'Speelgoedminister Van Engelshoven vliegt als een zeemeeuw, schijt de boel onder en laat ons in verwarring achter'

Geen categoriesep 28 2019, 21:00
'Het is vast een schat van een vrouw, maar het is geen hoogvlieger' is de teneur na de uitspraken van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven. Ze uitte zich in de pers over het 'genderneutraal maken van speelgoed'. Journalist Mark Koster geeft de D66-minister een veeg om de oren vanwege de speelgoedvisie: 'ze komt aanvliegen als een zeemeeuw, schijt de boel onder en vliegt snel weg. Ze maakt zichzelf belachelijk'.
De speelgoedvisie van de minister van Onderwijs leidde deze week tot ophef. Er werd met verbazing en ergernis gereageerd op haar 'genderneutrale voorstel'. Volgens de minister zou het helpen om 'seksistische stereotypes' tegen te gaan. In het geval van een minister van emancipatie is het logisch dat het onderwerp wordt besproken, maar het idee werd slecht ongvangen.
Kiezer leken het wel wat vreemd te vinden dat de bewindsvrouw zich uitsprak over de vormgeving van speelgoed. Met name omdat het eigenlijk niet aan haar is wat er in speelgoedwinkels wordt verkocht. Ook maakten mensen zich zorgen om de mogelijke ontwrichtende gevolgen van het volledig loslaten van rolmodellen. Maar het voert te ver om daar nu in detail op in te gaan.
Journalist Mark Koster heeft in ieder geval geen goed woord over voor het idee van een minister die overduidelijk geen hoogvlieger is. Volgens Koster vliegt ze soms wel, maar gaat dat als volgt: 'Van Engelshoven komt aanvliegen als een zeemeeuw, schijt de boel onder en vliegt vervolgens weg'. Om de bevolking vervolgens 'in verwarde toestand' achter te laten.
Ondertussen zijn de eerste LEGO runs op speelgoedwinkels begonnen en halen panikerende kleuters hun laatste 'mannelijke LEGO-pakketten' in huis. Nou ja, bijna dan. Ondanks dat de uitspraken van de minister nu op een sisser aflopen biedt het verhaal ook een waarschuwing voor de toekomst. Hoogvliegen lukt haar vooralsnog alleen "als zeemeeuw" en gezien de aanhoudende stakingen in het onderwijsveld is het maar zeer de vraag hoe lang Van Engelshoven zichzelf kan handhaven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten