shutterstock 1460208077

Verenigd Koninkrijk eist redelijkheid van de Europese Unie voor nieuwe Brexit-onderhandelingen

Geen categorieaug 04 2019, 10:10
Het het aantreden van Boris Johnson als premier van het Verenigd Koninkrijk hopen de Britten een nieuw hoofdstuk te kunnen beginnen, maar eerst moeten ze de relatie met de Europese Unie bestendigen. De Britse brexit-minister Stephen Barclay roept Brussel op om 'redelijk' te zijn en te onderhandelingen over een nieuw Brexit-akkoord, via NOS.
In de Mail on Sunday schrijft de Brexit-minister dat de politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk is veranderd en Brussel dit moet erkennen en met de Britten moet onderhandelen over een nieuw akkoord. Na diverse poging van voormalig premier May liet de EU weten 'niet langer te willen onderhandelen' over een akkoord, maar de Britten dringen aan en vragen om 'redelijkheid'.
In het stuk laat de minister weten dat een 'no deal Brexit'-scenario altijd nog mogelijk is. Ook premier Johnson herhaalde dit enkele malen sinds zijn aanstelling als premier, maar tijdens bezoeken aan het achterland van Wales klonk het stukken milder en liet hij doorschemeren dat een 'no deal' niet het doel is, maar wel het ultieme middel de EU tot concessies te bewegen. Verder reist het vermoeden dat de EU haar onderhandelaar nauwelijks mandaat geeft om te onderhandelen, waarschijnlijk omdat er binnen de EU conflicten zijn over de positie van de EU tegenover de Britten:

"Ze moeten om te beginnen hun toponderhandelaar, meneer Barnier, ruimte geven om te onderhandelen."

Dat de Britten daadwerkelijk een no deal-scenario durven te accepteren geeft hen extra onderhandelingsruimte. Doordat de rode lijnen onder Johnson duidelijk zijn weet de EU waar ze aan toe is. Voor het forceren van een no deal-scenario heeft de regering te Londen meer dan 2 miljard Britse ponden gereserveerd. De waarde van de Britse pond is ondertussen gedaald tot een dieptepunt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten