Zucht: Verenigde Staten heffen wéér nieuwe handelstarieven in escalerende handelsoorlog

De Amerikanen houden de wereldeconomie al een tijdje in hun greep door de escalerende handelsoorlog met China. Over en weer worden er tarieven ingevoerd op het invoeren van bepaalde producten. Uiteindelijk betalen de Chinese en Amerikaanse burgers natuurlijk de rekening: die moeten hogere kosten maken voor dezelfde producten. 

Hierdoor loopt de economie schade op, maar op korte termijn verkrijgen de Chinese en Amerikaanse overheid wel meer inkomsten via de handelstarieven. Volgens NU zullen de VS deze zondag een aantal nieuwe tarieven gaan hanteren op Chinese goederen.

Maar die importheffingen worden dus betaalt door, jawel, de importeur en de consument. De Verenigde Staten verhogen dus eigenlijk de belastingen op het gebruik van bepaalde Chinese producten. Dat is niet erg voor de producenten van dergelijke producten -het is namelijk de bedoeling de Amerikaanse industrie te steunen- maar minder leuk voor de huishoudens, die meer gaan betalen.

Het gaat ook om een flinke marge van zo’n 15% en gelden voor producten als televisies, boeken en luiers. Op elke $100,- die je aan een Chinees geeft ben je als Amerikaan dus verplicht $15 aan de Amerikaanse overheid te geven anders is je handelstransactie “illegaal”. Wil je als consument van een Chinees kopen dan betaal je daar dus extra voor.

Momenteel is de eindstand dat de Chinezen voor ruim 110 miljard dollar hebben geëist van hun burgers die handelen met Amerikanen en de regering van de Verenigde Staten heeft al 227 miljard dollar afgenomen van haar burgers die kopen van Chinezen. Eigenlijk is er dus geen handelsoorlog gaande, maar een belastingoorlog. Een belasting op handel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Korporaal Monty

  “De Amerikanen houden de wereldeconomie al een tijdje in hun greep door de escalerende handelsoorlog met China”

  Amerikanen?
  Volgens mij is er één Amerikaan verantwoordelijk voor.

 2. santiago

  Eindelijk een president die verantwoordelijkheid durft te nemen en eerst en vooral aan het volk denkt.
  Op naar de volgende periode van 4 jaar. De hele wereld vaart er wel bij.

  1. Korporaal Monty

   “Eindelijk een president die verantwoordelijkheid durft te nemen”

   De Verenigde Staten, is dit jou antwoord welk land het beter doet dan onze monarchie?

   Een eerlijk gekozen president door het volk voor het volk?
   Zouden we in Nederland dit ook over moeten nemen volgers jou?

   1. M de ruyter

    Democratie zuigt. Niet voor niets dat de meeste bedrijven het niet hebben. Overleggen ja, consensus zoeken ja. Die paar keer dat we echt onze mening konden uiten zonder filter van de partijen die denken te weten dat we willen, is er niet geluisterd…
    Laat willempie het maar eens proberen.

    1. Korporaal Monty

     “Niet voor niets dat de meeste bedrijven het niet hebben.”

     We hebben het ook niet over bedrijven die productie moeten maken.

     Land met bedrijven vergelijken.
     Appels en peren.

 3. meneer cactus

  tja niets anders dan anders met accijnzen , bpm , co2 heffing , btw, douaneheffing enz , Allemaal linkse belastingen die een vrije markt verstoren en beinvloeden. Niet janken dus want in de EU is de verstoring van de markt al jaren aan de gang maar noemen we de nationale heffingen enkel geen handelsoorlog

 4. Ritter

  Waar draait dit issue nu om?

  Jaren terug zijn de Chinezen een handelsoorlog met het westen begonnen.

  Dat deden/doen ze door o.a. hoge tariefmuren; het stelen van intellectueel eigendom; het sterk subsidiëren van bedrijven; enzovoorts.

  Er is in het verleden veel geklaagd hierover door Europa en andere landen maar de Chinezen hielden zich niet aan de afspraken en kwamen er nog mee weg ook.

  Waarom is dat?

  Omdat geen Europese en Amerikaanse leider de moed had om China een halt toe te roepen. Want China dreigde met tegenmaatregelen voor westerse bedrijven.

  Totdat Trump President werd. En terecht heeft Trump gezegd dat wat hij nu doet al jaren terug had moeten gebeuren.

  Zolang China zich niet houd aan handelsbedragen en hoge tariefmuren blijft handhaven en zich bezig blijft houden met het stelen van intellectueel eigendom en dat soort dingen zal er geen verdrag komen.

  Het gaat dus om veel meer dan tariefmuren.

  Het is in het belang van de westerse bedrijven dat China in het gareel word gehouden en zich houd aan internationale afspraken. Dat is in het belang van de VS en in het belang van Europa.

  1. Mar

   Dit gemist, Ritter?

   25 juli 2019
   The Trump administration on Thursday unveiled details of a $16 billion aid package to help farmers hurt by President Trump’s trade war with China

   The bailout is the second round of financial support for farmers, who received $12 billion in subsidies last year to help cushion the fallout from trade disputes.

 5. J.Rademaker

  Mooi prijsje, Nederland heeft vorige week de heffing op Chinese fietsen van 48,7 % verlengt.

 6. EmC2

  De “anti dumping” importheffingen op zonnepanelen nog vergeten, van afgelopen jaren! We hadden anders allemaal geen energiebelasting betaald.

  Detail, het zijn geen nieuwe import-heffingen, maar reeds aangenomen heffingen die 1 september ingaan.

  Vroeger ging heffing direct in, omdat je container 30 dagen op zee zit, geeft dit nogal wat problemen, daardoor zit er wat tijd tussen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.