Analyse van de speech van Donald Trump bij de VN: globalisme en patriottisme moeten in balans zijn

De Amerikaanse president Donald Trump lijkt momenteel ongekend hard te polariseren tegen het ‘globalisme’ zoals dat heet, de internationale orde. Volgens Trump is het patriottisme de oplossing en heeft deze ideeënstructuur ‘de toekomst’. Echter lijken de twee concepten overlaphaar. Waar het mis is gegaan in het verleden en met name de afgelopen twee 15 jaar is dat de balans zoek is. Die moet worden hersteld. 

Trump heeft echter zeker een punt als hij met zijn speech probeert te zeggen dat het globalisme als heersende ideologie dermate prominent is geworden dat mensen lijken vergeten dat veel politieke vraagstukken decentraal, bijvoorbeeld op nationaal niveau, kunnen worden opgelost. De roep naar internationale -maar niet-democratische bestuurde- beleidsinstrumenten is immens. Premier Mark Rutte is aan het begin van zijn bestuursjaar in New York, onder meer om zijn eigen beleid in lijn te krijgen met de rest van de VN.

De post 1947-wereld waarin een nieuwe internationale orde werd opgezet vanuit financiële en juridische kaders, heeft echter wel voor veel voorspoed gezorgd, al is het niet bij iedereen. Momenteel lijkt de internationale orde, onder meer door aanvallen van Trump, juist onderuit geschoffeld te worden. Instabiliteit dreigt, maar nieuwe kansen doen zich hierdoor ook voor. Vanwege issues als immigratie en de afnemende koopkracht maken burgers zich -terecht- zorgen.

Het globalisme is in onze wereld de kracht van dynamiek en de beweging, van de ongebonden vrijheid zonder grenzen. De ideale wereld: de inclusieve samenleving, maar soms lijken die vrijheidszinnen te stuiten op de realiteit en moet de stabiliteit worden gewaarborgd. Dat laatste is nu niet het geval. De balans tussen internationale vrijheid en nationale veiligheid is zoek. Het is juist op dat decentrale nationale niveau waar burgers zich moeten kunnen uitspreken over ‘wat zij prettig vinden en wat niet’. Dat is nu minder het geval en Trumps speech onderstreept dit punt.

Patriottisme en globalisme vullen elkaar dus aan. Het dynamische, zoals de harmonisering van Europese landen, is helemaal niet verkeerd. Maar de stabiliserende factor van een (groeps)identiteit lijkt wel van belang, groepen doen er gewoon toe. De vraag is echter welke groepsidentiteit de Europeanen gaan smeden in de 21e eeuw nu ze de weg even kwijt lijken te zijn.

Wat dat betreft zit er een belangrijke les in de speech van Trump. Het globalisme kan alleen bestaan door patriottisme toe te staan, anders breekt op een gegeven moment gewoonweg paniek uit. Als nationale overheden volledig zijn ontbonden terwijl nationale identiteiten nog steeds springlevend zijn krijg je de situatie anno 2019: een land waarin veel wet- en regelgeving niet eens meer afkomstig is vanuit Den Haag -wat dicht bij de Nederlandse burger is- maar komt uit schimmige zalen in New York, Helsinki, Brussel en andere locaties.

En dat laatste is zeker niet iets om in alle gevallen blij van te worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Korporaal Monty

  Wie zou die speech geschreven hebben?

 2. claus

  “Patriottisme en globalisme “?
  Dat zijn elkaars tegengestelden,het is onverenigbaar!
  Globalisme= diegene die de meeste macht heeft haalt de krenten uit de pap!
  Patriottisme=ik deel mijn welstand en welvaart met niemand,succes moet je afdwingen!
  Ik kies voor het Patriottisme,evenals Trump,Putin en Boris Johnson1

  1. EU kok

   Claus weet zijn egoïsme aardig te verkopen.

   1. Blitzkrieg

    EU kok : Die claus is een goede gast, egoïsme verkopen als een Nilfisk is precies wat de wereld nodig heeft.

   2. claus

    EU,
    Onwetendheid is een vreselijk lijden!

   3. Siemien

    @EU dickje

    Over inhoudsloze reacties gesproken, wereldkampioen ben je..

   4. Siemien

    “Claus weet zijn egoïsme aardig te verkopen.”

    EU wil aan het ijzersterke Patriottisme gelijk een negatief woordje plakken, EU laat zich natuurlijk liever vrijwillig naaien daar zijn gasten als EU dickje goed in namelijk…

  2. Tman

   claus:
   Ik ben aangenaam verrast,een waardige rechtse medespeler erbij!

   1. C.A.Barstow

    @Tman:

    +1

 3. Ritter

  Het document is uit over het telefoon gesprek is en precies zoals Trump heeft gezegd.

  Biden is ter sprake gekomen maar er is niet ( zoals de media hebben beweerd!!) sprake van onder druk zetten van Oekraïne om een onderzoek af te dwingen. Er is dus ook niet bedreigt dat hulp zou worden stopgezet zoals de media ( ten onrechte) hebben beweert.

  Het ging over de zoon van Biden en over Biden die voor de camera heeft gezegd dat hij de vervolging van zijn zoon heeft stopgezet door druk op Oekaine uit te oefenden. Daar wilde Trump meer van weten.

  Via Foxnews:

  “The White House on Wednesday released a transcript of President Trump’s July phone call with Ukrainian President Volodymyr Zelensky showing him seeking a review of Biden family dealings in the country – but the document does not show Trump leveraging military aid as part of a quid-pro-quo, as Democrats have suggested in pressing forward with impeachment.

  “There’s a lot of talk about Biden’s son, that Biden stopped the prosecution and a lot of people want to find out about that so whatever you can do with the Attorney General would be great,” Trump said in the phone call. “Biden went around bragging that he stopped the prosecution so if you can look into it…It sounds horrible to me.”

  Dat is dus alles wat er is. Trump heeft dus geen enkele druk uitgeoefend en/of chantage gepleegd op de regering van Oekraïne.

  De Democraten gaven als reden op voor impeachment dat Trump druk zou hebben uitgeoefend op de regering van Oekraïne om Biden te onderzoeken. En dat is dus niet gebeurt volgens het document.

  ” but the document does not show Trump leveraging military aid as part of a quid-pro-quo, as Democrats have suggested in pressing forward with impeachment.”

  1. Ritter

   Het is dus eerder Biden en zijn zoon ( die dus in het verleden door een aanklager in Oekaine werd onderzocht) waar vraagteken bij moet worden geplaatst.

   Overigens is de zoon van Biden ook betrokken bij veel financiële transacties in China. Ongetwijfeld zal dat later nog onder het licht worden gebracht.

   Trump heeft op zijn Twitter een video geplaatst over Biden en deze affaire met zijn zoon. Hierbij vragen zelfs de media (die Trump haten) zich af of Biden wel legaal en/of correct heeft gehandeld in verband met zijn zoon en het onderzoek dat naar zijn zoon is gepleegd door de aanklager in Oekaine.

   De heisa die de Democraten en hun vriendjes in de media nu maken zal voor Biden slechter uitvallen omdat zijn handelen nu onder een vergrootglas ligt. En dat hadden de media en de Democraten liever voorkomen.

   1. Beukman

    @Ritter
    Je vergeet iets.
    Trump is de president; Biden is dat niet, laat staan zijn zoon.
    Jij denkt dat eventuele fouten van Biden kunnen worden weggestreept tegen eventuele fouten van Trump.
    Ik moet je teleurstellen. Van een president wordt een grotere onkreukbaarheid verlangd, nee: geëist, dan van een gewone politicus. En terecht.

    1. FCKJoop

     Beste Beukman, u vergeet ook iets…..
     Joe Biden was destijds de vice president van de VS.
     De op 1 na machtigste man ter wereld

     1. Beukman

      Ook de zoon van een voormalige videpresident valt niet te vergelijken met een huidige president, @Joop. Trump is op de stoel van de rechterlijke macht gaan zitten, en daarmee is hij ver buiten zijn boekje gegaan.

     2. Mezzadra

      Zelfs als, waar geen bewijs voor is, Biden en zijn zoon zich schuldig maakten aan corruptie, is deze druk van Trump op de president van Oekraïne machtsmisbruik waarvoor hij het verdient te worden afgezet.

     3. spelende vrouw

      Kreeg net een berichtje van mijn vriend Trump binnen , hij bedankt de tarrel en de linkervleugel voor alle aandacht voor zijn persoon. De steun die hij momenteel ontvangt van de rest van de gemeenschap doet Trump opbloeien als nooit te voren. Het aantal potentiele stemmen neemt met de minuut toe.

      Namens Trump , van harte bedankt voor het meewerken aan de eherverkiezing van Trump. 🙂 🙂

     4. Ritter

      Mezzadra

      Het gesprek laat juist zien dat er geen enkele druk is uitgeoefend door Trump.

      Er is geen sprake van “quid pro quo”…………de reden die de Democraten aangaven voor impeachment.

    2. Ritter

     Beukman

     Het gesprek ging over een corruptie onderzoek naar de zoon van Biden.
     Dat is dus alles.

     Er is dus geen sprake van “quid pro quo”…………de reden die de Democraten aangaven voor impeachment.

     Zelfs CNN ( waar Trump 24 per dag word aangevallen) heeft dit erkend.

     Een enorme afgang dus voor de Democraten.

     Net als het Rusland onderzoek geven de feiten een heel ander beeld. En een afgang voor de media die een totaal verkeerde voorstelling van zaken gaven over het gesprek.

     1. Beukman

      @Ritter
      Trump heeft Zelensky verzocht om een onderzoek in te stellen tegen de zoon van Biden.
      Ook als hij niet die zak met geld als drukmiddel heeft gebruikt, zat hij daarmee fout. Een president mag niet op de stoel van de rechterlijke macht gaan zitten.
      Wat heeft Trump in godsnaam te maken met de zoon van een politicus?
      De link is niet moeilijk te bedenken: de vader van de knul is mogelijk een rivaal tijdens de volgende presidentsverkiezingen.

     2. spelende vrouw

      @ritter , spaar je krachten , de volgende lap tekst van bekmannetje is onderweg om weer veel woorden te koppelen maar vooral niets te zeggen.

      Trump lacht zich dood met de gratis reclame en de struikelpartijen van zijn opponenten

   2. FCKJoop

    Beste Ritter, het lijkt een beetje op wie een kuil graaft voor een ander…….
    Trump had destijds crooked Hillary gewoon echt moeten laten berechten. De democratische partij ontpopt zich steeds meer tot een criminele organisatie

 4. ikweetwatikwil

  Brussel ,Helsinki en New York gaan voor mij niet uitmaken hoe ik leef in mijn land, dus ben ik een patriot.

  Ik denk dat we nooit bij elkaar komen het patriottisme en het globalisme.
  Trump heeft gelijk, we moeten een goede balans zoeken.

 5. Meriadoc Brandebok

  Inmiddels blijkt uit de telefoontranscripties dat Trump inderdaad met Oekraïne heeft lopen kliederen.

  Verder eens met dit artikel.

  1. FCKJoop

   Beste Guus, de tijd zal het leren

 6. Meriadoc Brandebok

  Overal komt het onvermogen en de leugenachtigheid van rechtspopulistische bestuurders boven water.

  In Groot-Brittannië blijkt Johnson tegen het parlement en het staatshoofd te hebben gelogen over de schorsing.
  In de Verenigde Staten blijkt Trump een staatshoofd te hebben verzocht om “dirt” over een politieke opponent, daarbij zijn eigen justitieminister betrekkend.

  Beide heren zullen er wel weer mee wegkomen. De vieze praktijken zullen doorgaan, totdat ze er niet meer mee wegkomen. Dan nemen de gedane zaken echter geen keer meer en is het politieke bestel nog meer verloederd en verminkt dan gevestigde partijen die hadden kunnen maken.

  1. Siemien

   Nee hoor occult fantasietje wat je ziet is dat met name fascisten, racisten en pro-Europese antisemiet islamknuffelende links populistische Rutte knuffelaars hun puntje willen drukken..

  2. iduko

   Alle politici liegen. Hoeveel leugens heeft Rutte niet verteld. Zou je ze allemaal opschrijven, dan krijg je boek zo dik als de Bijbel.

 7. Ben-NIET-Groen-L

  Wat een toeval: Advocaat klokkenluider van Trumps gesprek met Oekraïne werkte voor Hillary Clinton en Democratische senator Chuck Schumer – Klokkenluider geeft toe dat hij geen eerstehands kennis heeft van gesprekken tussen Trump en Oekraïense president – Alle peilingen tot nu toe: Meerderheid Amerikanen wil geen afzettingsprocedure.

  1. Piet Patat

   De democraten gaan gigantisch op hun plaat met deze beschuldigingen. Die dame Pelosi is een zeer venijnige gifmengster met haar mantelpakje. De democraten zijn ten einde raad omdat ze geen serieuze en aansprekende tegenkandidaat in huis hebben, dus proberen we het op deze manier en de boemerang komt terug. Wat een afgang. Wat laten die zich kennen.

   1. Mezzadra

    “een zeer venijnige gifmengster met haar mantelpakje”

    Ja, mantelpakjes zouden verboden moeten worden.

    🙂

    1. Piet Patat

     Ach, u houdt niet van mantelpakjes ?

     1. Dik

      De aandoenlijke laat graag windjes, dit is weer zo’n digitale scheetje.

     2. spelende vrouw

      hij houdt meer van luiers anders worden ze te oud

   2. spelende vrouw

    ze doen het goed Piet. Hun fanatisme en arrogantie is gedoemd te exploderen in hun gezicht

    🙂 🙂

 8. iduko

  Nu al voelen Nederlandse burgers zich niet meer gehoord, omdat zoveel regelgeving afkomstig is van het ondemocratische EU.
  De EU begint steeds meer totalitaire trekjes te vertonen en verandert meer en meer in een alles overkoepelende superstaat. Straks ook met een eigen leger en dan durft niemand meer tegenstand te bieden.
  Om dat te laten slagen, dienen structuren als natiestaten, homogene (dorps-)gemeenschappen en families vernietigd te worden o.a. door massa-immigratie en door het afhankelijk maken van grote groepen burgers van de overheid via uitkeringen. En dan is iedereen, behalve de ongenaakbare bovenlaag, gelijk. Iedereen even onvrij, kansloos, arm en ongelukkig. Gelijkheid voor alles.

  1. Piet Patat

   Heb dit al in een eerdere plemp geschreven waarde Iduko :
   De €U is een wolf in schaapskleren en ontpopt zich als een totalitaire staat, net zoals Hitler Duitsland in de jaren 30. Wat dat betreft is er niks geleerd. Het krijgt meer en meer invloed en dringt door tot in de haarvaten van onze samenleving waarin kritiek op het monster niet langer getolereerd wordt. Een munt, open grenzen, financieel beleid gecentraliseerd, Bij totalitarisme wordt de heersende ideologie in een totalitaire staat gepropageerd als de enig mogelijke weg naar een betere toekomst. Het is een systeem waarbij de staat ( lees : €U ) bijna volledige controle heeft op het dagelijks leven van mensen, zowel in politiek, cultureel, filosofisch, godsdienstig als in sociaal en economisch opzicht. Wat dat betreft zijn ze al aardig op weg. Ze lopen zich maar op de borst te kloppen dat danzij de €U het al zo lang vrede is. Neen, het is ONDANKS de €U dat het al zo lang vrede is in €uropa maar hoe de €U zich ontwikkeld, mede door hun onbeschaamde imperialisme, zullen ze zelf de oorzaak zijn van een nieuwe (burger)oorlog. Brussel is levensgevaarlijk. Nexit is de enige oplossing.

   1. DidiMadloba

    Stomme trol, de EU wordt dubbel democratisch gecontroleerd: 1) via het Europees Parlement 2) via de Raad van Regeringsleiders – die stuk voor stuk door hun nationale parlementen worden gecontroleerd.

 9. Rosasolis

  Ieder land heeft recht om oude geliefde tradities vast te houden. En belangrijke historische gebeurtenissen te herinneren, en nooit vergeten. Binnenkort zullen vele mensen op 3 oktober aan Leiden’s Ontzet denken, en op dit dag haringen of hutspot eten. En in onze land zijn Koningsdag, WW 2 herdenking 4 mei, Bevrijdingsdag 5 mei, en Prinsjesdag altijd belangrijk voor de hele bevolking. Dat is Patriottisme.
  Maar met Trump gaat het veel te verder Met zijn oproep “Amerika First”. Trump wil niet alleen de normale, bekende patriottisme voortzetten. Trump wil dat Amerika de heerser van de wereld wordt… met hem als dictator aan de top. Deze onstabiele narcist heeft altijd ZIJN zin gekregen, dus wil hij nog verder klimmen. Maar terwijl hij dit doel voor ogen heeft, verliest hij steeds meer steun van zijn eigen partij leden, vooral van de mensen die hij heeft gedumpt.
  Globalisme betekend dat vele landen willen samenwerken om ernstige problemen op onze planeet op te lossen. Met Milieu en Klimaat problemen boven op de lijst van bedreigingen voor onze hele planeet. Wij hebben niet een 16 oude tiener nodig om ons
  bewuster te maken. Al jaren kennen de meeste mensen in vele landen de ernstige problemen, die steeds erger worden. Maar om deze problemen te negeren,
  om alleen aandacht te besteden aan enorme economische groei van eigen land is
  fout. Ik hoor liever hoe de bescheiden oost-Europese landen verder ontwikkelen, binnen de komende nieuw EU beleid.
  We moeten in eerste plaats onze planeet zien te redden!, en dan zorgen voor economische opbouw en vooruitgang. Anders gaan we in plaats van vooruit, helemaal achteruit…Net als in dat verhaal en film van de “Time Machine”.

  1. DidiMadloba

   Leidens Ontzet is een kermis.
   Dat het een viering is van een overwinning op de Spanjaarden zal de bierdrinkende feestvierders aan hun rest roesten.

   1. DidiMadloba

    rest = reet, maar dat begreep u al.

 10. DidiMadloba

  DDS snapt het niet helemaal. Globalisering gaat over liberalisering van de handel, en dat is RECHTS.
  Als Amerikaanse bedrijven geen concurrerende spullen leveren moeten ze niet tegen de boze wereld beschermd worden door pappa Trump.
  Protectionisme werkt op een duur altijd averechts.

 11. An Michelle Patinama

  Voor allen en speciaal voor SJW-ers, DD-ers (duurzame deugers) en alle verdere racisme-kaart trekkers. Al bijna 50 jaar geleden heeft deze legende en realist u duidelijk proberen te informeren hoe het leven realistisch werkt en de wereld echt in elkaar zit. Snowflakes, leer aub van zijn wijze woorden en ga eens (voor jezelf) nadenken en volg niet klakkeloos de MSM…. Bijvoorbeeld: Ook alleen al het woord ‘groen’ combineren met stalen/ijzeren windmolens is weerzinwekkend, windmolens draaien op miljarden belasting subsidie, zijn een aanslag op het milieu en totaal niet klimaat vriendelijk. Windmolens die alleen een select groepje heel rijk4875 maakt !!! Er is helemaal niks groens aan een windmolen in zijn totaliteit, integendeel. Om over de totale productiviteit not maar te zwijgen.
  En als verder de politiek je iets zegt: if politics or politicians tell you something you must certainly doubt their story always!!!0000000

  Please watch, learn and create your own (not MSM) critical mind people……
  Think for yourself at least once and this opens your eyes and hopefully not for the first and last time!
  Let’s broaden our minds:

  The legend speaks: h**ps://www.youtube.com/watch?v=HqiWFLsgVi4

  Sorry voor het Engels/Nederlands, NL is niet mijn beste taal/mother tongue.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.