Waar op te letten bij internationale investeringen?

shutterstock_530884738
Foto: Shutterstock.

De rentes op spaarrekeningen zijn tot een historisch dieptepunt gezakt, en zit tegen de 0% grens aan. De grote banken sluiten niet uit dat de rente op korte termijn nog verder gaat zakken en in de toekomst zelfs negatief wordt. In dat geval moet je zelfs rente betalen over je spaargeld, in plaats van dat je spaargeld meer waard wordt. Dit is een van de redenen waarom steeds meer mensen hun zuurverdiende geld investeren, in plaats van sparen via de bank. Naast investeringen binnen Nederland, kun je ook kiezen voor internationale investeringen. Er zijn echter wel enkele dingen waar je op moet letten wanneer je kiest voor internationale investeringen.

Ken de risico’s

Internationale investeringen, bijvoorbeeld door beleggingen of trading in onder andere Forex, gaat altijd gepaard met risico’s. De risico’s zijn wellicht ook hoger dan bij investeringen binnen Nederland. De Nederlandse markt is makkelijker om te analyseren en je ondervindt geen hinder door eventuele taalproblemen. Toch zijn er in het buitenland ook veel kansen, kansen die beperkter zijn in ons kleine land. Het is belangrijk dat je weet wat de risico’s zijn als je in het buitenland gaat investeren. Denk aan vragen als, hoe stabiel is de economie en is er sprake van politieke onrust? Dit zijn enkele voorbeelden van zaken die van invloed kunnen zijn op de waarde van je investering.

Kies een betrouwbare tussenpersoon

Handelen gaat doorgaans via een trading platform en een broker. Houd je je bezig met Forex trading, dan zal je op zoek moeten gaan naar een betrouwbare Forex broker. De nadruk ligt hier op betrouwbaar, want er zijn veel oplichters actief die je aan de ene kant niet helpen de beste keuzes te maken, maar aan de andere kant wel enorm hoge kosten voor de transacties in rekening brengen. Kijk of de door jou gekozen broker minimaal de CySEC licentie heeft en of er vanuit de overheid wordt gereguleerd, zoals in Nederland door de AFM wordt gedaan.

Indekken voor risico’s

De Nederlandse overheid adviseert om je in te dekken tegen de risico’s van internationale investeringen. Geen opvallend verhaal, maar wel belangrijk om nog even te benadrukken. Ga je investeren in een buitenlandse onderneming, kies dan voor het opstellen van een IBO. Een IBO staat voor investeringsbeschermingsovereenkomst, met als doel je investering te beschermen en de economische band tussen de betreffende 2 landen te versterken. In eerste instantie voorkomt de IBO dat je als buitenlandse investeerder gediscrimineerd wordt. Je krijgt dezelfde rechten als een investeerder die afkomstig is uit het land. Daarnaast mag het bij de investering betrokken kapitaal vrij en zonder enige vorm van beperking naar het betreffende land worden getransfereerd. Het stimuleren van investeringen tussen Nederland en overige landen onderling ligt hieraan ten grondslag. Een model IBO kan via de website van de Rijksoverheid worden gedownload. Internationaal investeren met lagere risico’s doe je met behulp van een IBO.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

2 reacties

 1.   

  Inderdaad mensen ga investeren in windmolens en warmtepompen,ben je tenminste zeker dat je alle geldzorgen kwijtraakt,want je geld is dan snel weg,verdampt!
  Nee jongens,koop goud,vastgoed of grond,op DIT moment het beste om kapitaal te beschermen!

 2.   

  – goud is al te duur en de kans op deflatie is groot
  — vastgoed is vaak al te duur op wat pareltjes na
  — grond is een goede investering maar de goede projecten zijn onbereikbaar
  — rente is een fooi
  — obligaties zijn een fooi
  — aandelen zijn altijd risicovol tenzij je 24-7 hiermee bezig kan zijn en goed weet af te dekken met puts en calls

  Er is naar mijn mening weinig tot geen alternatief om je vermogen ” te stallen”
  Wat wel klopt is dat een investering in wat de milieumaffia groen noemt een afschrijving op vermogen is daar die hype straks uit elkaar ploft

  oja , behaalde rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

  Nog mensen met de winst verdriedubbelaar hier die zich knollen voor citroenen hebben laten verkopen ? :) :) :)

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!