Verenigd Koninkrijk eist redelijkheid van de Europese Unie voor nieuwe Brexit-onderhandelingen

Het het aantreden van Boris Johnson als premier van het Verenigd Koninkrijk hopen de Britten een nieuw hoofdstuk te kunnen beginnen, maar eerst moeten ze de  relatie met de Europese Unie bestendigen. De Britse brexit-minister Stephen Barclay roept Brussel op om ‘redelijk’ te zijn en te onderhandelingen over een nieuw Brexit-akkoord, via NOS.

In de Mail on Sunday schrijft de Brexit-minister dat de politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk is veranderd en Brussel dit moet erkennen en met de Britten moet onderhandelen over een nieuw akkoord. Na diverse poging van voormalig premier May liet de EU weten ‘niet langer te willen onderhandelen’ over een akkoord, maar de Britten dringen aan en vragen om ‘redelijkheid’.

In het stuk laat de minister weten dat een ‘no deal Brexit’-scenario altijd nog mogelijk is. Ook premier Johnson herhaalde dit enkele malen sinds zijn aanstelling als premier, maar tijdens bezoeken aan het achterland van Wales klonk het stukken milder en liet hij doorschemeren dat een ‘no deal’ niet het doel is, maar  wel het ultieme middel de EU tot concessies te bewegen. Verder reist het vermoeden dat de EU haar onderhandelaar nauwelijks mandaat geeft om te onderhandelen, waarschijnlijk omdat er binnen de EU conflicten zijn over de positie van de EU tegenover de Britten:

“Ze moeten om te beginnen hun toponderhandelaar, meneer Barnier, ruimte geven om te onderhandelen.”

Dat de Britten daadwerkelijk een no deal-scenario durven te accepteren geeft hen extra onderhandelingsruimte. Doordat de rode lijnen onder Johnson duidelijk zijn weet de EU waar ze aan toe is. Voor het forceren van een no deal-scenario heeft de regering te Londen meer dan 2 miljard Britse ponden gereserveerd. De waarde van de Britse pond is ondertussen gedaald tot een dieptepunt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. DidiMadloba

  Het zijn toch handige praatjesmakers die Engelsen, om “redelijkheid” te eisen. Redelijkheid kun je toch niet weigeren? Alleen is de vraag wat “redelijk” is.

  1. logisch denken

   je bent een praatjes maker als je redelijkheid verwacht in een overleg ?
   We weten allemaal hoe de EU de UK probeert te gijzelen met haar voorwaarden.
   Redelijkheid is dus ver te zoeken

   Wil de echte praatjesmaker nu opstaan

   1. EU kok

    Quote: Wil de echte praatjesmaker nu opstaan
    .
    U bent er al

    1. logisch denken

     maar ik zit

 2. EU kok

  Teunis op de vroege zondagochtend: Voor het forceren van een no deal-scenario heeft de regering te Londen meer dan 2 miljard Britse ponden gereserveerd.
  .
  Bron NOS:De Britse regering zet nog eens 2,3 miljard euro apart om het land voor te bereiden op een no-deal-brexit. Daarmee komt het totaalbedrag dat de Britten dit jaar hebben gereserveerd voor een no-deal-brexit op zo’n zes miljard euro.

 3. Garland S. tucker

  Dat gaat lachen worden, in Europa zijn ze nog niet vergeten wat een idioot Boris was als minister en die EIST nu redelijkheid?

  nou, reken maar dat bij het woord EISEN de EU de poot stijf zal houden.

  Boris kan van alles bij elkaar liegen, maar deze waarheid kan hij geen geweld aan doen.

  Maar persoonlijk flikker je de Britten uit de EU, laat ze de rug miljarden terug betalen en zoek het zelf uit in dat derde wereldland.

  1. logisch denken

   Dan maken ze het Boris erg makkelijk , dan roept Boris straks goodbuy dear brussel

 4. Jumping

  Gewoon een harde Brexit, beste Boris.
  Gewoon een harde Brexit.

 5. van Urk

  Hoe ironisch. Vroeger werd de toetreding van Groot Brittanie getorpedeerd en nu wil men de uitreding van Groot Brittanie torpederen.

  1. Lao Tse

   Op Urk gaan ze ook enorm profiteren van een harde Brexit.

   1. logisch denken

    iedereen profiteert bij ophefing van die regentenkliek hufter

   2. van Urk

    @Lao Tse, Wie zegt ik het er mee eens of tegen ben? Ik kan behalve de Brexit nog meer zaken gaan opnoemen waar Urk niet veel profijt van heeft. Aanlandplicht, teruggooiverbod, pulsverbod etc. Dus ook onder de mantel van de EU komt Urk er niet zo goed van af.

    1. Lao Tse

     Ik neem aan dat je als Urker tegen een Brexit bent, in welke vorm dan ook.

     1. van Urk

      Als Urker zit je op dit moment vast tussen twee muren waar uit deze beide muren geen voordeel eruit te halen valt. Dus ik kan wel tegen een Brexit zijn maar van de EU wordt ik namelijk ook niet zo vrolijk van. Hoe los je dit dan op?

     2. Lao Tse

      De EU lijkt me een gegeven, van Urk. Je kunt van mening verschillen over de mate van integratie, je opstelling op het continuüm van douane-unie naar federale staat, maar voor een sterke EU bestaat grote democratische steun. Die trein rijdt dus door.

      Gezien dit feit kan ik me niet voorstellen dat een Urker voordelen ziet in een Brexit.

     3. logisch denken

      QUOTE maar voor een sterke EU bestaat grote democratische steun. Die trein rijdt dus door. END

      Wakker worden , het is al middag

     4. van Urk

      Die voordelen zijn er zeker niet. Daarom moet de EU wat meer gaan schikken voor de Nederlandse visserij en zelf ook niet de neigingen gaan vertonen om de Nederlandse visserij dwars te gaan zitten. Delen van de Noordzee gewoon weer vrij maken voor de visserij en het teruggooiverbod en pulsverbod weer van tafel gooien. Gebeurt dat niet dan wordt de vraag naar een Nexit nog groter.

 6. Beukman

  “Redelijkheid” is het nieuwe frame van de Britten. Mocht No Deal straks een feit zijn en GB een chaos, dan komt dit omdat de EU niet “redelijk” was.

  Veelzeggende detail: Johnson heeft 151 miljoen euro vrijgemaakt voor het voorlichten van de gewone Britten over consequenties van een No Deal.
  Maar in de aanloop naar het EU-referendum waren de brexiteers, waaronder Johnson,
  nog woedend over de 10 miljoen die de regering-Cameron had gestoken in voorlichting.

  1. logisch denken

   ach gossie onze beukman is wederom selectief links verontwaardigd . Straks kunnen de britten die miljarden die ze overhouden in de eigen economie pompen, zelf weer bepalen wie of wat er binnen komt , die brexit is een gouden greep ongeacht de linkse bangmakerij over banenverlies en andere doom scenario’s .

  2. Lao Tse

   In mijn beoordeling stelde en stelt de EU zich heel redelijk op en dat resulteerde ook in een deal die May kennelijk redelijk genoeg vond om vier keer in het Lagerhuis in stemming te brengen.

   Het ingewikkelde is dat Boris nog niet duidelijk heeft kunnen maken op welke inhoudelijke punten de EU nog zou moeten bewegen. Ik begreep dat de back stop van tafel wil maar het probleem is dat hij in eigen land onvoldoende steun heeft voor een harde grens met Ierland.

   De EU moet dus van Boris bewegen op punten waar hij thuis geen meerderheid voor heeft.

   De impasse duurt voort.

   1. logisch denken

    blabla bladiebla dieblabla blabla

    In jouw beoordeling ! Gelukkig heb je bewezen van beoordelen geen enkel inzicht te hebben en zijn je beoordelingen altijd tegenstrijdig aan de waarheid of de werkelijke uitkomsten

    1. henk43

     @ld Geef eens een inhoudelijke reactie en niet van dat bla bla bla en overtuig mij van het ongelijk van Lao Tse .Zo komen we niet verder.

   2. Beukman

    In die backstop heeft waarschijnlijk iedereen zich verslikt, ook de EU. Er wordt wel gezegd dat de EU is toegerust op het oplossen van ingewikkelde economische problemen. De grens met Ierland heeft behalve een economische kant echter ook een politieke. Dan kan je nog zo veel economen in dienst hebben, maar dat is zoiets als een spijker in de muur slaan met een schroevendraaier.

    Hoe dan ook zal Johnson eerst intern tot een concensus moeten komen. Op dit moment splijt het de UK echter.

    1. Lao Tse

     Een min of meer open grens met Ierland in combinatie met een Brexit is eigenlijk niet mogelijk. De oplossing waar men op hoopt is een technische waarin er sprake is van een harde grens maar met technische voorzieningen die de hinder beperken.
     Je stelt echter terecht dat hier een politiek sentiment een rol speelt vanuit het trauma van The Troubles.

     De back-stop deal van May is eigenlijk een politiek staaltje ontkenning van de werkelijkheid en doorschuiven van het probleem in de weinig realistische hoop dat het zich vanzelf oplost. De Brexiteers doorzien dat wel en weten dat dit een illusie is: de harde grens met Ierland is bij een Brexit onvermijdelijk.

     1. logisch denken

      QUOTE De Brexiteers doorzien dat wel en weten dat dit een illusie is: de harde grens met Ierland is bij een Brexit onvermijdelijk. END

      🙂 🙂 🙂 een open grens in een handelsakkoord is goed wel mogelijk maar tegen het zere been van een regentesk brussel. Vele mogelijkheden zijn er indien de regentjes hun arrogantie aan de kant zetten. Boris laat zich niet gijzelen ala May das zeker

 7. santiago

  De EU wil graag dat u redelijk meewerkt als ze uw mooie land naar de kloten helpen.

 8. Kwak

  De enige grote verliezer is de Eussr,die een grote netto betaler mist dit begrotingstekort komt op de bordjes van de noord Eurpese landen terecht lees (Nederland Duitsland) want het woord inkrimpen snappen ze niet in Brussel ,tussen 2014 en 2020 krijgt Nederland elk jaar een afdrachtskorting van 1 miljard euro op de afdracht aan de Europese Unie. Deze kortingen zijn niet meegenomen in de berekeningen van het CBS, omdat de kortingen pas vanaf 2017 worden uitbetaald. Reken je de korting wél mee, dan zou er per hoofd van de Nederlandse bevolking ongeveer 150 euro aan de EU worden betaald. Uit dit rapport van de Europese Unie blijkt dat onder andere grootbetaler Zweden deze korting ook krijgt, met als gevolg dat Nederland en Zweden een paar plaatsen zullen dalen in de ranglijst van nettopositie per capita.

  Overigens moeten we niet te vroeg juichen: het Verenigd Koninkrijk leverde een grote bijdrage aan de Europese Unie, maar door Brexit zal er een gat ontstaan dat andere welvarende lidstaten moeten opvullen. Het zou dus zomaar kunnen dat ons land in de komende jaren nog meer belast gaat worden.

  1. logisch denken

   kwak kwekt met kennis zodat we kwik een nexit in moeten zetten 🙂 🙂

 9. Rosasolis

  Wat een lachertje van B. Johnson! Makkelijk om te proberen de waarheid om te draaien. Voor 3 1/2 jaar was T. May wekelijks heen en weer naar Brussel gevlogen om over afspraken voor een “zachte Brexit” te bespreken. Zij had een succes met veel van deze afspraken gehad, maar net voordat alles kon afgerond worden, kwamen de kei-harde conservatief Brexit tegenstanders in actie. Waaronder Johnson. Dus die vermoeide premier May besloot af te treden; net als Premier David Cameron voor haar. En nu probeert die Johnson alle “schuld” voor ZIJN harde Brexit aan de EU te geven.
  Maar de Conservative Party van de VK staat nu zwakker dan ooit. Zij hebben vorige week in Wales een grote nederlaag in de verkiezing van dit land gehad. De grote winnaars waren de Liberal Democraten die heel veel zegels vanuit de Conservatieven haalde, en ook de nationale Welsh partij boekte succes. Nu heeft de Conservatief Partij alleen maar Een zetel over. Zowel Johnson als de Brexit zijn impopulair in Wales.

  1. henk43

   Mooie interpretatie van de feiten Rosasolis .Mee eens!

  2. logisch denken

   dat heet toch politiek spel ? waarom mogen linkse leegvreters wel die techniek gebruiken ? wat een kattegejank

  3. Pronounce

   Mooi staaltje zelfverzonnen onzin Rosalis. (1) de deal werd getorpedeerd door het Britse parlement, omdat óók Labour massaal tegenstemde en dus niet alleen de Conservatieven; (2) Wales stemde in meerderheid vóór de Brexit; (3) als de Tories een grote verkiezingsnederlaag leiden zal dat komen de door The Brexit Party van Nigel Farage. Die bij bij de Europese verkiezingen jongstleden ook al veruit de grootste werd – een feit waar in de geliefde mainstream media opvallend weinig aandacht is besteed.

   Waarom zou dat nou toch zijn.

   1. Rosasolis

    @Pronounce. War een hoop onzin van jou. 1. Labour was altijd tegen de Brexit!
    Dit partij stond altijd tegen de Brexit, en nog steeds. Er was geen sprake van een “deal” in de Britse parlement…omdat er geen deal was. 3. Wales heeft net als Schotland nooit in de meerderheid voor de Brexit gestemd. De meeste Welsh zijn
    helemaal tegen de Brexit. Zoals het nu gaat, zijn 90 % van de Schotse bevolking tegen de Brexit , en dreigen uit de VK te stappen als het doorgaat. Wales zal daarna
    volgen.

 10. Bes Tolen

  Rosasolis. Het verlies van de parlementszetel voor de conservatieven had niets met de Brexit te maken en ook niet met het optreden van Johnson. De zetel kwam vacant omdat het parlementslid van de Conservatieven had gefraudeerd. Daarom was algemeen de verwachting dat de Conservatieven zonder meer hun zetel kwijt zouden raken.
  May miste als MP de nodige kwaliteiten. Op de vele vragen wist zij geen goed antwoord te geven dus zowel communicatief als inhoudelijk was het niet wat het moest zijn. Het parlement heeft veel geduld opgebracht maar de uitkomst is veel tijdverlies.

  1. Rosasolis

   @Bes Tolen. Inderdaad de fraude van de regeringslid van de conservatieven was al lang bekend, maar dat was niet de belangrijkste reden dat de Conservatieven hun zetel had verloren. Dit partij is niet meer populair in Wales, vooral niet onder de grote arme bevolking, die geen Brexit willen. May had de beste kwaliteiten, net als haar voorganger
   Premier D. Cameron. Zij kon heel goed samenwerken met de EU. Hoewel zij tegen de Brexit was, die een zeer kleine meerderheid kreeg in de VK referendum, deed zij haar best om een zachte Brexit te regelen.

 11. Lampje

  Boris heeft niets te eisen en zal zich moeten richten naar de regels van de EU, die maken de regels en niet hij. En May kon meer redelijkheid verwachten dan hij met z’n grote bek, snaptie ook niet.

  1. Lao Tse

   Boris zal snel ontdekken dat de deal van May het hoogst haalbare was. Mogelijk is de EU bereid er optisch nog iets marginaals aan te veranderen zodat hij met een verhaal thuis kan komen, maar materieel zal er weinig kunnen wijzigen.
   Boris is dan uitgepraat want voor een no-deal heeft hij geen meerderheid, zelf leden van zijn eigen partij zullen daar tegen stemmen.

   Hij gokt mogelijk op nieuwe verkiezingen en uitstel van de Brexit.

 12. Lao Tse

  Als men een aangrijpend beeld wil krijgen van de erbarmelijke bestuurlijke crisis waarin het Verenigd Koninkrijk verzeild is geraak adviseer ik deze YouTube te bekijken.

  https://youtu.be/1HQPnVuvTX8

 13. Lao Tse

  Als men een aangrijpend beeld wil krijgen van de erbarmelijke bestuurlijke crisis waarin het Verenigd Koninkrijk verzeild is geraak adviseer ik deze YouTube te bekijken.

  ht*ps://youtu.be/1HQPnVuvTX8

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.