Drone-aanval op Saoedische olievelden zorgt voor duurdere benzineprijzen.

Geen categoriesep 16 2019, 13:00
Diverse Saoedische olievelden zijn aangevallen met drones. Voor het land zelf een verschrikking, als hoofddaders worden Iran of Irak verdacht. Veel blijft er nog onduidelijk. Direct na de aanval werd er al gevreesd voor een stijging van de olieprijs, en jawel die komt er. Onze benzine wordt tijdelijk een stukje duurder.
Nu blijkt dus ook dat wij als consumenten meer moeten gaan betalen de komende tijd. De uitval van de olievelden is groot, en het gemak waarmee relatief gezien goedkope drones dit konden zorgt voor veel onrust op de speculatieve oliemarkt.
We moeten rekening houden met een prijsstijging van 1 a 2%. De uitval van de productievelden in staan gelijk aan 2 keer de totale reservevoorraad. Dit zorgde voor een directe stijging van bijna 10% van de Brentolie, waar wij als Europa zeer afhankelijk van zijn.
De verstoring van de olieproductie van Saoedi-Arabië is een enorm schokkend. Nooit is een verstoring zo groot geweest, ook toont dit de instabiliteit aan van de grootste olie leverancier. Een plan B hebben de Saoedi's dus niet.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1173368574406250496?ref_src=twsrc%5Etfw
Gelukkig dient zich daar Amerika aan, Trump weet ons weer op erudiete wijze gerust te stellen. Hij heeft wel genoeg olie, het zal nu vast wel goed komen.
Nu even serieus: de instabiliteit van Saoedi-Arabië als hofleverancier binnen de olie industrie is langer een pittige discussie. Het klopt dat de Saoedi's nog steeds hofleverancier zijn, maar hun dominante positie neemt af. De Saoedi's vallen in stabiliteit, vaak omdat als er iets misgaat er totaal geen plan B is.
Nu met een grote klap blijkt dat de Saoedi's geen flauw benul hebben wat ze moeten. Waarschijnlijk kruipen ze op hun knieën naar de VS, tot die tijd betalen wij helaas meer voor benzine.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten