Klimaatfarce: kopers zonnepanelen breken pensioenpot open omdat die ‘duurzame’ krengen niet genoeg stroom leveren

Denk je goed bezig te zijn voor het klimaat en je eigen portemonnee, blijkt het allemaal toch weer te mooi om waar te zijn. Een stel particulieren uit Engeland die een lening bij een bank namen om zonnepanelen op hun huis te installeren, komen nu van een koude kermis thuis. Die dingen leveren nauwelijks energie op. Pensioenspaarrekeningen moesten aangebroken worden om de leningen te betalen.

In Nederland ziet met name de groengekke D66-voorman Rob Jetten het wel zitten: heel het land aan de zonnepanelen. Dood aan de dakpannen, iedereen alleen nog van die Chinese lichtabsorbeerders op het dank. Leuk joh. Lachen voor het klimaat. En ook nog eens goed voor de portemonnee!

Nu ja, dat is de linksliberale theorie. Maar zoals wel vaker met het klimaatbeleid in de praktijk: de realiteit is weerbarstiger. Enkele duizenden Britten komen er nu achter dat er geen goudschatten naar je toekomen als je zonnepanelen op je dak laat schroeven. Sterker nog, het is zo’n enorme kostenpost dat het je alleen maar geld kost. En veel ook. Je halve pensioenspaarplan kan zo bij het oud vuil, aldus ene Brian Thompson uit het Noord-Engelse plaatsje Rowlands Gill.

Bij de BBC vertelt hij over zijn zonne-energiesores:

“Thousands of people who bought solar panels have complained to a financial watchdog that they are not bringing them the returns they were promised.

Many people took out loans to pay for panels on the promise they would save thousands of pounds in electricity costs and make money generating power.

Brian Thompson from Rowlands Gill, Gateshead, told BBC Inside Out he was contacted by a salesman for PV Solar UK but told him he did not want to take a loan on as he was preparing for retirement.

“I had to dip into my savings which I was putting away for retirement to pay the loan off. To me it was lies,” he said.”

Dus. Had je nog wat, grote D66-vriend Rob Jetten?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

78 reacties

 1. Mezzadra

  Dit is een wonderlijk verhaal. Iedereen die ik spreek over zonnepanelen en elk onderzoek dat ik erover las toont een groot financieel rendement van zonnepanelen.

  Dit verhaal maakt een weinig geloofwaardige indruk.

  1. Bender

   Iedereen die jij spreekt is anekdotisch bewijs en de artikelen die jij leest kunnen gekozen zijn uit bevooroordeelde media, dus zo geloofwaardig kom jij nu niet over met je gezwets!

   1. Willemm

    “Iedereen die jij spreekt is anekdotisch bewijs en de artikelen die jij leest kunnen gekozen zijn uit bevooroordeelde media, dus zo geloofwaardig kom jij nu niet over met je gezwets!”
    Maar… is dat niet precies wat hier gebeurt in dit artikel?

    1. Mezzadra

     Zeker, Willemm, maar Bender is een trol, die komt hier niet voor de inhoudelijke discussie maar slechts om zich te ontlasten.

     1. Mycase

      Hahahaha trol

     2. meneer cactus

      de hoofdtrol probeert zijn trollen legioen uit te breiden ? Bender wil vast niet bij jou en claudia de breij

    2. meneer cactus

     nee willempie

  2. Julian

   Inderdaad. Bovendien een verhaal uit Engeland. En wat was de belofte die hen gedaan is… Was die al wel reeel. Iemand die een belofte krijgt om in 2 a 3 jaar uit de kosten te zijn…. gelijk de deur wijzen.
   En je houden aan de regels… Dus zorgen voor optimaal rendement…
   Op het zuiden, panelen schoon houden….

   1. meneer cactus

    ooooo , het is Engeland maar ! tja das echte logica toch !, donder op met die achterlijke panelen en ga investeren in echte energiebronnen. Ik heb ook stroom nodig als die krengen niets opbrengen.

  3. Piet51

   @Mezzadra
   Ik ben het met je eens, kijkend naar Nederland. De investering is beperkt, de opbrengsten kan iedereen bij buurtbewoners navragen. Zelfs panelen huren is nog een beetje voordelig. De eventuele aanslag op spaargeld voor later, als dat niet morgen is, bestaat niet.
   Maar hier gaat het om Engelsen en dan ga ik toch twijfelen. Ze hebben daar vaker keuzen gemaakt a.g.v. heel verkeerde voorstellingen van financiële zaken. Ik ben even vergeten wat dat ook weer precies was. 😉

   1. Mezzadra

    Interessant is de vraag met welk oogmerk en met welke (impliciete) boodschap Tim Engelbart dit soort berichten plaatst.
    Kennelijk is het advies aan mensen om geen zonnepanelen aan te schaffen. Dat is financieel een onverstandig advies maar naar mijn mening ook maatschappelijk onverantwoordelijk.

    1. Piet51

     @Mezzadra
     Het oogmerk van Engelbart voor zulke berichten? Hij heeft ooit in een interview bij de overname van DDS gezegd dat zijn voornaamste drijfveer met DDS het provoceren is. Met alle bewaren tegen de inhoud en opzet van DDS moet ik dit toch wel erkennen: die doelstelling om te provoceren wordt dagelijks gerealiseerd. Maar veel verder dan het aantrekken van lezers bereikt hij er niet mee. Maar misschien is dat precies ook zijn ultieme doel. Want deelnemers leveren zo geld op.

   2. meneer cactus

    daar hebben we oliedomme pietje met zijn slappe gel*l. pietje de investering is niet interessant. Nu legt iedereen panelen op zijn dak omdat ze bijna niets kosten.

    Wat het milieu ermee opschiet is voor iedereen ondergeschikt zolang de kosten maar laag zijn. Maarre ………….. het ging toch niet over kosten maar over CO2 reductie ?

    Je kan niet eens de meest simpele discussie zuiver houden pietje. sukkel

    1. Piet51

     @meneer cactus
     Ik heb het vaker geschreven, denk eerst eens na voor je weer een sneer probeert te geven. Het artikel van Engelbart gaat over investeringen en tegenvallende opbrengsten in Engeland. Daar reageert Mezzadra en vervolgens ik op. Je doet voortdurend je best om mij af te schilderen als de een of andere sukkel. Meestal, zoals hier, sla je daarbij de plank volledig mis. Ik ken je niet, heb die behoefte ook niet, maar je komt over als een bejaarde die nog een beetje mee wil blijven doen. Maar op echt intelligente inhoudelijke bijdragen hoeven we niet meer te rekenen, lijkt me. Ik zou ermee stoppen.

     1. meneer cactus

      oliedomme pietje ,

      wat wil je niet begrijpen , je politiek correcte gel*l mist nog steeds de clou

      De basis van zonnepanelen zou moeten gaan over CO2 uitstoot en niet over aanschafskosten.

      Het gaat immers over het milieu en de beperking van een broeikasgas.

      Linkse mafklappers vertekenen de oorspronkelijke discussie graag met financiele kosten en opbrengsten terwijl die geen oorsprong hebben in waarom een paneel monteren in verhouding tot het milieu.

      Ik snap dat je het niet wilt begrijpen want dan stoppen we net als duitsland direct met die achterlijke panelen. Linbkse mafklappers zoals jij zijn meeester in het omdraaien van feiten en ruilen feiten graag in voor je persoonlijke mening. sukkel

     2. Mezzadra

      @cactus,

      Mensen kunnen inderdaad op grond van zorg voor het klimaat besluiten zonnepanelen aan te schaffen. De meeste mensen zullen dat echter vooral doen omdat ze er financieel voordeel van verwachten, dezelfde reden waarom de meeste mensen tot de aanschaf van een elektrische auto en een warmtepomp zullen besluiten.

      Hier is de vraag aan de orde of zonnepanelen financieel rendabel zijn. Dat is het geval.

     3. meneer cactus

      tarrel niet draaien , panelen zijn NIET rendabel . De subsidie op alle momenten maakt ze op dit moment rendabel mede door de salderingsregeling.

      Panelen zijn NIET financieel aantrekkelijk. Panelen zijn NIET aantrekkelijk voor het terugdringen van broeikasgassen.

      Nu even terug naar de basis , waarom zou je panelen nemen voor het milieu ongeacht de financieen.

     4. Piet51

      @meneer cactus
      Weet je nog, eerst lezen, dan denken en dan eventueel nog een paar woorden schrijven. Natuurlijk gaat het vooral over CO2, maar het artikel, waarop we hier reageren, ik in ieder geval, ging over investeringen en tegenvallende opbrengsten. Jouw uitwijding is niet relevant inhoudsloos en onfatsoenlijk.
      Over de Duitse Energiewende is veel te zeggen, maar niet dat ze “direct met die achterlijke panelen stoppen”. Ze liggen op stoom, hoewel ze nog veel problemen moeten oplossen, maar “sie schaffen das”. We moeten alles vooral in breed perspectief blijven bekijken en juist dat kost veel mensen, tegenstanders, veel moeite.

     5. Kretoloog

      Piet51: het valt mij op dat u telkens met veel aplomb allerlei beweringen hier neerplempt, die op z’n zachts gezegd boterzacht zijn maar vaker nog groter onzin. U gelooft (als PvdA-stemmer) kennelijk onvoorwaardelijk de heilstaat die door klimaatgoeroe Diederik Samsom wordt gepredikt.

      Ik ga niet op al uw aangevoerde losse flodders in. Maar over de Duitse Energiewende, die volgens u op stoom ligt: hebt u wel eens gehoord van de EIKE-conferentie? Daar hebben gerenommeerde wetenschappers uiteengezet dat de energiewende (door Merkel zonder parlementair debat afgekondigd, daar heeft ze wel vaker een handje van, zie vluchtelingencrisis) voor Duitsland rampzalige gevolgen heeft, financieel en economisch.

      Deze conferentie was in 2014 en de gevolgen worden ook op ander vlak al zichtbaar. Om aan de energievraag te kunnen voldoen, gaat DU nu de bruinkoolwinning intensiveren. De smerigste brandstof due er bestaat met giga verpesting van landschap en leefbaarheid. Dat is dus de energiewende: schone kerncentrale zijn gesloten en de alles verziekende bruinkool daarvoor in de plaats. Ja hoor ze zijn daar in Duitsland echt ‘op stoom’. Uit hun oren, wel te verstaan!

     6. Piet51

      @Kretoloog
      Natuurlijk ken ik het EIKE Instituut als een groep klimaatsceptici. Ik volg ze voor zover ze te volgen zijn. Want ik hou me aan de aloude Oosterse wijsheid, dat “je tegenstander je beste leermeester” is. Daarom ben ik ook hier op DDS. Maar bij EIKE kost me dat moeite. Ze zijn vooringenomen, niet open noch objectief en eigenlijk ook niet geïnteresseerd in andersdenkenden, ook net als hier vaak. Door sommigen worden ze gelinkd aan AfD en dat is voor mij meestal voldende om ze “links”, overdrachtelijk bedoeld natuurlijk ;-), te laten liggen. Die conferentie waar ook de Energiewende aan de orde kwam was volgens mij in 2017, in Bonn en niet in 2014.

      Informatie over de voorgang van de Energiewende is op veel sites te vinden. Ik geef er één, ondat die vogens mij eerlijk is en deskundig. De problemen worden niet weggepoetst, maar de eindconclusie is toch veelbelovend: Duitsland ligt redelijk op schema om de CO2-uitstoot per kilowattuur in 2038 met 80% te verlagen, t.o.v. 1990.
      Misschien was mijn “op stoom” ietwat voorbarig, maar ik heb er wel alle vertrouwen in.

      De site: wattisduurzaam.nl/20636/energie-beleid/verloopt-de-Duitse-energiewende-echt-zo-beroerd-en-wat-dan-nu/

      Ik hoop, dat je er wat mee kunt.

    2. Piet51

     @meneer cactus
     Nog dit. Wat bescheidenheid zou je sieren. Ook interesse in andere meningen dan de jouwe, geen akkoord maar interesse slechts, zal je helpen. Want v.w.b. al je meningen krijg je ongelijk, hoe je je ook in allerlei bochten wringt, bejaard of niet. De klimaatdiscussie is een gelopen race, Brexit wordt niets en zeker geen succes, Nexit NOOIT, Europa dendert gewoon verder op de ingeslagen weg, de coalitie blijft succesvol, PVV en FvD zijn en blijven vlekjes in ons politieke landschap, migratie wordt geïnstitutionaliseerd en uitgenut, etcetera, etcetera. Harder schreeuwen, schelden of ononderbouwd diskwalificeren van andersdenkenden helpt niet meer. Ga wat leuks doen, zou mijn advies zijn.

     1. meneer cactus

      de klimaat discussie is geen gelopen race mafklapper. Waar haal je die grenzeloze arrogantie toch vandaan ?

      De geopperde wensen zijn technisch nu en in de toekomst niet uitvoerbaar domweg omdat de grondstoffen ontbreken. (bijvoorbeeld) Ontbrekende lithium kan je niet maken of kopen maar is niet aanwezig dombo. Beperk je is tot de feiten en je komt een stuk volwassener over pietje

      Lithium omzetten tot de gewenste chloor verbinding is de meest milieu belastende industrie op deze planeet. hoeveel meer feiten wil je hebben mafklapper ?

     2. Mezzadra

      Hear, hear!

     3. merlot

      “Wat bescheidenheid zou je sieren.”

      Kijk wie het zegt. Een van de grootste windbuilen van DDS.

     4. meneer cactus

      wie had het ook weer over trollen ?

     5. merlot

      Overheidstrollen?

     6. Mezzadra

      De woede van merlot jegens mensen die hem inhoudelijk overvleugelen is een vertrouwd beeld.

      In dit beeld past dat hij Piet51 wel diskwalificeert maar de inhoudelijke discussie met hem angstvallig mijdt.

    3. toetssteen

     Cactus
     Hilarisch maar waar, ik betaal meer vastrecht dan dat ik afneem!!!! Neen ik heb geen panelen oid. Ik heb wel mijn huis (zonder subsidie) volkomen laten isoleren. (wel met meerdan voldoende ventilatie, want dat moet u wel in de gaten houden.
     Wanneer zie ik iets terug van deze investeringen die veel rendabeler zijn dan de rest van de kolder?

     Kijk, ik hoef geen geld, maar laat men ophouden met nutteloze investeringen in gebakken lucht.

  4. Deathspank

   Ik heb zonnepanelen op mijn dak liggen!!! Niet voor het klimaat – om over het milieu al helemaal niet te spreken – maar voor de portemonaie. Dat dit gunstig is komt hoofdzakelijk door subsidie en de gunstige salderings regeling. De gunstige salderings maatregel wordt in 2020 afgeschaft omdat hij te duur is!!! Ik heb mijn zonnepanelen net op tijd aangeschaft om er nog een klimaat slaatje uit te kunnen slaan.

   1. meneer cactus

    99% heeft ze gekocht voor de subsidie voordelen. Je kan een eco boiler verkrijgen voor 0,00 euro aanschaf

    Wat was ook weer het doel van de SIRE campagne over behoud van goederen door reparatie

  5. Kretoloog

   Bij uitzondering eens met Mezzadra. En ik spreek uit enige ervaring. Er liggen zonnepanelen op mijn dak, die jaarlijks een besparing opleveren van ca. 700 euro. Dat betekent in mijn situatie dat ik na 8 jaar de investering heb terug verdiend. En daarna (ervan uitgaande dat de panelen 20 jaar mee gaan) nog 12 jaar pure winst maak.

   Dat is toch een leuke besteding van je spaargeld. Op de bank levert het hooguit een rendement van 0,02 % op. En met een inflatie van 1,8% maak je eigenlijk gewoon verlies.

   1. Deathspank

    @Kretoloog: Je hebt gelijk, maar… Ik heb mijn panelen gekocht met subsidie, en momenteel mogen we nog salderen. De gunstige salderingsmaatregel gaat vervallen omdat hij te duur is, wat en of er iets voor in de plaats komt is nog niet duidelijk. De reden dat zonnenpanelen gunstig zijn/waren ligt aan de regelingen en subsidies. Wat de rendementen zijn als er niet gesubsidieerd wordt, en je niet of ongunstig kan terugleveren weet ik niet. Wel weet ik dat als je zonne energie wil opslaan in accu’s dit een kostbare investering is, waardoor de terugverdien tijd alleen maar langer wordt.

    1. Kretoloog

     Toen ik mijn zonnepanelen aanschafte, was de subsidie voor particulieren al vervallen. De salderingsregeling geldt in ieder geval nog voor de komende 3 jaar. Komt die echt te vervallen, dan is de ‘kunst’ om productie en verbruik in balans te krijgen. Ik heb nu ca. 20% overproductie. Maar met een paar elektrische straalkacheltjes (wat gas bespaart) is dat snel weer benut.

     1. Deathspank

      Ik weet niet precies hoe het zit, wel denk ik dat je niet zomaar ongegrond kan vertellen of dit artikel onzin is of niet. We hebben op dit moment gunstige regelingen, wat de aanschaf vergemakkelijkt en bevordert. Ook weet ik dat het opslaan van zonne energie kostbaar is. De overproductie is vaak niet aanwezig als de energie vraag groot is. Ik zou wil eens een realistische berekening willen zien, want weet dit niet zo een twee drie. Uiteraard praat ik hier alleen over persoonlijk gewin en laat de overheid (de kosten voor de maatschappij ) buiten beschouwing. Uiteraard hebben we het dan nog niet gehad over klimaat en milieu wat een totaal andere discussie is!

     2. meneer cactus

      tip van van de dag , alle eco shit ALTIJD in augustus kopen. Is de subsidie in dat jaar opgesnoept omdat de rest sneller was dien je de aanvraag opnieuw in maar dan in januari van het volgend jaar. De aanvraag moet immers binnen 6 maanden gedaan worden.

   2. meneer cactus

    maar het gaat toch niet om geld ? het gaat toch om CO2 en energie ?

    Waarom terug rekenen als zowel de panelen met belastingen beinvloed zijn en de energie leverantie van de energieleverancier ook ?

    Het gaat niet over spaargeld en rendement maar over CO2 en energie opwekken

  6. Klaassie

   @mezzadra heeft hier 100derden keren zitten vertellen in geuren en kleuren dat hij ook zonnepanelen heeft en welk rendement bla bla
   En nu is het via via van horen zeggen etc niet erg consistent voor een huistrol.

   1. Mezzadra

    @Klaassie. Ik heb geen zonnepanelen omdat mijn huis er niet geschikt voor is. Dat vind ik jammer want anders zou ik ze zeker hebben gehad.

    Ik heb nooit beweerd zonnepanelen te bezitten.

    Overigens is dit irrelevant voor de discussie. Wel eens van de drogreden ad hominem gehoord?

    1. meneer cactus

     me huis is niet geschikt , l*lverhaal

  7. meneer cactus

   nee tarrel het is even andersom. Zonnepanelen zijn leuk als de zon schijnt maar anders heb je er geen klote aan. Het positieve sprookje van linkse mafklappers in theorie moet zich nu in de praktijk waar maken en dat valt best tegen na al die positieve naar boven afgeronde theoretische rekensommetjes.

   Jouw verhaal heeft nooit indruk gemaakt hufter maar das een heel ander verhaal dan de realiteit van de dag.

  8. ZiggyStardust

   Mezzadra, ondertussen op Forbes . Com een heel ander verhaal over Duitsland. Maar feiten zullen jou nergens van weerhouden, zoveel was al duidelijk.

  9. Joshuak

   Kant en klare onzin, die dingen kunnen alleen uit met een dikke subsidie.. Woon in Groningen en heb net geld gekregen voor aardbeving schade, heb dat in die panelen gegooid en heb nu voor een kleine bij betaling van 2000 euro het hele dak vol..

   Dan kan het uit, maar zal er zelf zeker geen lening voor afsluiten.. Heb net 3 week geleden met zo’n verkoper gepraat en zelfs nu gaat het jaren duren voor ik ze eruit heb..

   Veel van die onderzoeken vertellen altijd hoe ze werken in optimale omstandigheden.. Maar er zijn heel veel factoren die voorkomen dat ze dat punt ooit halen..

 2. Vliegenvanger

  Dram66 gaat toch door met die achterlijke plannen van hun. Elke dag hebben ze wel weer wat anders gevonden om Nederland om zeep te helpen. Stelletje idioten.
  Weg met het geldverslindende Dram66.

 3. Anne Sophe Schillersdorf

  Zonnepanelen zijn erg rendabel maar we moeten er veel meer van laten bouwen. Liefst de hele straat vol, veestapel met 90% verminderen en in de wei zonnepanelen leggen, verder stel ik ook voor om de aantal windmolens met 2000% te verhogen

  1. Mezzadra

   Kijk, dit is nou een schoolvoorbeeld van trollen.
   Op deze manier wordt elke serieuze discussie gesaboteerd.

   Redactie grijp in.

   1. Kretoloog

    Wow, voor de 2e keer vandaag ben ik het met Mezzadra eens. Het moet niet te gek worden…

    1. Mezzadra

     @Kretoloog, mogelijk kun je ook afstand nemen van het trolgedrag van trollen als Dik, Siemien, Bender en Top.

     Dat zou ons echt kunnen helpen om hier de inhoudelijke discussie een beetje op niveau te houden.

     1. Dik

      De aandoenlijke heeft zijn digitale windje weer gelaten.

     2. Kretoloog

      Mezzadra, ik neem geen afstand van Bender, Dik, Siemien en Top. Maar zoals je gemerkt hebt, reageer ik ook zelden/nooit op hen. Dat moet voldoende zijn. Tussen allerlei spamreacties door valt er ook nog genoeg inhoudelijk te reageren.

      PS. De enige trol op wie ik wel reageer, is Meriadoc Brandebok. Dat zelfgenoegzame etterbakje (Guus Gelul) werkt op mij als een rode lap op een stier. Dus die geef ik af en toe even flink van jetje.

     3. Tman

      mezzo:
      Ga je slijmen en de reetridder spelen?
      Kom met mij spelen,de anderen zijn niet zo aardig!

     4. Meriadoc Brandebok

      Ik beschouw Kretoloog als een pure trol. Op enig moment heeft dit persoon besloten mij te achtervolgen met beledigingen, sommigen van seksuele aard, maar ook inspelend op mijn religieuze achtergrond. Ik heb dit persoon nooit iets aangedaan dat deze treiterijen zou rechtvaardigen. Soms heb ik er zo genoeg van om continu dit soort beledigingen – echt geniepige en gemene beledigingen – naar mijn hoofd te krijgen, dat ik overwogen heb mijn account af te sluiten en met dit forum te stoppen. Kennelijk beleeft hij er plezier aan op een sadistische wijze anderen te grieven.

      Tevens duidt hij me consequent aan met een nickname die ik in het verleden gebruikte, terwijl de ongeschreven regel is – en het ook zo in het huisregelement staat opgetekend – dat men elkaar bij de huidige gebruikersnaam noemt.

      Ik heb het altijd zeer kwalijk gevonden dat Kretoloogs pesterijtjes door niemand zijn veroordeeld. Misschien gebeurt dat nog wel.

     5. meneer cactus

      kijk hier , de huishypocriet probeert anderen in verkeerd daglicht te zetten maar is zelf hoofdschuldige als huishufter

     6. merlot

      “Ik heb het altijd zeer kwalijk gevonden dat Kretoloogs pesterijtjes door niemand zijn veroordeeld. Misschien gebeurt dat nog wel.”

      Net zo kwalijk als het door jou niet veroordelen van de pesterijen waar je vrind Mezza zich dagelijks aan bezondigt?

     7. Mezzadra

      Merlot klaagt vandaag al voor de tweede keer dat hij zo akelig door mij wordt ‘gepest’.

      Die gevoeligheid en pijn lijkt me voer voor psychologen.

     8. meneer cactus

      tarrel , kan je je bek niet eens spoelen met gootsteenontstopper ? dat natrium zal je goed doen. Je hebt geen recept nodig. Gewoon bij de praxis ofzo

     9. merlot

      “Merlot klaagt vandaag al voor de tweede keer dat hij zo akelig door mij wordt ‘gepest’.”

      Je wordt hier alom gehaat, tarrel. En dat krijg je niet alleen van mij te horen.

      Brandegeit beklaagt zich over de pesterijen van Kretoloog, maar jouw wangedrag laat hij onbesproken. Beukman doet hetzelfde.

      Jij, als psychopaat zijnde, mist mogelijk de zelfreflectie om te beseffen dat je een megahufter bent, maar Beukman en Brandebok, aannemende dat ze geestelijk gezond zijn, zouden het moeten zien en veroordelen maar dat doen ze niet.

      Zouden ze het wel doen maken ze veel meer kans op respect.

     10. Meriadoc Brandebok

      @merlot

      Je obsessie met Mezzrada is algemeen bekend. Ik ga me daar verder niet meer mee bemoeien.

      Ik heb Kretoloog nooit iets aangedaan wat zijn voortdurende getreiter zou rechtvaardigen, anders dan dat ik hem inhoudelijk weleens de baas ben geweest (dat kan ook kwaad bloed zetten). Daarom wil ik dat het stopt.

      Negatieve reacties met een inhoudelijke boodschap met een open vizier? Geen probleem. Geraffineerde pesterijen om de ander uit de commentsectie weg te treiteren? Dat is absoluut notdone.

     11. Kretoloog

      Brandebok schreef “maar ook inspelend op mijn religieuze achtergrond”.

      Ja, dat krijg je ervan als jijzelf andere reageerders om de oren slaat met Bijbelteksten: Spreuken 15 vers 2, weet je nog?

   2. Deathspank

    @Mezzadra: Hoewel we het niet vaak met elkaar eens zijn, gebeurt het toch zo af en toe. Wat mij betreft echter hoeft de redactie niet in te grijpen. Vind dat @Anne zichzelf al genoeg voor schut zet. Ik acht het zelfs de naam trollen niet waardig, de commentaren zijn daarvoor te stompzinnig. Ik hoop dat ze niet beseft hoe denigrerend de opmerking zijn die ze over zich heen krijgt.

    1. Dik

     In discussie met de aandoenlijke? Hoe dom kun je zijn!

     1. Deathspank

      @Dik: Dagelijks ageer ik tegen @Mezzadra op niet misverstane wijze, schelden heeft geen enkele zin. Schreeuwende mensen hebben wat mij betreft een tekort aan argumenten. Blijf veel liever correct, de argumenten komen zo veel sterker over. Buiten dat, wat is het punt om op iemand te reageren als je geen discussie wilt?!

     2. meneer cactus

      dik + 100

      maar af en toe mag zijn linkse inhoudsloze onzin wel even rechts gezet worden

    2. Anne Sophe Schillersdorf

     Blablabla blabla bla

     1. Deathspank

      ~ Blablabla blabla bla ~
      Anne Sophe Schillersdorf

     2. merlot

      @Deathspank: Schillenboer was hier eerder aanwezig als Svetlana. Dezelfde lulpraatjes aangevuld met “anekdotes” over een turkse bakker die ze in nature betaalde.

      Het is hoogstwaarschijnlijk een man(netje). Mogelijk een puber.

     3. Deathspank

      @merlot: Mogelijk een puber? Ja, dat mag ik hopen…

  2. Joshuak

   En waar gaan jou lieve hertjes allemaal lopen dan? Of is je liefde voor zonnepanelen groter dan jou liefde voor natuur?

   Ja, je kan of kilometers grote velden vol zetten en dan nog te kort hebben.. Of 1 nucleaire centrale bouwen en een vijfde van nederland van een stabiele stroomvoorziening geven..

   Natuurlijk weten we wat links kiest, want links houd wel van ineffectieve en extreem dure programma’s die uiteindelijk niks oplossen.

 4. Jack Flash

  #schilledorf Ooit van landschapsschoon gehoord?

 5. Tman

  Mijn huis heeft energielabel A en heb géén zonnepanelen,en ik hoef er ook geen!
  De truc van de overheid,eerst vette subsidies om deze te plaatsen,vervolgens de winstmarge langzaam te verkleinen door de terugrekening te wijzigen en in de nabije toekomst stop te zetten,dat is nog niet zover maar gaat wel gebeuren!
  Dezelfde truc als met de hybride auto enkel jaren geleden,nu moeten auto’s 100% electrisch zijn om alle voordelen en kortingen te bedingen!
  Mijn houtkachel is overigens vele malen goedkoper dan de GL trucs en ideëen!

  1. joey

   tman
   Ik heb voor de zekerheid een gloednieuwe verplaatsbare 4 pits gaskookplaat aangeschaft incl 18kg propaan fles!
   Gasflessen zijn in Duitsland de komende 20 jaar te verkrijgen,immers het “gas” beleid is bij onze oosterburen is minder

   1. joey

    minder=minder gehaast

 6. meneer cactus

  Ik kom net thuis van IJmuiden naar Amsterdam. Alle windmolens staan stil opbrengst 0,000 . De zon schijnt nauwelijks dus de opbrengst van zonnepanelen is 50% als je geluk hebt.

  Wie gaat nu de energie leveren voor de industrie ?

  Achterlijke linkse mafklappers helpen een heel land naar de klote en hebben zoveel angst gezaaid dat hele hordes blind achter die linkse mafklappers aanlopen. MENSEN ONTWAAK

  1. Kretoloog

   Er zal altijd een achtervang nodig zijn voor de levering van electriciteit voor perioden dat windmolens en/of zonnepanelen weinig produceren. Dat kan in de vorm van een centrale op fossiele brandstof. Mijn idee is om het met een kerncentrale te doen, dan is de CO2-uitstoot minimaal. Maar ja, die linkse mafklappers, die willen ook geen kernenergie. En dan wordt het inderdaad een moeilijk verhaal.

   1. Deathspank

    @Kretoloog: Goed een weinig gehoord punt. Het is namelijk zo dat energie centrales altijd moeten draaien, om eventuele pieken op te vangen. Omdat de centrales niet op hun optimale vermogen draaien, stoten ze relatief veel CO2 uit. Dit is een van de redenen waarom windmolens niet effectief zijn in de reductie van CO2.

   2. meneer cactus

    ONMOGELIJK , jullie hebben werkelijk geen idee hoe moeilijk het is om 1 constante spanning op het net te houden. Je kan niet 1 knopje indrukken en energie leveren.

    Wij leverde grote vermogens aan het net maar 1 simpele opstart duurde bijna 24 uur. Erg leuk als we storing hadden. Moest er een tandje bij in de centrale maar dat gaat ook niet ff snel.

    Overigens is kernenergie het enige alternatief om de gevraagde vermogens te leveren en misschien het enige alternatief dat snel genoeg kan schakelen

 7. C.A.Barstow

  Weer een bewijs dat smerig links tevens compleet achterlijk is.
  Ieder intelligent mens weet dat als het te mooi lijkt om waar te zijn dat het dat ook is.
  Ik vond het fantastisch om die klimaatfarce te lezen, en vanzelfsprekend lach ik mij een slag in het rond, tranen van het lachen.

 8. van Urk

  Zal wel aan de kwaliteit van de zonnepanelen liggen dat zij niet genoeg stroom afleveren. Jaren geleden maakte Kiwa nog zorgen over de kwaliteit. De panelen moeten 20 tot 25 jaar probleemloos mee kunnen, maar ongeveer de helft haalde die leeftijd niet. Laat staan over panelen die nog steeds in brand vliegen vanwege de dramatische installatiewerk.

 9. Drollevanger

  Een familielid heeft voor 3000+ euro zonnepanelen op zijn huis laten zetten.
  Het rendement was in de voorbije zomermaanden 27 euro winst.
  Dus het duurt nog wel een tijdje voordat de kosten eruit zijn.Persoonlijk zie ik weinig schade via zonnepanelen. Maar je wordt er blijkbaar nog dadelijk nog niet rijk van.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.