Ambtenaren dwarsbomen ict-toezichthouders: Tweede Kamer is woest

Falende ict-projecten bij de overheid die tientallen keren duurder uitvallen dan oorspronkelijk begroot, zijn de Tweede Kamer een doorn in het oog. Bureau ICT-toetsing (BIT) zou erop moeten toezien dat dit niet vaker gebeurd maar wordt actief tegengewerkt door ambtenaren. De Tweede Kamer is dan ook woest!

BIT
VVD, D66, CDA en de SP eisen dat de positie van het BIT wordt versterkt én dat de onafhankelijkheid beter wordt gewaarborgd. BIT is in 2015 ingesteld om ict-projecten te toetsen op haalbaarheid en er zo op toe te zien dat het budget past en niet wordt overschreden. Dat leek even een succes, maar het rammelt aan alle kanten bij dit bureau!

BIT zou namelijk te weinig mogelijkheden hebben om hun taken goed uit te kunnen voeren. Dit was de reden dat het hoofd van dit bureau eerder dit jaar opstapte, evenals een lid van de Raad van Toezicht. Naast dit probleem blijkt ook dat het bureau actief wordt tegengewerkt door ambtenaren.

Te kritisch
Feitelijk komt het erop neer dat BIT als een soort klikspaan fungeerde die falende projecten (en betrokkenen) erbij lapte bij de Tweede Kamer. Dat heeft natuurlijk veel kwaad bloed gezet, waardoor ambtenaren hun fouten probeerden te verdoezelen voor het BIT.

Het is toch te gek voor woorden dat sommige ambtenaren zo kinderachtig zijn dat ze liever dure fouten in stand houden, waarvan de kosten worden afgewenteld op de maatschappij, dan tijdig de stekker eruit te halen en eens beter op kwaliteit en de waarborging ervan gaan letten? Wat mij betreft krijgt BIT alle middelen die nodig zijn om dit belachelijke fenomeen van excessieve overheidsuitgaven terug te kunnen dringen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. meneer cactus

  De tweede kamer is de oorzaak van de uit hand lopende kosten. De grillige wensen bij de belastingdienst door de regering bij de jaarlijkse wijzigingen geven een grote impact op een IT afdeling. De tweede kamer komt continu met absurde regelingen , symbool wetgevingen en nivellerings-plannen dat een IT of ICT afdeling verzuipt in het werk en de complexiteit van de software

  1. hans-e-pans

   Natuurlijk worden de IT- of ICT-toezichthouders tegengewerkt door ambtenaren, deze ambtenaren moeten natuurlijk hun status en baan beschermen.

   Men zal er eens achterkomen dat ze, de ambtenaren, alleen maar een meubelstuk zijn ter opvulling van de kantoren waarin ze verblijven, en maar van weinig dingen verstand hebben dan het tegenwerken van de IT- of ICT-toezichthouders.

   Vroeger zaten ambtenaren achter (hard)houten bureaus, deze (hard)houten bureau’s waren dan gelijk het enige dat werkte.

   Sorry aan de ambtenaren die wel werken en misschien ook hard werken, zoals bijvoorbeeld de onderwijzers.

 2. Jumping

  Weer zo’n bewijs dat Nederland een keiverrot land is geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Orban is een van de weinige, die het echt snapt.
  Europa gaat aan omvolking ten onder.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. DidiMadloba

   Jaaaa fijn omvolking!
   Als mijn Duitse grootmoeder (afstammeling van Franse vluchtelingen) niet naar Nederland was gekomen met haar ravissante dochter die mij moeder werd was ik er niet geweest.

   En omdat het hier er principieel feitenvrij aan toegaat voeg ik er aan toe dat het allemaal moslims waren.

 3. C.A.Barstow

  Ach, het is toch geld van de belasting betaler, bij het linkse ratten nest werkt dat nu eenmaal zo, geld over de balk gooien, niet meer omkijken, en de andere kant de schuld geven.
  Die IT-jongens lachen zich een slag in het rond, stappen met een dikke portemonnee in een dikke auto en rijden, nog steeds lachend, weg, geef hen eens ongelijk als het hen in de schoot geworpen wordt.

  Conclusie, wij worden bestuurd door een totaal door links verziekte en verpeste bende belastinggeld verspillers.
  Daar komt nog bij dat er miljarden en miljarden wegvloeien naar die vervloekte bende machtswellustelingen in Brussel, geld waarvan wij het overgrote deel nooit meer terug zien, het verdwijnt in een bodemloze punt die EU heet, logisch dat ik hoop dat die hele hopeloze bende in Brussel tot onder het fundament in elkaar dondert.

  Voor hen die dat nog niet in de gaten heeft, ons land staat op het randje van de afgrond.

 4. ZiggyStardust

  Het is toch te gek voor woorden dat sommige ambtenaren zo kinderachtig zijn dat ze liever dure fouten in stand houden, waarvan de kosten worden afgewenteld op de maatschappij, dan tijdig de stekker eruit te halen en eens beter op kwaliteit en de waarborging ervan gaan letten? Zo werkt het gewoon, en al heel lang, in de ambtenarij, door gebrek aan controle, handen boven het hoofd houden en kartelbaantjes. Niets nieuws onder de zon hier. Misschien moeten wat meer mensen een keer FvD stemmen bijvoorbeeld, dan schrikken ze daar in Den Haag misschien een keer wakker in angstzweet. Kan natuurlijk ook fout aflopen, zie Pim en het politieke proces tegen Geert.

 5. plakband

  De 2e Kamer is woest.
  Dat is weer eens wat anders.
  Normaal is de 2e Kamer onthutst, verbijsterd, geschokt of met reces.
  Maakt allemaal geen verschil.
  Ze drinken een glas, doen een plas en alles wordt steeds erger.

  1. meneer cactus

   geheel correct plakband , volgens mij ducktape voor de betre hechting 🙂 🙂

 6. Baron von Munchhausen

  Zoals bekend:
  op alle Ministeries Groen-Links en pro-Moslim!
  Het tegenwerken bewijst dat alles geaccepteerd wordt. Ambtenaren zijn aangenomen door, ja…ja,…..Linkse ambtenaren.
  M.a.w. Niets nieuws onder de zon!

 7. Lampje

  ICT, Informatie en Communicatie Technologie. Vreemd communicatie doe je in de tweede kamer, wat vaak niet lukt, kranten en de tv. Heb je geen programmeurs voor nodig en informatietechnologie is in wezen niets anders dan (zeer) uitgebreid database beheer en ze presteren het om overal een puinhoop van te maken, terwijl het voor een GOEDE programmeur (Let op GOEDE, want die zijn er niet meer) niet zo ingewikkeld is.

 8. Nye

  ‘dat dit niet vaker gebeurd’. AIAIAI, werkwoordspelling blijft lastig. Gebeurd is persoonsvorm van een bijzin en geen voltooid deelwoord. Daarom hoort er te staan: dat dit niet vaker gebeurt. Deze regel geldt ook in Enschede en ook voor HRM-studenten.

 9. Parajack

  O jee, de kleuterklas die zich pretentieus de Tweede Kamer noemt is weer eens woest. Ze laten altijd van alles over hun kant gaan en dan heel soms laten ze hun melktandjes zien. Ook nu weer: de ict toetsing dus. Er gaat al sinds jaar en dag van alles fout met de ict in Nederland, maar pas nu wordt er nader naar gekeken. Heeft allemaal al kapitalen gekost. Ons geld natuurlijk, maar ja een kniesoor die daar op let. Er wordt vast wel weer een commissie benoemd die alles nader moet bekijken. Zijn er weer wat mensen extra van de straat. Afwachten dus maar wat er uitrolt, maar waarom ben ik nou weer zo pessimistisch??!!

 10. Rud56

  “Kinderachtige ambtenaren die liever dure fouten in stand houden”?
  Als dit in Rusland gebeurt wordt dat hier pure corruptie genoemd, maar omdat het de Nederlandse overheid betreft heet het “kinderachtig”?
  Ach ja, natuurlijk!

  Zal wel weer een indrukwekkende en gewichtige commissie worden ingesteld die onderzoek zal gaan doen en uiteindelijk met een ook indrukwekkend en gewichtig rapport zal komen dat vervolgens in de archieven belandt. Naast al die andere rapporten van uit belastinggelden duurbetaalde commissieleden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.