Drone-aanval op Saoedische olievelden zorgt voor duurdere benzineprijzen.

Diverse Saoedische olievelden zijn aangevallen met drones. Voor het land zelf een verschrikking, als hoofddaders worden Iran of Irak verdacht. Veel blijft er nog onduidelijk. Direct na de aanval werd er al gevreesd voor een stijging van de olieprijs, en jawel die komt er. Onze benzine wordt tijdelijk een stukje duurder. 

Nu blijkt dus ook dat wij als consumenten meer moeten gaan betalen de komende tijd. De uitval van de olievelden is groot, en het gemak waarmee relatief gezien goedkope drones dit konden zorgt voor veel onrust op de speculatieve oliemarkt.

We moeten rekening houden met een prijsstijging van 1 a 2%. De uitval van de productievelden in staan gelijk aan 2 keer de totale reservevoorraad. Dit zorgde voor een directe stijging van bijna 10% van de Brentolie, waar wij als Europa zeer afhankelijk van zijn.

De verstoring van de olieproductie van Saoedi-Arabië is een enorm schokkend. Nooit is een verstoring zo groot geweest, ook toont dit de instabiliteit aan van de grootste olie leverancier. Een plan B hebben de Saoedi’s dus niet.

Gelukkig dient zich daar Amerika aan, Trump weet ons weer op erudiete wijze gerust te stellen. Hij heeft wel genoeg olie, het zal nu vast wel goed komen.

Nu even serieus: de instabiliteit van Saoedi-Arabië als hofleverancier binnen de olie industrie is langer een pittige discussie. Het klopt dat de Saoedi’s nog steeds hofleverancier zijn, maar hun dominante positie neemt af. De Saoedi’s vallen in stabiliteit, vaak omdat als er iets misgaat er totaal geen plan B is.

Nu met een grote klap blijkt dat de Saoedi’s geen flauw benul hebben wat ze moeten. Waarschijnlijk kruipen ze op hun knieën naar de VS, tot die tijd betalen wij helaas meer voor benzine.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. meneer cactus

  Als benzine nu bestaat uit 65% belastingen wat is dan de invloed van een duurder wordende olie ?

  1. Willemm

   Een lesje economie volgen zou waarschijnlijk hebben meneer cactus.

   1. meneer cactus

    nou kom op willempie , doe je best eens of blaat je gewoon weer ongehinderd door enige kennis.

    probeer eerst eens een volledige begrijpbare zin te schrijven willempie

   2. Mars020

    @Willempie, voor jou zou een cursus Nederlands misschien helpen?..

  2. Trude Herr

   U heeft toch wel in de gaten dat als de basisprijs van een product met 30% stijgt, dit ook in de eindprijs tot uiting komt. Onafhankelijk van belastingen. Die rekenarij van u tart mijn begripsvermogen.

   1. meneer cactus

    jouw begripsvermogen is dan erg laag want je vrindjes in linkse kringen proberen een rechtvaardiging van 32 cent erdoor te drukken. Vervolgens komen ze daarna met die linkse onzin over elektrisch rijden dus ga fijn je linkse vriendjes even de maat nemen troll.

    Maar 1 ding moet ik je nageven , je bent 1 van de linkse trollen die de rekensom snapt

  3. hans-e-pans

   Dat de belastinginkomsten voor de Roverheid eveneens stijgen.

   Als de olieprijzen zakten dan werd er gezegd dat er dure olievoorraden in de opslag zat en het nog wel enige tijd zou duren voordat de benzineprijs ook zou zakken.

   Nu de olieprijzen stijgen zijn de goedkopere olievoorraden opeens, hocus pocus, veranderd in dure olievoorraden waardoor de benzineprijzen ook weer flink in prijs zal stijgen.

   De automobilisten en anderen die afhankelijk zijn van olieprodukten worden genaaid waar ze bijstaan, misschien vinden ze dat wel leuk of fijn.

 2. Chris Schoneveld

  “duurdere benzineprijzen”? Sinds wanneer zijn prijzen duur? Oh je bedoelt dat de olie duurder wordt (en derhalve de prijzen hoger). Een beetje slordig taalgebruik, een journalist onwaardig.

  1. Mezzadra

   Chris, DDS wordt tegenwoordig volgeschreven door studenten met artikeltjes die ritselen van de taal- en stijlfouten.

   1. meneer cactus

    of door tarrels met inhoudsloze warrige one liners

    1. Original NL

     Niet of..maar én !!

   2. Chris Schoneveld

    Mezzandra, het zou best eens kunnen dat de schrijver niet de bedenker is van de kop boven een artikel. Ik verdenk de redactie van het schrijven van de kop.

 3. Mezzadra

  De werkelijke oorzaak op de olieprijzen wordt veroorzaakt door de oorlogszuchtige taal van Trump die, zonder bewijs of logica, Iran de schuld geeft van deze aanval en hoopt er een casus belli uit te peuren.

  1. meneer cactus

   blabla bladiebla bla

   nog een keer voor domme linkse tarrel

   Als het grootste deel van de bezineprijs ( >65%) nu wordt bepaald door belastingen van het partijkartel wat is dan de invloed van de olieprijs op de benzineprijs.

   De opboerende ondetrbuik van een tarrel die begint over Trump is daarmee volledig buiten het sommetje.

  2. Peter Oudshoorn

   Wil Mezzadra werkelijk zeggen dat hij gelooft dat de Houthi-rebellen die drone-aanvallen voor hun rekening hebben genomen?

   Of gelooft hij wellicht in een false flag operatie? (Oei,oei: complottheorie!)

   1. Mezzadra

    Er is geen bewijs of logica voor een Iraanse aanval. Meer weet ik niet.

    1. Beukman

     Terwijl er wel logica is waarom Trump de VS een oorlog in wil rommelen met Iran.

     1. meneer cactus

      ook even voor de echo van de tarrel ,

      Als het grootste deel van de bezineprijs ( >65%) nu wordt bepaald door belastingen van het partijkartel wat is dan de invloed van de olieprijs op de benzineprijs.

      nou kom op bekman , wat is de invloed van de olieprijs op de brandstof

    2. meneer cactus

     je weet niets tarrel maar je beweerde wel wat tarrel. Waardeloze figurant ben je

   2. Mezzadra

    De Houthi-rebellen beschikken overigens over drones die meer dan 1500 km kunnen overbruggen. Ze voerden er vaker aanvallen mee uit.

    ht*ps://nos.nl/l/2301629

   3. Mezzadra

    @Oudshoorn,

    Vooralsnog ziet het er naar uit dat de Houthi-rebellen de drone-aanval uitvoerden. Bekend is dat ze drones bezitten die dit kunnen en dat deden ze ook al eerder.

    1. van Urk

     Houthi-rebellen zijn sjiieten en hoe komen deze sjiieten aan peperdure drones? De logica van een Iraanse aanval is er dus wel. Maar dan via een omweg.

    2. Peter Oudshoorn

     Mezzadra, de Houthi-rebellen zijn een Iran-proxy.

     1. Mezzadra

      En welke proxy heeft S.A., Oudshoorn?

     2. Peter Oudshoorn

      Natuurlijk, daarom opperde ik al de mogelijkheid van een false flag.

    3. meneer cactus

     domme tarrel , aanvallen zijn wederom vast gelegd op sattelietbeelden
     zelfs de nos bericht al voorzichtiger nos.nl/artikel/2301718

     Hoe komen die rebellen vanuit Jemen dan in Iran met hun drones , springstoffen en andere apparatuur. De drones kwamen toch echt vanaf Iraans grondgebied volgens de berichten en de beelden

 4. Trude Herr

  Zo snel als mogelijk doorgaan met het door ontwikkelen van de elektrische auto. Fabrikatie van alles was olie als grondstof heeft beperken. De elementen van de natuur zoals wind en getijdenstroming benutten voor de energie. In de Arabische wereld legt men de grootste zonneparken ter wereld aan. In Marokko, Saudi Arabia, Egypte. Hier zijn windmolens en zonnepanelen verguisd. Neem een voorbeeld aan de Arabier. Olie geeft gezeur, dat zie je nu. Gasprijs is gekoppeld aan den olieprijs. De energieprijzen zijn gekoppeld aan de olieprijs, omdat olie en gas vaak tegelijkertijd worden gevonden. Naast een oliebron wordt ook vaak een gasbel ontdekt en andersom. Er is zelfs wettelijk vastgelegd dat deze prijzen aan elkaar gekoppeld zijn.

  1. meneer cactus

   waar ga je die elektrische auto dan op laten rijden trol ?

   De prijzen en koppelingen van fossiele brandstoffen worden bepaald door een nationaal partijkartel en niet door Amerikanen , Arabieren of Russen.

   Olie geeft geen enkel gezeur. Rijden op elektriciteit die geheel niet beschikbaar is gaat pas gezeur geven

   1. Trude Herr

    Wat dacht jij? Benzine E5… Niet zo slim als het over een elektrische auto hebt. De prijs van een vat ruwe olie wordt door de marktwerking bepaald. Niet door een kabinet.

    1. meneer cactus

     wat ben jij een dom wicht , als nagenoeg 70% van de prijs door de lokale roverheid bepaald wordt door belastingen en accijnzen dan blaten linkse leeghoofden dat de markt de prijs betaald !
     hoe ontzettend stom moet je zijn 🙂 🙂

     Al nagedacht waar je die elektrische auto op gaat laten rijden slimpie ?

 5. Anne Sophe Schillersdorf

  Dat hele koningshuis in Riad mag tot een hoopje paddestoelen worden gereduceerd

 6. JBoul

  Overduidelijk dat het westen weer een oorlog in wordt gemanoeuvreerd… Net alsof Iran of Irak dit zouden doen… Dit is dezelfde oorlogspropoganda die we ook zagen ten aanzien van Assad, die zou zogenaamd zijn eigen bevolking vergassen… Nu anderhalf jaar later is vast gesteld dat dit wederom onzin is.

  1. Kristalix

   Jboul,
   Vers uit Teheran zeker?
   Ook type lapzwans?

 7. Rosasolis

  Het is al zo ver, de benzine prijzen zijn nu al veel duurder. Dat hebben we van ochtend gemaakt met het tanken. Dit zal het begin van een nieuwe crisis zijn, die alweer lang zal duren.
  Net als jaren geleden toen Iraq Koeweit aanviel, en al hun olie velden in brand staak.
  In hun poging dit kleine, olie rijke land te annexeren bij Iraq. Helaas is het momenteel onduidelijk wie de drones op de olievelden van Saudie-Arabie hebben gegooid. Maar
  mijn gevoel zegt: de Ayatollah’s van Iran. Al eeuwenlang is het oorlog tussen de sje-ieten van Iran en de soeni’s van de vele moslim landen; deze twee groepen moslims haten elkaar. Jaren geleden kort na het oorlog met Iraq met Koeweit, was ik op de vliegtuig vanuit Manchester terug naar Schiphol. Naast me zat een ex-Britse militaire officier, en gedurende de vlucht gingen we kletsen over hoe het ging tijdens zijn verblijf bij de Britse toepen in Koeweit vlakbij de uitgebrande olievelden. Hij vertelde dat de lucht zo zwart was, dat er dagenlang geen verschil was tussen dag en nacht.
  Buiten de barakken met airco, konden de militairen alleen met speciale zuurstof maskers naar buiten komen. Deze militaire arts vertelde dat hij in zijn hele leven nooit iets zo griezelig heeft meegemaakt, en dat zo’n aanval op olievelden mag niet meer gebeuren… Maar het is alweer zo ver.

 8. Sabreur

  Je vraagt je af wanneer we het ene keer gaan beseffen dat de afhankelijkheid van arabische olie ons nog eens de nek gaat kosten.
  Elektrisch rijden is zeker geen alternatief omdat er nooit voldoende accu’s geproduceerd kunnen worden om aan de vraag te voldoen én omdat de grondstoffen voor deze accu’s ongeveer allemaal uit landen met zeer dubieuze regimes komen, om maar te zwijgen van de milieuvervuiling die het delven ervan met zich mee brengt. Daarnaast moet onze hele infrastructuur op de schop om overal voldoende stroom voor het laden te leveren.

  Waarom dus niet vol inzetten op waterstof? De tehniek is er al. De infrastrucuur voor de levering is er ook al en de grondstoffen halen we zelf uit onze eigen omgeving. Zet in NL een zestal thoriumcentrales neer en we kunnen geheel onafhankelijk van welk raar land dan ook onze mobiliteit in stand houden zoals we het gewend zijn, met een zeer positief effect op het milieu. Veel meer nog dan met elektrisch rijden.

  Dan mogen ze in arabistan lekker blijven vechten met elkaar. Wij hebben er dan gene last meer van en we kunnen ons dan ook eindelijk echt afzetten tegen het salafisme zonder dat we bang hoeven te zijn voor te weinig olie.

  1. meneer cactus

   1 heel klein probleempje , ik geloof dat de bouw van die centrales een fors aantal jaren in beslag nemen.

   Voor de rest is er weinig op af te dingen. Welke vorm van kernenergie we kiezen maar of borium een juiste keuze is ? Wel de veiligste denk ik. Overigens is dit een veel groter probleem.

   — wetenschappelijkbureaugroenlinks.nl/artikel/zeventien-metalen-zijn-echt-schaars
   –ris.uu.nl/ws/files/25867877/Henckens_T._Driessen_P._Worrell_E._2016_oktober_._Duurzaam_.._._Milieu_22_6_35_40.pdf

   Voorlopig gaan we volgens linkse wijsneuzen over op alles elektrisch enkel hebben we de bronnen er voor nog niet bedacht , wel politiek correct allemaal 🙂 🙂

  2. toetssteen

   @sabreur
   Nederlandse olie komt uit Rusland.

 9. Tman

  “Drone-aanval op Saoedische olievelden zorgt voor duurdere benzineprijzen”
  Jazeker in Nederland ,ons land is altijd als eerste present om prijzen te verhogen!
  Ik heb vandaag getankt in Aken voor € 1,33 p/l.
  Voel je het verschil en het waarom?

  1. Tman

   €1,33 p/l betreffende i10 benzine!

 10. Original NL

  Een geschenk uit de hemel voor onze oliespeculanten en oliemaatschappijen!!
  Neem aan dat de prijzen bij de pomp reeds vandaag zijn aangepast..want dan zijn de oliemaatschappijen wel razend snel..!

  1. meneer cactus

   the only way is up by Jazz
   youtube.com/watch?v=hOMvs_1UFCk
   🙂 🙂

 11. fusilier

  Dat wordt dus lekker verdienen voor een tankstation die nog een miljoen liter in voorraad heeft voor de oude prijs.

  1. meneer cactus

   dat er een paar hun zakken gaan vullen is zeker “” Vopak exploiteert 83 terminals met een totale opslagcapaciteit van ruim 29 miljoen kubieke meter in 31 landen. “” Das dan enkel vopak

   Daar zit geen limonade siroop in.

 12. Ghost

  De exorbitant hoge brandstofprijs is altijd een zaak van het land waar je je brandstof koopt, In NL kost, ( bij de duurste partij, Shell dus ) een liter benzine € 1, 77 bij de goedkoopste € 1,67. Als je nou gewoon een uitje maakt naar het buitenland, zoals ikzelf wekelijks, tank je voor RUIM 30 Eurocent per liter minder minder. En daar heeft men ook last van die drone-aanvallen op olievelden, haal gewoon het slijk uit je ogen en geef gewoon de staat de schuld, ZIJ heffen de accijnzen, weldenkende mede-Europeanen doen dat niet, schuld ligt bij Nederland, klaar. TIP: Belgie, € 1.31.4 per liter. Sla je slag.

  1. Lampje

   In het EU land waar ik woon zijn de prijzen niet gestegen, het is vaak alleen maar Nederland die misbruik maakt van overigens niets ernstigs, en Rutte juicht dit toe want dan wordt er meer accijns gevangen en BTW. Wat ook raar is de benzine prijs, dat is de prijs af rafinaderij verhoogt met accijns en daar de BTW weer over. We betalen dus belasting over belasting wat volgens de Nederlandse wet niet mag en niemand doet er wat aan.

 13. Kristalix

  Ah kijk, de geitenøkers in Teheran krijgen geen aandacht genoeg. Vredelievende moslims die een oorlog uit willen lokken. De lafaards.

  Stuur zo’n lange afstandsraket een uit Teheran maar Tel Aviv. Schijtbakken. Nog voor de landing van een dergelijke raket zijn de geitenøkers ver in het Stenentijperk. Lapzwansen en lafaards.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   De geitenøkers zijn jouw vriendjes in Riad

 14. Lampje

  De oliewereld lacht zich weer een krul in hun lul, er is namelijk geen druppel olieschaarste, maar ze maken weer misbruik van de situatie. Over een maand is de productie weer normaal en gaan de prijzen dan omlaag?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.