Bizar! Zo probeert tabaksfabrikant lobbyisten te werven onder Kamerleden: ‘Dat jij bij GroenLinks zit maakt het juist nog interessanter.’

Wat Kamerlid Paul Smeulders overkwam is te bizar voor woorden. Tabaksfabrikant Imperial Tobacco heeft een GroenLinks Kamerlid benaderd voor een functie als lobbyist om voor ze werken én tegelijkertijd de interne koers van de partij te kunnen veranderen. Kamerlid Smeulders nam het gesprek op, wat bizarre fragmenten opleverden. 

Het bedrijf probeerde Smeulders te overtuigen om zijn kritische mening te veranderen en ook die van GroenLinks bij te werken. Uiteraard zat Smeulders hier niet op te wachten, maar het laat goed zien wat voor een geniepig spelletje de tabaksindustrie speelt.

Het is sowieso al opmerkelijk dat een groot bedrijf een actief Kamerlid probeert te werven als lobbyist, verderop in het Twitterdraadje van Smeulders blijkt dat deze tactiek overigens vrij succesvol is. De fabrikant geeft namelijk aan dat andere Kamerleden wel enthousiast reageerden. Dit kan uiteraard een ‘verkooppraatje’ zijn, maar als we kijken naar onze Eerste Kamerleden met al hun nevenfuncties dan is het vrij eenvoudig om te constateren in wat voor lobbycratie wij leven.

 

Smeulders is niet te spreken over de gang van zaken en zijn partij, GroenLinks, eist dat er een register komt waarin Kamerleden hun contacten met de tabaksindustrie openbaar maken.

Schaamteloos dat tabaksfabrikanten Tweede Kamerleden polsen om voor hen te werken en het partijstandpunt te helpen veranderen. Op deze manier gebruiken zij een sluiproute om de strenge lobbyregels te omzeilen en zo invloed te hebben op overheidsbeleid. Als partij zijn wij hiervan niet gediend.”

Wat mij betreft geldt dit niet alleen voor de tabaksindustrie, ze mogen de hele beerput opentrekken: de medische lobby, de groene lobby noem het maar op. Politiek en de vrije markt moeten gescheiden zijn!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. EU kok

  Wat een kritisch verhaal over de rechtse manier van zaken doen.
  Het stadium van vingers aflikken is voorbij.
  Schreef gisteren DDS dat politieke partijen SP standpunten overnemen, vandaag zien we bij “rechtse” weblog eenzelfde trent.

  1. Beukman

   Inderdaad. Zo krijgt rechts vanzelf gelijk dat de politiek aan het verlinksen is: rechts schuift zelf die kant op.

  2. Henkdetenk

   En pfffffffffffrrt de hamburgerflipper (@eu cock) bij de Mac heeft weer last van een gassig endeldarmpje… Pfffffffrt weer een paar digitale scheetjes eruit.

  3. eigen_comments_eerst

   Dus de “rechtse” manier van zakendoen is het proberen om te kopen van politici? Interessant om te weten.

 2. Marija

  Als dit waar is en daar ziet het wel naar uit, zeker een reden dit nader te onderzoeken en mijn complimenten aan deze klokkenluider.

 3. Henk-Jansen

  ‘groene lobby’ grappig dat DDS dit noemt, een nog relatief zeer kleine industrie terwijl het zeer behendig de fossiele industrie achterwege laat, een industrie waar honderden miljarden in omgaat en waarvan bekend is dat ze veel politieke invloed heeft. Of zou DDS zelf ook deels gefinancierd worden door oliereuzen als Shell en ExxonMobil?

 4. Joop Klepzeikert

  En zo wordt er steeds meer door lobbyisten beslist. Kamerleden zijn slechts marionetten van de lobbyisten van de elite.
  GroenLinks zal door deze weigering om mee te werken en dan ook nog publiceren wat de lobbyisten ze opdragen stevig gedemoniseerd gaan worden. Dit wordt niet gepikt door de banken, verzekeraars en multinationals.

  1. Joshuak

   Geloof dat zowel forum voor democratie, PVV en Groenlinks zulke functies ernaast verbieden..

   Zeer goede zaak inderdaad, weinig goeds over groenlinks te zeggen maar ze laten zich niet manipuleren door bedrijfsleven..

   Dit is juist waar wij over Amerika altijd moeten lachen maar het gebeurd hier net zo hard.. Diep triest is het.

   1. EU kok

    Quote : Geloof dat zowel forum voor democratie, PVV en Groenlinks zulke functies ernaast verbieden.
    .
    Gaat Hiddema zijn advocatenkantoor sluiten of alleen nog door FvD goedgekeurde zaken behartigen ?

    1. Joshuak

     Speculatie.. En wat voor zaken van een advocaten kantoor moet worden goedgekeurd door een politieke partij weet niemand..

     Dus jij zegt dat al die leden van groenlinks geen lid zijn bij 1 of andere organisatie, en zo ja.. Moeten de dingen die zij zeggen dan ook automatisch gefilterd worden door groenlinks?

     Dit is weer zo’n politiek gemotiveerde aanval.. Jij houd links een hele andere standaard dan je voor rechts hebt en dat begint extreem op te vallen.

     En net als in Amerika gaat dat links hier de kop kosten.. want op een bepaald moment zelfs als je gelijk hebt is al je geloofwaardigheid binnen linkse partijen en media verdwenen..

     The boy who cried wolf..

     En dan sta je machteloos.. Kijk Trump 92 procent van wat de media heeft gezegd in Amerika is negatief en nog steeds is de approval rating van hem stabiel en ligt rondt het niveau van Obama zijn herverkiezing rond deze tijd.

     Jullie zijn je eigen gat aan het graven en je hebt het nieteens door..

     Kan echt niet wachten wat jou reactie gaat zijn als Trump weer wint. Want dat zal waarschijnlijk weer een proefbeeld zijn van de verkiezingen in Europa..

     1. EU kok

      Voor een import-Chileen heeft u een behoorlijke Nederlandse fantasie.

 5. Vanduinen

  Bekijk de film ‘The Insider’ over de praktijken van de tabakslobby.
  Filmkunstenaar Michael Mann (Heat) liet in 1999 wederom zijn almacht gelden met The Insider, een quasi documentaire gebaseerd op de heikele avonturen van een klokkenluider in de Amerikaanse tabaksindustrie. Amoniak werd toegevoegd aan de sigaret om verslaving aan nicotine te intensiveren. Uiteindelijk moest er 240 miljard aan boete worden betaald door de tabaksfabrikant. Zeer recentelijk nog op TV

 6. Michael

  “Wat mij betreft geldt dit niet alleen voor de tabaksindustrie, ze mogen de hele beerput opentrekken: de medische lobby, de groene lobby noem het maar op. Politiek en de vrije markt moeten gescheiden zijn!”

  Beïnvloeding van buitenaf is inderdaad slecht, maar dit is wel een heel selectief rijtje! Waar is de wapenlobby, de olielobby, de gaslobby, de Israël lobby?

 7. Kretoloog

  Wat ik mij afvraag: zou een GroenLinks kamerlid ook wereldkundig hebben gemaakt als hij/zij benaderd was door Dierenbescherming, of Wakker Dier, of Greenpeace of een andere club uit de groene of milieusector?

  De vraag stellen is hem beantwoorden: natuurlijk niet! Dit is namelijk al sinds jaar en dag de bestaande praktijk. En nog nooit heeft een GroenLinkser daar iets van op social media vermeld.

  Wat het onderwerp ook is: altijd loop je weer aan tegen de hypocrisie bij GroenLinks.

  1. eigen_comments_eerst

   Heb je zelf een bron waaruit blijkt dat GL zich laat omkopen door milieuclubs?

  2. Michael

   Tsja, volgens mijn ken jij het verschil niet tussen multinationals die geld willen verdienen, en ngo’s die opkomen voor doelen die zij belangrijk vinden.

   1. Viracocha

    Het gaat om het lobbycircuit. Dat is bij ngo’s even belangrijk en invloedrijk op beleidsvorming.

    1. Beukman

     Wat ngo’s echter niet hebben, is geld om Kamerleden e.d. mee om te kopen… eh, te lobbyen. Ngo’s moeten derhalve een beroep doen op principes, terwijl tabakslobbyisten e.d. weten dat bijna iedereen te koop is.
     Nogal een essentieel verschil, met verstrekkende gevolgen.

 8. FCKJoop

  Vreemd dat juist Smeulders hier stennis over schopt.
  Voordat hij als Kamerlid voor GL aan de slag ging was hij Lobbyist voor Natuurmonumenten.
  Het is dus helemaal niet vreemd dat een recruiter iemand benaderd met de benodigde ervaring

  1. eigen_comments_eerst

   Hij kon toen toch niet stemmen over wetten? Da’s wel een wezenlijk verschil. Al zou ik het wel kwalijk vinden als ie op dat moment al wel op een andere manier werkzaam was voor GL.

   1. FCKJoop

    Hij werd benaderd voor de functie van Lobbyist. M.a.w. dan zou hij zijn baan als Kamerlid op moeten zeggen. Of werkt u, naast uw huidige baan, ook nog voor uw vorige werkgever?

   2. FCKJoop

    En ja hij was toen al actief lid van Groenlinks.
    Echter ook daarvoor geldt hij had geen baan als tweede Kamerlid.
    Dus ook daar was helemaal niets mis mee.
    Volledig binnen de wettelijke kaders.
    Hij is overigens wel lid geworden van de Kamerfractie binnen GL omdat hij via zijn baan als lobbyist veelvuldig in contact kwam met de kamerfractie.
    Nu is het andersom en daar is formeel gezien helemaal niets mis mee.
    Of je roken nu gewoon of verwerpelijk vindt doet daar niets aan af.
    Naar mijn mening zou je roken gewoon moeten verbieden, de politiek vindt het allemaal prima zo, levert de staatskas een hoop poen op. Accijns stroomt met karrenvrachten de schatkist in en aan de andere kant komen veel rokers nooit aan AOW en pensioen toe omdat ze eerder dood gaan. M.w.a. een complete win-win situatie voor de politiek

 9. spelende vrouw

  tja het coa , de npo , woningbouw verenigingen , shell , akzo , wie heeft geen lobby ?

 10. Paul

  Paul Smeulders……hahaha what’s in a name.
  Een smeulende sigaret die behoorlijk wat politieke vuurwerk kan veroorzaken en doen oplaaien.

 11. joey

  Als softdr*gs worden gelegaliseerd en lachgas vrijelijk gebruikt mag worden,waarom tabak dan niet?
  Het is allemaal niet supergezond!

 12. C.A.Barstow

  Wat is er fout aan de tabaks-lobby?
  Je kunt je beter afvragen wat er fout is aan die linkse hersenloze idioot.

  Zolang er mensen zijn die roken en verkiezen hun longen te asfalteren,
  en dat moeten zij helemaal zelf weten, zolang zij anderen niet hinderen heeft niemand het recht om een vinger naar hen op te steken,
  heeft de tabaksindustrie recht van bestaan en mensen te rekruteren,
  dat zij daar nu net zo’n achterlijke linkse idioot voor hebben uitgekozen zij hen vergeven.

  Stem FvD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.