snapshot10

Ironisch: partijen schuiven op naar SP-standpunten maar SP staat op verlies

Geen categoriesep 22 2019, 21:00
Het zit de SP niet mee, bij de afgelopen vier verkiezingen niet en nu ook niet. Andere partijen schuiven op richting SP-standpunten maar toch staat de SP op verlies. Dat is natuurlijk flink balen voor Lilian Marijnissen.
Zaterdag blikte Lilian Marijnissen, samen met de partijraad van de SP, terug op de Algemene Politieke Beschouwingen. Met sentimenten over hogere lonen en de negatieve kanten van kapitalisme en multinationals, lijkt het alsof iedereen SP-taal is uit gaan slaan. Maar uit peilingen van I&O Research lijkt de partij daar totaal niet van te profiteren, sterker nog, ze staan op verlies.
Nog steeds is de SP namelijk aan het splijten tussen een internationalistische flank die arbeiders wil verheffen, en een nationale flank die de Nederlandse arbeiders wil beschermen tegen goedkope concurrentie op arbeidskrachten door middel van immigranten. Behoorlijk links en behoorlijk rechts (relatief dan) in één partij dus. Door dit interne probleem lijkt de partij zich niet goed te kunnen profileren en te onderscheiden van de andere partijen, die er met hun stokpaardjes vandoor gaan.
Zo langzamerhand wordt de SP uitgehold door GroenLinks en de PvdA enerzijds, en FvD of PVV anderzijds. Misschien profiteert de VVD hier zelfs van. De SP verkeert in ieder geval in zwaar weer, zonder écht positief vooruitzicht. Dat is ook de reden dat in december de nieuwe voorzitter wordt gekozen. De twee huidige kandidaten, Visscher en Van Lunteren, lijken zich niet echt van elkaar te onderscheiden. Niet zo gek ook, want beide kandidaten hebben het over optimisme, vrolijkheid en verbinding. Zo gaat de SP het natuurlijk niet redden...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten