Filmpje! Lale vertelt over de verschillen tussen islam en christendom: de messiaanse vergelijking

Geen categorieaug 31 2019, 21:00
Café Weltschmerz columniste Lale gaat in een videocolumn in op de verschillen tussen de islam en het christendom. Volgens Lale zijn er diverse verschillen tussen deze twee religies in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan de dreiging van fysiek geweld tegen personen die de religie hebben verlaten. Ook denkt ze dat Tweede Kamerlid Geert Wilders (PVV) waarschijnlijk "geen beveiliging nodig heeft als hij zou ageren tegen christenen".
Lale vraagt zich af of de islam wel zo snel kan seculariseren als het christendom "ik denk het niet" zegt ze. Een verklaring waarom dat moeilijk gaat ziet ze in de verschillen tussen de twee boeken van de religie, namelijk de Koran en de Bijbel. Ook de wijze van interpretatie en het gebruik van taal is verschillend. Zo zien veel moslims een vertaling van de Koran volgens Lale als 'ongewenst' omdat de Koran in het Arabisch gelezen zou moeten worden. Verder stelt Lale dat christenen in Nederland in het algemeen een 'vrijere interpretatie' hebben dan moslims dat hebben met de Koran.
De messiaanse vergelijking tussen de twee religies komt natuurlijk ook om de hoek kijken in de video. Zo stelt Lale dat Jezus en Mohammed verschillend zijn, een mogelijke verklaring overigens voor terroristisch gedrag: zoals aanslagen. Dit is volgens Lale inherent aan het verhaal: Jezus bracht een culturele boodschap binnen het legalistisch framework van het Romeinse rijk, "een rebelse jood" volgens Lale.
De profeet van de Koran echter, zo stelt Lale, had een geheel andere boodschap die niet paste binnen de bestaande kaders maar in wezen dus revolutionair van aard is. Daarbij was het gebruik van geweld evenmin vreemd om de doelstellingen te bereiken: de jihad. Jezus wees echter op de laatste dag voor zijn dood het zwaard af en zei tegen één van zijn discipelen dat hij "het zwaard moest wegstoppen" en genas vervolgens de man wiens oor Petrus had afgeslagen. Althans dat is het verhaal.
De messiaanse vergelijking biedt natuurlijk wel inzicht in de verschillen tussen de religies, maar er zijn ook veel overeenkomsten met diverse christelijke en joodse stromingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten