Patiëntveiligheid in het geding door ICT-problemen

Patiënten in ziekenhuizen lopen een behoorlijk groot risico. ICT-problemen belemmeren namelijk de digitale uitwisseling van gegevens. Dat meldt de NOS.

Elektronische patiëntendossiers van ziekenhuizen, huisartsen en zelfs van verschillende afdelingen binnen hetzelfde ziekenhuis, kunnen niet zomaar uitgewisseld worden. Niet omdat deze zo goed beveiligd zijn, nee, men werkt namelijk met meerdere systemen die niet met elkaar kunnen communiceren.

Vier op de vijf artsen gaven aan dat dit een ernstig risico is voor de patiëntveiligheid. Het zal je maar overkomen dat je als patiënt binnenkomt en bijvoorbeeld niet kunt aangeven dat je allergisch bent voor een bepaald middel. Een verpleegster kijkt wel rond in het dossier maar beschikt niet over de informatie over je allergie, want die is alleen bekend bij de huisarts en die is niet aangesloten bij het ziekenhuis. Je krijgt een middel toegediend, krijgt een allergische reactie en daar ga je al.

Het is ook ronduit absurd dat huisartsen, ziekenhuizen en afdelingen verschillende systemen hebben en soms patiëntengegevens zelfs nog op papier en cd-rom’s mee moeten geven! Ik snap dat bijvoorbeeld een MRI-scanner met een programma werkt waar een huisarts niet over beschikt. Maar hoe moeilijk is het om een gedeeld platform te hebben waar diverse andere programma’s de informatie naar kunnen uploaden? Zoiets zou volgens mij ook prima te vergrendelen zijn, zodat privacy niet in het geding komt. Belachelijk dat dit niet al is gebeurd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. tonna

  Naar mijn weten zijn de ziekenhuizen al meerdere jaren bezig met enkel het SAP systeem!

 2. Van der Scheur

  Ze zijn jaren bezig geweest met de slag om het adherentiegebied, met andere woorden de slag om de patiënt. Informatie delen stond niet hoog op de agenda omdat ze de patiënten liever in eigen huis houden.
  De nodige informatie delen is echt niet zo moeilijk en zoals ook in het journaal betoogd werd dat er gefaxt moet worden en dat een fax moet worden overgeschreven is echt totale nonsens. Zelfs als een oud dossier zou moeten worden ingescand is men prima instaat dit als een fatsoenlijk digitaal document door te sturen. Overdreven gedoe dit.

 3. DidiMadloba

  Dat is dus heel fijn voor mijn privacy. En mijn medische toestand is niet zo ingewikkeld dat ik dat zelf niet aan een andere dokter kan vertellen.
  Waarschijnlijk moeten er binnenkort nieuwe budgetten worden verdeeld en dan is het wel handig om groot alarm te slaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.