'Klimaatbeleid is een dictaat zonder inspraak'

Geen categoriesep 14 2019, 18:00
Journalist Syp Wynia legt in zijn meest recente werk kabinet Rutte 3 op de pijnbank en stelt een aantal vragen over het 'merkwaardige klimaatbeleid' dat volgens de Weltschmerz-columnist van geen kanten deugd. Verder publiceerde Wynia het zogenaamde burgermanifest tegen het Klimaatbeleid van Rutte 3.
Wynia is helemaal genadeloos met Mark Rutte, die volgens de schrijver namelijk 'klimaatbeleid voert waar geen burger ooit voor heeft gestemd'. Het pijnlijke aan de tirade is dat het technisch ook nog juist is. In een vlammend betoog brandt Wynia het kabinet helemaal af vanwege de aanpak van het klimaatbeleid:

"De burgers van Nederland hebben niet gekozen voor uw klimaatbeleid, maar draaien er wel in belangrijke mate voor op. Net voordat uw klimaatbeleid in een Klimaatwet, in een Klimaatakkoord, een Klimaatplan en tal van andere besluiten werd gegoten hief uw kabinet ook het raadplegend referendum op. Ook die noodrem voor burgers om in te grijpen in uw klimaatbeleid werd ijlings ingetrokken."

De zogenaamde 'publieksconsulatatie' aangaande de uitvoer van het Klimaatakkoord is 'tussen neus en lippen door' van start gegaan zo meldt Wynia. Burgers die dus graag nog wat sturing willen geven aan het subsidie-instrument genaamd 'Klimaatakkoord' kunnen zich dus melden bij de consultatie:

"Er zit daarom niets anders op, om dan maar gebruik te maken van de ‘publieksconsultatie over uw ‘Klimaatplan’ die zonder dat er ruchtbaarheid aan werd gegeven op 24 augustus 2019 van start ging. Op 4 oktober 2019 moeten reacties van burgers, bedrijven en belangengroepen al binnen zijn bij uw kabinet, willen ze ook maar enigszins kans maken om serieus te worden genomen."

Zo'n consultatie is eigenlijk de schaamlap van het kabinet Rutte 3 als we het hebben over het democratische gehalte van het Klimaatbeleid. De verschillende verkiezingsprogramma's spraken niet over het Klimaatakkoord en nu worden burgers met een kluitje het riet in gestuurd. Sommige oplossingen zijn ook gewoon niet doelmatig. De burger mag wel meepraten, maar enkel over de al bepaalde uitvoer -besproken bij de klimaattafels. Het is mosterd na de maaltijd, aldus Wynia.

"De publieksconsultatie die u hebt uitgeschreven gaat naar uw eigen zeggen over ‘de uitvoering’ van uw klimaatbeleid. Die gaat dus, zo moeten we begrijpen, niet over dat beleid zelf, want dat moet kennelijk als een voldongen feit – als een dictaat, zou je ook kunnen zeggen – worden beschouwd. "

Terwijl de weerstand tegen het van bovenaf opgelegde Klimaatbeleid groeit is het maar de vraag of het onderwerp tot één van de breekpunten van het kabinet leidt of dat het subsidie-instrument dermate goed is ontworpen dat het clientèle van de betrokken partijen voldoende wordt gediend om de macht in stand te houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten