Zwarte Piet-discussie: in Almelo slechts één klacht in acht jaar

Geen categoriesep 22 2019, 19:00
De Zwarte Piet-discussie begint weer op te laaien. Ook in lokaal nieuws wordt het steeds meer onderwerp van gesprek. Neem Almelo, daar is ook de verwachting dat op termijn de traditie zal moeten worden aangepast.
Almelo is wat dat betreft een mooie graadmeter om eens te kijken naar hoe gemeentes buiten de Randstad deze hele discussie nou ervaren. Martin Kroeskop die de Sinterklaasintocht van Almelo verzorgt, merkt op dat nu de NTR voor roetveegpieten heeft gekozen, zij op den duur wel zullen moeten inschikken. En dat terwijl hij in acht jaar tijd slechts één klacht heeft ontvangen wat betreft de kleur van de Almelose Pieten.
Het artikel geeft eigenlijk perfect weer wat hier aan de hand is. Een piepkleine minderheid in de Randstad miept en mekkert een end weg tot het krijgt wat het wil. In de Randstad zijn ze daar kennelijk nogal gevoelig voor, vooral wanneer je er van beschuldigd wordt intolerant te zijn. En dus was in no time een aardige meerderheid vóór verandering van de traditie. En dat zou allemaal nog niet eens zo erg zijn als de rest van de Nederlandse gemeenten gewoon zelf mag blijven bepalen hoe zij daar invulling aan gaan geven. Maar dát, zo zagen we met de Blokkeerfriezen, was niet de bedoeling: de rest van Nederland moest ook meegaan met de wil van deze minderheid. En nu de NTR overstag is gegaan, het netwerk wat eigenlijk de toon zet voor de gehele traditie, zal de rest van Nederland wel mee móeten, of ze krijgen vragen vanuit de kinderen.
Niks hieraan is democratisch besloten of in goed overleg gegaan. Een schreeuwende minderheid van jankerds kreeg dit soort invloed gewoon in de schoot geworpen. En het kan dan wel om een kinderfeest gaan, iedereen merkt op dat het hier meer om de symbolische waarde te doen is dan om kinderen die toch wel cadeautjes blijven krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten