Wat een gedram! Volkskrant: ‘houd liever een robot dan een huisdier’

De Volkskrant voelt zich weer geroepen om te vertellen wat wij wel en niet mogen doen. Wat goed en wat fout zou zijn. De Volkskrant is van mening dat het beter is om robots te nemen als huisdieren dan een leuke kat of hond. Want huisdieren nemen staat gelijk aan dierenleed. Dankjewel Volkskrant, weten we dat ook weer!

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een huisdier, dit is uiteraard desastreus voor het klimaat, milieu en vergeet niet het dierenleed. Toch fijn om te zien dat de Volkskrant ervan uitgaat dat veel dierenbezitters incompetente lieden zijn.

Robothuisdieren kunnen in de toekomst weleens een oplossing vormen voor gezinnen die een huisdier overwegen ‘omdat dat leuk is voor de kinderen’. En dan niet zozeer omdat het hun minder gedoe oplevert, maar vooral om echte dieren leed te besparen. Dieren hebben immers weinig keuze als het op het huisdierenschap aankomt.

Er zit een kern van waarheid in, toch is het misleidend om te spreken over dierenleed als er genoeg baasjes rondlopen met genoeg liefde die alles over hebben voor hun huisdier. Dieren hebben wellicht weinig keuze als het gaat om het huisdierenschap maar laten we wel wezen dat katten en honden al duizenden jaren huisdieren zijn. Ze kunnen niet ineens in ‘het wild’ gaan wonen.

In Nederland pleit de Stichting Animal Freedom voor een huisdierloos bestaan. Psycholoog Bert Stoop, naast oprichter van de stichting ook mede-oprichter van de Partij voor de Dieren, zegt: ‘We leven in een tijd van vrijheid en gelijkwaardigheid. Waarom gelden die waarden alleen voor mensen?’

Nu komen we bij de kwestie dierenrechten. Het is een uitermate lastig vraagstuk, hebben dieren ‘recht’ op onze vrijheden. Het klinkt allemaal mooi en fantastisch maar hoe kan men dit ooit in de praktijk gaan brengen. Huisdieren zijn bij lange na geen wilde dieren meer, we kunnen ze moeilijk vrij laten in de natuur.

Als het aan de Volkskrant ligt kunnen we beter in de toekomst over gaan op robothuisdieren. Ze kosten nu nog enkele duizenden euro’s dus er zullen maar weinig het geld ervoor over hebben om lekker met robots te gaan knuffelen. Een huisdier blijft toch een beetje onvervangbaar.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Heinz

  Vroeger waren er meer huisdieren, geit, een varken, dat in het najaar halal werd geslacht. Eigenhandig.

 2. Tman

  Een robot?
  Ik heb een getrainde American Stafford met een enorme kaakdruk.
  Hij eet géén andermans voedsel dus niet te vergiftigen,Sonny loopt dus ’s nachts los in de tuin!
  Hij blaft niet maar gromt en bijt enkel,erg handig voor insluipers,een robot is aan mij niet besteed!

  1. Barbera

   Dat kleine lulletje moet worden gecompenseerd.
   Heb je ook een grote patser auto.

   1. Bosche draak

    jaloers dat zijn piemeltje groter is dan die van jou?
    nog meer pareltjes van wijsheid barbarossa?

   2. Ben-NIET-Groen-L

    Ik heb een grote zuipende patserauto en twee middelgrote ongevaarlijk wel waakzame schatten van honden……geld dat ook ?

   3. Mart

    Ha ha I LOVE YOU Barbara

  2. Heinz

   Booby traps werken beter, of een afgedekte valkuil. Schuttersputjes afgedekt met dennentakken. Maar een getrainde hond voldoet goed, alleen niet tegen wapens, verdovingspijltjes.

  3. C.A.Barstow

   @Tman:

   +1

 3. Deathspank

  De tablet generatie leert nauwelijks meer schrijven en zal opgroeien met robot liefde, waar niks menselijks meer aan is. Op de universiteit gaat p.o.r.n.o onderwezen worden hebben. Linda Duits pleit openlijk voor de acceptatie van p.e.d.o.f.i.e.l.e.n. Noem me conservatief maar snap niet waarom we onze kinderen niet meer mogen leren wat echt is.

  1. Ben-NIET-Groen-L

   Deathspank,

   Goed dat je over generatie begint……

   Ik kom er nooit meer één tegen…alleen maar stille nummer negens ONPHOUDELIJK turend naar hun phoontjes op fiets lopend en waarschijnlijk ook nog in bed, in zwembad, onder de douche, tijdens de maaltijd enz enz.

   NIET NORMAAL MEER !!!

 4. Westerling 1

  Barbera stond bekend als de grootste grappenmaker.

 5. Confucius

  Niks nieuws onder de zon.

  Die waren er vroeger al …………. Furby.

  1. Deathspank

   Tuurlijk is het prima als kinderen een speeltje hebben, elektronisch of niet. Als vervanger van een huisdier vind ik het echt niet ok, kinderen moeten leren relaties te bouwen en sociaal actief zijn. Het is toch verschrikkelijk deze klimaat terreur!

 6. Ben-NIET-Groen-L

  Dit had de Volkskrant moeten vertellen.

  Meer dan de helft van de Nederlanders is Moslim, dit is uiteraard desastreus voor het klimaat, milieu en vergeet niet het dierenleed…de halalslacht en dierenmishandeling!. Toch fijn om te zien dat de Volkskrant ervan uitgaat dat Moslims incompetente lieden zijn.

  1. Watcher

   Proest -helft van de Nederlanders is Moslim-

 7. C.A.Barstow

  De volkskrant is een smerig links vod,
  daar wil je je reet nog niet mee afvegen laat staan dat je het wilt lezen.

 8. meneer cactus

  Dat papier en die redactie met al zijn back bones zijn pas slecht voor het milieu. Opheffen die volkskrant

 9. AS210854

  Dus ik moet een robot kat aanschaffen omdat onze k$t regering ons land volpropt met ALLEMAAL MEE ETERS EN CO2 UITSTOTERS ,DIE DAARBIJ OOK NOG FOKKEN ALS KONIJNEN. ZOEK EENS HULP, DAT HEB JE NL NARD NODIG

  1. Mart

   Goed geantwoord,Mart en zijn vier honden.

 10. Rosasolis

  Inderdaad horen wij helaas af en toe over het lijden van huisdieren, maar nog steeds is Nederland een van grote kat liefhebbende landen. Duizenden mensen houden van gewone huiskatten of raskatten. Dit is al eeuwenlang. Vaak zien we katten in oude
  schilderijen die het leven met hun mensen delen. Robot huisdieren kunnen nooit de plaats van echte huisdieren innemen. Zij kunnen alleen de plaats van poppen innemen.
  Jaren geleden toen ik nog in de kattenwereld deelnam, heb ik ook redactie werk gedaan. Toen waren er een aantal bejaarden tehuizen in ons land, waar een nieuwe bewoner kon een of twee katten meenemen. Ik werd uitgenodigd om een bezoek te brengen naar een kat-vriendelijk bejaarden tehuis in Amsterdam. Behalve de ruimte in eigen kamer, was er een grote dag kamer voor zowel de katten eigenaren als degenen die geen kat (meer) hadden. Buiten dit grote woonkamer, was er een grote beschermde kruiden tuin voor de mensen met hun katten. Ik was zeer ontroerd van de interview ik had met een dame van 92 jaar, in haar bescheiden kamer. Haar geliefde,
  18 jaar oude zwarte kater, lag in zijn maandje op de grote stoel naast haar te spinnen.
  Op de tafel naast deze lieve senior dame lag, naast een enkele goed verzorgde planten, een grote pot katten vitaminen. Ik zou niet kunnen voorstellen dat dit prachtige,
  intelligente vrouw zou voor een robot kat kiezen in plaats van haar geliefde “Blackie”,
  die zij al die jaren terug z’n geboorte heeft mee gemaakt. Het laatste dat ze zei tijdens dit bijzonder interview, was “of Blackie of ik ga eerst na een betere wereld, maar we zullen altijd elkaar hebben”. Dan wenste dit lieve, wijze dame mij het beste, en als afscheids cadeau kreeg ik een quilt kussentje met een kat erop dat zij had special
  enkele weken eerder gemaakt. Zou dit bijzonder bejaarden tehuis in Amsterdam
  nog steeds bestaan? Zijn er nog meer in ons land?

  1. Deathspank

   Wellicht bestaat het nog, in Nederland heb je nog steeds mooie dingen. Helaas is het wel zo dat onze verzorgingsstaat steeds verder aan het afbrokkelen is. Robotisering zal ook in de oudere zorg gaan toenemen. Hoewel het niet in alle gevallen een slechte zaak hoeft te zijn, vrees ik dat dit soort zorg steeds verder onder druk zal komen te staan.

 11. Mart

  Staat die Stoop mischien al achter de islam die als ze straks de baas zijn alle huisdieren gaan vverbieden??

 12. Siemien

  Robot met, echt heeeeeel belangrijk, camera en microfoon, bluetooth uiteraard standaard verbonden met wifi dat is natuurlijk noodzakelijk voor de dataslurpers,

 13. Ad Smits

  Die meneer Stoop moet eens een keer naar Bulgarije gaan. Daar zien ze het afschieten van honden en katten als een tijdverdrijf. Dat zijn dan die zogenaamde vrije dieren, hebben ze recht meent hij toch, die niet te vreten hebben en als muggen daar kapot geslagen en geschoten worden. Ga daat eens lekker zeuren eens kijken wat je daar bereikt! Helemaal niet dus wees blij dat er hier mensen zijn die die dieren vol liefde opvangen voor de rest van hun leven. Het zijn zeer dankbare honden….geloof dat maar!

 14. DennisEijs

  Ja, een robot kan je namelijk, monitoren. Informatie vergaren, die het aan zijn (echte!) baasje kan doorgeven (de fabrikant dus).
  En al het koolstofleven moet toch vervangen worden voor silica. Dus vernietig het vee eerst. En verbouw voedsel dat veel vrouwelijke (of gelijkende) hormonen bevat.
  En op den duur is het vervelende eigenwijze koolstofleven eindelijk uitgeroeid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.