President Trump vindt zijn ingrijpen in de wereldeconomie een noodzakelijke opschudding

Geen categoriesep 01 2019, 14:00
De Amerikaanse president Donald Trump liet onlangs weten dat hij de opschudding in de wereldeconomie, onder meer door het aanjagen van de handelsoorlog met China "noodzakelijk" acht, zo meldt the Economist.
Dit weekend heeft de regering Trump verdere invoerheffingen aangekondigd voor een aantal Chinese productcategorieën. Door de heffingen hoopt de Amerikaanse regering producenten te bewegen China te verlaten en ook te stimuleren dat Amerikanen 'thuis inkopen'. De invoerheffingen zorgen voor een situatie waarin de financiële markten zich begeven tussen hoop en vrees en de richting enigszins zoek is.
Dergelijke omstandigheden brengen dan ook onzekerheid met zich mee waardoor het consumentenvertrouwen op termijn een klap kan oplopen. Dit gebeurde eigenlijk eind vorig jaar al, toen de handelsoorlog begon te escaleren. Dat de huishoudens nu een 'economie in transitie' meemaken lijkt de Amerikaanse regering vooralsnog niet te deren.
Toch komt het wel wat chaotisch over en Donald Trump verwijst al lange tijd niet meer naar de Dow Jones Index, de grote Amerikaanse aandelenindex van New York. De aandelenbeurs doet het namelijk zeer wisselvallig en van de gloriedagen van het begin van Trumps presidentschap is weinig over gebleven.
Het sentiment onder beleggers verslechterde in afgelopen maanden en de handelsoorlog is zeker een aspect van het pessimisme, maar tegelijkertijd gloort er ook hoop. Ondanks de escalatie in de handelsoorlog blijft de economische groei relatief hoog. Er zijn dus wel risico's en onzekerheden, maar het is niet zo dat de handelsoorlog de wereldeconomie ineens in een recessie doet belanden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten