.

  Dit om de moslima’s te helpen bij het intregere in onze samenleving.

  1. Sprookjesfiguur

   Monty,

   Van de 150 boerka/nikab dragers zullen er vast wel een paar Marokkanen tussen zitten. Misschien gaan ze wel terug naar Marokko. Het begin is er!

   1. DidiMadloba

    En dan is het heel fijn dat Marokkanen altijd recht houden op een Marokkaans paspoort.
    Als het aan Wilders had gelegen hadden ze dat tweede paspoort moeten inleveren en in ons land moeten blijven.”

    1. Pauline Kummer

     Heel scherp uw argument. Nu is het gezeur over een dubbel paspoort ook van tafel. Als dat Marokkaans paspoort zou moeten worden ingeleverd, dan blijft NL over. En dan: Als u alleen de Nederlandse nationaliteit heeft, raakt u deze nooit automatisch kwijt, omdat u dan staatloos zou worden. Gek dat hij daar nooit over heeft nagedacht. Heel raar.

     1. Sprookjesfiguur

      Pauline,

      Het gezeur is pas over als een Marokkaan zich aanpast, en volledig voor het Nederlanderschap gaat. Met de vele voor en nadelen.

    2. Sprookjesfiguur

     Didi,

     Dus de oplossing is de Nederlandse innemen bij de crimineeltjes. Zoals Wilders het ook voorstelt. En dat zijn er nogal wat. Zet ze aan het denken bij binnenkomst en tijdens overtredingen. Maar ben het met je eens dat dit misschien wel een geluk bij een ongeluk is. Zijn we het daar ten minste over eens.

  2. Original NL

   Integreren kuko!!

 4. Piet Klein

  Je kunt het eens of oneens zijn met de PVV. Zij dragen een aantal thema’s aan die om discussie / debat vragen. Maar stelselmatig heeft partijkartel de discussie / het debat dood gemaakt door de PVV te framen naar racisme. Natuurlijk geholpen door de soms over de top uitspraken van Wilders om door te breken op de media. Maar ook geholpen door de gevestigde media die zich slaafs als propaganda kanaal van de gevestigde orde opstellen en totaal niet de kritische journalistiek brengen waardoor de geesten scherpen. Feit is dat de immigratie volledig uit de hand gelopen is. Niet omdat immigranten geen aardige mensen zijn maar wel omdat nu de huizenmarkt volledig uit het lood is, niet alleen door de immigratie ook het slechte beleid van de coalitie. Wel omdat Nederland niet in staat is het werk bieden dat past bij een groot deel van deze immigranten. Nu zou een gezond standpunt zijn: Nederland kan geen immigranten meer opvangen omdat de huizenmarkt disfunctioneert, er te lange files zijn, het openbaarvervoer onvoldoende capaciteit heeft, de luchtkwaliteit onvoldoende is. Maar is non thema voor de overige partijen die regeren vanuit een dogmatiek die strenger is dan de gemiddelde religie. Wie vraagtekens zijn bij de migratie wordt als racist of fascist versleten door het partijkartel omdat kennelijk houtsnijdende argumenten om het debat aan te gaan ontbreken. Dat geldt ook de EU. Een sterk Europa is een goed idee. De EU heeft schulden uit de hand laten lopen bij landen, de ECB ver buiten haar mandaat geld heeft laten bijdrukken. Banken onvoldoende gecontroleerd. Waardoor er nu negatieve rente dreigt te ontstaan voor consumenten, pensioenen onnodig gekort worden, spaarrekeningen niet de rente opleveren die onder normaal monetair beleid had opgeleverd. Niet alleen het financiele bouwwerk staat volledig scheef, ook de instrumenten om waar nodig de economie te stimuleren zijn volledig misbruikt en kunnen niet meer ingezet worden. De economie van Europa zal nagenoeg niet in staat zijn de scheefstand van de financiele wereld te corrigeren waardoor we verder wegsukkelen. Maar discussie / debat wordt monddood gemaakt. Je wordt als nationalist versleten, met een foute lading, als je de zorgen over de EU uit. Ook de foute invloed van de islam waardoor vrouwen niet de positie krijgen die ze Nederland kunnen hebben, homohaat, Jodenhaat, haat naar andersdenkenden. Ook hier geldt dat veel mensen, hele aardige mensen zijn, maar vanwege een sociale binding gevangen worden in een ideologie die strijdig is met de vrijheden waar ze hier in Nederland recht op hebben. Discussie en debat worden nagenoeg onmogelijk gemaakt door de coalitie/partijkarel, en als er al enige actie is vanuit het partijkartel is dat amateurisme ten top. De coalitie en ook de EU maakt het debat dood, plaatst critici van hun beleid in een outcast positie, heeft totaal geen respect van andersdenkenden. Sektarisch gedrag waarin naar anders denkenden met modder wordt gegooid, geframed wordt met totaal onzinnige labels zoal nazisme, racisme, islamfobie, nazie achtig nationalisme, waarin anders denkenden wordt uitgesloten. Je hoeft het niet eens te zijn met standpunten van de PVV. Echter de manier waarop de coalitie, het partijkartel het debat dood maakt is één van de belangrijkste factoren waardoor Nederland niet de kansen krijgt die het verdient.

  1. Top

   Amen! Prima reactie.

 5. ikweetwatikwil

  Het gelijk van de PVV. Een verstandige man Meneer Beertema.

  1. santiago

   Helemaal mee eens.

 6. Ben-NIET-Groen-L

  Lichtelijk van mening doen veranderen is NIET genoeg , sorry.

 7. rujoleki

  De SP he3ft het volk verraden door in te stemmen met het Marrakesh pact. Ook hebben zij getekend voor de energietransitie waardoor de energieprijzen de pan uit rijzen.
  Stem op de PVV of het FvD. De enige partijen die het voor de Nederlanders opkomt in plaats van de islam en de asielparasieten.

  1. DidiMadloba

   Snapt u nou nog steeds niet wat dat Mareakech pact inhoudt?
   De bezwaren tegen dit pact zijn het ultieme populisme: oplossingen verdacht maken omdat je politiek meer scoort met ellende.

 8. Benny

  #Piet klein.. +++++++++1 uw reactie is de enige juiste

 9. Piet51

  Ik begrijp niet, waarom niet wordt vermeld dat het interview vanochtend in dagblad Trouw stond. Inderdaad boeiend en een mooi voorbeeld van het beleid van Trouw om iedereen aan het woord te laten en de lezer zelf een keuze te laten maken.

  1. merlot

   In de eerste zin staat een link naar Trouw.

 10. merlot

  “Wij zijn pioniers geweest. Nu zijn al deze thema’s aanvaard. Ik zie het als de grootste verdienste voor een politieke partij: de PVV heeft gezorgd voor een paradigmaverschuiving.”

  Huh?

  Er is nog geen reet aan het paradigma verandert en de PVV zit achter een cordon sanitaire.

  1. Mezzadra

   veranderd

   Van een cordon sanitaire is geen sprake. Vorige week vertelde Fleur Agema nog opgetogen blijkens een artikel op DDS dat ze geweldig gewaardeerd werd en prettig samenwerkte met andere Kamerleden.

   1. merlot

    Alweer een nieuwe nick, Lao?

    Zoals gewoonlijk vertel je weer een halve waarheid. Dit is wat Agema zei:

    “In een fascinerend vraaggesprek met het ND zegt PVV-Kamerlid Fleur Agema volkomen terecht dat, hoewel zij en haar collega’s publiekelijk vaak voor rotte vis worden uitgemaakt door andere partijen, ze achter gesloten deuren wel degelijk gewaardeerd worden.”

    1. Meriadoc Brandebok

     In 2002 brak de LPF door en kwam er een kabinet CDA-LPF-VVD.

     In 2010 brak de PVV door en gaf deze gedoogsteun aan het rechtse minderheidskabinet VVD-CDA.

     Na de doorbraak van Fortuyn is er nooit meer een cordon sanitair geweest. In België is zoiets wel met VB gebeurd, dacht ik, en daar is de politiek toen gewoon transparant over geweest.

     1. Mezzadra

      Precies Meriadoc, dat cordon sanitaire is net zo’n gefantaseerde rechts-populistische hersenschim als islamisering, cultuurmarxisme en omvolking.

      Als de feiten niet overeenstemmen de rechts-populistische theorieën is dat uiteraard slechts vervelend voor de feiten.

     2. merlot

      “Het cordon sanitaire is een politieke afspraak om het Vlaams Belang, het toenmalige Vlaams Blok, nooit te laten deelnemen aan de macht.”

      Hetzelfde geldt sinds 2010 voor de PVV. Rutte heeft openlijk gezegd, voor de laatste TK- verkiezingen, dat hij nooit met de PVV zou gaan regeren en andere partijen hebben zich in vergelijkbare zin uitgelaten.

      Dat komt dus gewoon neer op een cordon sanitaire.

     3. Meriadoc Brandebok

      @Mezzadra

      Vergeet “partijkartel” niet.

     4. Meriadoc Brandebok

      @merlot

      Nee, dat betekent dat de partijen, afzonderlijk van elkaar, niet in een coalitie met de PVV wensen stappem.

      Zo besloot ook de SP niet in een coalitie met de VVD te willen.

     5. Mezzadra

      Dit is feitelijk niet juist, merlot. Rutte heeft met de PVV samengewerkt in het Kabinet Rutte I.

      Waarom neem je toch altijd standpunten in die met een pennenstreek feitelijk zijn te weerleggen?

     6. merlot

      “Dit is feitelijk niet juist, merlot. Rutte heeft met de PVV samengewerkt in het Kabinet Rutte I.”

      En daarna dus niet meer. Ik schreef “sinds 2010” maar dat had sinds 2012 moeten zijn.

     7. merlot

      “Nee, dat betekent dat de partijen, afzonderlijk van elkaar, niet in een coalitie met de PVV wensen stappem.”

      Dat komt dus op hetzelfde neer. Deze partijen zijn het roerend met elkaar eens dat de PVV niet “deugt” en wensen daar niet mee te regeren.

      Mede daarom wordt er gesproken van een kartel maar dat schijn je nog steeds niet te hebben begrepen.

     8. Mezzadra

      Merlot probeert zich er uit te praten door een nieuwe definitie van het cordon sanitaire te presenteren: als je niet met een partij een Kabinet wenst te vormen noemt onze glibberaar dat een cordon sanitaire.
      In die logica zijn Groen Links en de VVD ook het slachtoffer van een cordon sanitaire: de PVV heet aangegeven nooit met GL en met de VVD van Rutte te willen regeren.

      🙂

     9. Meriadoc Brandebok

      De definitie van een cordon sanitair is: een afspraak tussen meerdere partijen om één andere partij te isoleren. Dat heeft in België plaatsgevonden.

      Daar is hier echter geen sprake van. Partijen hebben voorkeuren met wie zij willen regeren. En ook voorkeuren met wie zij niet wensen te regeren.

     10. merlot

      De tarrel, met alwéér een nieuwe nick, probeert zich eronder uit te praten met een poging er een semantische discussie van te maken.

      Dat is zinloos geploeter want of je het nu een cordon sanitaire noemt of niet, het komt erop neer dat de PVV sinds 2012 wordt uitgesloten van regeringsdeelname.

     11. merlot

      “De definitie van een cordon sanitair is: een afspraak tussen meerdere partijen om één andere partij te isoleren. Dat heeft in België plaatsgevonden.

      Daar is hier echter geen sprake van. Partijen hebben voorkeuren met wie zij willen regeren. En ook voorkeuren met wie zij niet wensen te regeren.”

      Hou toch eens op met dit geglibber, vent. De “voorkeuren” om niet met de PVV te willen regeren zijn precies dezelfde als de “voorkeuren” waarom het Belgische kartel niet met het VB wilde regeren en dat betreft het immigratie- en islam-standpunt van PVV en het VB.

      Het komt dus op hetzelfde neer.

     12. Mezzadra

      Merlot probeert zich er semantisch uit te glibberen maar het gaat niet om semantiek.
      Zoals Merlot uitlegde is de term cordon sanitaire ontstaan in België waar het VB werd geïsoleerd in alle Parlementaire en bestuurlijke zaken. Er werd op geen enkele manier mee samengewerkt.

      Daar is bij de PVV geen sprake van.

      Merlot zit er weer eens feitelijk naast.

     13. Beukman

      Geert zei een paar jaar geleden dat hij zéker niet weer zou gaan regeren met een VVD waarvan Rutte de leider was.
      Kunnen we hier spreken van een cordonnetje gelegd door Geert?

     14. Mezzadra

      Klopt, Beukman, daar wees ik ook op. Merlot lijkt het begrip cordon sanitaire niet te doorgronden of zodanig op te rekken dat niet meer betekent dan een voorkeur of afkeur van een mogelijke coalitiepartner.

      Hij schold me al uit voor ‘tarrel’, wat naar ik begreep een stuk stront betekent. Daaruit leid ik af dat hij inhoudelijk ook is uitgepraat.

     15. Meriadoc Brandebok

      @merlot

      Nee, het komt niet op hetzelfde neer, want in België was er een afspraak en in Nederland niet. Dientengevolge is er in Nederland geen cordon sanitair.

     16. Dik

      De glibber in de speeltuin en de aandoenlijke doet zijn plasje, natuurlijk mag Neukman hem graag.

    2. Mezzadra

     Precies, er wordt parlementair met de PVV samengewerkt. Er worden gezamenlijke moties ingediend en Bosma zit regelmatig de vergaderingen van de Kamer voor.

     Van een cordon sanitaire is dus geen sprake.

 11. DidiMadloba

  En wat heeft de PVV bereikt? Dat half Nederland doodsbang is voor de islam.
  Dat heet terrorisme.

  1. merlot

   Vervang “doodsbang” voor “een hekel heeft aan”.

   En dat ligt niet aan de PVV maar aan de islam zelf.

  2. Siemien

   Nee hoor, mididildo, dat is half Nederland niet, wat jij natuurlijk bedoeld is dat half Nederland inmiddels in gaten heeft wat de islam inhoud en daar zeer kritisch op is..

   De islam is een satanische ideologie die zijn weerga niet kent, de islam wenst zich niet te onderwerpen aan Nederlandse wetgeving…

  3. Piet Patat

   Indien Nederland doodsbang is voor de islam dan bestaat half Nederland uit watjes die zich door deze satanische en geweldsverheerlijkende ideologie onder voet laten lopen. De islam dient op alle fronten bestreden te worden. Zodra deze levensgevaarlijke idologie voet aan de grond krijgt is het gedaan met de westerse maatschappij. Dan neemt deze gestaag groeiende parallelle samenleving de onze over en komen we in dezelfde shit terecht waar deze lieden in eerste instantie van weg liepen. Dan krijgen ze terug wat hun (groot)ouders en hun zelf achter gelaten hebben; Een achterlijke, ongeorganiseerd woestijn samenleving wier inwoners elkaar onderling naar het leven staan.

 12. Jack Flash

  Het klopt Harm Beertema.Janmaat,Fortuyn hebben gelijk gekregen.De PVV ook.Zelfs PVDA’r Rob Oudkerk,heeft het openlijk toegegeven.Dat wil toch wat zeggen.Je hoeft er ook geen glazen bol voor te hebben. Alleen die linkse hufters in Den Haag niet.

 13. toetssteen

  Binnen de PVV gaat het ietwat anders. Met kan gewoon online en u krijgt antwoord en er wordt zeer zeker naar uw mening gevraagd, Maar blijkbaar is het slechts een partij als de puppets in een zaal zitten; zie de samenwerking met de LPF en het stemgedrag van de CDA leden.

 14. goedisfout

  Het zou DDS goed doen een moderator aan te stellen.

 15. Wim Vreeswijk

  Het verhaal van Beertema was completer geweest als hij ook even zijn ideologische voorgangers had benoemd, zoals Janmaat, Fortuyn, Verdonk waarvan er inmiddels 2 zijn overleden door moord (Fortuyn) of ouderdom (Janmaat)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.