Kabinet nu alweer op de pijntafel, Van Raak (SP): “gênant hoe de minister hier staat te lekken”

Het kabinet Rutte 3 moet meteen haar borst natmaken in de Tweede Kamer. Zojuist startte het eerste plenaire debat van het jaar en er wordt alvast naar Prinsjesdag  vooruitgekeken. Niet door iedereen, maar wel door Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP). Hij nam direct het voortouw en brandde los op vicepremier Hugo de Jonge (CDA). Van Raak was ontstemd over het “zoveelste lek” door de bestuurders van het kabinet.

In de afgelopen weken lekten diverse medewerkers van diverse ministeries gegevens over het Prinsjesdag-proces, waarna de media vlijtig berichtten over de plannen van het kabinet. Zo zou één van de plannen het opzetten van een investeringsfonds van 50 miljard zijn. Normaal zou een SP-Kamerlid staan te trappelen bij dergelijke plannen, maar Ronald van Raak vond het he-ele-maal niets. Niet zozeer de plannen, maar ‘het proces’.  Volgens de SP’er  is het ‘niet de bedoeling’ dat ministeries gegevens over Prinsjesdag lekken naar de pers.

Van Raak pleitte daarom voor het instellen van een onderzoek om het lekken in de toekomst te voorkomen, iets dat hij ziet als “immoreel gedrag” waardoor “de koning in zijn hemd staat op Prinsjesdag”. Vicepremier De Jong beantwoorde de vragen, maar had ogenschijnlijk geen zin in zo’n gepolariseerde aanvang van het nieuwe bestuursjaar, terwijl de besluitvorming rondom het Prinsjesdag-proces nog niet is voltooid: een boze SP’er, onhandig.

Volgens de vicepremier is er niets aan de hand omdat “er momenten zijn afgesproken met de Kamer waarop zij wordt geïnformeerd over de besluitvorming rondom Prinsjesdag”. Van Raak was echter niet tevreden met het antwoord. De SP’er suggereerde vervolgens dat diverse ‘andere Kamerleden wel al stukken hebben ontvangen uit het Prinsjesdag-proces’ terwijl ‘andere Kamerleden de gegevens niet hebben ontvangen’.

Kortom: het kabinet werd direct op de pijntafel gelegd door de SP, die natuurlijk ook dit jaar weer in de oppositie zitten. Of deze felle opening effect sorteert is maar de vraag. In principe heeft Van Raak wel een punt natuurlijk. Het lekken van gegevens uit het Prinsjesdag-proces is gewoon ‘not done’ en het is sneu dat Van Raak hier elk jaar weer een punt van moet maken.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Kretoloog

    Premier Rutte liet de beantwoording dit keer over aan de 1e vicepremier. Dat kwam de kwaliteit van het debat bepaald niet ten goede. Het zorgvuldig opgebouwde imago van De Jonge bladdert langzaam af. Zijn kansen op het lijsttrekkerschap van het CDA gaan eenzelfde weg.

  2. meneer cactus

    tja fatsoen en het nakomen van afspraken zijn 2 zaken die vreemd zijn voor de meeste politici

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.