Dreun voor gepensioneerden! Koopkracht daalt voor tweede keer op rij

Volgens het CBS is de koopkracht vorig jaar met 0,3 procent gestegen. Saillant detail is dat de koopkracht het minst is gestegen sinds de crisis in 2013. En dat is nog niet alles, want gepensioneerden zagen voor het tweede jaar op rij dat hun koopkracht erop achteruit ging.

De koopkracht daalde voor bijna de helft, 48 procent, van de bevolking in 2018. En dat terwijl dit percentage in 2017 nog op 46 procent lag.

Voor werknemers was er geen vuiltje aan de lucht. Zij gingen er in koopkracht op vooruit met 1,8 procent. De situatie voor gepensioneerden ziet er echter heel anders uit. Hun koopkracht daalt met 0,5 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek tekent het volgende op:

“Gepensioneerden zagen hun koopkracht in 2018 in doorsnee met 0,5 procent dalen. In 2017 daalde hun koopkracht al met 0,2 procent.”

Peter Hein van Mulligen, die hoofdeconoom is van het CBS, geeft tekst en uitleg tegenover de NOS:

“Het is altijd zo dat de koopkracht van werkenden zich beter ontwikkelt dan van gepensioneerden. Gepensioneerden ontvangen een pensioen en moeten het daarmee doen.”

Persoonlijk vind ik het een zeer kwalijke zaak dat de koopkracht van gepensioneerden erop achteruit is gegaan. Dit zijn toch mensen die, over het algemeen, hun hele leven erg hard hebben gewerkt. Iedereen die in z’n leven heeft lopen zwoegen en zweten verdient het gewoon om te genieten van een oude dag. Jammer dat nu juist hun koopkracht erop achteruit is gegaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. santiago

  Ze kunnen het krijgen zoals ze het hebben willen. Ik steel al jaren van Unilever en de overheid. Geprepareerde regenjas en mochten ze me pakken, wat moeten ze met een ouwe man met 2 schouderkarbonaadjes of 2 biefstukjes in zijn binnenzak. Maar een paar keer per week tikt dat ook lekker aan. Verder belazer ik de boel zo veel mogelijk, alles op het gemakkie en rustig aan. Zo indexeer ik mijn eigen pensioen, want je moet toch wat he.

 2. EU kok

  Quote:
  Dit zijn toch mensen die hun hele leven erg hard hebben gewerkt.
  Iedereen die in z’n leven heeft lopen zwoegen en zweten verdient het gewoon om te genieten van je oude dag.
  .
  Arme Olivier.
  Beroepswerkloze, ambtenaren en overige pennenlikkers en managers zijn er altijd al geweest.

 3. FJ

  Het is hoofdzakelijk de overheid die ervoor gezorgd heeft dat de inkomensachteruitgang van de ouderen zich doorzet.
  Ouderdomsaftrek is voor veel ouderen met iets meer pensioen verdwenen.
  De lastenverzwaring door verhogingen van BTW van 19 naar 21 % en van 6 naar 9 % heeft juist in die groepen geleid tot inkomensachteruitgang.
  De staat is echter ook de grootste profiteur van de renteverlaging van de ECB, want onder normale omstandigheden hadden ze rente betaald en nu krijgen ze rente voor leningen.
  De pensioenen halen door de rentestand de dekkingsgraden niet meer en de staat (DNB) verlangt onrealistische dekkingsgaranties.

  Al met al een mooie show, die hier weggegeven wordt, maar alles hebben we te danken aan DNB, Zalm en Kok (lang leve de EURO) die in de jaren 2000-2007 hebben liggen te slapen en ons met een gigantische crisis heeft opgezadeld, waar we 12 jaar na dato nog steeds voor bloeden.

  We hebben geen leiders gehad, maar kolerelijers.

  1. EU kok

   alles hebben we te danken aan DNB, Zalm en Kok ons met een gigantische ecomomische wereldcrisis heeft opgezadeld, waar we 12 jaar na dato nog steeds voor bloeden.
   .

   1. FJ

    Als Kok en Zalm Griekenland er niet bij hadden genomen, waren een groot deel van de problemen er niet geweest.

    Als Willink niet had liggen slapen met de dubieuze beleggingen van ABN-AMRO en ING dan waren we er niet bij betrokken geweest.

    We hebben geen leiders gehad, maar kolerelijers, of slaapmutsen.

  2. Ben-NIET-Groen-L

   Fj,

   En er wacht ons nog een vééééél grotere crisis, die al voorspeld is!!!

  3. Vliegenvanger

   +++++++++++++++

 4. Kretoloog

  Op Prinsjesdag september 2018 zeiden premier Rutte en minister financien Hoekstra: “IEDEREEN gaat er in 2019 in koopkracht op vooruit”. Ondertussen verhoogden ze wel per 1-1-2019 de BTW met 50% (van 6 naar 9) en voerden ze op dezelfde datum een energietax in. De koopkrachtverbetering bleek daramee uit te draaien op een koopkrachtverslechtering.

  Rutte en Hoekstra, en met hen de fractievoorzitters van VVD (Dijkhoff), CDA (Buma), D66 (Pechold) en ChristenUnie (Segers) hebben de bevolking grotelijks belazerd en bedonderd. En er is geen enkel aanleiding om te veronderstellen dat ze dat nu anders gaan doen. Ofwel: Volgende week op Prinsjesdag worden we opnieuw bedonderd door regering en coalitiepartijen.

  1. Deathspank

   @Kretoloog: Politiek praat over het verleden of de verre toekomst.

  2. santiago

   Kretoloog. Maar dat is wel wat het volk wil. Ze gaan 2021 toch weer massaal op de coalitiepartijen stemmen dus wat wil je.

   1. Deathspank

    @santiago: Dat het sentiment gaat veranderen is zeker, gewoon een natuurlijke wetmatigheid. De goede vraag is dus hoe lang het nog gaat duren voordat het sentiment verandert. Hoe langer deze verandering op zich zal laten wachten hoe ernstiger de gevolgen die eruit voortvloeien.

  3. Cycle25

   Den Haag is nog lang niet klaar met Nederland, een BTW verhoging is zomaar mogelijk. En de kansspelbelasting opkrikken naar 42%, socialisten weten wel raad met andermans geld.

   1. Deathspank

    Rutte heeft waarschijnlijk nog nooit gehoord van de Laffer Curve.

    Art Laffer explains the Laffer Curve
    h**ps://www.youtube.com/watch?v=FCk2-QVqCck

 5. meneer cactus

  lang leve draghi , de eu en de ecb

  1. Deathspank

   @meneer cactus: Bekijk de 3 min. durende video over de Laffer eens. Waarschijnlijk word je nog bozer op Rutte. Toch zou je ten minste hopen dat deze kennis ook bij hem bekend is.

   Art Laffer explains the Laffer Curve
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=FCk2-QVqCck

   1. Vliegenvanger

    Rutte weet van niks. Rutte is een rare kwast die Nederland de afgrond in werkt. Rutte een een leugen, Rutte is een grote dictator, Rutte is een beroeps oplichter, Rutte is in staat zijn eigen moeder op tel lichten. Ik ben het liegen, bedriegen, bedonderen van Rutte kots beu. Tijd voor een serieuze MP die wel opkomt voor zijn eigen volk. I.p.v. de EU het grote geldverslindende monster.
    Nexit , het beste voor Nederland.

 6. Mezzadra

  Heel veel gepensioneerden zitten zeer ruim bij kas. Onze gepensioneerden zitten op een enorme berg met geld die ze slechts oppotten.

  Een klein gedeelte, met name degenen zonder eigen vermogen en alleen AOW en beperkt pensioen, hebben het lastig. Ik vind dat de Overheid daar selectief iets aan moet doen, bijvoorbeeld met een inkomensafhankelijke AOW of een toeslagstelsel.

  1. meneer cactus

   zeg tarrel , wat is de boodschap die je wilt brengen mafklapper ” Heel veel gepensioneerden zitten zeer ruim bij kas. Onze gepensioneerden zitten op een enorme berg met geld die ze slechts oppotten. ” mensen die zuinig geleefd hebben , altijd gewerkt hebben , gespaard hebben mogen zelf beslissen wat ze met hun geld doen en hoe ze dat besteden.

   Dat gaat jou en je linkse verrotte mentaliteit verder geen ene moer aan. AOW is een omslagstelsel mafklapper en derhalve voor iedereen gelijk. Ga maar lekker de marokkanen en turken korten in marokko en turkije want de levensstandaard ligt daar veel lager dan hier. Kunnen we de oudjes hier gewoon een fatsoenlijke aow geven omdat ze al die jaren ook voor anderen betaald hebben. In het toeslagstelsel is overigens al compensatie voor zorg en huur tarrel dus je weet weer niet waar je over praat.

   Ongehinderd door enige kennis vliegt het achterblijvsel van de flapdrol weer uit de bocht

  2. Top

   Blablabla. Blaaskaak! Viespeuk en ???????????????? Goed zo!
   Wat je doet heet ‘spiegelen’ in de psychologie. Daarnaast pretendeer je, dat alleen jouw soortgenoten, het bij het rechte eind hebben. En dit allemaal, terwijl je afhankelijk bent van een ‘aalmoes’, die anderen met hard werken op moeten brengen. Daarom is een goed gesprek, met u of uw soortgenoten onmogelijk, omdat de geesten verdorven zijn van haat en onkunde, wat moet worden botgevierd, op mensen die wel iets voor de maatschappij willen betekenen. Maak je een keer nuttig en stap eruit.

  3. Mezzadra

   Ik dank de heren Top en Cactus hartelijk voor hun gedegen inhoudelijke reacties op mijn bijdrage.

   1. Original NL

    Waarom val je niet dood migranten lover??

   2. meneer cactus

    ik dank de tarrel voor zijn inhoudsloze verweer

  4. Sprookjesfiguur

   “Een klein gedeelte, met name degenen zonder eigen vermogen en alleen AOW en beperkt pensioen, hebben het lastig, Ik vind dat de overheid daar selectief iets aan moet doen.

   Deze mensen hebben dik 40 jaar de tijd gehad iets op te kunnen bouwen. Altijd maar het handje ophouden, altijd vinden ze (en jij) dat ze recht hebben op andermans geld. Socialistische onzin.

   1. Mezzadra

    Nee, niet iedereen heeft de mogelijkheden een goed pensioen op te bouwen en voor zover mensen dat hebben gedaan kan hen ook niet worden verweten dat dit pensioen krimpt als gevolg van overheidsbeleid.

    1. meneer cactus

     nee , dus moet de overheid zijn beleid corrigeren. Klijnsma heeft een scala maatregelen doorgevoerd ongehinderd door kennis. Reparatie is dus noodzakelijk tarrel

  5. Cycle25

   Pathologisch liegen is ook een “vak”, of je woont in Blaricum waar geen minima kunnen wonen.

 7. Cycle25

  Leuk die verplichte linkse zaken, geen keus en alles verdampt onder je neus. De oplossing is voor jezelf werken en een privé pensioen afsluiten. Je geniet van een keuze dat je zelf bepaalt hoe, wanneer en hoe lang je pensioen uitgekeerd gaat worden.

  Loonslaven zijn de lul..

 8. Baron von Munchhausen

  Rutte (Kabinet) heeft géén aandacht voor ouderen. Het spelletje “rekenrente”, onderonsje Draghi, DIjsselbloem en Klijnsma (PVDA’ers), wordt in perfectie uitgevoerd! Dit alles ten goede van Middellandse Zee landen en banken!
  Nederland is het braafste jongetje van de klas, Duitsland ,Frankrijk voldoen vaak niet aan de begrotingsregels. Laten we het maar niet over Italie hebben. Ach ja,….. zo wat! Brusselse megalomane “Zonnekoningen(innen)” laten dit gedijen; “m’n baantje, m’n baantje!”
  De smoezen van politiek: “huizen afbetaald, veel vakantie, weinig nodig etc,.” snijdt geen hout. De meesten ouderen hebben geen afbetaald huis, geen vakantie, etc,. Voorts doen ouderen-programma’s op TV geen goed aan de algemene situatie van ouderen: niet iedereen kan 3 á 4 maanden met caravan op stap.
  De waanzin “klimaat” speelt ook voor ouderen: alles wordt extra belast ten faveure van………0,0!
  Nu het hele vreemde: in 10 jaar tijd zijn de pensioenpotten van 1000 MILJARD naar 1500 MILJARD gestegen. En de GIGANTISCHE GROTE LEUGEN van de politiek: “pensioenen moeten ook uitbetaald kunnen worden aan de huidige werkende generatie!” Alsof deze GEEN pensioenpremie betalen! M.a.w. de “pot” wordt steeds bijgevuld!
  Voorts rest mij de vraag waarom alleen Nederland de “rekenrente” toepast. Heb een zeer klein pensioentje uit Duitsland; maar altijd keurig geindexeerd!
  Kortom: er is/wordt een zeer vies financieel spelletje gespeeld over de rug van de ouderen! Kan het helaas niet anders verwoorden!
  PS
  Heeft de politiek wel eens gekeken in verzorgingshuizen, ziekenhuizen, buurthuizen e.d.? Het “barst” van de oudere vrijwilligers! Laten deze maar eens een maandje gaan staken! Kijken wat de politiek dán doet!
  Fijne dag, de zon gaat schijnen!

 9. Jantje

  Wat als iedereen nu zelf zijn pensioenbijdragen 40 jaar lang in een degelijk mandje (dividend)aandelen had kunnen beleggen?
  Het is zowat 25% van je salaris!!
  1. Bij te vroeg overlijden komt het mandje aan de naasten toe. in plaats van een stelletje graaiers.
  2. na 40 jaar inleg heb je een hele berg te besteden.
  Je kan het snel of langzaam uitgeven dat is dan je eigen keus. of alleen de dividenden gebruiken.
  Ik durf te zeggen dat als je je pensioenpremies alleen maar Shell had mogen beleggen in 40 jaar, je al eerder met werken had kunnen stoppen.
  Shell keert namelijk ook nog een zeer redelijk dividend uit, dat je kan herinvesteren.
  Er blijft veel te veel aan allerlei strijkstokken van de pensioenfondsen hangen.
  – De overheden (NL en EU) plunderen eruit.
  – allerlei ‘adviseurs’ krijgen absurde bonussen ( maar hoeven niets terug te betalen bij dalende beursen)
  – pensioenfondsen zijn verplicht allerlei laagrenderende rommel te kopen.
  En nu wordt er gekort (de zoveelste keer) terwijl er hoge rendementen worden gehaald.
  De zoveelste keer omdat er eerst van eind- naar middenloon is gegaan, daarna is de vut verdwenen, daarna is de leeftijd naar 67 gegaan en het gaat maar door.
  De 2e kamer én het EU-parlement zijn een stelletje labbekakken (eindelijk is er een Omzigt) die niet voor zijn bevolking opkomt maar voornamelijk voor zichzelf zorgen.

  1. meneer cactus

   mooi geschreven Jantje , geen letter gelogen

   +++++++++++++++++++++++

  2. Crassus

   Alleen aandelen volstaat niet. Een pensioenfonds zal risico’s spreiden. Naast de aandelen, ook obligaties, vastgoed, renteswaps etc. Bezoek de jaarvergederingen en stel vragen. Vraag waarin ze beleggen. Zelf wat doen erbij is opletten. Bovendien de kostenfactor speelt een rol. Banken verkeerden ooit in zwaar weer nu is het beter. Valuta’s hebben mijn belangstelling. Maarrr, ik heb de tijd.

 10. JFU

  Tja….al die hoog opgeleiden die met duizenden per maand hier binnenkomen, moeten ergens van betaald worden…dus pakken ze de oudjes….makkelijk toch?

 11. RvdBe

  Iedereen die geen pvv of fvd heeft gestemd, heeft sowieso niet te klagen over lagere pensioenen, sterker nog zij zijn medeplichtig.

 12. Bes Tolen

  Voor gepensioneerden daalt de koopkracht al sinds ze gepensioneerd zijn. Dat geldt dus voor het pensioen, dat boven de AOW-uitkering wordt verkregen. Van één hele belastingschaal is er tien procent bij gekomen en wat ook voor anderen geldt, de premie Zvw is ook hoger geworden. Tel daarbij verhoging van andere lasten en van vrijwel alle prijzen van waren en dienste en daar ga je.
  Als er een verbetering van de AOW-uitkering is (dus boven de gepropageerde inflatie) en dat is in het verleden wel eens gebeurd, wordt deze op het pensioen gekort bij fondsen zoals ABP.
  De pensioenfondsen zijn wel leuk voor het personeel. Hoge salarissen waar iedereen van zal schrikken. Gek dat zo’n regering daar geen moeite me heeft. De pensioenfondsen zijn blijkbaar te gemakkelijk tegenover de regering.

  1. Mezzadra

   Bes spreekt over dé gepensioneerden. In werkelijkheid is het een zeer gedifferentieerde groep waarvan het overgrote deel het heel goed heeft, met name ook door vermogensvorming door eigen woningbezit, en alleen een klein deel, met name zij die moeten rondkomen van AOW alleen of met een klein aanvullend pensioen koopkrachtverlies lijden.

   Het zou heel erg stom zijn generieke maatregelen voor gepensioneerden te treffen, dat zou een domme geldverspilling zijn die ook economisch heel schadelijk is.

   1. meneer cactus

    Onze tarrel heeft de extreem linkse gedachte dat mensen die hun leven gewerkt hebben en sober geleefd hebben om op latere leeftijd een vrij huis te hebben en mogelijk genieten van hun vrije dag beroofd mogen worden om de linkse hobby’s uit te voeren.

    Je blijft met je linkse tengels van mensen hun spaargeld af. Je blijft van mensen af die altijd sober en verantwoordelijk geleefd hebben . Je blijft van mensen hun huis die hun hypotheek hebben afgelost in plaats van erop los hebben geleefd af.

    Je misselijke verdachtmakingen zijn van een kinderlijk niveau maar zeer herkenbaar voor het linkse graaien. Ga maar zorgen dat je niet meer uitgeeft dan je binnen harkt net zoals de ouderen gedaan hebben die jij denkt te mogen plukken.

    Je bent een buiten gewoon minderwaardig mens tarrel , na van Dam 1997

    1. Beukman

     Misschien moet je de reactie van Mezza nog eens lezen, @cactus, of anders gewoon naar bed gaan. Het is wel mooi geweest voor vandaag.

     1. meneer cactus

      ik hoef de misselijke meuk van die tarrel maar eenmalig te lezen ! ik heet geen bekman die nog bezig is met begrijpend lezen deel 1.

      Ik hoef de groep gepensioneerden niet op te delen. Ik hoef geen gelden te stelen van mensen die ongehinderd van de roverheid zorg hebben gedragen voor een onbezorgde oude dag.

      Het gaat linkse mislukkelingen geen donder aan wat en hoe mensen leven of waarom ze een huis afbetalen om een onbezorgde ouwe dag te hebben.

      Er is inderdaad genoeg afgedragen over de jaren bekman. Je steelt niet van mensen hun oude dag tassenknipper

     2. Mezzadra

      Ik heb besloten niet meer op de braaksels van cactus te reageren, Beukman. Dat figuur is te ziek en te dom.

     3. meneer cactus

      gelukkig , des te meer ruimte om je extreem linkse gezwets te ontkrachten

     4. Beukman

      Begrijpelijk besluit, @Mezza. Ik zie het nog even aan. Onder al die haat en bitterheid die hij hier spuit herken ik nog vaag een zachtaardige man die het allemaal niet zo kwaad bedoelt.

     5. meneer cactus

      ben niet onder de indruk van je 1 tweetje met de tarrel bekman. Volg zijn begrijpelijke besluit , des te minder shit hoeven we van jullie te lezen

     6. Beukman

      Als ik niet meer op je zou reageren, @cactus, hoe zou je dan nog indruk op me kunnen maken?

     7. Siemien

      Braaksels komen alleen van islamknuffelaars en ped*verheerlijkers als Beukhil, mezzadra,Lao, watcher en.co

     8. meneer cactus

      ik heb geen enkele intentie om indruk te maken op jouw simpele linkse geïndoctrineerde brein bekman. Blijven jullie (pietje, bekman , tarrel , watcher en dat eu ding) maar gewoon subjectief je linkse idioterie spuien geef ik wel de objectieve argumenten waarom jullie volledig gestoord zijn.

     9. Beukman

      Zo mag ik het horen, @cactus! Je bent soms weliswaar wat prikkelbaar, maar als puntje bij pijltje kwam zou je ons enorm missen, zoals mijn vriend @Peter Oudshoorn ook al eerder toegaf. Zonder ons zou je jezelf tureluurs draaien als een slagroomklopper zonder slagroom.
      Als het je ook nog zou lukken om iets minder te schelden en te tieren, wordt dit hier zeer op prijs gesteld.

      Nee, je hoeft nu niet te antwoorden, we merken het de komende tijd wel. Ga nu lekker slapen en droom van de lente.

     10. meneer cactus

      `Tieren ? schelden ? waar ?

      niet gemakkelijk he bij de inhoud blijven vooral niet als subjectieve linkse pleidooi geen enkel hout snijdt en je maar over gaat op het herhalingcircus

      Zoals gezegd , er is geen linkse klabak meer die mij laat zwijgen.

   2. Siemien

    Mezzadra neemt iedereen hier een beetje de maat en beukhol komt dan ook even om het hoekje reaguren

 13. Bes Tolen

  Mezzadra, je zwetst in de ruimte, die je niet eens kent. Laat staan dat je de mensen van hier eerbiedigt.

  1. Mezzadra

   @ Bes Tolen,

   Kunt u toelichten waarom ik in de ruimte zwets? Dit is weinig meer dan schelden.

   1. meneer cactus

    je zwets tarrel , je bent niets meer dan een ongegeneerde struikrover.

    Je bent een misselijk makend stemmingmakertje tarrel
    Of jij dat schelden vind interesseert mij geen ene donder tassenknipper.
    Gepensioneerden uitkleden om je rubber bootjes hobby te bekostigen. Mooi op zouten

    goodbye , tot niet weerziens

   2. Siemien

    Mezzadra geeft toe dat hij in de ruimte zwetst

 14. Drollevanger

  Wij wonen volgens de vaderlandse media in het bijna gelukkigste land van de wereld.
  In dit gelukkige land zijn sinds het Jaar 2000 de pensioenen nauwelijks nog geindexeerd, Onze lonen zijn in het laatste aantal jaren met 2,5% gedaald. 40% van onze huwelijken stranden voortijdig. Nederlandse jongeren moeten tot 12 jaar wachten op een bescheiden woning.
  Enz, enz. Wat zijn we toch gelukkig met zijn allen. Maar gelukkig komen er elk jaar 235.000 extra buitenlanders bij.

 15. goedisfout

  Er is hoop aan de horizon, we roepen Carola Schouten erbij. Het toverwoord is “nieuwe rekenformule”.

 16. Lampje

  Tweede keer achtervolgend, kan dat ook.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.