Opvallend! ‘Forum voor Democratie populairst onder Nederlandse beleggers’

Forum voor Democratie is nét iets populairder (18 procent) dan de VVD (17 procent) bij Nederlandse beleggers en daarmee natuurlijk het meest populair bij die groep. Dat blijkt uit de BeleggersBarometer van ING.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office, stipt een opmerkelijk punt aan. Zo’n beetje overal waar eurosceptische partijen in opmars zijn, reageren beurzen negatief op deze winst. Hoe kan het dan dat Nederlandse beleggers zich juist aangetrokken voelen tot FvD?

Waarschijnlijk heeft dit te maken met de plannen voor een ander belastingstelsel. Onder de Nederlandse beleggers zijn een vlaktaks en de belabberde wijze waarop (of überhaupt het feit dat) vermogensrendementsheffing is ingevoerd populaire thema’s.

Zij willen graag alleen belasting betalen over daadwerkelijk gerealiseerd rendement in plaats van het huidige fictieve rendement. Ook zijn maar liefst 60 procent van de beleggers vóór een progressief belastingstelsel waar hogere inkomens meer afdragen dan mensen die minder verdienen. Een derde van de beleggers is zelfs voor een vlaktaks waar iedereen procentueel evenveel afdraagt.

Dit is vrij bijzonder want het lijkt een punt te zijn waar links en rechts Nederland elkaar prima zouden kunnen vinden. De onderklasse zou hiermee sneller op kunnen klimmen en de rijkere Nederlanders zouden genoeg voor zichzelf overhouden om niet weg te zakken naar de onderkant van de samenleving. De vraag is alleen welk percentage voldoende zou zijn om iedereen tevreden te kunnen houden. FvD lijkt daar in ieder geval (op termijn) samen met de VVD en bijvoorbeeld een PvdA best eens een antwoord op te kunnen formuleren. Zou mooi zijn!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Confucius

  Wout bedoelt natuurlijk FvD, VVD en PVV.
  Dat PvdA staat er vanwege het warme weer, denk ik.

  1. Willemm

   De PVV zal nooit groot zijn zolang het FvD groot is, en andersom ook niet.

   1. meneer cactus

    willempje gokt op het verleden. Echter behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Doe nog wat gelukszoekers erbij en nog een beetje druk op de woningmarkt en het sociale stelsel en dan zal het linkse bolwerk als een kaartenhuis instorten.

    Mag je zelf bedenken waar de mensen heen gaan 🙂 🙂 🙂

 2. Dik

  Logisch dat FvD populair is onder beleggers, FvD is op dit moment het enige serieuze alternatief om het antieke politieke kartel te begraven, sedert 1848 zijn ze al op dezelfde weg, en die loopt hartstikke dood!

  1. Ad Fundum

   @Dik, politiek heeft daarmee niets te maken. De technisch analist kijkt alleen maar naar koerspatronen in een grafiek. De beweging. Steun en weerstandslijnen hebben zijn belangstelling.
   Allemaal te lezen op diverse sites en in het FD. Hieruit volgt of een aandeel koopwaardig is, of verkoopwaardig, of houden. Deze analist breekt zijn hoofd niet over een politieke voorbijganger.
   Dat is bijzaak. Doe er uw voordeel mee en pas op voor misleiding door charlatans. Volg de lijn.

   1. merlot

    Je hebt technische analyse (grafisch) en fundamentele analyse (alle andere factoren).

    Een goede belegger gebruikt beide methoden maar de fundamentele analyse weegt zwaarder. Althans, zo was het toen ik nog actief was op de beurs.

    Doe er uw voordeel mee en pas op voor misleiding door charlatans.

 3. Response

  Logisch. FVD is zowat de enige partij die verandering zou kunnen doorvoeren. Maar het kartel blijft het kartel. Zie de uitspraak van Hugo de Jonge dat hij nu al aangeeft niet te willen samenwerken met FVD. Dat betekent dus; wat het volk ook stemt, daar werken wij niet aan mee. Schijndemocratie dus en een dikke middelvinger naar de burger. Weet waar je op stemt! Zie ook de puinhoop in A’dam waar de linkse kliek de hele stad naar de knoppen helpt. Alles voor het deugen.

  1. Vit

   @Response

   “Zie de uitspraak van Hugo de Jonge dat hij nu al aangeeft niet te willen samenwerken met FVD”

   Het is te hopen voor Hugo Jonge dat mettertijd het FvD met zijn partij wil samenwerken, kapsones.

 4. Anne Sophe Schillersdorf

  FvD is de smerigste en ranzigste partij dat er bestaat. Het zijn racisten van de laagste soort en klimaatonderkennende idioten

  1. Vit

   En nou hoop je op een reactie, nah laat maar zitten.

  2. M de ruyter

   Oké prima Anne!
   Ik hou van mn land en cultuur, racist? Prima joh, interesseert me geen reet meer.
   Idioot?! Helemaal prima, het klimaat veranderd en u moet flink belasting gaan betalen voor onrendabele projecten . Nee dank u.
   Ga eens in op het artikel?
   Ik vind het een interessante gedachte, de goede ideeën van links gecombineerd met gezond verstand van rechts, een versimpeling van het belastingsysteem en verlaging voor de lage inkomens.
   Waarom niet? Stap van je ideologische paard en zie dat er best zaken met forum gedaan kunnen worden.

   1. Vit

    @M de Ruyter

    Racist wordt nog eens een geuzennaam.

 5. Crassus

  Eurosceptisch is winst voor de spelers op de valutamarkt. Kijk naar de koersval van het Engels Pond. Daaraan kunt u het vertrouwen aflezen wat men heeft in een goede afloop. Brexit. Neem een koersgrafiek erbij en oordeel. De winst zit in het shortgaan. De Britse aandelen met een notering in GBP lijden mee. Zelfs bij een onveranderde aandelen koersnotering is de opbrengst minder vanwege de gedaalde valutakoers. Valutarisico. Daarom is de Euro zo’n zegen.

 6. Beukman

  Inmiddels is dit bericht gerectificeerd: slechts 1 op de 10 beleggers zou op FvD stemmen.

  nu.nl/economie/5985875/vvd-populairst-onder-nederlandse-beleggers.html?redirect=1

  1. Vit

   Jij ook weer een goeie dag.

   1. Beukman

    Ik gooi er een paar flessen Franse bubbels tegenaan om dit te vieren.

  2. Ad Fundum

   @Dik zal dit ook goed rekenen. Rutte is het beste wat ons overkomt.

   1. Vit

    Gebbetje zeker nietwaar?

 7. M de ruyter

  Wat ik jammer vind hier in de comments is dat iedereen in zn eigen kasteel blijft, en dat weinige lieden de discussie aangaan, piet 51 is altijd inhoudelijk, beukman soms. Het meeste is veel geschreeuw weinig wol.
  Enig meningsverschil is altijd leuk en discussie nuttig.

 8. Drollevanger

  Zorg dat het CDA niks in de melk heeft te brokkelen bij de volgende verkiezingen. Maak de PVV samen met het FVD groot genoeg om te regeren.
  Als dat niet lukt stem dan op 50+, de SGP of een andere partij die voor ons land staat en niet alleen voor hun partijbonzen.
  Het CDA bestaat uit twee richtingen. Een 2/3 wel zelfdenkend deel en een 1/3 deel kwezels.
  Die kwezels komen wel naar de congressen want ze hebben de tijd, zijn vaak al met pensioen, en hebben ook nog de grootste deugende bek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.