Kabinet komt spaarders tegemoet: geen spaartaks over eerste 440.000 euro

Vanaf het jaar 2022 gaat de vrijstelling voor de spaartaks fors omhoog naar 440.000 euro. Het kabinet hoopt hiermee de spaarders tegemoet te komen, die nu te kampen hebben met oneerlijke belastingen over hun spaargeld. Via De Telegraaf.

Momenteel is het zo dat men over de eerste 30.360 euro geen belasting hoeft te betalen. Is er een fiscale partner, dan wordt dit gezamenlijk 60.720 euro. De belastingvrije voet gaat per 2022 dus héél flink omhoog naar 440.000 (en zelfs 880.000 voor fiscale partners).

Reden hiervoor is dat mensen met spaargeld momenteel rente betalen over een fictief rendement van 4 procent. Het daadwerkelijke rendement is echter veel lager, door de lage rentestanden die banken momenteel hanteren. In de praktijk kwam dit er veelal op neer dat men flink moest betalen om geld op de bank te laten staan, wat door de Hoge Raad als oneerlijk werd beschouwd.

De regel geldt echter niet voor mensen die beleggen. Zij behalen vaak wél een hoger rendement dan de fictieve 4 procent en het wordt voor hen dan ook minder voordelig. Wie belegt met geleend geld is helemaal ‘de sjaak’, want die krijgt een nog hogere belastingdruk te verduren.

Het kabinet lijkt hiermee geld aan te willen trekken en binnen de grenzen te willen houden, terwijl hogere risico’s (door te beleggen met geleend geld) eerder worden afgestraft. Dat klinkt als een goede maatregel. Hopelijk pakt het ook goed uit en komen er niet allerlei neveneffecten door deze maatregel. Het zou namelijk zomaar kunnen dat de overheid op termijn belastinginkomsten mist, waardoor een toekomstig kabinet zich genoodzaakt voelt om andere vormen van belasting te gaan verhogen. Het is en blijft namelijk gewoon Nederland hè!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Piet Klein

  De Nederlandse overheid staat toe dat de ECB de rente op spaargeld naar 0 of lager duwt, zonder dat er vanuit het monetaire beleid daarvoor een grond is. Jarenlang wilde de ECB het acceptabel maken door de ‘onderbouwing’ te geven dat ze streefde naar een inflatie van 2%. Nu is de inflatie hoger dan 2% is er absurd veel geld de markt ingezet . We begrijpen wel hun overwegingen maar daarom zijn ze nog niet legitiem. Stel dat rente zou 2% zijn dan zou iemand met 400.000 euro 8000 euro rente krijgen. Dit betekent dat men systematisch 8000 euro steelt bij de bezitter van 400.000 euro en 800 euro steelt van de bezitter van 40.000 euro. De overheid grijpt niet in op het foute beleid van de ECB die ver buiten hun mandaat opereert en diezelfde overheid hanteert nog steeds 4% fictief rendement op spaargeld. Laat de dreiging van negatieve rente in de lucht hangen. Deze verruiming door over de 440.000 euro geen belasting te hoeven betalen over een fictief rendement is gebaar maar nog steeds wordt er dus gestolen door gebrek aan rendement ook voor kleine spaarders. Deze overheid weigert op te komen voor de belangen van haar kiezers. Deze overheid wil een setje maatregelen presenteren die enige sympathie moet oproepen voor haar handelen maar het zijn centen en structureel komt deze overheid niet op voor haar burgers.

 2. meneer cactus

  Bericht is niet volledig en de kop is niet goed. Er komt een rendements vrijstelling voor spaarders van 400 euro. Met de huidige rentevoet van 0,9% komt de vrijstelling op 440.000 euro uit. Echter voor elke 0,1 % rentestijging gaat de vrijstelling 40.000 euris achteruit.

  Ben nieuwsgierig hoe men dit onderdeel in box 3 gaat verwerken. Wordt weer veel werk voor de IT afdeling van de belastingdienst. Er weer brood op de plank voor veel mensen voor langere tijd.

  Idioten , spaargeld blijf je met je linkse tengels af. Daar is al ruim belasting over betaald

  1. meneer cactus

   moet natuurlijk 4000 zijn sorry , foutje

  2. EU kok

   Quote: Bericht is niet volledig en de kop is niet goed.
   .
   Ooit op DDS een juiste benadering en/of weergave van een economisch vraagstuk gezien?

   1. ZiggyStardust

    Neem DDS over, en verbaas ons met uw talenten, kokkie. Of blijf gewoon roepen langs de zijlijn, dat mag natuurlijk ook.

   2. meneer cactus

    ja , ben niet ontevreden over dds. Echter ALLE kranten en andere media koppen hem zo in. Feitelijk brengen dus alle media nepnieuws door elkaar na te papagaaien

    1. Crassus

     FD ! Als student economie is het toch beter FD en Fin. Times/Wall str. Journal erbij te nemen. Denk ik , beter dan dan DDS, die kopieert het.

     1. meneer cactus

      Net zoals de rest van de media alles van elkaar kopieert wijsneus. Alle media kopieeren van elkaar derhalve is eigen onderzoek , analyserend vermogen en logisch rangschikken verplichte kost voor elke burger als hij/zij zich een mening wil vormen.

      Het FD is zo een kwaliteits- krant dat ze het verschil tussen pensioen en AOW niet eens begrijpen. Daar kom je echt verder mee met die krant.

 3. C.A.Barstow

  Aangezien wij in dit land bestuurd worden door een volstrekt onbetrouwbare bende rovers
  zit er met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een adder onder het gras.

  Wat hier tegen te doen, haal je zuur verdiende spaarcentjes direct van de bank en stal het evt. voorlopig in het buitenland of bewaar het desnoods in een oude sok, neem van mij aan, dat stel vervloekte rovers loert op uw spaarcenten!

  1. Jumping

   Inderdaad Barstow.

   Nederland is een keiverrot land geworden.

   Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

   MILJOENEN Nederlanders, moeten zich kapot schamen, dat zij dit beleid van het Ruttekartel steunt.

   Stop met de EU in deze vorm.

   NEXIT.

  2. Crassus

   Koop Junk bonds of zet het op een Turkse Bank. Is dat slim ?

   1. meneer cactus

    Turkse banken geregistreerd in Nederland vallen gewoon onder het garantiestelsel. Dus een hogere rente vangen bij gelijk risico is natuurlijk slim. Of een stemmingmakertje als jij dat begrijpt betwijfel ik

    1. Crassus

     Daar kunt u wel vanuit gaan. Maar dat garantiestelsel kent wel een grens. Ik houd het bij valuta’s. Dagelijks een beetje sprokkelen, of aan de zijlijn. Snel in en uit. Het is afwachten met Boris.

     1. meneer cactus

      ik ga nergens vanuit het is namelijk zo wijsneus. Als je in valuta zit moet je de rest van de dag niets anders doen dan de koers bijhouden anders ga je zo op je bek. Normale mensen werken ook nog voor de kost.

     2. Crassus

      @meneer cactus, werk met stops.! Maar ik bedoel ook voor de mensen op DDS die elke 1 @ 2 minuten op elkaar of zichzelf reageren.

     3. meneer cactus

      wat bedoel je nou wijsneus ? slechts bekman reageert op zijn eigen gebrouwde onzin

 4. fusilier

  Mijn advies luidt , koop een stuk of wat goudstaafjes,of beleg het in een appartement in een goede buurt en verhuur het aan nette mensen.

 5. Peter Oudshoorn

  Ik schiet er niks mee op: over die andere 44,5 miljoen moet ik evengoed spaartaks betalen. Graaiers.

  1. meneer cactus

   🙂 🙂 🙂

 6. Kretoloog

  “Kabinet komt spaarders tegemoet”,

  Dat is een verkeerde kop. Moet zijn:

  “Kabinet stopt roof op kleine spaarders”.

  Want boven de 4 ton (ja, ik heb het niet) blijft het kabinet gewoon doen alsof je minimaal 4% rendement haalt. En dat zal met de komende recessie en inklappende beurzen weinigen nog lukken.

 7. RvdBe

  Kabinet komt spaarders tegemoet?
  Was gewoon pure diefstal.

 8. Jack Flash

  Nogmaals; Kabinet Rutte geeft niets zonder eert te stelen.

 9. Jack Flash

  eerst

 10. Punt50

  Negatieve rente op staatsobligaties. De roverheid denkt wel goed aan zichzelf!

 11. Agios

  Laat Snel zelf nu bijna 440.000 euro op zijn spaarbankboekje hebben staan. Was het 430.000 geweest dan was het voorstel ook 10.000 minder geworden.

 12. Wim Vreeswijk

  Ik begrijp alleen niet waarom deze regeling pas in 2022 in gaat! Tot die tijd blijven spaarders dan ook jaarlijks 4-5% van hun vermogen interen !

 13. Bes Tolen

  De Nederlanders zijn armer dan in het jaar 2000. De 500 rijkste Nederlanders ook zij het dan dat die 500 van toen wel meest andere personen waren. Dus de rijken, die rijken worden zijn er uiteraard wel maar in Nederland zijn ze schaars. In Nederland is veel in vreemde handen overgegaan en dat was nu net de bedoeling van de grote bankjongens, de belangrijke sector uit de deep state met tachtig procent van de grootbanken, congestie begenadigd door het oude Rome, dat zoals u weet ook de eigenaren en leiding van de Rooms katjolieke kerk omvat. Want uiteindelijk draait alles om macht en dus geld bij hen. Geloof wordt gepredikt om de mensen op dwaalsporen te brengen. Geloof in de politiek bijvoorbeeld waar vele charlatans in de pers hun best voor doen. Ook de nieuwsvoorziening, al lang grotendeels vanuit Amerika gemonopoliseerd, valt namelijk daaronder. Dus ook de Nederlandse. Zeker sinds de tachtiger jaren. Sommige journalisten zijn zelfs gespecialiseerd. Let u maar op de manipulerende stijl met in achtereenvolgende krantenartikelen steeds dezelfde chargerende eenzijdige zienswijze. Ondertussen is het politieke klimaat geheel beïnvloed en daardoor fout en slecht. Fascistoïde geworden zijn de vele oude partijen waar nieuwe het moeilijk tot onmogelijk wordt gemaakt zich te kunnen formeren en te handhaven. Maatschappelijke uitsluiting is het eerste middel van chantage door de heersers. Maar hoe goed zou het zijn als bijvoorbeeld in Duitsland de CDU zou verdwijnen en er een democratie zou ontstaan met een gedegen leidende conservatieve rationele partij, die werkelijk Duitsland kan dienen. ja weer op de been zal helpen. Ondertussen zijn de valseriken al decennia politiek bezig Nederland kapot te maken. Met de grootste dwaasheid, die ooit door Nederlanders is bedreven, de massa immigratie. In alle opzichten slopend. Dat is aan de belastingheffing te zien. Die heeft het vermogen van de Nederlanders veel te zwaar belast (ook ander vermogen dan spaargelden!) en daarmee gedegradeerd tot een politieke gunst van de fiscus, die willekeurig komt halen. Ingewijden weten wel dat de politiek letterlijk voor geen cent is te vertrouwen. Dat van de tien onderzoeken, die in opdracht van de overheid door deskundigen plaats vinden, er maar één echt de aandacht krijgt, namelijk dat wat de heersende politici het beste uit komt en dat is altijd het slechtste voor het volk. Er wordt alleen maar aan heel bepaalde groepen gedacht. Foute groepen zelfs. In Nederland ontbreekt de wil in de politiek om eerlijk te werk te gaan. De politiek zelf is discriminatoir.

 14. Wim Vreeswijk

  Waarom gaat Staatssecretaris Snel dit niet repareren vanaf het moment dat we te maken kregen met een NUL-rente en willens en wetens toch het volle percentage vermogensrendementheffing opleggen? Op deze manier stinken de spaarders er alsnog met terugwerkende kracht voor 4-5% in qua inflatie en heffing.

 15. DidiMadloba

  Die grens van € 440.000 is niet toevallig: dat is net een miljoen gulden. Dus de miljonairs worden gepakt.

  De fiscus is kei-verrot dus ik schrijf dit al vanuit het EU land waar ik heen gevlucht ben.

 16. Bes Tolen

  Wat box 3 inkomstenbelasting betreft zijn er slechts hooguit 35000 belastingplichtigen, die voor een miljoen euro of meer worden aangeslagen. De helft van dezen heeft minder dan twee miljoen euro box 3. Box 3 is op zich al een probleem omdat het het particulier vermogen ernstig heeft uitgehold. Met name van ouderen, die al vanaf het begin dat is jaar 2001 moeten mee doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.