Column Jan Roos: Eva Jinek naar RTL de 'transfer van de eeuw'? Ze is een middelmatige en pedante NPO'er!

Geen categoriesep 27 2019, 12:00
De transfer van de eeuw? Jan Roos moet er om lachen. Eva Jinek die naar RTL gaat is nauwelijks een grote, gewaagde overstap van toptalent te noemen. Ze is een middelmatige journalist, aldus Jan, en beschrijft hoe nep de tv-show die ze tot en met vanavond op NPO1 presenteert eigenlijk is. Op RTL gaat het ook geen groot succes worden, vermoedt hij: "Het RTL-publiek zit niet te wachten op pedante NPO'ers die wel even normale mensentaal komen babbelen omdat het niveau op Unilever afgestemd dient te worden."
Als we de media moeten geloven is het de transfer van de eeuw. Eva Jinek gaat van de NPO naar RTL. Het zal mij persoonlijk worst zijn, want op welke zender ze ook haar showtje opvoert, ik kijk toch niet. Want ondanks dat zij de koningin van de late avond wordt genoemd, vind ik haar slechts middelmatig met de grote M. Echt goed interviewen kan ze niet. Natuurlijk dreunt ze de vraagjes van haar papiertje goed op. Maar doorvragen, poeren naar meer, met nieuwe informatie komen, iemand haaks lullen... ik zie het niet.
'Oh, maar Jantje Koekenpantje is gewoon nog rancuneus omdat Eva hem voor lul zette in haar programma toen hij daar kwam als partijleider van VNL!' Nou nee, dat ben ik niet. Alleen toen merkte ik wel wat voor vlees ik in de kuip had. Anderhalve dag belde haar redactrice met vragen over ons CPB-rapport. Iedere keer weer hing ze aan de lijn om te vragen wat ik nou met onze Westerse waarden bedoelde. En vijftien seconde voor de uitzending werd het onderwerp opeens veranderd in normen en waarden.
Eva Jinek schreeuwde, ze tierde en lepelde een toneelstukje op dat al volledig was voorbereid. Tweets van vier jaar oud, een radiofragment van vijf jaar oud, alles stond klaar om aan te tonen dat ik niet deug. Dat ik helemaal niets over normen en waarden zou moeten zeggen. Punt was: dat deed ik ook niet. De knipoog voor de uitzending naar Alexander Pechtold was helemaal duidelijk. Ook hij had een rol en mocht minutenlang een speech houden over waarom ik een slecht mens zou zijn. Het had helemaal niets met journalistiek te maken. Er was geen enkele interesse in mijn partijprogramma, de CPB-cijfers of mijn visie over wat dan ook. Het was een doodordinaire afrekening.
Het sluitstuk van haar carrière zou natuurlijk het aflebberen van Hillary Clinton moeten zijn met een portetje van haar guru in Eva's hand. Zo beschamend partijdig, zo vol vertrouwen tonen dat je niets anders dan een fan bent, geen kritisch woord, maar pure adoratie. Het was een afgang. Het was een televisie-interview onwaardig. Alleen blijkbaar maakt dat voor Jinek niets uit. Ik denk dat een man daar minder goed vanaf zou komen, maar dat zal mijn seksistische inborst wel zijn. Net als dat ik geloof dat geen man met zo'n gemaakt Amerikaans accent Nederlands kan praten. Het is aanstellerij, maar Jinek is daardoor voor veel mensen de vrouw van de wereld. Het is niet om aan te horen.
Ze verlaat de NPO voor het geld. En dat begrijp ik goed. Als ik voor dezelfde baan vijf keer meer kon verdienen stapte ik ook over. Maar laten we eerlijk zijn. Het is dezelfde route als Twan Huys en die route is doodlopend. Want het RTL-publiek zit niet te wachten op pedante NPO'ers die wel even normale mensentaal komen babbelen omdat het niveau op Unilever afgestemd dient te worden. En als haar zakken gevuld zijn en ook haar commerciële carrière geflopt kan ze altijd weer terug naar de publiek omroep die haar als de verloren diva zullen opvangen en haar op primetime opnieuw haar nietszeggendheid laten tonen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten