Opvallend! 'Forum voor Democratie populairst onder Nederlandse beleggers'

Geen categorieaug 31 2019, 13:00
Forum voor Democratie is nét iets populairder (18 procent) dan de VVD (17 procent) bij Nederlandse beleggers en daarmee natuurlijk het meest populair bij die groep. Dat blijkt uit de BeleggersBarometer van ING.
Bob Homan, hoofd ING Investment Office, stipt een opmerkelijk punt aan. Zo'n beetje overal waar eurosceptische partijen in opmars zijn, reageren beurzen negatief op deze winst. Hoe kan het dan dat Nederlandse beleggers zich juist aangetrokken voelen tot FvD?
Waarschijnlijk heeft dit te maken met de plannen voor een ander belastingstelsel. Onder de Nederlandse beleggers zijn een vlaktaks en de belabberde wijze waarop (of überhaupt het feit dat) vermogensrendementsheffing is ingevoerd populaire thema's.
Zij willen graag alleen belasting betalen over daadwerkelijk gerealiseerd rendement in plaats van het huidige fictieve rendement. Ook zijn maar liefst 60 procent van de beleggers vóór een progressief belastingstelsel waar hogere inkomens meer afdragen dan mensen die minder verdienen. Een derde van de beleggers is zelfs voor een vlaktaks waar iedereen procentueel evenveel afdraagt.
Dit is vrij bijzonder want het lijkt een punt te zijn waar links en rechts Nederland elkaar prima zouden kunnen vinden. De onderklasse zou hiermee sneller op kunnen klimmen en de rijkere Nederlanders zouden genoeg voor zichzelf overhouden om niet weg te zakken naar de onderkant van de samenleving. De vraag is alleen welk percentage voldoende zou zijn om iedereen tevreden te kunnen houden. FvD lijkt daar in ieder geval (op termijn) samen met de VVD en bijvoorbeeld een PvdA best eens een antwoord op te kunnen formuleren. Zou mooi zijn!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten