Opmerkelijk: VVD-minister Bruno Bruins dreigt farmaceutische industrie over hoge kosten van medicijnen

Opmerkelijk: de VVD heeft vandaag een propagandabericht van de minister van Medische Zorg, Bruno Bruins (VVD) doorgestuurd naar haar netwerk. In het bericht geschreven door de minister wordt de stijgende prijs van medicijnen geproblematiseerd en legt Bruins uit wat hij eraan gaat doen om de kosten te onderdrukken. Zo wil de minister dat de farmaceutische industrie openheid van zaken geeft over de samenstelling van de prijzen van medicijnen en: afdingen. 

De minister van Medische Zorg maakt handig gebruik van zijn VVD-netwerk om een bericht vanuit de regering te versturen. Dat is natuurlijk wel wat opmerkelijk, maar afijn, naar de inhoud. In het bericht gaat Bruins in op de hoge kostenstijgingen van onder meer kankermedicijnen. Dure medicijnen, zo schrijft Bruins “slokken een steeds groter deel van het zorgbudget op”. Daarmee verwijst Bruins naar een gehekeld fenomeen in de farmaceutische industrie.

De zorgkosten lopen hard op momentee en dit heeft zijn impact op allerlei terreinen, zo gaan steeds minder mensen naar de tandarts sinds tandartscontrole uit het basispakket van de zorgverzekeringen is gehaald: een erfenis van de bezuinigingsdrift van de kabinetten Rutte 1 en 2. En de kosten voor allerlei medicijnen nemen eveneens toe. Sommige medicijnen, zo schrijft Bruins, kosten ziekenhuizen per jaar 2,2 miljard euro. Zo kost het medicijn Zolgensma “ruim 2 miljoen euro, per patiënt”, aldus de minister van Medische Zorg in de brief.

De minister richt zich in het VVD-bericht ook tot de farmaceutische industrie. Zo schrijft hij dat er meer uitleg moet komen vanuit de sector over hoe de prijzen van medicijnen zijn opgebouwd, zodat eerlijk kan worden onderhandeld over een geschikte prijs:

“Ik zal vragen naar een verklaring voor deze prijsstijging. Komt daar een plausibel verhaal uit – hoge ontwikkelkosten, vele mislukte trajecten die vooraf gingen aan dit ene succes – dan zal ik de fabrikant vragen daarmee in de publiciteit te treden. Een goed verhaal moet immers verteld worden.Is er geen goed verhaal, dan ga ik me beraden op vervolgstappen. Eén daarvan is het zoeken van publiciteit. Daarom noem ik het bedrijf niet in deze brief. Nog niet.”

Deze verkapte dreiging moet natuurlijk met een korreltje zout worden genomen. De minister wil laten zien aan zijn achterban dat hij de hoge prijzen wil aanpakken, maar daarvoor is Nederland niet echt in een goede positie. De grote ‘chemische landen’ zijn immers Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten:

“Begrijp mij goed. Ik heb grote waardering voor de innovatiekracht van uw sector. Uw werk is letterlijk van ­levensbelang. En er zijn farmabedrijven met vestigingen in Nederland die snappen dat het zo niet verder kan, die ook nadenken over meer transparantie. Maar zij missen de hulp en ­medewerking van hun moederbedrijven in Frankrijk, Duitsland of de Verenigde Staten. Daarom werk ik samen met andere landen op dit onderwerp.”

De farmaceutische industrie verdient vooral goed aan patenten die zijn opgeslagen in de United States Pattent Office waardoor het voor een Nederlandse minister vrij lastig is om ‘af te dingen op de prijs’. Veel verder dan dreigementen zal het niet gaan, maar wellicht lukt het Bruins om incidentele successen te boeken en goedkopere medicijnen te regelen. Hoe groot die besparing zal zijn is echter nog afwachten.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. meneer cactus

  tja , dan zitten we straks ook zonder medicijnen. Krijgen we weer illegale import via de open grenzen van de lekke EU.

  1. hans-e-pans

   Denk dat de farmaceutische industrie daar niet echt bang van zal worden. Ze zullen de prijzen van hun produkten wel weer schuddebuikend verhogen.

  2. Siemien

   Tja wat “ze” wel kunnen doen voor de farmaceuten is hun belasting verhogen en dat terug geven aan de burgers, dus hoe hoger de prijs des te meer belasting des te meer de burger terugkrijgt..

 2. C.A.Barstow

  BB heeft alleen maar een grote bek waar de bevolking niets voor koopt.
  De stroom onzinnig en leugenachtig gekwaak uit Den Haag is kennelijk nog niet opgedroogd,
  het zal een gevecht blijken te zijn tussen klein duimpje en de reus.

 3. Cycle25

  Typerend VVD, die verkopen je organen + je moeder erbij. Maar het vaart wel in de VVD wijken in dit land ( google satellietmap en kijk hoeveel prive-zwembaden VVD wijken telt ), ze zitten bijna op het niveau VOC. Alleen heb je geen kolonie meer nodig, burgers zijn hun slaven geworden.

  VVD wil ook dat Nederland het boetekleed gaat worden voor Eurofielen, volgend jaar maar weer eens de belastingen en lasten verhogen. Die 50% moet gehaald kunnen worden.

  1. Mezzadra

   “Typerend VVD, die verkopen je organen + je moeder erbij.”

   Schokkend nieuws. Waar gebeurde dat?

  2. Joshuak

   Nee verkiezingen komen er weer aan.. Dus zal de VVD weer alle dingen benoemen weer alle problemen aan gaan doen..

   VVD is altijd een rechtse partij tot de verkiezingen zijn geweest dan gaan ze daarna weer rustig spelletjes spelen met onze favoriete communistjes van groenlinks..

   Ze weten dat hun linkse beleid geen stemmen gaan winnen..

   1. Joshuak

    Alle problemen benoemen waar ze niks mee gaan doen

  3. Siemien

   Rutte doet echt alles voor een zeteltje

 4. Heras

  Duurzaamheid is:
  meer bomen planten, jacht (voor plezier) op wilde dieren goed bestraffen, rijkste mensen minder laten consumeren, leiders in afrika/azie aanspreken op hun egoïstisch gedrag zodat ze gaan investeren in eigen bevolking, kappen van bomen, beplanting in woestijnen aanleggen.

  Nu zijn de wattenstaafjes in de ban, mensen mogen geen vlees meer eten, mensen mogen niet meer met het vliegtuig, Warmtepompen, enz.
  Het zijn rare beslissingen die weinig effect hebben. En die uiteindelijk de economie om zeep helpen.

 5. Heras

  En om de puntjes op de I te zetten: nu gaan we in dit kikkerlandje ook nog eens een autowedstrijd organiseren midden in de natuur. HELEMAAL gek gewoon.
  En dat alleen maar voor geld, geld, geld, geld.

  1. Siemien

   Assen was beter geweest..

 6. Anne Sophe Schillersdorf

  Het gebeurt niet vaak bij een VVDer maar dit juich ik toe. Pharma gaat over lijken en moet aangepakt worden

 7. Roelette

  Bruneurootje Bruins, de schat! Als je dan ziet hoe hij hij de rokende puinhopen bij het UWV heeft achter gelaten ( iets met Polen, IT systemen, foute herkeuringen etc. enz ) maak ik me he-le-maal geen zorgen over zijn aanpak van de gezondheidszorg….WAT een bestuurskanon!

 8. Rud56

  Onder leiding en toezicht van die Bruins heeft het UWV honderden miljoenen verspeeld aan onterechte uitkeringen! En de deksel van die doofpot is maar gedeeltelijk verwijderd…..
  En nou wil hij de grote mijnheer gaan uithangen, ….hahhahhahaa! Oh ja, VVD, hé!

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.