Video: faalschorsing blijkt geen belemmering voor Boris Johnson, herhaalt zijn Brexit-ambitie voor 31 oktober

Vandaag leed de Britse premier Boris Johnson een symbolisch verlies toen de hoogste rechter van het land bepaalde dat de schorsing van het Lagerhuis onwettig is. Dit betekent  dat de Britse volksvertegenwoordiging gewoon actief zal opereren naast de Britse overheid ten tijde van de Brexit. Johnson is het ‘oneens met het besluit’ maar ‘respecteert de uitspraak van het hof’. Wel geeft hij aan dat “de Brexit wordt geleverd op 31 oktober”. 

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat het Britse parlement, het Lagerhuis, onterecht is geschorst door de Britse regering.

De Britse regering onder staatshoofd Koningin Elizabeth II schorste het parlement, zoals overigens wel vaker gebeurt. Echter waren de omstandigheden in deze niet normaal. In dit geval leidde de schorsing dan ook tot problemen.

Parlementsleden waren namelijk bevreesd dat Johnson een ‘foute Brexit’ erdoor zou drukken terwijl het Lagerhuis geschorst is. De hoogste rechter van het land, de ‘Supreme court’, heeft dus bepaald dat het Lagerhuis niet is geschorst en noemt het schorsingsverzoek ‘null and void’, aldus Trouw. Dat het een serieuze uitspraak is blijkt ook wel uit de samenstelling van de rechters. Het is niet de mening van één van de rechters of een gewone meerderheid, maar de mening van de volledige Hoge Raad:

“De schorsing van het parlement is ‘onwettig, omdat het parlement werd tegengewerkt in het uitoefenen van de constitutionele taken, zonder dat er een rechtvaardiging voor aanwezig was”

De enige reden voor schorsing was de Brexit en het is vreemd om vanwege het al dan niet wijzigen van internationale verdragen het eigen parlement naar huis te sturen. Dat wisten we natuurlijk al, maar nu zegt de rechter hetzelfde: het parlement schorsen tijdens de Brexit is ‘not done’. Johnson laat zich echter niet tegenhouden om zijn einddoel te bereiken. Hij herhaalde vandaag op televisie nogmaals zijn ambitie een Brexit te realiseren op 31 oktober.

Dat is al volgende maand!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. spelende vrouw

  Die Brexit gaat er komen 🙂 🙂

  Op naar de NEXIT , F U C K the system en F U C K de parlementaire EU.

  Regenten naar huis handelsakkoorden erin.

  1. henk43

   Ach ga toch in de zandbak spelen meid

   1. tonna

    @henk:
    De zandbak is enkel voorbehouden voor moslims en EU medewerkers!

   2. spelende vrouw

    dank je henkje maar de zandbak ben ik ontgroeit. Tevens heb ik niets met het huidige zandbakvolk henkie

    1. henk43

     ben ik ontgroeiD

     1. spelende vrouw

      henk43 is onze taaltarrel ?

    2. Ab Infinitum

     Valt mij mee dat u geen zantbak schrijft

     1. spelende vrouw

      henk is niet zo handig , oordeel niet te hard 🙂 🙂

 2. claus

  “ik zal de Brexit zal leveren op 31 oktober”
  Boris laat zich niet afschrikken,en hij laat zich niet intimideren.
  Een echte kerel!

 3. Willemm

  DDS heeft, na een lange tijd van selectieve onzinverhalen voor hun aanhang, eindelijk besloten een artikel te schrijven over echt nieuws. Ze hebben het onderwerp uit angst lang vermijd maar nu mag ook de DDS aanhang weten wat een politieke ramp de Brexit is.

  1. spelende vrouw

   willempie toch “” selectieve onzinverhalen voor hun aanhang “” daaronder schaar je je niet ? wat doe je hier dan zielepoot ?

   De brexit is enkel een ramp voor de andere netto betalers van de EU willempie. Daarom moeten wij – het piepkleine Nederland – zo snel mogelijk achter de UK aan. De perverse regie van de regenten in Brussel wordt een onbetaalbare hobby

 4. santiago

  Houd vol Boris. 80 % van Europa staat aan jouw kant. 31 oktober maken we de EU kapot en hebben we Europa weer terug.

 5. santiago

  Boris heeft zijn plannen met de grote strateeg Trump doorgesproken en de mannen gaan de EU volledig slopen.
  Binnenkort zijn onze kinderen en onze pensioenen veilig en stoppen we met geld in de bodemloze EU put gooien.

 6. Meriadoc Brandebok

  Het is de zoveelste nederlaag van premier Johnson in korte tijd.

  Aanvankelijk probeerde hij het Lagerhuis buiten spel te zetten door de schorsing door te voeren. Het parlement zag dat niet zitten, want vreesde dat Johnson, tijdens ’s Lagerhuis afwezigheid, keihard uit de EU zou crashen. Daarop stapte een parlementariër uit de partij en verloor de regering haar meerderheid (faal #1).

  Het Lagerhuis stemde vervolgens om de agenda over te nemen, zodat men de tijd kon hebben een nieuwe wet te ontwerpen en de harde Brexit te verbieden. Omdat ook conservatieve partijleden voorstemden ontnam het Lagerhuis Johnson de controle over de agenda van het Lagerhuis (faal #2).

  Daarna ontwierp het Lagerhuis een wet die Johnson gebood uitstel te vragen aan de Europese Unie om zo een harde Brexit te voorkomen. Deze haalde een meerderheid (faal #3).

  Johnson probeerde nieuwe verkiezingen uit te schrijven, maar dat mislukte, omdat een meerderheid van het parlement tegenstemde (faal #4).

  Inmiddels heeft de rechter geoordeeld dat de genoemde schorsing door de premier onwettig was en dat de premier het staatshoofd heeft voorgelogen. Daardoor kan het Lagerhuis weer bijeenkomen (faal #5).

  Johnson heeft er een epische bende van gemaakt en zou, vanwege het misleiden van het staatshoofd, moeten worden afgezet. Maar dat lijkt me vooralsnog niet mogelijk. Johnson staat met de rug tegen de muur: hij moet wel uitstel vragen, want als hij dat niet doet overtreedt hij de wet en draait hij de bak in. Dan breekt hij echter wel zijn belangrijkste verkiezingsbelofte en is het einde Johnson. Want een nieuwe deal zit er voorlopig niet in.

  1. Bart

   hahaha, zo werkt dat dus niet. Hij kan gewoon niet ondertekenen. Het zal geen consequenties hebben, behalve dan dat brexit een feit zal zijn.

   Ze kunnen hem alleen stoppen met verkiezingen maar de brexit partijen staan op winst, dus brexit gaat er gewoon komen.

   1. Meriadoc Brandebok

    @Bart

    Nee, de wet heeft hem verboden zijn handtekening weg te laten onder een verzoek tot uitstelling. Doet hij dat toch, dan heeft dat enorme juridische consequenties.

    Als de premier, bovenop zijn gelieg tegen het staatshoofd en parlement, zich al niet aan de wet hoeft te houden, hoeven boerkadragers, straattuig, bankovervallers, moordenaars, terroristen en kinderverkrachters zich immers ook niet aan de wet te houden..

    1. Agios

     Jullie Wishfull Thinking – bak zit boordevol met lucht.

  2. Joshuak

   En waarom willen ze geen herverkiezingen? Omdat de oppositie weet dat ze worden afgeslacht.. Enige wat de oppositie doet is een beetje lopen zieken en hopen dat het volk ervan af ziet..

   Maar het volk ziet dat echt wel..

   Laffaards zijn die oppositie.. Moet he he voorstellen dat de conservatieven zo liepen te zieken als ze hadden verloren. Jij had vooraangestaan met roepen hoe ondemocratisch dat is maar nu jij hebt verloren is niks verkeerd en alles toegestaan..

   Dit bewijst alleen maar weer dat links helemaal niks met democratie hebben.. het is gewoon de middel en niet het doel

   1. Meriadoc Brandebok

    @Joshuak

    De oppositie heeft nadrukkelijk aangegeven de Brexitwens te respecteren, maar wenst geen harde Brexit om de economische schade te beperken.

    Johnson was anti-democratisch door het parlement te schorsen op het moment dat de Brexit ging plaatsvinden, zodat het parlement de regering rondom de Brexit niet meer controleren. De ongekozen premier zette daarmee de gekozen volksvertegenwoordiging buiten spel en dat staat zo ongeveer gelijk aan een staatsgreep. Hij wist op dat moment immers drommels goed dat het parlement eerder in meerderheid tegen een nodeal Brexit had gestemd.

    De rechter heeft nu terecht aangegeven dat deze schorsing onwettig was, de zoveelste nederlaag van de premier in korte tijd.

    Het is alsof een meerderheid van de Kamer tegen de Klimaatwet is en Rutte de Kamer weet te omzeilen door hen simpelweg vervroegd op vakantie te sturen, zodat hij de wet toch eigenhandig door kan voeren.

    1. Joshuak

     Allemaal excuses..

     Maar was is je excuus op het feit dat de conservatieven al lang om hwrverkiezingen vragen? Als jij zo zeker was dat Britten er niet mee eens zijn waarom durf je het dan niet aan?

     Nogmaals jullie doen maar lekker wat je zelf wilt.. Al 3 jaar is het enige wat de oppositie doet proberen de brexit door middel van steeds uitstellen proberen te voorkomen..

     Uiteindelijk houd dat op.. Het kan nidt zo zijn dat je net zo lang gaat lopen zieken tot het jou uitkomt..

     Als het aan jou en de oppositie ligt kunnen ze zich alsnog aan alle Europese wetten houden maar verliezen ze zelf alle recht van spreken..

     Want daar kwam die eerste paar deals op neer…

     1. Meriadoc Brandebok

      @Joshuak

      Hou nou eens een keer op met dat “ge-jullie”. Ik behoor tot geen enkel kamp, anders dan dat ik een sterk voorstander ben van een zachte Brexit, omdat op die wijze de huidige economische groei in Nederland gewaarborgd blijft.

      Van excuses is helemaal geen sprake. De feiten zijn dat Johnson op een volslagen ondemocratische wijze het parlement buiten spel probeerde te zetten en dat deze poging het Lagerhuis aan de kant te zetten door de opperrechters onwettig is verklaard.

      “Als het aan jou en de oppositie ligt kunnen ze zich alsnog aan alle Europese wetten houden maar verliezen ze zelf alle recht van spreken..

      Want daar kwam die eerste paar deals op neer…”

      De eerste deal van de Britse premier May werd afgeschoten door de oppositie, plus een groot deel van haar eigen partij. Daardoor moest May om uitstel van de Brexit vragen, omdat de door haar onderhandelde deal in eigen land niet rond was. Waar haal je het vandaan dat de oppositie voor die eerste deal was?

  3. Joshuak

   En moet uitstel vragen? Voor zover ik weet gaat de Engelse rechtbank daar niet over maar de Europese.. Zelfde als dat de Nederlandse justitie beslissingen gaat maken over Duitsland..

   Zo werkt dat helaas voor jullie niet.. Er was een datum afgesproken en als die datum is verstreken zijn ze eruit..

   En daarnaast kan hij zeggen laat de regering vallen.. Dat zal dan alsnog herverkiezingen betekenen..

   En daarnaast moet die wet over brexit voor zover ik weet ook nog ondertekend worden door de koningin.. En dat kan wel even duren…

   Nogmaals jou bubbel staat op knappen en de wanhoop onder de linkse partijen daar is enorm..

   Jullie zijn bang voor de burgers, het weigeren van de herverkiezingen bewijst dat want jij weet net zo goed als ik wat daar de uitslag van gaat zijn

  4. Buzz68

   Ach … de faaltjes staan in geen verhouding tot die ene overwinning die ECHT telt.
   Brexit
   Hadden wij maar zulke ijzerbijters als politici.

 7. tonna

  In Brussel heerst een onuitgesproken angst dat de Brexit een daverend succes wordt.
  Dat is overigens een terechte angst,want de handelsbetrekkingen met o.a de USA liggen klaar op de plank,en de EU landen zullen heus de bestaande betrekkingen continueren,zij het in de beginfase met startproblemen!

 8. EU kok

  Teunis schrijft voor het eerst in maanden iets over de Brexit.
  Natuurlijk is een onjuist voorsorterende vrachtwagens in Aerdenhout belangrijker nieuws.
  Maar goed, de helft van het nieuws uit het VK is toch tot de DDS burelen doorgedrongen.
  Over de misleiding van de koningin wordt nog gezwegen.

 9. henk43

  Ik kan niet begrijpen dat zovelen niet inzien dat Boris maar uit is op zijn eigen belang MACHT.Als zijn eigen familie dit al zo openlijk verkondigt wie ben ik dan nog enig geloof in de man te hebben. En dat Trump hem ten hulp komt is een fictie .Die denkt alleen maar America first en aan zijn eigen verkiezing. Brandebok heeft hier een heel mooie opsomming van feiten over het falen van Boris gegeven die niet te weerleggen zijn .En Santiago droom maar lekker verder met je 80%.

  1. spelende vrouw

   man ga in de zandbak spelen

   1. henk43

    Doen we samen kan ik je nog wat bijbrengen

    1. spelende vrouw

     hahaha arrogant stuk vreten , mag niet van me moeder met vreemde mannen in de zandbak vooral niet als ze warme gevoelens voor kinderen in de zandbak koesteren

     1. henk43

      Weer een bijdrage van hoog niveau van spelende vrouw.Boris zal hier blij mee zijn

     2. EU kok

      Quote : me moeder
      .
      Zou hier nog een accountant / financieel adviseur ronddwalen?

     3. Julian

      Ik heb Siemien nog nooit kunnen betrappen op een constructieve bijdrage.

    2. henk43

     HERSTEL :kan ik proberen je nog wat bij te brengen maar gezien je bijdrage hier zie ik dat dat verloren energie is .Dus maar niet

     1. spelende vrouw

      ga nooit tegen de wensen van me moeder in viespeuk. Laat me door een vieze ouwe henk toch niet de zandbak inlokken 🙂 🙂

  2. Agios

   Velen leggen wat dat betreft een direct verband met Halsema…

 10. goedisfout

  Had EU zijn buitengrenzen bewaakt en niet vol ingezet op omvolking dan was er helemaal geen brexit ontstaan. Inleveren van alle soevereiniteit is niet de methode om Engelsen te paaien. De voordelen van EU worden steeds kleiner, de nadelen groter. Het is zo’n gek idee nog niet om het megalomane dictatoriale EU te verlaten en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan met fatsoenlijke landen.

 11. EU kok

  De hier aanwezige meute van law&order aanhangers, welke elke vrouw in een boerka het liefst de trein laten uitsleuren, hebben weinig begrip voor de unanieme uitspraak van het allerhoogste rechtscollege in het VK.

  1. spelende vrouw

   VK ? we leven in Nederland slap cockje

  2. Beukman

   Juist!
   Bepaalde heren, ook aanwezig hier op DDS, identificeren zich graag met een zogenaamde sterke man, dwz een man die zijn reet afveegt met democratie. Behalve Boris zijn dat Donald, Orbán, Putin.
   Zo’n man zouden ze zelf ook wel willen zijn. Het zit er helaas niet in. Gelukkig kunnen ze altijd nog fantaseren dat ze er een zijn.

   1. Dik

    Bekzwets

    1. EU kok

     Weer zo een mentale mokerslag van Dik & Siemien % nog 25 nicknames.

     1. spelende vrouw

      voor 25 nicks moet je bij de huistarrel zijn

     2. Dik

      Met ‘ck’

   2. Kretoloog

    Andere heren (Beu, EU-k, Mez, M-B) identificeren zich graag met een ‘powervrouw’ (Oll) die zichzelf als toekomstige premier van NL ziet, en daarvoor alvast de democratie heeft afgeschaft.

  3. Agios

   En jij, in je schuttersputje, hebben geen begrip voor de stem van het volk. Dat is wel heel zorgelijk.

   1. Agios

    Herstel HEEFT. Af en toe wordt het wat veel met al die gnomen.

   2. Lampje

    Het volk heeft al gekozen en die lui zitten nu in de 2de kamer, we hebben niet iedere dag verkiezingen. Overigens een meerderheid van de Engelsen, (Het zijn geen Britten, die zijn allang dood) wil in de EU blijven, want de voordelen zijn groter dan de nadelen, ook voor Nederland.

  4. Joshuak

   Net als jij weinig respect hebt voor de wet in Nederland zoals bij die boerka wet..

   Dus wie ben jij om te klagen? Want was jij niet altijd diegene die riep dat het nist gehandhaafd moet worden?

   Of is het weigeren van het uitvoeren van een prima en progressief als jij het doet maar verschrikkelijk als iemand jou wetten niet uitvoert?

   Jaja zoals altijd zijn principes nergens ge vinden, want jij hebt helemaal niet het recht van spreken als het op dit onderwerp aankomt

  5. Piet Patat

   “weinig begrip voor de unanieme uitspraak van het allerhoogste rechtscollege in het VK” Het zou beter zijn indien de wil van het volk ( uit de EU ) gerespecteerd zou worden en het proces niet door deugende, in de EU willen blijvende politici wordt tegengewerkt en gefrusteerd.

 12. Kristalix

  Boris moet doorgaan. Een keiharde brexit.

 13. Agios

  Johnson is een merkwaardige man, maar… Wel een man! Kom daar in Nederland eens om met zijn huilerige bakfietsmoedermentaliteit. Een land om van te kosten!

  1. Agios

   Herstel….KOTSEN.

 14. Agios

  Ach, ga toch…. Wel nauwkeurig blijven Henk. Denk aan de komma’s. Je kent toch wel het verhaaltje van de balk en de splinter?

 15. Lampje

  Boris Johnson een symbolisch verlies, dat is zeker een eufemisme want hij ging grandioos op z’n bek. Keer op keer wordt hij terug in de hoek gezet, maar hij is schijnbaar niet intelligent genoeg om dat door te hebben

  1. Agios

   Hij lijkt me ook een heel domme man….

 16. Rosasolis

  Gelukkig bewijst de oude Britse democratie alweer dat de regering nooit en nimmer de eisen van een dictator-leider op z’n eentje zal accepteren! De enorme parlementaire actie tegen Johnson bewijst hoe het niet moet gaan. Hoewel er vele problemen in Nederland zijn, die opgelost moeten worden, tenminste kunnen over Rutte een grote waarde toegeven: hij is nooit een eisende dictator geweest. Onze Premier houd van vergaderen met de coalitie partij leden en praten over “ontwikkelingen en hoe het verder moet gaan”. Rutte is een goede luisteraar. En daarom heeft hij het voor al die jaren volgehouden. Dat is het oude aard van onze Nederlanders: stabiliteit, en samenwerking voor vooruitgang, en een regering die liever met elkaar willen samenwerken, dan tegen elkaar willen vechten. Dat is uniek van Nederland. En ook van andere EU landen. De meeste EU landen willen vooruit komen door elkaar te steunen binnen de EU. En ook willen wij dat onze EU een belangrijke stempel krijgt in de hele wereld op zeer veel belangrijke vakken. Welke van jullie felle Nexit mensen
  willen nu wonen en werken in Groot-Brittannie of in Amerika?: deze twee belangrijke delen van onze westerse wereld hebben zeer ernstige problemen van hun dictator
  leider-tweeling: Trump en Johnson: beide mannen hebben bewijzen dat zij dictators zijn die hun landen willen overhersen. En omdat ik op het nieuws vandaag heb gehoord dat Trump vrouwelijke rechten nog verder wil inkrimpen moet ik alweer opkomen voor de rechten voor onze vrouwen. De wet moet uitgebreid worden:
  gratis condoms voor mannen en vrouwen. Geen vrouw moet zwanger worden,
  en kinderen gaan baren als zij dat NIET wil. Voordat ik ging trouwen heb ik aan mijn man verteld dat ik wil doorgaan met mijn carriere in muziek, maar dat ik wil doorgaan door het leven zonder kinderen te baren. Mijn man heeft het helemaal gegrepen, en wij hebben als getrouwde echtpaar zonder kinderen 50 jaar samen geleefd en altijd elkaar gesteund. Merkwaardig kregen wij onlangs op de dag van onze 50ste jaar huwelijk een enorme boeket van de gemeente Hollands-Kroon. Om te vieren dat wij als echtpaar van 50 jaren onze Nederlandse maatschappij hebben gediend, en dat zij onze werkzaamheden en kennis hebben gewaardeerd. Zeer ontroerend vond ik dit erkenning van de gemeente Hollands Kroon, vooral dat ik een hard-werkende kinderloze vrouw was.
  Dankbaar was ik toen mijn lieve man jaren geleden zei, voordat onze zeer bescheiden huwelijk doorging: we gaan door in het leven als man en vrouw, als je geen kinderen wil, en wil je carriere doorzetten is het ook prima, want je geeft je kennis en talent door. Dat was het begin van het vormen van het hard-nodige begrip van het
  man-vrouw maatschappij dat steeds opkomt voor gelijke rechten, plichten, en kansen voor vrouwen en mannen. Kortom: wij hoog-geschoolde westerse mannen en vrouwen moeten zorgen dat wij samen kunnen werken om onze kennis door te zetten.
  Onze wereld moet ophouden met grote kinder-fokken programma’s van minderheids groepen. Jonge meisjes worden door de islam als fok-dier gebruikt om ervoor te zorgen dat er steeds mannen komen voor de jihad, en de jonge meisjes moeten heel jong uitgehuwelijkt worden om voor de jihad zoveel jongens te baren!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.