snapshot1

Moppentapper Femke Halsema kan negergrappen wel waarderen: 'Hilarisch'!

Geen categoriesep 30 2019, 8:00
Alsof de naam van de burgemeester van Amsterdam nog niet genoeg is bezoedeld; Halsema krijgt het voor elkaar om te floreren in negatieve nieuwsvorming. Ditmaal zou Halsema een bepaalde negergrap binnen het korps 'hilarisch' en 'grappig' vinden. De ophef rondom Halsema blijft doorgaan, ze ligt onder een vergrootglas en wat blijkt? Er is veel smerigheid rondom Halsema!
Dé burgemeester die de mond vol heeft van inclusiviteit en 'het opkomen voor orthodoxie' blijkt zelf helemaal niet zo inclusief te zijn. Het dedain waarmee ze andere de les leest komt nu keihard op haarzelf af. In een gesprek met brandweercommandant Leen Schaap blijkt dat Halsema een goede negergrap wel kan waarderen.
De ironie wil nu net zijn dat Schaap is aangesteld om racisme binnen het korps aan te pakken. Het zou gaan om de volgende grap:

De bewuste grap werd gemaakt tegen Amsterdamse brandweerlieden met een kleurtje. Ze werden door hun blanke collega’s steevast Ger genoemd. Niet omdat ze zo heetten, maar omdat dan de woordgrap kon worden gemaakt: ‘Nee, Ger.’ Volgens Schaap herhaalde Halsema de negergrap schaterlachend in een gesprek met de brandweercommandant.

Uiteraard ontkent Halsema dat het op deze manier is gebeurd. Een volgende pr blunder kan ze uiteraard niet hebben. De vorige blunders zijn nog te vers. De woordvoerster van Halsema zei het volgende tegen het AD:

Burgemeester Halsema kent de grap en heeft de grap ook herhaald. Het is namelijk een voorbeeld van humor die voor een grappenmaker misschien onschuldig lijkt, maar die tegelijk als bijzonder kwetsend kan worden ervaren door een ander. Het is een vorm van sluimerend racisme. Dat hebben grappenmakers niet altijd door. Dus juist dit soort voorbeelden helpt bij gesprekken over de bedrijfscultuur en racisme bij de brandweer.

Er wordt hier weer goed omheen gedraaid door Halsema, maar laten we wel wezen: het is een blunder van jewelste. Ook is er nu sprake van een grote vertrouwensbreuk tussen Halsema en Schaap, wat de consequenties zullen zijn weten we nog niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten