Amerikaanse tuigfarmaceuten willen bloed zien: ‘Roep om lagere medicijnprijs gaat te ver!’

Een aantal grote Amerikaanse farmaceuten heeft de Amerikaanse Kamer van Koophandel, de Chamber of Commerce, een brief laten sturen aan minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg en Sport. In de ‘brandbrief’ stellen de farmaceuten dat ze zich ‘zorgen maken’ over het Nederlandse beleid als het gaat om het prijsaanbod van medicijnen. Juist, het masker van een aantal farmaceuten valt definitief af: men neemt niet genoegen met de huidige rendementen en elke euro die zij zieken kunnen uitpersen moet betaald! 

Volgens de Amerikaanse farmaceuten ondermijnt het kabinetsbeleid van Rutte III de ‘basis die zij nodig hebben om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen’. Men klaagt in de brief over de roep om prijstransparantie. De reden waarom men vraagt om die transparantie is om op een eerlijke manier zaken te kunnen doen: waarbij de prijzen laag blijven en de farmaceuten alsnog winst kunnen maken, maar de Amerikanen zullen de Amerikanen niet zijn als ze dit te ver gaat.

Behalve transparantie over het prijsmechanisme dat farmaceuten hanteren klagen de grote bedrijven ook over de discussie op EU-niveau over het beperken van de ‘eigendomsrechten’ op medicijnen. U weet wel: het intellectueel eigendom en de patenten. De plannen zijn om deze enigszins te beperken. Let op: niet afschaffen, maar bijstellen! Dit om te komen tot een juiste balans tussen enerzijds winstgevendheid en anderzijds goedkope medicijnen. Mag niet van ze!

Ten slotte vinden ze het laten namaken van geregistreerde medicijnen door individuele apothekers niet oké, want ook dit tast hun winsten ook aan. Ja u leest het goed: de farmaceuten boeren goed, verdienen terug op hun medicijnen, maar als ze wordt gevraagd om lagere prijzen dan komen ze ineens aan met het verhaal dat de patiënt ‘het onmogelijke vraagt’. Ondertussen gaat minister Bruins onverdroten voort om de prijzen van medicijnen te verlagen en vrij succesvol ook!

Vinden we geen Amerikaanse medicijnen, dan wel Chinese. Het zou ons een worst zijn, toch? Vooral de dure medicijnen. beschermd door Amerikaanse patenten, zijn een doorn in het oog. Daardoor stijgen de zorgkosten  sterk. Het grootste probleem in dit gehele verhaal is het tekort aan transparantie over hoe die hoge prijzen tot stand komen. Het kan heel goed zijn dat een aantal investeerders maximale winst willen behalen en dus elke euro bloed uit patiënten persen.

Dat de farmaceutische industrie over het tot stand komen van prijzen geen inzicht wil geven zegt in deze voldoende. Het is letterlijk geld verdienen aan de doodsangsten van patiënten en dat minister Bruins (VVD) inzet op lagere prijzen is volkomen rationeel en legitiem. Maar volgens de farmaceutische industrie zijn hun rendementen al erg laag. Slechts 1,9% gemiddeld.

Wellicht dat bij die cijfers ook alle verliesmakende bedrijfjes worden opgeteld? Hoe het ook zij, volgens de farmaceuten is dit rendement ‘Te laag om de sector op lange termijn interessant te houden voor beleggers.’ Daar hebben ze natuurlijk zeker een punt, maar geef dan eerst maar eens openheid van zaken voordat we verder praten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Satty

  ‘Vinden we geen Amerikaanse medicijnen, dan wel Chinese. Het zou ons een worst zijn, toch?’

  Wat een gevaarlijke redenering is. Het is gebleken dat Aziatische medicijnen veel vaker vervuild zijn wat bij anti psychose medicatie al tot problemen heeft geleid. Met de winsten op het ene medicijn kun je de onderzoeken naar andere betalen.

  Het is natuurlijk wel van de zotte dat na het verkopen van het patent de prijzen vaak enorm stijgen.

  ‘Hoe het ook zij, volgens de farmaceuten is dit rendement ‘Te laag om de sector op lange termijn interessant te houden voor beleggers’

  Zoals het nu gaat ben ik niet van plan mijn aandelen weg te doen.

  Die transparantie zal er denk ik de eerste tijd nog niet komen, de belanghebbenden hebben daar te veel macht voor.

 2. Svetlana

  Vanochtend heb ik met de geiten in de wei tegenover mijn woning gepraat (ik kan met dieren communiceren). Ze zijn aangevallen door ruimtewezens van planeet X die een aanval voorbereiden op onze planeet. De problemen in de wereld hebben indirect allemaal hiermee te maken en worden mede door complotten georkestreerd. We staat nu vlak voor een armageddon waar we mee te maken zullen krijgen. De hele mensheid zal binnenkort door devilworshippers worden overgenomen en trump is hier van op de hoogte, sterker nog hij staat hier achter

  1. Rien Noppen

   Verontrustende informatie, Svetlana.

  2. HendrikJan

   Wij hebben nog wel wat kleine pakjes stro en hooi in de schuur liggen.
   Ik weet alleen niet wat zij moeten kosten.

  3. marco1

   Ja Svetlana ik heb u al eerder gezegd dat ik daar ook jaren voor gewaarschuwd heb maar er mee ben gestopt toen ik merkte dat de onwetenden er toch niet naar wilde luisteren. Nu ben ik daar al een heel stuk verder mee al s u dus ik hoop dat u mijn advies ter harte neemt. U kunt echt beter niet meer ervoor waarschuwen en wat u weet voor u houden. Mochten ze(de mensen) uiteindelijk toch overwinnen dan is de kans groot wij het verwijt krijgen er niet genoeg voor gewaarschuwd hebben en met kaal geschoren kop en net pek en veren op de platte kar door de straten gaan. Liefs en sterkte met uw geestelijke gestel. Grt., marco

 3. Bosche draak

  Kan iemand van de redactie die halve gare Svetlana nou eindelijk eens van de fora mieteren?
  Dit debiele gedoe van haar heeft toch nul toegevoegde waarde?
  Als het niet strak van de spelfouten staat dan is het wel je reinste geschreven drek.

  1. Spaanse kok

   Beste Bosche Draak.
   .
   Uw nickname is onzinnig, draken zijn fantasie beesten.
   Uw reacties zijn onzinnig, ik denk heel anders over zaken dan u.
   Toch wenst u anderen hun onzinnigheid te ontnemen.
   Niet logisch , eigenlijk gewoon onzinnig wat u wenst.

   1. Adriaan

    @Spaanse kok, omdat jij anders denkt dan Bosche Draak, zijn zijn reacties onzinnig.
    Is dat niet een beetje onzinnig omdat zo uit te spreken?

 4. HendrikJan

  Het is net zo krom als het recht is, in deze eeuw is er nog niets goed gegaan.
  Balkenende en nu Rutte hebben de boel, onder dwang van het groot kapitaal de boel gelaten en allerlei loze kreten in de lucht geslingerd of laten slingeren.
  Vrije markwerking / Participatie maatschappij / Zorg en toeslagen voor kinderen en gezinnen enz enz.
  Op geen enkele manier, is er draagvlak gezocht, voor zeer ingrijpende maatregels, onder Rutte zijn 110 regels en of nieuwe wetten ingesteld.
  Een schandalige wanvertoning, die gewoon voort gaat, op dit moment in de tweede kamer.
  Medicijnen is het zoveelste geval van mismanagement.
  Overal is er een tekort ontstaan, behalve aan gelukszoekers.

  1. Satty

   En aan welvaart geen gebrek.

   1. edoc431

    Aytas leg je oor op het kussen en laat het hier eindelijk rusten

  2. Henk-Jansen

   Jullie gaan eraan voorbij dat het ongeloofijk complex is om een land te besturen. Je hebt te maken met vele factoren waarvan je maar op een paar zelf invloed hebt als premier. Ik vind het dan ook lachwekkend dat jullie denken dat een stel loze kreten schreeuwende oppositieleiders het beter gaan doen…

 5. BFG

  Als mensen willen weten hoe de amerikaanse industrie kijkt naar gezondheidszorg, moet de film “Escape Fire” maar eens kijken!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Escape_Fire:_The_Fight_to_Rescue_American_Healthcare

 6. toetssteen

  In veel gevallen gaat het over oncolytica, lees bij behandeling van kanker.
  Realiseer u dat u ondanks uw voorbeeldige levensstijl net zo hard de pineut kunt zijn als al die jonge mensen die ik op de oncologie trof. Moeten zij dan maar dood omwille van een halve cent minder?

 7. DeBruijn

  Die farmaceuten zitten niet voor de mens, alleen voor de poen. Dievenbende eerste klas, net zo erg als de wapenlobby die oorlogen in stand houdt.

 8. Vrijedenkert

  Dit beleid is door Schippers ingezet en door Bruins voortgezet, doet die VVD blijkbaar toch nog iets goeds! Maar pas op, een VVD zwaluw maakt nog geen zomer…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.