Oeps! Niet-radicale moskee drie jaar later tóch radicaal

Het Verwey-Jonker instituut dat meerdere opdrachten kreeg om school- en lesmateriaal te beoordelen, blijkt keihard te hebben gefaald. De AlFitrah-moskee, die drie jaar geleden nog een democratisch pareltje en toonbeeld van integratie leek, blijkt toch een radicale moskee te zijn. Oeps!

HOE DAN?!
Dat was ook mijn eerste vraag. Nou, heel simpel: het Verwey-Jonker instituut heeft hetzelfde niveau onderzoekvaardigheden als op de UvA. De AlFitrah-moskee was al een paar jaar onderwerp van gesprek omdat er geruchten rondgingen dat kinderen radicale ideeën werden voorgeschoteld. Overheid maakt zich zorgen; overheid huurt gerenommeerd instituut in voor onderzoek; gerenommeerd instituut formuleert conclusies op basis van wat het door de moskee voorgeschoteld krijgt.

Respectvol homo’s van daken gooien
De gemeente Rotterdam ving signalen over lijfstraffen in koranscholen op. Verwey-Jonker ging op onderzoek uit en kreeg alleen de Arabische lessen (maar dus niet de koranlessen) te zien. Leerlingen vertellen de onderzoekers zelfs dat het júíst specifiek bij de koranlessen gebeurt. ‘Nou, niks aan de hand dus,’ zeggen ze bij het instituut.

En zo voldeed in 2016 ook de visie van de El Tawheed-moskee volgens dit instituut aan de normen, want uit hun visie blijkt: “Respectvol omgaan met de medemens”. U weet wel, die moskee waar ‘homo’s van daken gooien’ één van de betere antwoorden op een meerkeuzevraag was. Het instituut had het lesmateriaal namelijk niet bekeken…

2019: Flinke maatschappelijke bende
Drie jaar later komen er toch wat ongemakkelijke feiten aan het licht: leerlingen ontwikkelen angst voor vrouwen, moslims groeten buren niet meer en groeten een ‘ongelovige’ überhaupt niet als eerst. Wie salami op z’n brood heeft wordt aangesproken. Aangifte doen tegen moslims staat gelijk aan verraad.

AlFitrah blijkt een rijke voedingsbodem voor extremisme en radicalisering te zijn en het Verwey-Jonker instituut gooide er enkele jaren geleden met de pet naar. Niet alleen mistten zij cruciale informatie waarvan ze wel op de hoogte hadden moeten en kunnen zijn, ook interpreteerden zij bekende informatie op een totaal andere manier:

“Bijvoorbeeld de strikte scheiding tussen jongens en meisjes. Hieraan geven de onderzoekers nu een andere interpretatie. De scheiding leidt niet langer tot een „mogelijk risico”, zoals in het eerste rapport, maar tot een „zeer beperkte mogelijkheid tot arbeidsparticipatie”.”

Het verweer van Verwey-Jonker? “De insteek van het eerste onderzoek was anders.” Wanneer deze vraag wordt gesteld:

“Uw eerste conclusie was dat de lessen „pedagogisch verantwoord” zijn, nu stelt u dat de lessen intimiderend zijn, sektarische trekken vertonen en mogelijk zelfs de rechtsstaat bedreigen. Dat kan toch niet allebei waar zijn?”

Komt daar dit verbluffende antwoord op:

“Het ligt eraan wat je verstaat onder ‘pedagogisch verantwoord’. Ik vind nog steeds dat alFitrah op belangrijke onderdelen pedagogisch goed is ingericht. De kwetsbaarheid zit vooral in de inhoudelijke boodschap.”

Verwey-Jonker is bij deze af. Kop-in-het-zand instituut.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. C.A.Barstow

  Is geen nieuws.
  Oplossing?
  De opsporing van dit soort haattempels intensiveren en snoeihard optreden
  dus, sluiten die haattempels en tot onder de fundering slopen.

  Stem FvD.

  1. Watcher

   Stem FvD..

   De FvD-voorman ziet zichzelf vooral als criticus van het islamisme, de politieke islam. “Ik ben er, anders dan Wilders, van overtuigd dat er in de hele islamitische traditie allerlei aanknopingspunten zijn voor een veel plezieriger interpretatie van dat geloof.”

   1. Joshuak

    Dat is ook zo maar dan moeten ze daar wel voor open staan en de overheid daar enige druk op leggen..

    Maar als de overheid dat doet roep jij islamofobie kijk maar naar die boerka verbod.. Dat soort types zijn de salafist en dat weet jij het zo goed als ik.. Maar jij verdedigt hun terwijl baudet zegt je moet de moderate islam bevorderen..

    Het interseerd je gewoon niet, alles wat je zegt wordt gezien door een ideologische lens..

    Je kopieert het wel alsof je het ermee eens bent, maar je weet zelf net zo goed als ik dat je het nooit als beleid wilt hebben anders had je achter dingen als het boerka verbod gestaan..

    Want dat is precies wat binnen die moderate takken van Islam hoort die in de groei is in landen als Libanon en Irak..

    Zij hebben het gevaar gezien in het negeren en\of tolereren van die terroristen..

    Wanneer ga jij het zien? Nooit iedereen weet dat jij compleet achter hun staat en ze altijd verdedigt als iemand ze probeert aan te pakken.

  2. Sans Rancune

   Komt weer de vraag “wie gaat dat doen” Het is allemaal zo gemakkelijk en met de armen over elkaar blijven zitten. De gele hesjes?

 2. Veteraan

  Verwey-Jonker
  Als je, zoals gewoonlijk, een links wegkijkend bedrijf laat oordelen krijg je dit soort problemen. Al Fitrah is een broeinest van Terroristen en had allang gesloten moeten worden na tientallen klachten.
  Wie heeft er nog een kruisraketje over, ze zullen niet gemist worden.

 3. spelende vrouw

  Wanneer leren we nu eens ? er is 1 islam , er is 1 koran. De analfabetische moslim kan het orthodoxe Arabische schrift niet lezen en loopt daarom blind achter zijn voorganger aan die zegt dat ie de teksten wel begrijpt.

  De islam is radicaal met zijn eigen interne geheime dienst. Je wilt echt niet ter verantwoording geroepen worden in de moskee omdat je verraden bent door je extreem gelovige broeder !

  De islam hoort niet in het westen en moet verwijderd worden uit het westen. Als de islam niet verwijderd wordt zal de westerling sneuvelen onder zijn eigen vrijheden. De vrijheid op geloof zal dan een ideologie laten overwinnen

  1. C.A.Barstow

   @spelende vrouw :

   +1

 4. Jumping

  Het is met de dag duidelijker, dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Nederland belazerd de boel en ze zijn er nog trots op ook.

  Rutte is er niet voor de Nederlanders, zijn focus is Brussel.

  Europa stroomt weer vol met Gelukszoekers
  dank zij de Linkse Demoniserende wegkijkende Rutte kliek.

  Scholen worden gesloten, omdat Rutte met heel andere dingen bezig is.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 5. FJ

  Verwey-Jonker instituut en UvA blijken geen hoog intelligente mensen voort te brengen, maar naïeve politiek correcte idioten, die goed van kwaad niet weten te onderscheiden.
  De laatste 10 jaar waren de meeste mensen met een lagere studie waren wel in staat de islam op zijn waarde in te schatten.
  Probleem is nu echter, dat we door die naïeve sufkutten met de gebakken peren zitten.

 6. Heras

  Zucht. Nogmaals; ik heb nog nooit zo’n incapabele regering mee gemaakt.
  Hoeveel jaar zegt Wilders dit al. Niemand, werkelijk niemand heeft ooit de moeite genomen om een onderzoek in te stellen naar dit soort giftige bijeenkomsten.
  En maar “debatteren” in de tweede kamer.
  Het beschermen van de bevolking was er, en is er niet bij. Je bent als burger gewoon vogelvrij verklaard.

 7. Rud56

  Wederom wordt het gelijk van Wilders waarheid! Voor de zoveelste keer!
  Daarom: subiet sluiten en verbieden van die haattempels; te weten moskee en scholen en instituut!
  En dat Verwey-Jonker, is toch PvdA-gerelateerd?! Dan weet je bij voorbaat de uitkomsten al!

 8. Jack Flash

  Het is onwil van die linkse kliek.Het interesseert ze niet.Ze hebben liever verdeeldheid onder de bevolking.Dat is makkelijker tiranniseren.

 9. Siemien

  De islam is een systeem, een satanische ideologie met componenten:
  1 – religieus (koran) de religieuze component is niet los verkrijgbaar..
  2 – justitieel (sharia, wetgeving lees: onderdrukking)
  3 – militair (jihad, heilige oorlog)
  4 – economisch (uitlenen zonder rente)

  1. Dik

   Geheel juist, de religieuze component is niet en nooit los verkrijgbaar want binnen islam bestaat geen scheiding van moskee en staat.

  2. Dik

   Radicale islam is bovendien een pleonasme.

 10. Blokkeer-Fries

  Alleen maar goede bedoelingen…

  Den Haag zal wel weer “geschokt” reageren en vervolgens conform goed Trutte gebruik een lach doen, een plas doen, en alles blijft zoals het is.

 11. GIF

  Respectvol een shovel tegen de mueren zetten en afbreken die handel. Paspoorten inleveren en opsodemieteren. Weer minder leden van deze moordenaarssekte.

 12. musicmaniac

  De islam is gif voor de democratie, en links is daarmee ook het gif. De meeste partijen in onze kamer hebben een D in hun naam, maar dat wil niet zeggen dat die D voor democratie staat. Zeker niet bij de VVD, D66 en consorten. De enige partij met een D die echt voor democratie staat is FvD. En als we vrijheid willen, dan is de PVV het juiste om op te stemmen.

 13. Rud56

  Het Verwey-Jonkerinstituut is een PvdA-gerelateerd bolwerk!
  PvdA én islam, tja, hoe kan je dan nog iets objectiefs, iets zuivers verwachten.

  Én de PvdA-lieden houden elkaar graag in stand!
  Aboutaleb is PvdA, dus kreeg dat instituut die onderzoeksopdracht waarvan de uitslag bijvoorbaat al bekend zou zijn: “Niets aan de hand”.

 14. tailgunner

  Je verwacht het niet hè?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.