Schandalig! Arts pleegde ‘euthanasie’ op 74-jarige vrouw… die daar niet van op de hoogte was

Dit is natuurlijk gewoon moord.

Het Algemeen Dagblad bericht dat de rechtbank in Den Haag zich vandaag over een heel “opvallende” zaak buigt. Een arts die ondertussen gepensioneerd is staat namelijk terecht voor het ‘euthanasie’ plegen op een 74-jarige vrouw die hard aan het dementeren was. Het enige probleem? De vrouw wist niet dat er euthanasie gepleegd zou worden. Sterker nog, ze had al plannen gemaakt om die avond nog lekker te dineren met familie.

De arts maakte in april 2016 een einde aan het leven van een 74-jarige dementerende vrouw die in het Haagse verpleeghuis woonde. Ze had weliswaar enkele jaren eerder gezegd dat ze niet meer wilde leven als ze dement zou worden, maar op het moment van de euthanasie was niet duidelijk hoe ze er in stond… Ze maakte op de dag van haar dood zelfs nog plannen om ‘s avonds met familie uit eten te gaan. Ook was ze niet op de hoogte van de sederende medicatie die in haar koffie was gedaan.

Het Openbaar Ministerie wil die beslissing nu “laten toetsen.” De vrouw had enkele keren namelijk aangegeven dat ze nog niet wilde sterven — hoewel de arts wél goed contact had met familie. Dat laatste is wel bijzonder aangezien ze dacht dat ze die avond uit eten zou gaan met familie. Je vraagt je dus af: waren dat dezelfde familieleden die besproken hadden met de arts dat die een einde aan haar leven zou maken of niet?

De arts laat weten via een woordvoerder dat ze voorlopig geen commentaar wil geven op de zaak. Wel wil de verdediging het volgende kwijt:

“Alhoewel ze zich ervan bewust is dat de reden voor de rechtsvervolging het geven van rechtszekerheid aan artsen en patiënten is, wordt ze nu persoonlijk vervolgd.”

Ach jongens! En dat alleen maar omdat ze een vrouw om het leven bracht die a) niet wist wat er stond te gebeuren en b) blijkbaar had aangegeven dat ze nog wilde leven (hoewel ze eerder had aangegeven niet te willen dementeren)?

Dit is inderdaad wel een vervolging waard, en niet alleen om ‘te toetsen’ en ‘rechtszekerheid te bieden.’ Wat hier gebeurd is is schandelijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Jumping

  In dit keiverotte Nederland is een mensenleven bijna niets meer waard.

  Den Haag
  Assen

  1. Rodendorff

   Ik kan me wel voorstellen dat Jumping in zijn keiverotte leven wel een euthanasie overweegt.

   1. Top

    Blablabla. Blaaskaak! # viezerik.

   2. AS210854

    Rodendorff, met zo’n achternaam kan ik jou reactie wel begrijpen.

  2. Fortiori

   De Punt, op de snelweg…

 2. Isengrijn

  Dementie is een verschrikkelijke ziekte.
  Ik kan goed begrijpen dat de vrouw en haar familie het er meerdere malen het erover gehad hebben, en zelfs een knoop doorgehakt hebben.
  Dat de dementerende vrouw het later, onbewust, terugtrekt is ook te snappen.
  De arts had zich er voorlopig afzijdig van moeten houden. Todat er, ein-de-lijk, gerechtelijk regels voor worden gemaakt.
  Gelukkig heeft Michael vd Galien zijn woordje al weer klaar en schreeuwde moord (en brand)!

 3. meneer cactus

  Ik ken me niet voorstellen dat een arts geheel op eigen gelegenheid denkt , kom laat ik deze nu eens vergiftigen met de dood tot gevolg.

  1. Rodendorff

   Nee, er lag een wilsverklaring aan ten grondslag.

   Euthanasie op gedementeerden is een buitengewoon lastig ethisch probleem. De botte wijze waarop van der Galien dit hier presenteert helpt in elk geval niet voor een zinnige benadering van dit probleem.

   1. Top

    Blablabla. Blaaskaak! # viezerik.

 4. Vit

  Ik ken wat mensen in mijn omgeving die hun eigen kinderen niet herkennen, als ik zover ben mogen ze mij laten inslapen, liefst doe ik het zelf vooraf.

 5. Sprookjesfiguur

  over het algemeen is het opmerkelijk dat overheden en ‘gezondheidszorg’ mogen bepalen over leven en dood. Artsen en soldaten mogen moorden met toestemming. Dit hoort bij hun beroep en is gelegitimeerd.

  Maar de doodstraf bij kinder en seriemoordenaars is inhumaan.

  1. Vit

   Yep, die zouden ook uit hun lijden verlost moeten worden, win win situatie.

  2. Fortiori

   ‘Je bent oud genoeg om te doden maar niet om te stemmen’

 6. Fortiori

  Goede onderzoeks journalistiek van de hoofdredacteur. Of heb ik het mis.? Dat heet met een koopje ervan afkomen. Ja, jongens, het oordeel ligt al klaar voordat het bij de rechter is geweest.

  1. meneer cactus

   lijkt wel de linkse maffia

 7. Rosasolis

  Dit is een vreselijk bericht. Euthanasie mag niet zomaar gebeuren! De wet moet snel veranderen zodat er geen twijfel meer kan ontstaan. Niemand moet ooit zomaar kunnen jaren of maanden eerder mondeling of schriftelijk verklaren dat hij/zij kiest voor euthanasie als het snel met hun gezondheid achteruit gaat! Omdat er manieren zijn om te leren hoe je met je ziekte om kan gaan. Artsen moeten niet beslissen “wanneer het zo ver is, om een einde aan iemand’s leven te maken”. Het moet heel anders gaan. Als iemand in de laatste fase van hun leven in een paliatieve zorg kliniek ligt, moet hij/zij gedurende hun laatste dagen beslissen als hij/zij snel wil sterven, of zoals het alle eeuwen gaat, gewoon natuurlijk inslapen. Dat deed mijn lieve zuster enkele maanden geleden. Zij had een vreselijke vorm van kanker. En voor 3 jarenlang
  werd zij behandeld onder de bekende kanker-bestrijden middelen. En dan kreeg ik haar allerlaatste mail, dat dit briljante maatschappelijke werker voor ongelukken patienten,
  (mijn zus), ging zoeken naar een goede palliative kliniek, want zij had alleen enkele weken nog te leven. Maar ongeacht het feit dat zij helemaal op was van al die vreselijke kanker behandelingen, zocht ze alleen maar Een laatste fijne deel van haar leven. Rustig haar laatste uren in de paliatieve kliniek samen met haar man en haar 2 dochters delen. Geen medicijnen meer, geen eten meer, alleen wat vruchten sap. Haar kleine familie was 24 uren bij haar altijd aanwezig…en dan na enkele dagen viel mijn lieve zus gewoon in slaap en werd niet meer wakker. Volgens mij was dit de mooiste manier om je leven “voltooid te kregen”. Geen Euthanasie, gewoon voor het laatst
  slapen gaan. En wie weet…volgens de Bijbel gaat het leven in het hiernamaals verder.
  Toen mijn favorite componist G.F. Handel zijn Messiah ging schreven, kon hij niet eten of drinken voor bijna 3 weken. Hij schreef, toen hij helemaal klaar was over dit meester werk, dat hij de engelen zagen. Maar zijn tijd was er nog niet “voltooid”.
  De zeer geliefde oude meester ging door met het schrijven van prachtige oratorio’s naar de vele verhalen van de oude en nieuwe testamenten. Hoewel hij half-blind was en veel last had van extreem Artrose. En nog steeds is er opnieuw een steeds groeinde interesse in die prachtige oratoriums van Handel. Vooral van die oud-testament verhalen. Die hij op zijn oude jaren aandacht heeft gegeven. De oratorios van Handel zijn opnieuw ontdenkt, omdat ze zo mooi zijn, en Handel is erkend als de grootste oratorium schrijver aller tijden. Nogmaals heeft dit lieve gelovige man in Londen, ver van zijn familie in Halle, Duitsland, gekozen om gewoon rustig te gaan inslapen in zijn bedje, met enkele trouwe vrienden naast zijn eenvoudige bedje.
  Kortom, mogen wij mensen nooit een rustige, persoonlijke tijd aan iemand gunnen voordat hij/zij gaat voor het laatst gaat slapen. Als iemand zo vreselijk ziek is, en op is van al die jarenlang pijnstillers, dan komt er een tijd dat zo iemand zegt dat
  genoeg is genoeg.

  1. Siemien

   Euthanasie moet verboden worden natuurlijk net als abortus

   1. Deathspank

    Totdat je iemand ondragelijk heb zien lijden. Een leven zonder uitzicht en helse pijnen gun je niemand.

  2. Siemien

   “Deze krankzinnige ‘wet’ is er gekomen op basis van religieuzen die fel tegen euthanasie zijn en dus voor ondraaglijk lijden”

   Onzin, extremen erbij halen om moord te rechtvaardigen, erger nog, om mensen het plezier in het leven te ontnemen..
   Ipv mensen weer te motiveren in het leven om te leven zeggen we nu, euthanasie, poedertje erin en klaar.
   Veel erger zijn de doktoren die dit toelaten, doktoren die opgeleid zijn om leven te redden..

 8. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Rodendorff en Sprookjesfiguur!!! Helemaal mee eens. Heb zo een vermoeden dat Michael vd Galien een fanatiek voorstander is van deze ronduit belachelijke ‘euthanasiewet’
  Immers euthanasie is een zaak tussen de arts,de patiënt en de familie PUNT!!!! en GEEN!!! zaak van politie en justitie. Deze krankzinnige ‘wet’ is er gekomen op basis van religieuzen die fel tegen euthanasie zijn en dus voor ondraaglijk lijden. Helaas helaas geldt deze ‘wet’ ook voor de NIET religieuzen. Gevolg van deze ‘wet’ is ook dat jongeren die depressief zijn vaak de hand aan zichzelf slaan : ophangen of voor de trein springen. Wat natuurlijk vreselijk is voor de familie en voor de machinisten. Omdat een euthanasieverklaring voor hun altijd wordt afgewezen.Deze vrouw heeft een euthanasie verklaring getekend, maar nee hoor weer geseik. Albert Heringa heeft notabene video opnamen gemaakt waar z’n moeder aangaf niet meer te willen leven, ook is te zien dat hij pillen in de vla deed en het toediende aan z’n moeder, ook niet goed weer geseik. Deze ‘wet’ geeft aan dat een euthanasie verklaring in feite niets voorstelt.Mijn vader leed aan dementie en kreeg elke keer morfine toe gediend tot het hart het begaf. Het duurde vrij lang omdat hij een sterk hart had. De arts zag er wel tegen op maar hij voerde het wel uit. In feite was hij strafbaar omdat dit valt onder stiekem euthanasie en m’n vader had ook geen euthanasie verklaring getekend. Het was wel opmerkelijk dat hij het deed, m’n vader lag in een verpleeghuis in een dorp waar nogal wat gereformeerden wonen. Aangezien wij NIET religieus waren hadden wij er geen problemen mee over het handelen van de arts, of de arts het ook had vermeld weten we niet,maar dat is ook helemaal niet relevant in mijn ogen had deze arts juist gehandeld. Denk dat religieuzen er veel moeite mee zou hebben gehad. Deze belachelijke ‘euthanasiewet’ moet zo snel mogelijk de nek worden om gedraaid.

 9. Deathspank

  Deze arts verdient een pluim. Als je beslist dat euthanasie toegepast mag worden – in het bijzonder op oude bejaarden – accepteer je als wetgever dat er schemergebied is. Ik laat een ieder of euthanasie acceptabel is, wat wel mag en wat niet. Om het uit te vechten over de rug van deze arts is schandalig!

 10. Lay down your souls to the gods rock and roll

  “Onzin,extremen erbij halen om moord te rechtvaardigen erger om mensen het plezier in het leven te ontnemen” De streng gereformeerde heeft gesproken en het slaat totaal HE-LE-MAAL !!!!! nergens op. Euthanasie is helemaal geen moord, het is een keuze die je maakt. Mocht het leven ondraaglijk worden of het nou een ongeneeslijke ziekte is of niet. “Het plezier in het leven te ontnemen : welk plezier???? een ongeneeslijke ziekte of levensmoe, depressief ??? nou nou wat een plezier. Wat ik eerder schreef mijn vader is overleden aan dementie en de laatste jaren straalde hij al helemaal geen plezier meer uit.
  Het was verworden tot een zielig hoopje mens dat triest, zielig en droevig voor zich uit keek en op het laatst helemaal niet meer kon praten. Ik denk dat je onze aanpak dan ook sterk af keurt, nou dan is dat maar zo. Deze krankzinnige ‘euthanasiewet’ schept alleen maar onduidelijkheid bij zowel de patiënt als de arts. Huisarts Tromp uit Tuitjenhorn heeft zichzelf van het leven berooft en waarom omdat hij euthanasie uit voerde op een kanker patiënt die dood wilde. De broer van de kanker patiënt heeft het notabene een paar dagen bevestigt dat hij dood wilde bij Pauw en Witteman. De Co assistent heeft de arts verraden en de arts werd laat in de avond door een enorme politiemacht van bed gelicht en werd afgevoerd als een crimineel. De religieuzen zullen wel zeggen eigen schuld dikke bult, had die zich maar aan de ‘wet’moeten houden. “ipv mensen te motiveren in het leven om te leven zeggen we nu, euthanasie, poedertje erin en klaar”. Mensen -jong of oud- die klaar zijn met het leven willen helemaal niet gemotiveerd worden om te leven, oplossing:hele leven antidepressiva slikken klaar??? Maar goed deze krankzinnige ‘euthanasiewet’ is ook bekokstooft door de slechtste minister van volksgezondheid in de historie en de mensen die euthanasie willen plukken daar de zure vruchten van. De even krankzinnige ‘donorwet’ (lees: slagerswet) is vergelijkbaar met die ‘euthanasiewet’
  IK!!! bepaal of ik euthanasie wil ja of nee
  IK!!! bepaal of ik lichaamsdelen af sta en die keuze die wil ik zelf maken en niet dmv
  dwang.
  Dus als ik niets invul wordt mijn lichaam in tact gelaten, straks MOET!!! ik iets invullen
  Omdat een 1 of andere politieke partij zich menen te moeten bemoeien met het menselijk leven. Is te hopen dat de grote meerderheid nee invult zodat deze krankzinnige slagerswet van tafel kan.

  “Het is een overeenkomstig vergelijk :
  Met D ’66 in de coalitie heb je altijd geseik”

  Deathspank!!!!! reactie 21 Helemaal mee eens

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.