Zwetende NOS-medewerkers programmeren verder op klimaatattitudes: “nooit eerder was er een hittegolf zo laat in het jaar”

Terwijl ik zwetend het toetsenbord met mijn vingers berijd, speelt de NOS handig in op de politieke agenda van de klimaatdrammers. Want dit jaar worden volgens de NOS welgeteld twéé hittegolven gemeten en ook nog eens laat in het jaar: eind augustus. Nou, we zijn meteen overtuigd van het nut van CO2-reductie hoor. Over het mysterie van de verdwenen hittegolven natuurlijk geen woord.

Het criterium van wat precies een ‘hittegolf’ is, hangt natuurlijk af van wat de meteorologen met elkaar hebben afgesproken over wat een ‘hittegolf precies’ is, namelijk een periode van relatief extreem warm weer in vergelijking met het gemiddelde van die maand in vergelijking met het gemiddelde van de voorgaande dertig jaren.

Het aanstippen van zo’n dertig graden Celsius op het kwik is in de maand augustus een significante afwijking van het gemiddelde van de maand augustus, dat zo rond de 17 tot 18 graden. In die zin zou ook een periode van drie dagen met een temperatuur van 23 graden Celcius een “hittegolf” kunnen zijn, immers is 23 graden ook dat een significante afwijking van het gemiddelde. Extreem is het echter niet, die 23 graden Celsius. Verder is het opmerkelijk dat de gemiddelde dagtemperatuur geldt voor wanneer het licht is, terwijl het criterium voor een hittegolf stelt dat het slechts één seconde 30 graden moet zijn.

Dertig graden lijkt inderdaad, zeker qua gevoel, vrij ‘extreem’, maar als je kijkt naar het criterium van ‘hittegolf’ dan valt het reuze mee. Over enkele uren is het alweer koeler. De zwetende NOS-medewerkers in Hilversum meldden echter geheel andere informatie, die ook reuze interessant is natuurlijk. Althans, voor wat het waard is:

“nooit eerder was er een hittegolf zo laat in het jaar”

De hoogste temperaturen worden overigens in het binnenland gemeten. Zo is het in Drenthe, Overijssel, delen van Gelderland en Limburg enorm warm met temperaturen van boven de 30 graden. Aan de kust is het door een aangename bries vanuit de zee een stukje koeler met zo’n 27 graden. Volgens het KNMI is het best uniek dat een tweede hittegolf wordt gemeten, meestal blijft het namelijk maar bij één.

Afgelopen jaren werden alleen in 1941, 2006 en 2018 een tweede hittegolf gemeten. Dat dit fenomeen van twee hittegolven in één zomer direct een jaar plaatsvindt na de meting van 2018 is wel opmerkelijk.

Het suggereert dat de afgelopen twee jaren wel vaker extreme weersomstandigheden zijn gemeten. Maar of het hierbij gaat om “ruis” of een daadwerkelijke klimatologische trend naar méér extreem weer, want dat is een hittegolf, is maar de vraag. Alleen de toekomst kan dat uitwijzen. Afwachten dus maar….

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

59 reacties

 1. Jack Flash

  Vroeger had mijn vader overal thermometers hangen en toen werd er wel eens 40 graden in de schaduw.Dat was in de jaren ’70.Er wordt gelogen dat het barst.

  1. Mezzadra

   Precies, het wordt elk jaar kouder en komende winter weer een Elfstedentocht.

   Allegaar niks van waar.

   1. Deathspank

    Het zou zo maar eens kunnen!
    h**ps://www.ad.nl/nieuws/nieuwe-ijstijd-verwacht-tegen-2030~aa724d07/?referrer=https://www.google.com/

    1. Mezzadra

     Een allang ontkracht lulverhaal.

     h**ps://skepticalscience.com/translation.php?a=53&l=15

     1. Deathspank

      Ben blij dat de links onder nu onder elkaar staan. Zo ziet een ieder die toevallig langs scrollt beide kanten van het verhaal. Kunnen ze nog beter een mening vormen. Fijn toch dat internet.

     2. Original NL

      Greta heeft geproken..en noppen is om…zou met haar kinderlijk uiterlijk te maken kunnen hebben.

     3. Cycle25

      Mooie lulverhaal site, prachtige EU vlaggen, o wacht…Parijs.

     4. ZiggyStardust

      97% van de wetenschappers bevestigd het bestaan van zonnecyclus 25. Mezzadra is een zonnecyclus ontkenner! Hang ‘em high.

     5. Mezzadra

      Die zonnecyclus wordt door niemand ontkend maar de bewering dat er een nieuwe ijstijd aan zou komen is lulkoek.

     6. Deathspank

      Kan je ook een neutrale link vinden waar het woord CO2 niet in voorkomt, dat heeft namelijk niks te maken met de zon!

     7. Siemien

      Klimaathysterische religieuze liegen alles bij elkaar.

      Wat wij nu aan CO₂-uitstoot moeten terugbrengen (tegen zo’n 1.000 miljard aan kosten, wat dus de totale ineenstorting van onze economie betekent), is wat China in vijf dagen uitstoot.
      En de komende vijf jaar alleen al bouwt China nog eens 700 nieuwe kolencentrales bij. Waanzin….

      De “consensus van 97%” vd klimaatwetenschappers.
      Deze claim is feitelijk volstrekt onjuist.

      forbes.com/sites/alexepstein/2015/01/06/97-of-climate-scientists-agree-is-100-wrong/#27d6c5243f9f

      maar toen het onderzoek publiekelijk werd uitgedaagd door econoom David Friedman, berekende een waarnemer dat slechts 1,6 procent expliciet stelde dat door de mens veroorzaakte broeikasgassen ten minste 50 procent van de opwarming van de aarde veroorzaakten.

      Onze atmosfeer bestaat voor:
      – 78% uit stikstof
      – 21% uit zuurstof
      – 1% uit edelgassen
      – 0,038% is CO₂

      Van deze 0,038% produceert de natuur 96% zélf. De mens staat voor de andere 4%. De invloed van de mens in zijn geheel op CO₂ staat dus welgeteld voor 0,00152%

   2. Siemien

    Wat zeiken die klimaatreligieuzen nou over het klimaat, als de winters te lang duren is het niet goed, nu krijgen we 2 jaar achter elkaar enorm mooi weer en loopt elke klimaatmongool hysterisch om zich heen te schreeuwen..

  2. Siemien

   De zomer van ’76 was na deze zomer de warmste van alle zomers ’85, ’86 en ’97 waren er Elfstedentochten.
   Hittegolven zijn nooit precies op het juiste moment..

  3. Sprookjesfiguur

   Jack,

   Ik zou graag een meting uit het jaar 400 vc willen zien.

 2. Mars020

  Warm weer in Nederland is slecht voor de gezondheid, omdat het hier altijd zo smerig benauwd is. Het trekt ook ongedierte aan en op straat sterft het van het hangtuig. Nu maar hopen, dat er een keertje een hele strenge winter komt. Extreme kou, helpt tegen gelukszoekers uit Afrika, maar ook tegen bacteriën, virussen en ongedierte. Je ziet ook geen kansparels op de Noordpool, dus kou is onze redding.

 3. Kretoloog

  In 2001 eindigde de hittegolf op 26 augustus. In 2019 zal het 27 (of misschien 28) augustus zijn. Tjonge, wat een opwarming. Nog nooit zo laat een hittegolf (1 of 2 dagen dus…).

  Gerrit Hiemstra is een activist. Was hij wetenschapper (wat hij nadrukkelijk NIET is) dan zouden zijn tweets een stuk genuanceerder zijn.

  1. santiago

   precies en de warmterecords worden altijd gebroken met 0,2 graden van het oude record uit 1800 zoveel. Allemaal gelul waar ze eens mee moeten stoppen.

   1. Deathspank

    Als je de volgende link bekijkt snap je zo waar die opwarming vandaan komt.

    Het raadsel van de verdwenen hittegolven; Rico Brouwer en Marcel Crok
    h**ps://www.youtube.com/watch?v=S2Bm2HD0NRk

    In de periode van 1901 tot 1951 zijn zomaar 16 van de 23 hittegolven verdwenen! Tot op heden kunnen de resultaten van het KNMI niet worden gereproduceerd. De gebruikte rekenmethode wordt niet vrijgegeven. Dit is niet hoe het werkt in de wetenschap. Zolang het KNMI de wetenschappelijke methode niet hanteert is het KNMI geen wetenschappelijk instituut wat mij betreft.

 4. B. Pascal

  CO2?? Die fijnstof van al die vliegtuigen, laten we dat eerst maar eens inbinden.

  Nadenkertje:
  Otzi de ijsmummie van een man uit de Kopertijd. 3053 en 2931 v.Chr heeft hij geleefd (schat men in hé, men weet het niet). Dus een flinke tijd terug was het ook warmer op aarde. Toen was er helemaal geen uitstoot van CO2 van de Mens.

  In de Zwitserse Alpen is er laatst een Romeinse nederzetting aan getroffen, onder een gletsjer van een aantal miljoen jaar oud.

  De zon is wat ovaal, 2mm verandering in de positie van de zon en de temperatuur wordt anders, meer al dan niet minder. De zon draait om haar as, daar kan een verklaring gevonden worden, al weten wij het niet precies.
  Het is wel bewezen dat warme en koude perioden ca. 40-50 jaar ferquentie hebben.
  Dus 1900 – 1930 – 1960 – 1990 – 2020

  1. Sprookjesfiguur

   Pascal,

   “In de Zwitserse Alpen is er laatst een Romeinse nederzetting aan getroffen, onder een gletsjer van een aantal miljoen jaar oud”

   Dit moet je toch echt even uitleggen.

   1. Original NL

    Paar nullen teveel pascal..maar het verhaal is juist.
    Het klimaat is altijd al aan veranderingen onderhevigd geweest.
    En dat gaan wij met een warmtepomp niet oplossen…al denken de fanatieke volgers van tiener greta van wel!

   2. B. Pascal

    Eenvoudig gletsjer was geen miljoen jaar oud, maar is rond het jaar 0 ontstaan.
    We hebben dus 2000 geleden een warmer klimaat gehad in Europa.

    1. M. Brandenburg

     We kunnen ook gewoon naar Groenland kijken, denken we werkelijk dat Groenland een grappig bedoeld idee was van de Normannen?? Het waren toch echt de Noormannen die naaer Groenland vertrokken voor de rijke landbouwgrond die ze daar aantroffen. Geen ijs, enkel groene vlaktes zo ver he oog kon zien, het was pas na 1000 na Christus dat ze daar uiteindelijk weer moesten vertrekken, tot die tijd was er geen ijs te vinden. Nu maken we ons druk om een smeltend Groenland (dat de laatste jaren weer explosief ijsgroei laat zien) want dat zou een teken van opwarming zijn, geen hond die het erover heeft dat nog niet zo lang geleden het dus veel warmer was waardoor er geen ijs was te vinden, het duurde ongeveer 400 jaar voor Groenland om in een blok ijs te veranderen. Jaren geleden een berekening gezien die eerst uitging van een maximale foutmarge, waardoor men tot de conclusie kwam dat in dat tempo Groenland in maar liefst 29.000 jaar ijsvrij zou zijn, om vervolgens de berekening te doen met en minimale foutmarge, waardoor het 54.000 jaar zou duren alvorens Groenland ijsvrij zou zijn, sindsdien heeft het IPCC hun alarmisme van 6 graden opwarming al teruggebracht naar 1.5 graden opwarming (wederom laten de computers op dit moment met hun voorspelling al meer opwarming zien dan wat er werkelijk wordt gemeten, de Natuur ligt dus achter op het schema van het IPCC), wat dus direct een impact heeft op het alarmisme van smeltende gletjeers die al sinds het eind van de ijstijd aan het smelten zijn, tel daarbij op dat de mens maar voor maximaal 5% van alle CO2 verantwoordelijkis, en zonder verder te kijken naar het feit dat er veel sterkere broeikasgassen zijn, zien we direct dat de invloed in het grote geheel minimaal is, en dat al die welvaart die wordt vernietigd geen enkel voelbaar of meetbaar resultaat zullen hebben. Ps. hier op het zuidelijk halfrond, meten we steeds koudere winters, die ook nog eens steeds langer duren. Terwijl de maximum temperaturen maar niet toenemen en al meer dan 30 jaar het zelfde zijn. Maar al die mensen hier liegen natuurlijk.

  2. Cycle25

   Nou, die 2mm zal wel loslopen, want dit gebeurt elk jaar.

   De aarde draait niet in een cirkel, maar in een ovale baan om de zon.

   De aarde staat tijdens de zomer op het Noordelijk halfrond in het aphelium, in deze fase is de aarde 5.000.000 kilometer verder verwijderd van de zon t.o.v het perihelium.

   Het verschil van deze 2 fases is 7% energie meer of minder van de zon.

   Klimaat “kuch” kundigen nemen dit nooit mee in berekeningen, immers zijn zij overtuigt dat onze zon nauwelijks invloed heeft op ons klimaat.

   Vandaar dat het zuidelijk halfrond koudere winters registreert dan het noordelijk halfrond.

   Zonnecyclus 25 is in de maak, cyclus 24 zou nog een jaar moeten duren maar dat is niet het geval. De satelliet SOHO laat goed zien dat de zon 1 jaar te vroeg in het minimum is beland. De voorspelling is een Dalton minimum, en volgens Russische wetenschappers kan het een zelfs een Grand Maunder Minimum worden wat een ijstijd oplevert van 400 jaar.

   1. toetssteen

    @cycle
    +10.

 5. Anne Sophe Schillersdorf

  Ik weet een betere term voor klimaatontkenners: klimaatidioten of gewoon idioten

  1. Siemien

   Ik weet een betere term voor ASS, Adolf Eva

   1. Original NL

    Noppen weet alles beter..heeft ook een foto van greta thunberg boven zijn bed hangen (kinderfoto) en bidt op zijn knietjes eerst richting mekka, daarna richting greta..

  2. Deathspank

   Anne rustig maar, het komt allemaal goed ook zonder die rare draaimolens. Rond 2030 wordt er weer een nieuwe ijstand verwacht, gewoon de natuur een beetje laten wieberen.

   1. van Urk

    En dan weer zeuren over extreme winters. Worden de kinderkes weer door hun ouders beholpen met een elektrische kachel voor op school.

  3. van Urk

   Over welk klimaat hebben we het dan over? Als je de Russische-Duitse bioloog Wladimir Koppen en de Duitse klimatoloog Rudolf Geiger moet geloven heeft de wereld 29 klimaatverschillen verdeeld in vijf klimaatsoorten.

  4. Top

   En ik weet er wel een voor uw persoontje. Wat te denken van ‘venerische schimmeldoos’?

   1. Bosche draak

    Hij is top Too!
    “Deerniswekkende deugzeug” klinkt ook wel leuk.

  5. Cycle25

   De plaat blijft hangen, klimaatontkenners is een linkse frame uitvinding om sceptische mensen de bek te snoeren.

   Klimaat verandert altijd als je op een gekantelde planeet woont.

  6. Mars020

   Klimaatveranderingen zijn van alle tijden. Jij kunt lopen janken, gillen, trollen, krijsen, op de Groene Khmer stemmen, maar het zal niet helpen. Heel vroeger hadden ze geen linkse trollen, klimaatmongolen, Groene Khmer, Lao, Beukman, EU Gifmenger enz. Toch veranderde het klimaat in die tijd ook, dus doe je best…

  7. Mars020

   Omvolkingsontkenners, zijn veel erger… Ze geloven in het klimaat, maar ontkennen voor de rest alles. Heel Afrika is onderweg naar Europa, maar dat ontkent links. Om de boel een beetje af te leiden, beginnen ze een beetje te drammen over het milieu, klimaat enz. De dinosaurussen zijn ooit uitgestorven, ben benieuwd of de Groene Khmer dat tegen had kunnen houden met slap gelul?. Ooit was er een ijstijd en er waren toen geen linkse trollen om te demonstreren tegen de klimaatverandering. Zou die klimaatverandering, van toen omgedraaid kunnen worden, door een demonstratie?..

 6. ikweetwatikwil

  Je moet die activisten in de gaten houden. Zeker Hiemstra. Was het niet zo dat ze de cijfers soms wat bijstellen om een bepaald effect te krijgen ?
  Hiemstra is geen wetenschapper maar een klimaatactivist met een baantje als weerman.

 7. Jack Flash

  De plastic soep en chemische vervuiling zijn serieuzere aangelegenheden.Maar daar valt geen geld te kloppen.De massa immigratie is de echte “unconvienient truth” en veel bedreigender.

 8. Pescador

  De nos moet zeggen wat rutte en zijn kliek leuk vinden diepmtriest
  Nederland is woestijn geweest
  Nederland is zee geweest
  Nederland is bedekt met ijs geweest..

  En wat denk je? Toen was het woordt CO2 nog niet echt uitgevonden
  Dus dat slappe geleuter is er alleen maar omdat rutte heeft berekend dat bedrijven hier veel geld aan kunnen verdienen, dan kan die brullen dat het goed gaat met de economie, maar dat die monteurs van de warmte pompen en de bouvakkers van de isolatie allemaal een hyptheek of een lening van € 60.000,00 hebben moeten afsluiten en hun eten bij de voetselbank moeten halen kan die eikel geen reed schelen. Hij denkt dat hij op die manier wel de grote jongen van de EU kan worden. Ik hoop dat de EU dan al wel kapot is net als nederland

 9. Deathspank

  Jongens ik weet niet wat jullie gaan doen, maar ik ga zo lekker een biertje pakken op een terasje, lekker in ’t zonnetje. Ik vind het prima met iedereen!

  1. ZiggyStardust

   Proost! Ik steek de bbq zo aan. Nog even van het lekkere weer genieten!

 10. Jack Flash

  @Deathspank.Doe ik ook.Proost!

 11. van Urk

  “Nooit eerder was er een hittegolf zo laat in het jaar.” Echt een leugen als je dat zegt in de maand Augustus. De meeste hittegolven vielen allemaal in Juli en Augustus met uitzondering in 1919 waar een hittegolf voorkwam in de maand Mei. In september 2016 werd er nog een temperatuur van 30 graden gemeten in Limburg.

 12. Cycle25

  27 augustus, de zomer duurt nog een kleine maand, maar het moet al vriezen aldus klimaatretards.

  1. ZiggyStardust

   Precies. Ik heb op 10 oktober 2003 sneeuw gehad hier in Den Bosch, en in 2004 was het in oktober 25 graden. Het is allemaal gelul.

   1. Deathspank

    Ja maar dat is weer, dat weet je toch?

 13. Cycle25

  Geen hond die kraait over de eerste 3 weken augustus, fris en nat, o wacht…past niet in het klimaatsprookje.

 14. RobVerhoeven

  Hiemstra is een hypocriete klootzak!
  Deze eikel heeft een site ala Al Gore die alles bij elkaar liegt!

  1. Shadow1100

   In de hand die je voedt moet je niet bijten. En ik heb geen enkel vertrouwen in de statistieken die ik niet zelfs heb vervalst

 15. Shadow1100

  Toen ik geboren werd, in 1953, waren er ongeveer 3.000.000.000 (3 miljard) mensen op aarde. De gemiddelde leeftijd lag rond de 70 jaar.
  Al deze mensen hadden een lichaamstemperatuur van 37 graden.
  Een rekensommetje leert dat:
  1953 -> 3 miljard x 70 jaar x 37℃ =  7.770.000.000.000 graden is.
  Nu lopen er 7,6 miljard mensen op deze planeet en deze worden gemiddeld 80 jaar met nog steeds een lichaamstemperatuur van 37 graden.
  Een rekensommetje leert dat:
  In 2019 -> 7,6 miljard x 80 jaar x 37℃ =22.496.000.000.000 graden
  De door de totale mensheid afgegeven temperatuur is dus in 66 jaar met 14.726.000.000.000 ℃ gestegen oftewel
  veertien biljoen-zevenhonderdenzesentwintig-miljard en nog wat graden meer.

  Logisch toch dat onze moeder aarde warmer wordt……

  1. DidiMadloba

   Van natuurkunde heeft u in elk geval geen kaas gegeten.
   Dacht u dat als een persoon 37° is, twee personen 74° zijn? Een derde erbij en je zit boven het kookpunt.

   Voor de temperatuur van de discussies kan dat wel kloppen.

   1. Limburgse Separatist

    De enthalpie is wel gestegen.

 16. Cycle25

  Niet alleen dat, maar de CO2 religie heeft zich gefocust op de jeugd en die kennen geen hete zomers. Progressief denken, dat is het falsificeren van de geschiedenis.

  1. Siemien

   En Cycle, die kindertjes hebben nog nooit in hun leventje 1 (energie) rekening betaald

 17. meneer cactus

  Als we wijzen op een te koude maand heeft dat niets met klimaatverandering van doen maar als het een maand warmer is dan struikelen de klimaatterroristen over elkaar heen om ons daarop te wijzen.

  milieumaffia en hun verdienmodel gaan onverstoorbaar door met hun leugens

 18. Julian

  Volgens mij is de definitie van wat een landelijke hittegolf is gewoon duidelijk. Daar is niks geheimzinnigs aan.

 19. Heras

  Ik heb een verslag gehoord van een meteoroloog. Hij vertelde dat de temperaturen voor 1950 meer hittegolven kende dan beweerd wordt. Daarbij hebben ze 16 hittegolven weggemoffeld (data vernietigd) waardoor het lijkt alsof de laatste jaren zoveel heter geworden is. Daarnaast stelden meteorologen jaren terug, de temperaturen naar beneden bij, zodat het ineens ‘verrassend” heet is. Maw; er is geen temperatuurverschil tov vroeger.

 20. JFU

  Het is van alle tijden dat het weer soms afwijkt van het over het algemeen gangbare patroon wat onze weerprofeten ons aansmeren. Alles wordt uit de kast gehaald om angst te zaaien, dit alles het draagvlak van milieu maatregelen die miljarden gaan kosten groter te maken.

 21. DidiMadloba

  Jaja het is echt heel erg: de weermensen van de NOS zijn bezig met een gerichte actie om Thierry Baudet klein te krijgen.

  Die op zijn beurt Bolsonaro steunt: zo’n paar bosbranden zijn best gezellig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.