Marianne Zwagerman legt vinger op etterende wond van maatschappij: ‘kwetswinst’

Columniste Marianne Zwagerman stipt twee belangrijke zaken aan die in rap tempo terrein aan het winnen zijn in onze maatschappij. ‘Ziektewinst’ en de variant daarop ‘kwetswinst’, oftewel: slachtofferschap. Meredith Greer hapt en laat zien dat ze er geen bal van snapt, wat een leuk twitterstrijdje oplevert.

Zwagerman legt ‘ziektewinst’ uit als mensen die naar aanleiding van hun ziekte en hun patiënt-zijn, daar hun identiteit aan ontlenen. Zij willen niet beter worden óf kijken alleen maar terug naar toen ze ziek waren, want dat levert aandacht, medeleven en zingeving op.

De logische variant hierop is ‘kwetswinst’: iets aangrijpen dat je kwetst en dat uiten, in de hoop je gesterkt te voelen door een begripvolle menigte die jou zielig vindt en je aandacht geeft. Hierdoor lijkt het alsof je automatisch gelijk hebt, zonder dat je echt iets meer hoeft te doen dan een hard genoeg janken zodat het opvalt.

In beide gevallen gaat het overduidelijk over slachtofferschap. Het probleem hiermee is eveneens duidelijk: dat je ziek of gekwetst was of bent, maakt je niet per definitie zielig en geeft je al helemaal niet automatisch gelijk. Met vrijheid van meningsuiting loop je altijd het risico iemand te kwetsen of gekwetst te worden. Oneindig rekening houden met de gevoelens van een ander, levert binnen de kortste keren problemen op. Jij hebt namelijk geen regie over hoe iets bij een ander binnenkomt en wat iemand wel of niet kan tolereren.

Natuurlijk kun je zelf ook wel raden dat als iemand een ander uitscheldt voor ‘kankerhomo’, je niet raar moet opkijken als er ergens een homo in huilen uitbarst. Maar wat als iemand je over evolutietheorie hoort spreken en dat kwetsend vindt vanwege zijn religie? En wat te denken van Mohammed-cartoons of grappen en satire? ‘Ja, maar is dát nou nódig?’ wordt dan vaak gevraagd. Alsof iets perse nodig moet zijn, laat staan wie bepaalt wat wel of niet nodig is?

Marianne mist volgens mij alleen waarom dit slachtofferschap zo in trek is de laatste jaren. Volgens mij komt het namelijk door het feit dat men gewend is geraakt aan het idee dat men vooral niet zelf dingen aan moet pakken of op moet lossen. Dergelijke slachtoffers zijn altijd geneigd de aandacht van autoriteiten en macht te trekken. Of het nou de overheid is of een sociale groep die groepsdruk kan uitoefenen. Men wil gehoord worden en wil ‘dat er iets gedaan wordt’ maar komt haast nooit zélf in actie om ergens iets aan te doen. En nee, aandacht vragen of ‘awareness creëren’ telt niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Marija

  MArianne Zwagerman heeft wel een punt.
  Hetzelfde zieligheids- en afhankelijksheidmechanisme komt ook vaak in TV programma’s voor.
  HElp mijn man is klusser, sukkels, knap het zelf op, maar veel mensen vinden het wel gemakkelijk een ander voor hun karretje te spannen.
  Ook financiële mailaise wordt recht gebreid in TV programma’s.
  Roken als een schoorsteen maar wel je boodschappen van de voedselbank.
  Bevalt je kamer je niet? Huur een TV programma en je word weer verliefd op je eigen huis.
  En het mooiste is nog net goed genoeg.
  Er zal best wel eens echte kommer en kwel zijn, maar mensen worden steeds luier om zelf hun zaakjes op te knappen. Het wordt ook allemaal te gemakkelijk gemaakt.

  1. Marija

   Ik ben niet jong meer en heb het vroeger (ja getsie, vroeger) heel anders gezien.

 2. Agios

  Mooie aanvulling van Wout: “….slachtofferschap zo in trek is de laatste jaren. Volgens mij komt het namelijk door het feit dat men gewend is geraakt aan het idee dat men vooral niet zelf dingen aan moet pakken of op moet lossen.”
  Zo is onze samenleving verworden. Vooral niet zelf denken, vooral datgene roepen wat je omgeving roept, zodat je niet opvalt. Het is de slapheid optima forma. Het is het kleine jongetjesgedrag.: Ik schreeuw mee met de grootste grootbek, want dan hoor ik in elk geval ergens bij. Karakterloosheid is een eigenschap waaraan veel Nederlanders zijn gaan lijden. Geen initiatieven durven nemen, alleen maar een grote bek opzetten als grote broer erbij staat. Als het dan uiteindelijk fout gaat, kun je altijd zegen ‘maar die anderen vonden dat toch ook?’ Het gros van Nederlanders bestaat uit slapjanussen die het warempel ook nog wagen om degene die wel karakter tonen uit te maken voor populistisch, extreemrechts en zelfs nazi.

 3. Lao Tse

  Het kreupele Nederlands van onze HBO-student Wout begint te ontroeren.

  1. van Urk

   Docent Nederlands Lao Tse heeft geen antwoord op slachtofferschap.

   1. Lao Tse

    Jawel, meneer van Urk. Mijn opmerking was een terzijde.

    Als het over slachtofferschap gaat valt mij op dat degenen die menen slachtoffers niet serieus te hoeven nemen het woord ‘demonisering’ te pas en te onpas in de mond nemen als hun populistische helden in de publieke media worden bekritiseerd.

    Vindt u dat niet merkwaardig.

    1. van Urk

     Het zou ook lonen om kritiek op linkse populisten te waarderen. En terecht ook aangezien zij ook nooit met echte oplossingen komen.

     1. Lao Tse

      Ik heb kritiek op alle populisten, van Urk. Zo acht ik de SP een waardeloze club.

     2. van Urk

      Fijn om dat te horen.

     3. Jan de Man

      Nee hoor, je liegt zo het jou uitkomt.

   2. Jumping

    van Urk.
    Wat is jouw voordeel, om iedere keer weer opnieuw, deze L.T. van repliek te dienen.

    Stop er mee kerel, want deze types L.T.
    Geilen op het weerwoord, van een anders denkenden, nooit om te debatteren maar om te demoniseren.

    Geef deze types geen vreten, dan verdwijnen ze vanzelf.

  2. Roughwood

   Aldus oreert Pathet Lao, een groot fan van de NL’se deug-, zieligheids- en slachtofferindustrie. De inhoudelijkheid spat wederom van het beeldscherm!

  3. dario

   De childlover heeft werkelijk een grote bek ja kloothommel ook jij hoort bij die meelopers met dit verschil dat je ook nog met je poten aan kleine kinderen zit ze moeten jouw publiekelijk ophangen en ja geehoofdletters geen komma’s en geen punten de wereld is vele malen beter af als types zoals jij i
   Uitgemmord worden

 4. van Urk

  Therapie viskotter op ruwe zee of militaire dienstplicht helpen daar goed bij.

  1. EU kok

   Waarom gaan dan in Urk onderwereld en bovenwereld dagelijks hand in hand door het leven?
   Oh, wacht even, uw adviezen gelden natuurlijk voor anderen.

   1. van Urk

    Punt is dat ik geen last heb van slachtofferschap maar wel last heb van mensen die proberen te framen.

    1. Bosche draak

     Eu kokwaus zal liefje lao te vuur en te zwaard verdedigen.
     Aan wie kan hij anders zijn rectale boeren die voor argumenten moeten doorgaan kwijt?

 5. Jumping

  Deze Marianne heeft gewoon gelijk.

  Dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. van Urk

   Er circuleren nu cartoonachtige plaatjes rond op social media over toen en nu. Zo heb ik een voorbeeld dit gezien hoe een moeder uit 1970 haar kind met een voetbal in zijn hand naar binnen werd gesleept en een moeder uit 2019 haar kind naar buiten sleept met een spelcomputer in zijn hand. Is dit een voorbeeld waarom de huidige generatie tegenwoordig prikkelbaarder zijn geworden?

   1. Jan de Man

    Voorzichtig met wat je schrijft over het naar binnen slepen van kinderen, straks breng je de man met de warme gevoelens voor kleine kinderen nog op ideeën.

    1. Lao Tse

     Arme Jan heeft maar een onderwerp: fantasieën over seks met kinderen.

     Sterkte, arme kerel!

     1. Jan de Man

      Jij schrijft dingen die er niet zijn en de dingen die er wel zijn die schrijf ik.

      Jij hebt warme gevoelens voor kleine kinderen en verdedigt het recht op vereniging van kinderliefdeclubs. Ik meen het als ik zeg dat moeders en vaders daarom hun kinderen binnen moeten houden en dat de politie z.s.m. jouw pc in beslag moeten nemen.

     2. Lao Tse

      Jan kan maar niet ophouden met het fantaseren over seks met kinderen.

      Aandoenlijk is het ook.

     3. Jan de Man

      De tekst veranderd niet hoor, jij schrijft dingen die er niet zijn en ik schrijf dingen die er wel zijn. Je kunt verdraaien en versleutelen tot je een ons weegt.

      Ik meen het als ik zeg dat moeders en vaders daarom hun kinderen binnen moeten houden en dat de politie z.s.m. jouw pc in beslag moeten nemen.

     4. Jan de Man

      Aandachtig lezer als ik ben citeer ik je nogmaals:

      … fantaseren over seks met kinderen. Aandoenlijk is het ook.

      Er komt dus nog bij dat jij fantaseren over seks met kinderen aandoenlijk noemt. Ik neem aan dat de politie, die hier ongetwijfeld meeleest, nu wel genoeg weet.

    2. DidiMadloba

     Ik word vaak vertederd door kleine kinderen, maar ik moet er niet aan denken seks met ze te hebben. Laten we dat alsjeblieft uit elkaar houden.

   2. Jumping

    Mijn 2 kinderen zijn van voor 1970.

    Dus die bal en die spelcomputer zeggen mij, denkend aan hun opvoeding niet veel.

  2. Dropje

   Nou, pleur dan lekker op naar Australië waar je regelmatig bent zeg je

 6. Heras

  Kwetswinst: inderdaad.
  Zelf denk ik dat het komt door onze slappe regering. Er wordt teveel geluisterd naar groepen die zichzelf zielig vinden.
  Waarom hebben zoveel bewondering voor salvini? Omdat hij besluiten neemt en daar niet op terug komt. Consequent zijn, heet zoiets.
  Of: zwarte piet blijft. Punt.
  Boerkaverbod . Punt.
  Geen Islamitische gewoonten introduceren. Punt. Enz.

 7. plakband

  Slachtofferschap is een verdienmodel.

 8. Rosasolis

  Marianne Zwagerman heeft het goed geschreven. Zo gaat het nu in Nederland.
  Je moet je heel zieilg voordoen, en dan krijgt je de hele wereld aan je voeten! Wat was het erg vorige jaar toen mijn man een beroerte krijg. Nadat hij uit de ziekenhuis thuis kwam, had ik alleen hulp van Een dienst nodig gehad: iemand die me Een keer per week naar de Vomar kon brengen om wat boodschappen te doen, (omdat ik geen rijbewijs heb).
  Ik had dit hulp alleen 2 keer nodig, en ik was er heel dankbaar voor, maar meer was ervoor niet meer nodig.
  Gelukkig herstelde mijn man heel snel en de dokter zei dat hij weer kon rijden.
  Dus dachten wij dat dit vreselijke gebeurtenis achter de rug was…Mis! Nog steeds worden wij lastig gevallen door een armee van “zorg medewerkers”. Een hele armee mensen van sociale medewerkers die ons onder curatele willen plaatsen, en proberen om ons te lokken voor zeer dure huishoudelijke diensten..die niet in ons huur contract komen. En willen ons proberen weg te werken door ons als zielig bejaarden te behandelen. Wij wonen nu 20 jaar in een heel oude rij huurhuis die ongelovige gebreken heeft. De huur woning stichting is al jarenlang bezig om al die oude huur woningen te verkopen…Laat de nieuwe eigenaar opkomen voor de achtergelaten rotzoi. Ik hoop dat ik onder geen omstandigheden gedwongen wordt uit dit woning te komen. Niet dat de huur te duur is geworden.
  Heeft onze Woningbouw verenigingen geen respect voor mensen die voor langer dan 20 jaar heel veel huur hebben betaald om goed voor de huurwoning te zorgen, terwijl de problemen van die oude woningen opstapelen?

 9. DidiMadloba

  Dit is plagiaat. Artsen kennen al lang het verschijnsel dat mensen verslaafd raken aan hun identiteit als zieke. Een goede dokter zal zo’n patiënt koeltjes benaderen.
  Maar het is ook een heel karwei als je een tijdlang bekend stond als ziekte, plotseling beroofd te zijn van die identiteit, en dan een nieuwe identiteit moeten te vinden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.