Patiëntveiligheid in het geding door ICT-problemen

Geen categoriesep 15 2019, 21:00
Patiënten in ziekenhuizen lopen een behoorlijk groot risico. ICT-problemen belemmeren namelijk de digitale uitwisseling van gegevens. Dat meldt de NOS.
Elektronische patiëntendossiers van ziekenhuizen, huisartsen en zelfs van verschillende afdelingen binnen hetzelfde ziekenhuis, kunnen niet zomaar uitgewisseld worden. Niet omdat deze zo goed beveiligd zijn, nee, men werkt namelijk met meerdere systemen die niet met elkaar kunnen communiceren.
Vier op de vijf artsen gaven aan dat dit een ernstig risico is voor de patiëntveiligheid. Het zal je maar overkomen dat je als patiënt binnenkomt en bijvoorbeeld niet kunt aangeven dat je allergisch bent voor een bepaald middel. Een verpleegster kijkt wel rond in het dossier maar beschikt niet over de informatie over je allergie, want die is alleen bekend bij de huisarts en die is niet aangesloten bij het ziekenhuis. Je krijgt een middel toegediend, krijgt een allergische reactie en daar ga je al.
Het is ook ronduit absurd dat huisartsen, ziekenhuizen en afdelingen verschillende systemen hebben en soms patiëntengegevens zelfs nog op papier en cd-rom's mee moeten geven! Ik snap dat bijvoorbeeld een MRI-scanner met een programma werkt waar een huisarts niet over beschikt. Maar hoe moeilijk is het om een gedeeld platform te hebben waar diverse andere programma's de informatie naar kunnen uploaden? Zoiets zou volgens mij ook prima te vergrendelen zijn, zodat privacy niet in het geding komt. Belachelijk dat dit niet al is gebeurd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten