Haga-ziekenhuis laat patiëntgegevens rondslingeren in winkelkarretje

Geen categoriesep 07 2019, 14:00
Wie een mooi voorbeeld zoekt van een datalek hoeft niet verder te zoeken. Het Haga-ziekenhuis heeft een perfect (en absurd) voorbeeld geproduceerd. Tientallen patiëntgegevens zijn in een winkelkarretje in de supermarkt gevonden! Dat meldt de NOS.
Namen, geboortedata, medicatie en klachten lagen in een winkelkarretje in de supermarkt, voor iedereen in te zien! Deze lijsten werden gebruikt als boodschappenlijstje, zodat de ziekenhuismedewerker voor iedere patiënt op het lijstje kon halen wat diegene nodig meende te hebben. De medewerker liet de lijsten echter in het karretje liggen.
Haga-woordvoerder Marnix Beekmans laat weten dat ze bij het ziekenhuis "zeer geschokt" hebben gereageerd. Altijd fijn om te weten dat een datalek van dit niveau de mensen daar toch wel écht wat doet.
Een goede burger heeft de papieren gevonden en afgegeven bij de politie. Die onderneemt nu actie om te kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren en zorgt ervoor dat de patiënten worden geïnformeerd.
Dit is niet de eerste keer dat het ziekenhuis in opspraak is gekomen. Toen reality-ster Barbie in het ziekenhuis lag, misdroegen de medewerkers zich ook door diverse keren patiëntgegevens in te zien, zonder dat daar een geldige aanleiding voor was. Nu blijken ze het dus wederom niet zo nou te nemen met de privacy van patiënten. Ook getuigt het van een ontzettende laksheid, want degene die de boodschappen deed had ook prima de namen op een apart briefje kunnen schrijven. Zo moeilijk is het niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten