Ambtenaren dwarsbomen ict-toezichthouders: Tweede Kamer is woest

Geen categoriesep 06 2019, 19:00
Falende ict-projecten bij de overheid die tientallen keren duurder uitvallen dan oorspronkelijk begroot, zijn de Tweede Kamer een doorn in het oog. Bureau ICT-toetsing (BIT) zou erop moeten toezien dat dit niet vaker gebeurd maar wordt actief tegengewerkt door ambtenaren. De Tweede Kamer is dan ook woest!
BIT
VVD, D66, CDA en de SP eisen dat de positie van het BIT wordt versterkt én dat de onafhankelijkheid beter wordt gewaarborgd. BIT is in 2015 ingesteld om ict-projecten te toetsen op haalbaarheid en er zo op toe te zien dat het budget past en niet wordt overschreden. Dat leek even een succes, maar het rammelt aan alle kanten bij dit bureau!
BIT zou namelijk te weinig mogelijkheden hebben om hun taken goed uit te kunnen voeren. Dit was de reden dat het hoofd van dit bureau eerder dit jaar opstapte, evenals een lid van de Raad van Toezicht. Naast dit probleem blijkt ook dat het bureau actief wordt tegengewerkt door ambtenaren.
Te kritisch
Feitelijk komt het erop neer dat BIT als een soort klikspaan fungeerde die falende projecten (en betrokkenen) erbij lapte bij de Tweede Kamer. Dat heeft natuurlijk veel kwaad bloed gezet, waardoor ambtenaren hun fouten probeerden te verdoezelen voor het BIT.
Het is toch te gek voor woorden dat sommige ambtenaren zo kinderachtig zijn dat ze liever dure fouten in stand houden, waarvan de kosten worden afgewenteld op de maatschappij, dan tijdig de stekker eruit te halen en eens beter op kwaliteit en de waarborging ervan gaan letten? Wat mij betreft krijgt BIT alle middelen die nodig zijn om dit belachelijke fenomeen van excessieve overheidsuitgaven terug te kunnen dringen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten