250 Klimaatactivisten ‘begraven’ gesmolten gletsjer

Ongeveer 250 klimaatactivisten zijn bij elkaar gekomen in de Zwitserse Alpen om de Pizol-gletsjer symbolisch ten grave te dragen. De gletsjer is inmiddels zoveel ijs kwijt dat het wetenschappelijk gezien geen gletsjer meer mag heten.

De Pizol-gletsjer was ooit 0,32 vierkante kilometer groot en is nu nog maar 0,06 vierkante kilometer. In 2030 zal die naar verwachting helemaal verdwenen zijn. Zo’n 250 klimaatactivisten grijpen daarom dit smelten van de gletsjer aan om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Één van de onderzoekers/activisten zegt:

“Als mensen nu actie ondernemen, kunnen veel van de negatieve effecten van klimaatverandering nog worden beperkt. Laten we alles doen wat we kunnen, zodat we honderd jaar van nu onze kinderen en kleinkinderen nog gletsjers in Zwitserland kunnen laten zien.”

Of de actie ook effect gaat hebben, durf ik niet te zeggen. Wel vind ik dit één van de leukere acties om aandacht te vragen voor wat die mensen belangrijk vinden, in tegenstelling tot die klimaatmarsen en dat Greta Thunberg-gedram.

In IJsland deden ze kennelijk eenzelfde soort actie. Toen werd er een gedenkplaat neergezet voor de verdwijnende gletsjers in dat gebied. Het brengt dezelfde boodschap over als Thunberg, maar slaat je niet met de morele scepter voor je harses zoals we bij vele andere acties van klimaatactivisten hebben gezien. Wat een verademing!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. Mezzadra

  Dit soort gebeurtenissen maken de urgentie van de klimaatproblematiek duidelijk. Kennelijk hebben mensen tastbare symbolen, zoals smeltende ijskappen, bosbranden en verwoestende tornado’s nodig om deze urgentie te beseffen.

  1. Dik

   De aandoenlijke heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

  2. toetssteen

   @M
   Bosbranden die aangestoken worden zouden iets te maken hebben met klimaat????
   Tornado’s ontstaan door klimaatverandering? Man k val zowat van mijn stoel van het lachen!
   Ow en weet u, er hebben al weer twee schepen vastgezeten in het noordpoolijs.

  3. Limburgse Separatist

   Nu nog over brengen op immigratie en je mocromaffia.

 2. joey

  250 Klimaatactivisten begraven?
  En dat vóór al het ijs is gesmolten?
  Waarschijnlijk teveel stikstof en CO2 ingeademd.
  Ach,ik ga die opgewonden neurotische oproerkraaiers niet missen!

  1. Louise

   Is dit een aankondiging van vertrek?

   1. tonna

    @louise:
    Wie vertrekt,joey?
    Waar staat dat dat?

 3. Tman

  Tja,het klimaat verandert al miljoenen jaren,dus nu óók!
  Daar kan niemand wat aan veranderen,de klimaatneuroten al helemaal niet!

  1. Nep

   Wat een goed bericht van DDS. Eindelijk waarheid!

 4. Vanduinen

  Spitsbergen, Alaska. Traditionele oorden die je beter kon vermijden. Het behouden huis, model voor de barre poolnacht is nu een zomerhuis geworden. Nog steeds komt het niet over.

  1. ZiggyStardust

   Ehhh, pas geleden kwamen wat onderzoekers daar nog vast te zitten in het poolijs. Er was meer ijs dan de klimaatprofeten hun voorgeschoteld hadden. Dus deze vergelijking gaat niet op.

   1. Mezzadra

    🙂

    1. Dik

     De aandoenlijke heeft zijn digitale boertje weer gelaten.

   2. spelende vrouw

    ja , die was leuk toch , roepen dat het ijs smelt veranderde snel in heeeeeeeeeeeeelp , we liggen vast

  2. spelende vrouw

   tja , de klimaatverandering laat het klimaat veranderen. wat begrijp je niet vanduinen ?

 5. fusilier

  Komt door de Etna uitbarsting,een paar maand geleden.

  1. Mezzadra

   Klimaatontkenners zijn creatief in hun ontkenningsstrategieën.

   🙂

   1. tonna

    @mossad:
    Klimaatontkenners??
    Het klimaat bestaat,dat weet iedereen!
    Wie ontkent het bestaan?

    1. Dik

     De aandoenlijke? Daar reageer je niet op, die laat je links liggen.

   2. spelende vrouw

    wat zijn dat nou klimaatontkenners tarrel ? ik ontken het klimaat niet , ik ontken zelfs de klimaatverandering niet , ik ontken wel dat jij een mens met een moraal bent tarrel

 6. fusilier

  De wetenschap is een leuke bezigheid. Behalve als je er je brood mee verdienen moet.

 7. AS210854

  En die activisten zijn daar allemaal naar toe gelopen?

  1. Ron

   Nee joh. Allemaal met het vliegtuig en bij de Sh€ll extra cent per liter betaald te compensatie. Wat die maatschappij weer gretig in eigen zak doet om verder te delven zonder oog voor omgeving.
   Ook voor dat vliegreisje is compensatie betaald en de maatschappij heeft dat netjes gestort op de rekening van het klimaat en de aarde.

 8. Jumping

  Zouden de Linkse Dombo zich wel eens hebben afgevraagd, hoe de stenen die voor de hunebedden zijn gebruikt in Nederland terecht zijn gekomen en de skeletten van Mammoeten zijn opgebaggerd op de bodem van de Noordzee, zonder dat het klimaat is veranderd.

  1. Mezzadra

   Dat gebeurde in de IJstijd, Jumping, wist je dat niet?

   1. tonna

    @mossad:
    Ja,het klimaat doet wat het wilt,daar gaat de mens niet over!

    1. Jumping

     Inderdaad tonna, onze invloed op het klimaat is nooit van invloed geweest, nooit, dus nu ook niet.

     1. Pauline Kummer

      Wanneer u blijft ontkennen, loopt u een keer vast.

     2. Dik

      Zie je de ene, dan komt de andere.

     3. Mezzadra

      Helaas niet, Pauline. De mensen die stug blijven volhouden dat de Holocaust nooit plaatsvond, dat de Joden de Twin Towers neergehaald hebben en dat de aarde plat is lopen ook niet vast.

     4. spelende vrouw

      of de idioten die schreeuwen dat zwarte piet racisme is , ofdat de opwarming wetenschappelijk door broeikasgas komt is bewezen , of dat het beter is om van het aardgas af te gaan lopen ook nooit vast tarrel , ergens vind je wel weer een oneigenlijk l*lverhaaltje om te plakken tarrel

     5. Vanduinen

      Heeft u er wel eens bij stil gestaan dat er “vroeger” aanmerkelijk mensen op aarde rondliepen en geen bossen platbrandden. Noch chemicaliën in zee wegspoelden. En alle andere zaken, afval van kerncentrales in beton goten en begroeven? Dus nooit niet?

     6. Vanduinen

      aanmerkelijk minder mensen

     7. Dik

      Dezelfde kletspraat uit hetzelfde vat, lukt het met de ene niet dan komt de andere. Aandoenlijk.

     8. spelende vrouw

      misschien moet je je beperken tot de feiten vanduinen ” Heeft u er wel eens bij stil gestaan dat er “vroeger” aanmerkelijk mensen op aarde rondliepen en geen bossen platbrandden. ”

      De rest van je gewauwel zijn aannames op het niveau van pietje en tarrel

   2. spelende vrouw

    de tarrel probeert weer interessant te doen

    1. Dik

     Het zijn digitale scheetjes SV, die moet je op onzinwaarde schatten.

 9. Jack Flash

  Al Goor.De onheilsprofeet van de eeuw.Hij is er steenrijk mee geworden.Maakt de mens van de toekomst ongelukkig met zijn onzinverhalen.En zijn “volgers” maken de mensen nog eens straatarm.Wat een persoon al niet kan aanrichten.

  1. Vanduinen

   Straatarm betwist ik.

   1. Dik

    Dezelfde kletspraat uit hetzelfde vat.

 10. van Urk

  Ze smelten en komen niet meer terug. Die boodschap wordt tot nu luidkeels verkondigt als het gaat over gletsjers en ijs. Een aantal gletsjers groeit weer aan! En het is niet toevallig een enkele gletsjer, het verschijnsel doet zich in meerdere landen voor. Het loopt kennelijk niet zo vaart met die doemscenario,s. Zo is door NASA naar aanleiding van een project in Groenland gerapporteerd in Nature Geoscience dat de grootste gletsjer van Groenland genaamd Jakobshavn, sinds 2016 weer aan het groeien is. Het blijkt dat de oorzaak ligt in het koudere oceaanwater aan de basis, waardoor het smelten vertraagd. Onderzoekers van de universiteit in IJsland verwachten ook groei bij gletsjers. Zo zijn er vier gletsjers gegroeid in de laatste twaalf maanden. Een ommekeer van 25 jaar krimp. Recent gepubliceerd onderzoek toont aan dat door regionale klimaatvariaties er een periode is ontstaan, waarin sommige Nieuw-Zeelandse gletsjers aangroeiden. Het onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Victoria Universiteit van Wellington en het National Institute of Water and Atmospheric Research , is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. Minstens 58 Nieuw Zeelandse gletsjers zijn gegroeid tussen 1983 en 2008, waarbij de Franz Josef gletsjer in deze periode bijna continu groeit. De conclusie van al deze onderzoeken is in feite dat de terugtrekking van de gletsjers al 250 jaar geleden al begon, ruim voor de industrialisatie, en dat de veranderingen in gletsjers los staan van de groei van CO2 concentratie van 280 ppm naar ca 400 ppm in de laatste 50 jaar. Juist in deze periode was er sprake van afvlakking van de smelt. Het is niet gezegd dat alle gletsjers aangroeien. Maar het is goed om het voorgaande in gedachten te houden in de stroom horrorberichten over smeltend ijs en verdwijnende gletsjers.

  1. Mezzadra

   De heer van Urk jatte deze tekst van Climagate en verzweeg de bron.

   Deze gewoonte kennen we van hem.

   1. Dik

    De aandoenlijke, hij hoopt dat ISIS blijft bestaan, heeft zijn digitale boertje weer gelaten.

   2. Siemien

    hey mezzadra se* met kinderen aandoenlijk vindende mongool

   3. van Urk

    Ik verzwijg de bron omdat ik weet dat u dit soort bronnen ook leest. maar punt is dat ik de feiten van deze bron niet verzwijg. U verzwijgt de feiten en luistert liever naar de onderbuikgevoelens van de klimaatactivisten die na het zien van propagandafilmpjes als die van Al Gore hadden gekeken. Voortaan moeten dit soort gekken geen documentaires in de zomermaanden van de Noordpool gaan maken waar de zon 24 per uur schijnt.

   4. spelende vrouw

    tja climategate met al zijn wetenschappelijk onderzoek en analyses wordt niet erkent door tarrels dus is bronvermelding zinloos

 11. Vrijedenkert

  Klimaatgespuis opsluiten in werkkamp met steengroeve, kan men elke dag bikken en graven dat het een lieve lust is…

 12. Henk Albarda

  Slecht voorbereid en slecht onderbouwd verhaal van Wout Willemsen. Deze oplichter Al Gore klimaat activisten hebben 1 bij het publiek bekende gletscher opgezocht waarvan ze beweren die NU geen gletscher meer zou zijn.
  ECHTE bergbeklimmers hebben vanaf 2017 geconstateerd dat diverse minder bekende gletschers in volstrekte tegenstelling tot de beweringen van klimaat activisten, aangroeien, dus cloon Mezzandra, als je liegende klimaat activisten wilt nablaten, zorg dan eerst dat je de feiten correct hebt. Als heeeeel veeeel publiek jaarlijks op een gletcher wandelt, dan slijt die gletscher natuurlijk aanzienlijk harder dan de huidige natuur KAN en ZAL bewerkstelligen. Je leugens worden geen waarheid door ze na te blaten.
  Volg eerst eens een jaar ClimateGate en leer zelf na te denken, maar dat kunnen je hersens waarschijnlijk niet aan.

  1. Scaldis

   @Henk de trol die je noemt in je reactie heeft helemaal geen feitenkennis en daar gaat het hem ook niet om, het gaat om het trollen en de reacties die hij daarmee uitlokt. Er zijn meerdere figuren op DDS met meerdere nicks die hiermee hun dag vullen, 7 dagen per week. Alles wat hij denkt te weten haalt hij van Wikipedia.

 13. ikweetwatikwil

  Ligt klimaat verandering aan de mens? Als dat zo is, waarom halen we hier dan zoveel mensen heen. Mensen die uit grote landen komen dus ruimte genoeg.
  Nederland bv is maar een klein land, maar raakt tjokvol door aanloop die het ook nog niet bij 1 of 2 kinderen houden , nee 5 of 6 kinderen. Die willen allemaal een auto. Willen allemaal vakantie vieren in het thuisland en dan met het vliegtuig . De bouw ligt stil vanwege het stikstof maar de autorace gaan door in Zandvoort, wedden!

  De vooruitgang wordt aan banden gelegd door mensen die weigeren hun hersens op de goede manier te gebruiken.

  Kom er maar in en de klimaat gekken.

 14. Anne Sophe Schillersdorf

  Het werd door Anerikaanse congresvrouw AOC ook opgemerkt dat de wereld over 12 jaar kapot gaat en iedereen tegen die tijd zal sterven als we het klimaatbeleid niet uitvoeren

  1. ikweetwatikwil

   Dat is al vaker voorspeld dat noemen we angst aanjagen. Ze moeten toch wat om hun zin te krijgen.

   1. Pauline Kummer

    Bij menige klimaatontkenner overheerst ook angst om mee te gaan met de sceptici.
    Zolang je de vingers in de oren stopt, ogen dicht knijpt, dan bestaat het niet. In je eigen wereldje is het comfortabel leven.

    1. Viracocha

     ” In je eigen wereldje is het comfortabel leven.”

     Daar heb jij volkomen gelijk in, Pauline. Ook jij zit opgesloten in je eigen bubble en je eigen gelijk. Bevalt het een beetje?

    2. Joop Klepzeikert

     @Pauline Kmer: er bestaan geen ‘klimaatontkenners’, wel klimaatgekkies en klimaatwappies.
     Niemand ontkent dat er klimaat is en niemand ontkent dat het klimaat verandert.
     Klimaatgekkies en klimaatwappies ontkennen dat het klimaat al miljarden jaren veranderd. Ook al ver voor de mensen ontstond.
     Het klimaat is net als het weer heel erg veranderlijk.
     De gemiddelde temperatuur op aarde was van 2000-2012 inderdaad hoger dan gemiddeld. Van 2012-nu elk jaar gemiddeld weer lager.
     Daar kan de mens niets aan of tegen doen, hoe graag zwakzinnig links dat ook zou willen.

    3. spelende vrouw

     definitie graag van een klimaatontkenner

  2. Joop Klepzeikert

   Volgens klimaatwappie Al Gore zou er in 2018 al geen ijs meer op de Noordpool zijn.
   Alleen zwakzinnig linkse leipelingen geloven nog steeds dat de aarde zal vergaan als die een paar graden op zou gaan warmen.

  3. Limburgse Separatist

   AOC .. hou toch op. Sinds wanneer is een Frappuccino barista wetenschappelijk onderricht? Zelfs NASA stelt dat de carbon footprint van de mens minimaal en zwaar overdreven is.

  4. Ron

   Als je dat gelooft ontkracht je het zelf al.

   De overheden die meedoen in deze heisa hebben 2030 als ijkpunt gezet dat is 11 jaar vanaf nu.
   Dus dan is 2031 het laatste jaar van betekenis als omslagpunt.

   Dan zijn we dus gedoemd aangezien dat niet gehaald kan worden, en laten we dan nog ff 12 jaar genieten ipv uitgeknepen te worden.

 15. Joop Klepzeikert

  Dat er op het zuidelijk halfrond gletsjers enorm aangroeien, net als de zuidpool WILLEN dat soort linkse leipelingen natuurlijk niet weten. Ook dat het in Syrië in geen 400 jaar zo koud is geweest dan de de afgelopen jaren WILLEN die klimaatwappies natuurlijk niet weten.
  Dat de gemiddelde temperatuur op aarde volgens NASA de afgelopen 4 jaar juist ONDER het gemiddelde zit WILLEN die linkse gekken ook niet weten.
  Nee, 1 gletsjertje van 0,32km² betekent dat de aarde opwarmt volgens die totaalmalloten.

  1. Joop Klepzeikert

   Syrië had natuurlijk Siberië moeten zijn.

   Dat krijg je als je met een Android barrel bezig bent. Die zet de autocorrectie steeds weer aan en daar klopt geen hol van.

 16. Agios

  Wat betreft het klimaat zijn we onze eigen Klaas Vaak geworden. We menen ons schoon te kunnen praten door wat belasting meer hier, kostenverhoginkje daar… Nietszeggende zinloze goodwilltherapie voor de eeuwig dromende goedmens. Begin het probleem eens bij het begin aan te pakken en niet op het einde…

 17. Joop van Leeuwarden

  Schijtziek wordt je van dat geneuzel over het klimaat. Zolang we blijven fokken als konijnen veranderd er niets en wordt het alleen maar erger. Als ik met 100 man in mijn woonkamer ga zitten wordt het ook warm en smelten de ijsblokjes in m’n glas whiskey.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.