Nederlandse stichting wil geld zien: ‘Volkswagen moet schoon schip maken en afrekenen’

De Nederlandse Diesel Emissions Justice Foundation (DEFJ) is een collectieve actie begonnen om verhaal te halen bij Volkswagen na het massale dieselschandaal. De Nederlandse stichting doet dit ook namens ander Europese autobezitters die zijn gedupeerd door het Duitse autoconcern. Net nu Volkswagen dacht dat de mediastorm was gaan liggen lanceert de actiegroep haar plan. Volkswagen moet betalen als het aan hen ligt. 

Volkswagen is nog lang niet verlost van het dieselschandaal, zeker wanneer de rechtszaken gaan beginnen. Vier jaar geleden ontwikkelde Volkswagen een techniek waardoor hun auto’s ineens een stuk schoner leken. De techniek camoufleerde de uitstoot van stikstofoxide, hier wist Volkswagen van maar ze deden er niks aan. Sterker nog ze zagen het wel als een goede kans om er extra winst bij te maken.

Vanwaar nu dit initiatief en niet enkele jaren eerder zal men denken, dit hebben ze doelbewust gedaan.

We zijn al jaren bezig, dit is in wezen de grotere opvolger van een eerder initiatief. Schaalgrootte verhoogt de kans om Volkswagen aan tafel te krijgen. Dat wordt ook tijd; na schikkingen en boetedoeningen elders heeft Volkswagen in Europa gewoon niet afgerekend.”

Al jaren moesten ze opboksen tegen de massale juridische teams van het Duitse bedrijf, maar doordat ze nu niet als individuele gedupeerde aankloppen komen ze als een grote groep bijeen. Iets wat veel sterker overkomt natuurlijk.

Vooral financiële schade. Mensen die een auto hebben met zo’n sjoemeldieselmotor hebben een ‘besmette’ auto die in waarde gedaald is. Ze zijn niet goed verkoopbaar op de tweedehandsmarkt en hebben extra kosten voor brandstof en onderhoud. Daarnaast heeft het gevolgen voor milieu en gezondheid omdat deze auto’s meer vuile lucht hebben uitgestoten dan mocht.”

In Nederland zou het gaan om 170.000 verkochte auto’s een flink aantal. In de VS kon men rekenen op een bedrag van 8.000 dollar als vergoeding, het is te hopen dat de mensen hier een soortgelijk bedrag ontvangen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Zo weten socialistische klimaatwappies toch elke keer weer bedrijven op kosten te jagen en aan graties geld te komen.
  Alles zal en moet kapot van dat socialistische tuig.
  Het is hoog tijd dat die gevaarlijke gekken weer gedwongen opgenomen en behandeld worden, voor ze echt heel Europa naar de kloten hebben geholpen.

  1. Watcher

   Socialisme is een politieke maatschappijvorm gebaseerd op gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en solidariteit.

 2. spelende vrouw

  Slap gelul en volkswagen afzeiken. ALLE fabrikanten maken zich hier aan schuldig. Alle fabrikanten hebben zich hieraan schuldig gemaakt.

  De achterlijke EU eisen zijn de oorzaak. Cijfers eisen die technisch niet haalbaar zijn smeekt om fraude

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.