Nederland behoort tot Europese inflatie top, CBS: “hoogste aantal indicatoren in het rood sinds 2008”

De inflatie neemt in de eerste helft van 2019 toe in vergelijking met voorgaande jaren, dat meldt het CBS. De inflatie-indicatoren staan voor het eerst sinds 2008 flink in het rood. Dat is allemaal geen drama, maar het is wel goed om er rekening mee te houden. In Nederland is de inflatie ook flink hoger dan in andere Europese landen.

Het CBS ziet  méér prijsstijgingen in diverse prijscategorieën in vergelijking met een aantal jaren geleden. Niet eerder in de afgelopen tien jaar leek de inflatie zo hard om zich heen te slaan als op dit moment:

“In de eerste zes maanden van 2019 waren steeds zeven of acht prijsindicatoren getypeerd als hoger dan gebruikelijk (rood) en twee of drie indicatoren lager dan gebruikelijk (blauw). Dit is het hoogste aantal indicatoren in het rood sinds het tweede halfjaar van 2008 en het laagste aantal in het blauw sinds het tweede halfjaar van 2011.”

En wat voor cijfers zien we dan eigenlijk? Bloedrode cijfers met prijsstijgingen van soms wel 8% op brandstof terwijl de olieprijzen al ruim tien jaar dalen. Een interessant en opmerkelijk patroon overigens. Behalve dat de prijsstijgingen in verschillende categorieën toenemen ziet het CBS dat de prijsstijgingen in Nederland veel groter zijn dan in andere EU-landen zoals Portugal. Nederland behoort tot de top van inflatielanden:

Europese inflatie-index (HCIP)

Nederland kent één van de hoogste inflatieniveau's van Europa. Bron: CBS
Nederland kent één van de hoogste inflatieniveau’s van Europa. Bron: CBS

Zoals op de bovenstaande tabel te zien is behoort Nederland tot de top van landen waar de inflatie hoog is en de euro’s steeds sneller minder waard worden in vergelijking met de producten die je wilt kopen: zoals brood. In Nederland stijgen de energieprijzen overigens het snelst in vergelijking met het Europese gemiddelde dat op 3,7% ligt. Dat terwijl Nederlandse huishoudens dit jaar een stijging van wel 10% moesten aanzien. Ook de huizenprijzen stegen snel in het eerste kwartaal van 2019 in vergelijking met 2018: ruim 8,2% in vergelijking met een jaar eerder.

Terwijl de Europese Centrale Bank de rentestanden de afgelopen twintig jaar heeft verlaagd is het anno 2019  makkelijk wijzen richting Mario Draghi. Hij zou de inflatie als wenselijk zien om de Italiaanse schuldenberg te decimeren, maar dat is wel erg makkelijk. Ondanks dat deze afweging mogelijk een rol speelt is er al jaren een trend gaande richting lagere rentestanden en is het dus onwaarschijnlijk dat de snelle stijging van de inflatie op dit moment een directe relatie heeft met de rentevoet, al weten we dat niet zeker natuurlijk.

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. joey

  In Nederland stijgen de prijzen het hardst in vergelijk met de andere Europese landen!
  Dat zal wel,er is ook geen enkel land zo intensief bezig geld te verspillen met de klimaatdoelstellingen en pamperen van illegale vreemdelingen,dat geld moet en wilt Rutte3 terugpompen door de accijnzen op zo goed als alle consumenten producten,brandstoffen drastisch te verhogen!
  Het huishoudboekje van Rutte3 heeft grote gaten en hiaten,die charlatan met zijn gevolg moet weg!

 2. Jumping

  Nederland is een keiverrot land geworden.
  De inflatie is nergens in Europa zo hoog.
  De bedrijfspensioenen worden in 2020 gekort.
  Maar volgens Rutte de leugenaar, krijgen we allemaal meer te besteden.
  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.
  Stop met de EU in deze vorm.
  NEXIT.

 3. van Urk

  Waarom de Nederlandse overheid geen antwoord heeft op giftige praat van de Nederlandse bevolking.

 4. Siemien

  Maar dat weet iedereen alleen iedereen houd zijn kanis dicht, belastingdruk is toegenomen van 34% naar 40% dankzij Rutte, de migrantenplaag moet toch ergens van bekostigt worden…

 5. J.Rademaker

  Inflatie en geen rente ideale situatie voor de staatsschuld, misdadig tegenover de sparende burger en de pensioen spaarders maar je moet wat als overheid en europeesche bank. Flessentrekkerij of gewoon oplichting mag je het ook noemen.
  Hou die box drie ook maar op 4 % als je toch aan het stelen bent.

 6. van Urk

  En waar al het geld allemaal naar toe gaat mag Joost heten als ik zie dat b.v. Denemarken, Duitsland, Belgie en Zweden onderaan staan. Dat zijn landen die aan welvaart en infrastructuur in feite ook niks tekort komen. Dus waarom moeten wij wel op dure brandstof gaan rijden?

 7. Original NL

  Alleen de huistrollen vinden de eu een goed idee….maar ja..die komen gezamelijk net aan een IQ van 80!

  1. van Urk

   Zolang Duitsland en Frankrijk het hoogste woord maar hebben. Nederland telt in feite niet mee als leidende positie (daarom is Timmerfrans weggejorist voor een Duitse troela) maar wel om die landen te ondersteunen in hun gelijk. Dus hoezo is de EU een goed idee..

  2. Lao Tse

   Dat is een nare belediging voor de meerderheid van de Nederlandse kiezers, Original NL.

   1. logisch denken

    Het is al jaren een belediging voor de thuisblijvers dat het partijkartel geen aanstoot neemt aan de opkomstcijfers, vervolgens hebben we nog de belediging om 1,4 miljoen kiezers te negeren. Je linkse selectieve verontwaardiging is weer te groot hufter want die twee groepen bij elkaar opgeteld is een meerderheid flapdrol

    1. Lao Tse

     Moet ik uit je betoog opmaken dat naar jouw oordeel een meerderheid van de Kiezer tegen de EU is?

     1. Itsme

      We hebben niet voor niets “tegen” de EU grondwet gestemd, en dus tegen de EU.
      Dat de boven ons gestelden dat volledig genegeerd hebben snap ik maar dat ze er mee weggekomen zijn niet.
      Net al dat Bakellende onze soevereiniteit zonder onze toestemming in Portugal weggegeven heeft. Maar ja wat wil je als je gebroken boloften aan Molukkers uit laat draaien op een kaping en dan die mensen vermoord. Dan weet je waar je mee omgaat.

  3. Bosche draak

   Dat vind ik nog erg gul van u, voor dat soort idioten is een chinese vingerval al te hoog gegrepen.

 8. wietordok

  Oorlog is duur.

  Nederland heeft géén ellendig en pijnlijk verleden zoals Duitsland en Frankrijk
  in het verlies van jonge mannen die stierven voor niets.

  Nederland is een verrot, arrogant, beter wetend, socialistisch liberaal naar de sodemieter godverlaten pokke land.

  Misselijk makende handelsverdragen, erger als Joden.

  En nu zullen jullie betalen, de 70er jaren zijn voorbij, het feest is voorbij

  1. Mendelssohn

   Dus de Joden zijn de boosdoeners, die hebben een vinger in de pap ? Merkwaardige conclusie @wietordok

   1. wietordok

    “Erger als Joden”

    erger dan Joden is waarschijnlijk duidelijker Nederlands.

    Een botbreuk is erger dan een kneuzing.

    Nederlanders zijn erger dan Joden (met een hoofdletter).

    Niets met “boosdoeners” of “vingers in de pap” te maken.

    Pesoonlijk heb ik goede ervaringen met Joden en de Joden weten
    donders goed wat ik zou bedoelen met een kut jood.

  2. Itsme

   Oh nee? lees eens Roofstaat van Ewald van Vugt

 9. tailgunner

  Een Italiaan die over de centjes gaat. Over uw en mijn centjes. Die klootviool heeft het voor elkaar dat je nu bijna helemaal geen rente meer ontvangt over je zuurverdiende spaarcentjes. De pensioenfondsen in de problemen en de ING en de ander banken zijn als de dood. Als het verder gaat dan is er een negatieve rente. Kortom dan moet je betalen(!) voor je spaargeld. Nou, dan halen mensen het weg en gaat het in een ouwe sok. Dat heet ‘bank run’. En dat allemaal omdat het zó geweldig is in de EU.
  NEXIT: liever vandaag dan morgen.

 10. Crassus

  Een inflatie van 2% wordt nauwelijks opgemerkt door particuliere huishoudens en is daarom nog niet gevaarlijk voor de economie. Een euro is bij een inflatie van 2% pas na 35 jaar nog maar de helft waard. Ook schulden worden minder en worden terugbetaald met goedkopere Euro’s. Daarom is de lage rente een zegen. Maar goud kopen is het beste, elke keer beetje, daar wordt je rijk van…

  1. M de ruyter

   2% inflatie?! Volgens het CBS ja..
   De reële inflatie ligt rond de 4 a 5%
   Je kunt lang en kort praten, maar die klote italiaan met zn kanon de gelddrukpers roomt onze welvaart af ten gunste van de zuidelijke landen, die bulten schulden hebben. Het is gewoon een welvaarts verdeel mechanisme, waar de gewone man niet beter van word.
   Van dat goud ben ik niet overtuigd, of je moet het fysiek kopen..
   Je kan je beter in de schulden steken voor een investering of opbouw van je bedrijf.

   1. Itsme

    Uiteraard fysiek, al het andere valt onder de ‘Noodwet financieel verkeer’ uit 1978 nog door Juutje getekend. maw alle het geld en waarde is beschikbaar voor de staat in een noodgeval. En raad eens wie beslist wat nood is. Pricies de wet die ze in de crisis gebruikt hebben om de banken te redden met ons geld. In IJsland gaan dat soort mensen het gevang in, zoals het hoort, hier krijgt zo’n vissekop ( zonder zijn vvd naam te noemen) ook nog eens de kans een regering te vormen en als dank een baantje bij de (groen gele) staatsbank. Opsluiten moeten ze hem, Oh ja hij had ons al besodemieterd bij het inwisselen van de Gulden naar de Euro.

  2. Itsme

   Goud de enige manier om inflatie bij te houden. 150 jaar geleden een goed pak voor een ounce en nu nog steeds.
   En met de grappen die de BRICS landen uithalen gaat dat nog zeker zo lang door. Niet voor niets moet je jezelf identificeren als je meer iets teveel goud koopt.

   Jammer dat goud nu zo duur is

   Bitcoin kan ook maar dan moet je wel anoniem kunnen blijven en moet je dus weer met cash over straat, hmm. Zo gauw je met een bankrekening koopt is het traceerbaar, en meteen de enige reden dat banken meedoen in opdracht van de overheid.

 11. Lex

  Het verbaast me niets ik zie alles om me heen razend snel stijgen. Ik ben gemiddeld €20,- tot €30,- per maand meer kwijt aan boodschappen.

  De huur ging hier ook gezellig met €23,- omhoog,
  Buiten de energie prijzen zijn de vaste kosten dus zonder dat je een watt of een gram gas hebt gebruikt zijn ook weer flink gestegen.

  Waterschap belasting daar schrok ik ook behoorlijk van.

  Omdat ik chronisch ziek ben kan ik van mijn armoede elke jaar €385,- ophoesten + de behandelingen die niet worden vergoed.

  En dat terwijl de inkomsten hetzelfde blijven.

  De Nederlanders worden tot de laatste veer kaalgeplukt.

  Ik kijk uit naar men pensioen dan krijg ik er een paar honderd euro bij.

  1. Siemien

   Ja maar Lex wie wil dit nu horen en lezen? niemand toch, de meeste stoppen hun harses een meter in het beton…

  2. logisch denken

   QUOTE Ik kijk uit naar men pensioen dan krijg ik er een paar honderd euro bij. END

   Ik mag het hopen voor je maar door het kunstmatig laag houden van de rente zouden er wel eens grote kortingen in het vooruitzicht kunnen tsaan. Onze lieve kundige overheid heeft met klijnsma immers de reken regels aangepast zodat bijna elk fonds onderdekking heeft en met een herstelplan moet komen.

   Geen idexering maar een afslag dank zij de EU

 12. Itsme

  De laatste 10 jaar met Rutte, elk voorjaar een loonsverhoging , die in een paar maanden weer door hogere belastingen.
  MAW we worden bestolen waar we bij staan. wat ik al roep sinds Rutte baasje mag spelen. Niet zo gek dat alle s duurder word, en je dus per saldo nog meer belasting betaald, en dat iemand met een vrij beroep nooit meer zijn eigen broek op kan houden. Niet voor niets heb je geen diploma meer nodig, meer investeringen die naar de banken en staat gaan bij faillissement. Als je weet war je aan begint doe je het niet.
  Terwijl “wederom” bij de afgelopen crisis het midden en vooral het kleinbedrijf de aanjagers waren. Maar dat moet de grond in geboord worden want dat is niet ‘belangrijk’ en moet hij te hard voor werken. Vieze ……..

 13. Duckday

  Morgen staat in de media dat Rutte het zo goed doet Nederland staat aan de top dank zei de malloten die nu aan de macht zijn Bijna alles is kapot gemaakt door dit onbekwame politieke spel van de VVD CDA Groenlinks D66 PVDA CU zei vullen wel hun zakken en spelen dikbetaalde baantjes aan hun vriendjes door Nederland uit de EU NL EXIT Wat heeft de EU en EURO nu bijgedragen aan welvaart en werkgelegenheid voor de NORMALE man/vrouw in Nederland

 14. Bes Tolen

  Geen vertrouwen in de capaciteiten van dit kabinet wat financiële problematiek betreft. Deze regering maakt Nederland steeds meer kapot. De massa immigratie kost onno4m4lijk veel geld maar het is het totaal verzwegen thema. Dat is de schande sinds jaar en dag. Berekeningen mogen niet eens gepubliceerd worden als je de ondergrondse berichten wilt geloven. Kortom, de fascisten zijn aan de macht in Nederland. Autoritaire clubs, die niets willen en niets hoeven te bewijzen. Elke dag betekent minder autochtone bevolking. Meer ontbinding van dit met moeste arbeid opgebouwde land. Hoe crimineel is dat? Hoe denigrerend?

 15. Meneer Boon

  En daar helpt het voortdurend verhogen van de belastingen niet aan mee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.