‘Rutte als premier vooral vriend van grote bedrijven geweest’

Rutte
Foto:

Een heldere analyse in De Telegraaf die laat zien dat Rutte toch echt ‘de vriend van het grote bedrijfsleven’ is, wat hij verder ook zegt. Dat was natuurlijk al veel langer het sentiment, maar wat extra onderbouwing kan nooit kwaad!

De economische groei in Nederland lijkt te zullen gaan stagneren. Van 2,6 procent verwachte groei vorig jaar september, werd dat in december al met 0,4 procentpunt omlaag bijgesteld naar 2,2 procent. In juni van dit jaar ging daar nog eens 0,5 procentpunt af naar 1,7 procent. In dit tempo staan we rond december op 0,0 procent groei.

Ondanks een toename van het bbp (inclusief verwachte groei) van 15 procent ten opzichte van 2009, is de koopkracht maar met 2 procent gestegen. Het gaat dus beter maar men merkt er geen zak van.

De kabinetten Rutte zijn vooral bezig geweest om via belastingverhogingen staatsschulden af te betalen. Na het jaar 2014 werden overschotten op de begroting opgebouwd, waarmee de schuld kon worden afbetaald. Het probleem is alleen dat die belastingverhogingen vooral terecht kwamen bij de burger. Bedrijven droegen slechts 12,5 procent bij aan de belastingopbrengst, terwijl zo’n 33 procent door particulieren (loon- en inkomstenbelastingen) werd opgebracht. En in plaats van die 12,5 procent omhoog krikken en de 33 procent omlaag, kiest Rutte voor fratsen als een vennootschapsbelasting omlaag willen brengen.

De burger heeft dus voor een aanzienlijk deel op moeten draaien voor de schuldencrisis van 2008, waardoor de overheid nu meer inkomsten krijgt door middel van loon- en inkomstenbelasting, dan door btw. Dat is toch te zot voor woorden?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

27 reacties

 1.   

  Wat verwacht je van een VVDer?

  1.   

   Nooit een inhoudelijke mening maar altijd een banale opmerking. Is het erg als ik u niet als een intellectueel inschat?
   Geeft niets hoor, u lijkt tevreden met uzelf.

  2.   

   U bent nogal kort van geheugen. Het toenmalige kabinet bestond uit VVD en PvdA en de minister van Financiën was PvdA’er Jeroen Dijsselbloem.

   Overigens zorgt het overschot op de begroting er ook voor dat in tijden van recessie er ruimte is om te stimuleren zoals dat zo mooi heet. Vergelijk dat eens met onze zuiderburen: in België hebben ze een begrotingstekort dat volgend jaar richting 10 miljard loopt. Keynesianen staan altijd vooraan om meer overheidsuitgaven te bepleiten in tijden van economische neergang, maar bij economische voorspoed – als er overschotten gecreëerd moeten worden en structurele maatregelen en hervormingen doorgevoerd moeten worden – hoor je ze nooit.

   1.   

    @Pronounce
    Velen weten het verschil niet tussen Keynes en Hayek.

 2.   

  Gewoon rechts beleid.

 3.   

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1.   

   “Nederland is een keiverrot land geworden.”

   Hoe vaak heb je dit vandaag al niet geplakt onder de diverse topics?
   Neem vakantie ga naar een land waar je wel gelukkig kunt leven.
   Maar zeik ons land toch niet meerdere malen per dag 7 dagen in de week af.

   Dat is niet gezond.

 4.   

  “Gewoon rechts beleid”

  Nee. Gewoon Nederland verder verkloten, waar het paarse kabinet gebleven was.

 5.   

  Grappig dat op een rechts blog en in een rechtse krant een rechtse premier wordt verweten een vriend van het bedrijfsleven te zijn.

  1.   

   De wegen van dit blog zijn ondoorgrondelijk.

  2.   

   ik dacht dat jij op zou sodeflikkeren waardeloze knuppel nog niet genoeg over je heen gehad ???

  3.   

   Ik zie dat ons p*dootje geen afscheid kan nemen van ons, eigenlijk best wel triest toch .
   Een enorme grote waffel maar verder stelt deze childlover niet veel voor .
   Een hoop blablabla maar totaal verslaaft aan DDS, te triest voor woorden .
   Zoek hulp opa .

   1.   

    Tis idd een vies gluiperig mannetje dario…maar ja narcist dus hij heeft het zelf niet door!!

 6.   

  Dan moet je de volgende keer een linkse partij de grootste maken en krijg je een links arbeiderskabinet.

 7.   

  Oh, zijn die er nog, partijen voor de arbeider? Of bedoel je de midden in komers die nu slag op slag krijgen en gestemd hebben op GL , D66, PvdA, SP, PvdD, CDA.

  1.   

   De arbeiders wordt wijs gemaakt dat islamisering ons allergrootste probleem is. Dus stemmen ze op populistische, rechtse partijen die schijt hebben aan arbeiders.

   1.   

    Quote…dat islamisering ons allergrootste probleem is. ……
    Deze stelling is juist..didiblabla, de financiering hiervan kost de autochtone middenklasse een vermogen….!!

 8.   

  De analyse van Syp Wynja over de kabinetten Rutte vind ik toch beter dan dit artikel.

 9.   

  Niet zo vreemd, soort zoekt soort, geld zoekt geld.
  Zolang die minne hond maar in de beurs van het gepeupel kan graaien vind die smerige landverrader, misleider alles best.

 10.   

  Oh,oh, wat hebben de lokale jankers weer een problemen met de gevolgen van rechts beleid.
  De sufferds, die denken rechts te zijn, maar ze janken nog harder dan heel Joop.nl.

 11.   

  Het woord “geweest” in de kop roept vragen op. Een necrologie? Nee toch? Een kabinetscrisis? Ook niet.

  Als dit een rechtse site is dan juicht die het toe dat het bedrijfsleven wordt gesteund.

 12.   

  VVD weg er mee

  1.   

   Idd stem ze weg!!

 13.   

  Wat een financiele schade wordt er veroorzaakt door de regering. De lagere en middeinkomens zijn altijd de pineut. Het klimaatgedoe moet nog komen.
  Ik vrees het ergste. Mocht er over twee jaar een nieuwe regering gevormd worden, dan komen ze terecht in een puinhoop.
  Ik hoop dat de media meer info gaat verstrekken over gewone mensen die niet meer kunnen rondkomen. Laat iedereen zien hoe de echte situatie is.

 14.   

  Dit kabinet heeft maar één doelstelling en dat gaat om zoveel mogelijk buitenlanders naar hier te halen. Het gaat heel hard. Het vorige kabinet was net zo. Vooral de vrouwen in het kabinet zitten er om deze reden. Zij zijn specialist geworden. Bijvoorbeeld als minister van binnenlandse zaken, economische zaken, onderwijs of ontwikkelingssamenwerking, die laatste doet er ook internationale handel bij. Allemaal zorgen ze voor zwaar gesubsidieerde immigratie. Blijkbaar hebben ze geen andere hobby dan de Nederlandse autochtone bevolking om zeep te helpen. Laagwaardige arbeid scheppen ze in overvloed wat alleen maar meer problemen oplevert plus een massa overbodige banen om die buitenlanders binnen te halen en hier van alle gemakken te voorzien.
  Ondertussen steelt zo’n regering grote bedragen aan belasting op vermogen wat daardoor allen maar afneemt en naar het buitenland over gaat en evenzo op de pensioenen terwijl er pensioengeld zat is en daarenboven mettertijd extra zal worden afgeroomd of te wel gestolen. Want dan hebben die fondsen overschotten. Let maar op. Daarvoor zit er nu een bewindsman van de fascistische links liberalen.

 15.   

  Ja rutte mag lijkbaar alles , er is gewoon niemand die hem op zijn fouten wijst. Hij laat zich omkopen door de schell zelfs de schell geeft dat toe en niemand in de regering doet wat, sterker nog de cu, d66 en de cda zitten mee in het complot ze mochten alleen mee regeren alsze mee zouden doen in dat vieze spelletje

 16.   

  Door de massa immigratie zijn de overheidsuitgaven verschoven naar die voor binnen gekomen groepen, die per saldo jaarlijks er tegen de honderd miljard euro bij kosten. De autochtone bevolking moet dokken. Het lijkt er op, dat er alleen maar tuig regeert in Nederland dat maar één doel heeft: permanente massa immigratie. God speelt ook nog altijd een rol in Nederland. Niet in het minst bevorderd door dat rot wijf in Duitsland waar Rotte het zo goed mee kan vinden, de christelijke kloot. Verknallers van andermans leven die lui.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!