shutterstock 1460208077

Video: faalschorsing blijkt geen belemmering voor Boris Johnson, herhaalt zijn Brexit-ambitie voor 31 oktober

Geen categoriesep 24 2019, 20:00
Vandaag leed de Britse premier Boris Johnson een symbolisch verlies toen de hoogste rechter van het land bepaalde dat de schorsing van het Lagerhuis onwettig is. Dit betekent dat de Britse volksvertegenwoordiging gewoon actief zal opereren naast de Britse overheid ten tijde van de Brexit. Johnson is het 'oneens met het besluit' maar 'respecteert de uitspraak van het hof'. Wel geeft hij aan dat "de Brexit wordt geleverd op 31 oktober".
Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat het Britse parlement, het Lagerhuis, onterecht is geschorst door de Britse regering.
De Britse regering onder staatshoofd Koningin Elizabeth II schorste het parlement, zoals overigens wel vaker gebeurt. Echter waren de omstandigheden in deze niet normaal. In dit geval leidde de schorsing dan ook tot problemen.
Parlementsleden waren namelijk bevreesd dat Johnson een 'foute Brexit' erdoor zou drukken terwijl het Lagerhuis geschorst is. De hoogste rechter van het land, de 'Supreme court', heeft dus bepaald dat het Lagerhuis niet is geschorst en noemt het schorsingsverzoek 'null and void', aldus Trouw. Dat het een serieuze uitspraak is blijkt ook wel uit de samenstelling van de rechters. Het is niet de mening van één van de rechters of een gewone meerderheid, maar de mening van de volledige Hoge Raad:

"De schorsing van het parlement is ‘onwettig, omdat het parlement werd tegengewerkt in het uitoefenen van de constitutionele taken, zonder dat er een rechtvaardiging voor aanwezig was"

De enige reden voor schorsing was de Brexit en het is vreemd om vanwege het al dan niet wijzigen van internationale verdragen het eigen parlement naar huis te sturen. Dat wisten we natuurlijk al, maar nu zegt de rechter hetzelfde: het parlement schorsen tijdens de Brexit is 'not done'. Johnson laat zich echter niet tegenhouden om zijn einddoel te bereiken. Hij herhaalde vandaag op televisie nogmaals zijn ambitie een Brexit te realiseren op 31 oktober.
Dat is al volgende maand!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten