250 Klimaatactivisten 'begraven' gesmolten gletsjer

Geen categoriesep 22 2019, 20:00
Ongeveer 250 klimaatactivisten zijn bij elkaar gekomen in de Zwitserse Alpen om de Pizol-gletsjer symbolisch ten grave te dragen. De gletsjer is inmiddels zoveel ijs kwijt dat het wetenschappelijk gezien geen gletsjer meer mag heten.
De Pizol-gletsjer was ooit 0,32 vierkante kilometer groot en is nu nog maar 0,06 vierkante kilometer. In 2030 zal die naar verwachting helemaal verdwenen zijn. Zo'n 250 klimaatactivisten grijpen daarom dit smelten van de gletsjer aan om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Één van de onderzoekers/activisten zegt:

"Als mensen nu actie ondernemen, kunnen veel van de negatieve effecten van klimaatverandering nog worden beperkt. Laten we alles doen wat we kunnen, zodat we honderd jaar van nu onze kinderen en kleinkinderen nog gletsjers in Zwitserland kunnen laten zien."

Of de actie ook effect gaat hebben, durf ik niet te zeggen. Wel vind ik dit één van de leukere acties om aandacht te vragen voor wat die mensen belangrijk vinden, in tegenstelling tot die klimaatmarsen en dat Greta Thunberg-gedram.
In IJsland deden ze kennelijk eenzelfde soort actie. Toen werd er een gedenkplaat neergezet voor de verdwijnende gletsjers in dat gebied. Het brengt dezelfde boodschap over als Thunberg, maar slaat je niet met de morele scepter voor je harses zoals we bij vele andere acties van klimaatactivisten hebben gezien. Wat een verademing!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten