Natuurorganisaties: wolven kijken op de Veluwe ist verboten

De woudlopers van diverse natuurorganisaties patrouilleren momenteel in de gebieden van de Veluwe om toe te zien dat bezoekers de wolven niet storen. Het komt namelijk steeds vaker voor dat toeristen pogingen wagen om wolven te zien. Dat de patrouilles misschien wat overdreven zijn impliceert boswachter Lennard Jasper gezien de aantallen: “geen honderden, maar wel tientallen toeristen”

De Veluwe is in de avonduren niet toegankelijk voor publiek en precies op die momenten hebben de woudlopers van de natuurorganisaties ‘mensen betrapt’ bij het zoeken naar wolven. Dat mag natuurlijk niet. Maar er reizen wel vragen waarom de boswachters dan ook nabij de wolven waren, wellicht dat zij stiekem ook gewoon nieuwsgierig waren net als de toeristen. Een prima verdienmodel dus: wolven kijken met de boswachters.

Volgens de boswachter zijn de regels dat de wolven met rust moeten worden gelaten er niets voor niets:

“De regels zijn er niet voor niets. Het wild in de bossen heeft recht op rust. We merken toch al dat het wild onrustiger is nu er wolven in hun leefgebied zitten. Het zijn prooidieren voor de wolf en daar moeten ze aan wennen. Het wordt elk jaar drukker en helemaal nu de wolf ‘hot’ is. Maar het gebied wordt niet groter. Daarom moeten wij verstoringen zoveel mogelijk voorkomen.”

Zo sprak boswachter Jasper tegenover NU. Personen die wolven willen kijken zullen hun geluk moeten uitproberen buiten Nederland of boswachter Jasper vragen om een rit in de jeep.

Momenteel verblijven meerdere wolven met welpen op de Veluwe. Omdat de dieren veel territoria vereisen werd gevreesd voor incidenten bij nabijgelegen boerderijen, maar de wolven hebben de afgelopen weken geen vee verschalkt. Zodra het weer kouder wordt in de maanden september en oktober wordt de kans daarop wel waarschijnlijker.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. meneer cactus

  aber natrlich verboten , das haben wir sicher nicht gewusst.

 2. Lao Tse

  “Verboden”

  Teunis krijgt de DDS-galm al helemaal in de vingers.

  🙁

  1. Dik

   De wind is weer gelaten en de stank ondragelijk.
   Het is tweemaal hetzelfde, het is bla & bla & blabla.

   1. Kretoloog

    Zo is dat. Ieder artikel van Teunis Dokter kan rekenen op een sneer van LT. Misselijk mannetje is dat toch.

 3. J.Rademaker

  De woudlopers willen rust verbieden voor het gewone volk dus.

 4. HEM

  Geen zorgen. Na één, twee doodgebeten kinderen stopt deze waanzin weer. Dus die bruine beren komen er nooit.

 5. DidiMadloba

  Wat een laffe wolven. On mijn tijd aten wolven indringers meteen op. Maar nu worden ze van mijn belastinggeld zo vet gemest dat ze geen mensen meer lusten, hoe zeer die zich ook misdragen.

 6. Agios

  Het is net als met Natuurmonumenten. Ze bedelen je het hemd van het lijf om vervolgens met jouw geld een stuk natuur te omzomen, waar je….niet meer mag komen. Dat is een leuke: Je betaalt ervoor om ergens niet meer te mogen komen. Dit wetende krijgen natuurorganisaties geen eurocent meer van me. En wat zou er op tegen zijn als nieuwgierigen een kijkje nemen in algemeen bezit? Het is allemaal weer zo bevoogdend.

 7. Garland S. tucker

  Teunis klets weer uit z’n nek op verontwaardigd gespeelde “DDS-toon”

  Je hebt rustgebieden op de Veluwe, niet alleen voor die paar wolven.

  Gewoon wegblijven en een beetje respect voor de natuur.

  Op de Veluwe hoeven we geen klimaatontkennende, kolenstokende tokkies die zo nodig ook onze natuur vertrappen.

  Ga gewoon verder met ongelukken filmen op de A1 ofzo, dat is al triest genoeg

 8. Piet51

  Ik woon en werk al twintig jaar deels in Italië. Bij mij in de buurt zitten ook wolven, veel wolven. Op mijn lange wandelingen hoop ik steeds er één te zien, maar dat is nog nooit gelukt, in twintig jaar niet. Die dieren zijn heel, heel erg schuw. Wat die paar toeristen proberen, heeft geen enkele zin. Wolven vertonen vertonen zich echt niet. Die hebben mensen veel eerder in de smiezen dan omgekeerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.