Haga-ziekenhuis laat patiëntgegevens rondslingeren in winkelkarretje

Wie een mooi voorbeeld zoekt van een datalek hoeft niet verder te zoeken. Het Haga-ziekenhuis heeft een perfect (en absurd) voorbeeld geproduceerd. Tientallen patiëntgegevens zijn in een winkelkarretje in de supermarkt gevonden! Dat meldt de NOS.

Namen, geboortedata, medicatie en klachten lagen in een winkelkarretje in de supermarkt, voor iedereen in te zien! Deze lijsten werden gebruikt als boodschappenlijstje, zodat de ziekenhuismedewerker voor iedere patiënt op het lijstje kon halen wat diegene nodig meende te hebben. De medewerker liet de lijsten echter in het karretje liggen.

Haga-woordvoerder Marnix Beekmans laat weten dat ze bij het ziekenhuis “zeer geschokt” hebben gereageerd. Altijd fijn om te weten dat een datalek van dit niveau de mensen daar toch wel écht wat doet.

Een goede burger heeft de papieren gevonden en afgegeven bij de politie. Die onderneemt nu actie om te kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren en zorgt ervoor dat de patiënten worden geïnformeerd.

Dit is niet de eerste keer dat het ziekenhuis in opspraak is gekomen. Toen reality-ster Barbie in het ziekenhuis lag, misdroegen de medewerkers zich ook door diverse keren patiëntgegevens in te zien, zonder dat daar een geldige aanleiding voor was. Nu blijken ze het dus wederom niet zo nou te nemen met de privacy van patiënten. Ook getuigt het van een ontzettende laksheid, want degene die de boodschappen deed had ook prima de namen op een apart briefje kunnen schrijven. Zo moeilijk is het niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Mar

  “Deze lijsten werden gebruikt als boodschappenlijstje, zodat de ziekenhuismedewerker voor iedere patiënt op het lijstje kon halen wat diegene nodig meende te hebben. De medewerker liet de lijsten echter in het karretje liggen.”

  Lol, Wout denkt dat een ziekenhuismedewerker boodschappen gaat doen voor patiënten in de supermarkt.

 2. meneer cactus

  tja geef ze een boete , de patiënt betaalt wel

 3. santiago

  Ik snap niet mensen zo spastisch doen over dit soort zaken en hun privacy in het algemeen. Allemaal onbelangrijke zaken en als je echt belangrijk of interessant wordt voor onze verrotte overheid weten ze alles van je, maar dan ook echt alles.

 4. C.A.Barstow

  Privacy? dat is hier in ons land allang een sprookje, laat u door die leugenachtige dievenbende in politiek Den Haag hierover geen rad voor ogen draaien.

 5. Dik

  Nee hoor, privacy is wel degelijk aan de orde! Ik heb alles te verbergen en dat gaat niemand wat aan.

  1. Ab Infinitum

   Heeft u toch uw organen ter beschikking gesteld ?

   1. Dik

    Want?

  2. Trude Herr

   Gewoon als een cactus door het leven gaan. @Dik. Daar wil niemand zich aan bezeren.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.