Handelsoorlog met impact: Chinezen verliezen 3% export in één maand, economie blijft echter 6% groeien

De Chinese economie heeft in augustus klappen opgelopen. De export van Chinese producten naar het buitenland is in augustus in één maand tijd ruim 3% gedaald tegenover een maand eerder. Deze significante daling heeft voornamelijk van doen met de nieuwe handelstarieven die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ingevoerd, waardoor Chinese producten minder interessant zijn op de markt, aldus NOS

De NOS stelt dat de vrije val in de export van de Chinezen te maken heeft met de nieuwe handelstarieven die Donald Trump, die op één september werden ingevoerd. Maar eigenlijk is er al langer een trend gaande naar minder export en verminderde economische groei in China. De nieuwe heffingen vanaf 1 september doen daar eigenlijk vrij weinig mee.

Onder meer doordat de wereldeconomie sowieso al minder vraagt om Chinese producten omdat alle economieën gewoon prima draaien en niet iedereen elke twee weken een nieuwe televisie koopt. Dit verklaart ook de wereldwijde afname in productie, terwijl de dienstensector nog keurig draait. De consument houdt de hand op de knip en de exportgedreven economieën van o.m. China zien het terug in de cijfers.

In China gaat het economisch dus wel iets minder, maar men groeit nog steeds. De overheid in Beijing heeft besloten om de juridische realiteit rondom bankieren te wijzigen zodat banken meer nieuwe financiële instrumenten kunnen uitproberen. De hoop is middels een verhoogd risico de economische groei weer verder aan te jagen. In Europa hebben ze n.a.v. de bankencrisis van 2008 vast enige ervaring met hoe je kunt experimenteren met finance.

Maar ondanks alle ‘negatieve cijfers’ groeit de Aziatische reus als kool en trekt de economie zich niet veel aan van de handelstarieven van de Amerikanen. Zo bedraagt de economische groei dit jaar zo’n 6%! Met andere woorden: als de Amerikanen de producten niet kopen dan doen anderen dat wel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Dreverhaven

  ” In Europa hebben ze n.a.v. de bankencrisis van 2008 vast enige ervaring met hoe je kunt experimenteren met finance” Het is begonnen met failliet van Lehman Bros in de VS. Europa werd er in meegezogen, @Teunis.

 2. EU kok

  Quote :Dit verklaart ook de wereldwijde afname in productie, terwijl de dienstensector nog keurig draait.
  .
  De consument houdt de hand op de knip en de exportgedreven economieën van o.m. China zien het terug in de cijfers.
  .
  Zo bedraagt de economische groei dit jaar zo’n 6%!
  Met andere woorden: als de Amerikanen de producten niet kopen dan doen anderen dat wel.
  .
  .
  Hopelijk snapt Teunis zijn eigen redenatie.

 3. jasper38

  Als je export in 1 maand met 3% daalt en 6% economishe groei geloof je in sprookjes Teunis .

 4. meneer cactus

  Dus 3% netto groei over ? Geen slechte resultaten in een handelsoorlog die door linkse mafklappers en anarchisten wordt beschreven als desastreus.

  Dus Trump doet het fantastisch

  1. santiago

   Trump is de enige die Xi aan durft te pakken.
   Toch zijn er veel Nederlanders die Xi een aardigere man vinden dan Trump. Xi is veel eerlijker en netter. Xi heeft nooit iemand bij der poessie gepakt dussshhh.

 5. fusilier

  Xi is een hele aardige man, bij hem krijg je nog de doodstraf met een nekschot in het bijzijn van je vrouw en kinderen. Wij moeten niet meer die rotzooi uit China kopen, dat spul is klinkklare grondstoffen vernietiging .

  1. santiago

   Fuselier. En toch zijn er mensen die liever met Xi te maken hebben dan met Trump.
   Korporaal Monty bijvoorbeeld.

 6. fusilier

  Santiago . Volgens mij is Monty nog niet eens soldaat eerste klasse ,laat staan korporaal.

  1. Original NL

   Sterker nog..wordt ongeschikt voor de dienst gevonden wegens S5.

 7. Punt50

  Het maakt niets uit, die 3% is peanuts. China heeft een visie op de zeer lange termijn. Gesteld dat het land niet aan interne strubbelingen ten onder gaat, is de kans groot dat ze die visie nog om gaan zetten in de praktijk ook. En dan moeten we naar de pijpen van Peking leren dansen…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.