Italië niet meer alleen! Ook Spanje dreigt met boetes voor hulpschepen

Geen categorieaug 03 2019, 11:00
De Spaanse smokkel hulporganisatie Proactiva Open Arms, heeft een negen maanden zwangere vrouw uit zee opgepikt, die nu weeën heeft gekregen. Spanje heeft het schip vooraf al gewaarschuwd dat het niet opzoek moet gaan naar migranten met als doel ze op te pikken. Het is weer bakkeleien geblazen nu Spanje met flinke boetes dreigt!
Italië
Vanuit Italië is het riedeltje met de mensen smokkelende 'hulp' organisaties inmiddels wel bekend. Het land zegt: 'niet doen', de organisatie zegt: 'bedoelde je... wél doen?' en negeert vervolgens alles en iedereen in hun zoektocht naar migranten. Zodra Italië weer flipt en extreemrechts-nationalistisch-xenofobisch-fascistisch gaat doen omdat het tabak heeft van al die migranten, komt Duitsland ergens om de hoek kijken. Die hebben nog niet genoeg geschafft dit jaar, en spoort met haar goedkeuring die organisaties aan om vooral niet te luisteren naar Italië en gewoon migranten te blijven oppikken.
Spanje
Spanje is inmiddels ook teruggekomen van de deugsiësta, toen het nog leek dat een paar migranten meer of minder geen probleem was en een tolerant migratiebeleid nog puntjes scoorde bij de burgers. Zij dreigen nu ook met boetes, oplopend tot 900.000 euro. Italië dreigt met een gelijksoortige boete én inbeslagname van het schip.
EU
Von der Leyen, de gloednieuwe voorzitter van de Europese Commissie, wil 'een nieuw migratie- en asielpact voorstellen'. Zij wil niet langer dat Italië, Griekenland en Spanje continu voor de asielzoekers op moeten draaien. Wil ze migratie en asiel dan stoppen? Vast niet. Ze zal eerder proberen toe te spelen op een situatie waar Mediterrane landen worden ontzien en Frankrijk, Duitsland, Nederland etc. verantwoordelijkheid moeten nemen voor 'hun eerlijke portie'. Als ze wat anders voorstelt, riskeert ze natuurlijk allerlei vieze labeltjes opgeplakt te krijgen. Slecht begin van haar nieuwe baan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten