Zwarte Piet-discussie: in Almelo slechts één klacht in acht jaar

De Zwarte Piet-discussie begint weer op te laaien. Ook in lokaal nieuws wordt het steeds meer onderwerp van gesprek. Neem Almelo, daar is ook de verwachting dat op termijn de traditie zal moeten worden aangepast.

Almelo is wat dat betreft een mooie graadmeter om eens te kijken naar hoe gemeentes buiten de Randstad deze hele discussie nou ervaren. Martin Kroeskop die de Sinterklaasintocht van Almelo verzorgt, merkt op dat nu de NTR voor roetveegpieten heeft gekozen, zij op den duur wel zullen moeten inschikken. En dat terwijl hij in acht jaar tijd slechts één klacht heeft ontvangen wat betreft de kleur van de Almelose Pieten.

Het artikel geeft eigenlijk perfect weer wat hier aan de hand is. Een piepkleine minderheid in de Randstad miept en mekkert een end weg tot het krijgt wat het wil. In de Randstad zijn ze daar kennelijk nogal gevoelig voor, vooral wanneer je er van beschuldigd wordt intolerant te zijn. En dus was in no time een aardige meerderheid vóór verandering van de traditie. En dat zou allemaal nog niet eens zo erg zijn als de rest van de Nederlandse gemeenten gewoon zelf mag blijven bepalen hoe zij daar invulling aan gaan geven. Maar dát, zo zagen we met de Blokkeerfriezen, was niet de bedoeling: de rest van Nederland moest ook meegaan met de wil van deze minderheid. En nu de NTR overstag is gegaan, het netwerk wat eigenlijk de toon zet voor de gehele traditie, zal de rest van Nederland wel mee móeten, of ze krijgen vragen vanuit de kinderen.

Niks hieraan is democratisch besloten of in goed overleg gegaan. Een schreeuwende minderheid van jankerds kreeg dit soort invloed gewoon in de schoot geworpen. En het kan dan wel om een kinderfeest gaan, iedereen merkt op dat het hier meer om de symbolische waarde te doen is dan om kinderen die toch wel cadeautjes blijven krijgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

116 reacties

 1. spelende vrouw

  Er is helemaal geen discussie. Zwarte piet is en blijft zwart. Slechts een handje vol maatschappelijk mislukte mafklappers probeert hun mening als dictaat neer te leggen en worden daarin nog gesubsidieerd ook.

  1. Siemien

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  2. Julian

   De NTR en waarschijnlijk RTL4 etc gaan met roetveegpieten werken. De afgelopen jaren is al overgang geweest.. Kinderen kijken hiernaar en zullen op termijn raar vinden als er volledig zwarte pieten zijn. En zo krijg je een rustige overgang voor de kinderen.
   De roe is ook van de ene op de andere dag verdwenen. En de functie van de zak is ook verandert. Ik durf zelfs te stellen dat zonder deze hele ophef die nu al jaren aan de gang is, dat het Sinterklaasfeest al te onder was gegaan. Steeds meer Nederlanders vonden/vinden het leuker om met Kerst pakjes te doen…

   1. Limburgse Separatist

    Inderdaad; De overgang van reguliere TV naar Netflix en het internet.

   2. spelende vrouw

    Steeds meer Nederlanders vonden/vinden het leuker om met Kerst pakjes te doen…

    En deze bewering wordt gestoeld door ? de grote duim

   3. Joop van Leeuwarden

    Kinderen raken verward als ze een zwarte piet verwachten en ze krijgen een roetveeg piet. Een rustige overgang? Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik ben gestopt met geloven na een jaartje of 3. Ik ga er toch vanuit dat iemand jou inmiddels heeft verteld dat het allemaal niet echt is.

 2. ZiggyStardust

  Of Almelo nou de graadmeter is voor de rest van Nederland heb ik zo mijn twijfels over. Het is niet de meest gemiddelde stad van Nederland immers.
  Martin Kroeskop, is dat echt zijn naam?

 3. tonna

  In Brabant en Limburg zijn de pieten voor minstens 99% zwart!
  Deze anti zwartepiet hetze schijnt vooral voor te komen alwaar de bevolking zwaar multiculti is!

  1. ZiggyStardust

   Tonna, multiculti is het probleem niet. Op de Antillen vieren ze Sinterklaas namelijk ook met zwarte Piet. Het probleem is een handje vol sjw’ers die gekke ideeen uit de VS overnemen, een land wat duidelijk meer racistisch is dan Nederland. Die sjw’ers willen herstelbetalingen, genderneutrale onzin, en uiteindelijk ook wiskunde en andere wetenschappen veranderen omdat deze ‘wit’ zouden zijn, terwijl ze zelf geen slachtoffer zijn, maar alleen maar profiteren, net als alle andere inwoners van het westen, van al die wetenschap. Het zijn mislukte racistische figuren, met hun BLM en de rest van die onzin. Een soort van zwarte KKK eigenlijk.

   1. tonna

    @ziggy:
    Maar het blijft typisch dat deze hitserij vooral in Noord Holland het ergste is!

    1. ZiggyStardust

     Tonna, hun hersenen zijn waarschijnlijk aangetast door CO2, stikstof, fijnstof, zure regen en oververhit door de klimaatverandering. Amsterdam is dan ook een linkse stad. En dan ook vooral door import vanuit de rest van Nederland, de zogenaamde progressieven die de provincie ontgroeid zijn, maar de gezonde lucht in die provincie niet kunnen missen.

     1. AS210854

      Ziggy, als hersenen aangetast kunnen worden, moeten er wel hersenen zijn.

 4. Vliegenvanger

  In mijn locatie is en blijf zwarte piet zwart.
  Aan die mafklapper roetveeg pieten doen wij hier niet mee. Het is van de zotte dat die staatsomroep hier in Nederland mee bepaald wat er gebeurt. Weg met de NTR.

  1. Mezzadra

   Waar woon je, Vliegenvanger, in Boerenkoolstronkstradeel?

   1. Dik

    De aandoenlijke, hij hoopt dat ISIS blijft bestaan, heeft zijn digitale boertje weer gelaten.

   2. Vliegenvanger

    Ik woon in een stad met normale mensen. Helaas kan jij dat niet zeggen jij bent zo’n linkse knakker. Jij helpt dat tuig mee een kinderfeest om zeep te helpen. Zwarte Piet is zwart, vandaar de naam Zwarte Piet. En niks anders.

    1. Mezzadra

     In een stad met normale mensen zal men inmiddels besloten hebben Zwarte Piet af te schaffen of dat binnenkort te gaan doen.

     Til er niet te zwaar aan. Pantha Rhei.

   3. Top

    Aldus, sprak de glibber, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, foute en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigzins om hem te bekommeren. Mijn laatste zin voor vandaag, zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.
    Geef die aarsmade toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak. Je hebt hem financieel al 24/7 op je rug zitten.

 5. Mezzadra

  In Almelo zijn ze slim genoeg om de klachten niet af te wachten en ook zonder klachten in te zien dat Zwarte Piet in onze tijd echt niet meer kan.

  1. Dik

   De aandoenlijke, hij dankt God voor de moord op Fortuyn, heeft zijn digitale plasje weer gedaan.

  2. ZiggyStardust

   Zwarte piet kan prima, net zoals ook Trudeau zich voor een feestje moet kunnen verkleden en schminken. Er zit geen enkele kwade intentie achter, in tegenstelling tot de racistische karikaturen uit begin 1900, die negers belachelijk maakten. Dat is een groot verschil.

   1. Beukman

    @Ziggy
    Het lullige is dat zwarte en bruine mensen massaal en ad nauseam werden en worden getreiterd en vergeleken met ZP. Dat feit maakt het wel heel moeilijk om het voortbestaan van de zwarte kleur van Piet nog langer te verdedigen.

    1. Mezzadra

     En als je het niet gelooft moet je een tijdje de reacties op DDS volgen. Platter racisme kom je zelden tegen.

     1. ZiggyStardust

      Kinderknuffelaar, ik heb hier op DDS nog nooit iemand iemand anders voor zwarte Piet uit zien maken. Racistische uitspraken worden hier wel aan de lopende band gedaan. Maar je moet geen dingen gaan verzinnen.

     2. Mezzadra

      Ja, Zigyy, dat zég ik!

     3. spelende vrouw

      plattere domheid dan jouwe kan je ook nergens posten tarrel

     4. Dik

      @ZiggyStardust: In discussie gaan met een tarrel en hondendrol?

     5. spelende vrouw

      stront praat poep terug

    2. ZiggyStardust

     Beukman, ik woon in een multiculti wijk in Den Bosch, en nog nooit heb ik hier van de door jou omschreven problemen gehoord. Mijn buren zijn Antilliaans en hun kinderen gaan op 5 december ook gewoon verkleed als zwarte piet naar school. En dit is maar 1 voorbeeld. Het is helemaal geen probleem. Het is gewoon een verzonnen probleem door beroepsslachtoffers. Ze horen in de GGZ thuis, niet in een demonstratie tijdens een kinderfeest.

     1. Mezzadra

      Ik weet zeker dat het voor heel veel donkere mensen een probleem is en hun klachten zijn ook breed gedocumenteerd.
      Maar los van de mensen die zich persoonlijk gekrenkt voelen, ik vind Zwarte Piet als karikatuur van zwarte mensen ook een gênant symbool en ik zou mijn kinderen er ook niet aan willen blootstellen. Dit inzicht geldt voor heel veel autochtone Nederlanders en dat is ook de reden waarom Zwarte Piet verdwijnt.

      Dat Ziggy dit niet zo ziet verbaast me niet, veel van zijn bijdragen hier tonen weerzin en haat jegens allochtonen.

     2. ZiggyStardust

      @kinderknuffelaar, ik ben zelf een allochtoon 🙂

     3. ZiggyStardust

      Ik heb met geen enkel kleurtje een probleem. Wel heb ik een probleem met religies, en dan voornamelijk met de islam, gereformeerden en jehova’s getuigen. En ook heb ik een probleem met mensen die denken dat ze hier in Nederland schijt kunnen hebben aan de wet, de Nederlandse waarden en normen en die Nederland proberen om te vormen naar het shithole land waar ze vandaan komen. Waarom kom je hier dan naar toe? Toch niet omdat het hier slechter is dan het land waar je vandaan komt denk ik. Gedraag je dan ook en pas je aan. Of ga terug. Daar is niets racistisch aan, dat is gewoon staan voor de Nederlandse, westerse, en tegenwoordig ook Europese normen en waarden. Aboutaleb zegt het zelfs, rot toch op.

     4. Beukman

      Dat is heel fijn voor je buren @Ziggy, maar ik kan er inmiddels niet meer omheen. Nee ouwe Stalinist, die klagers gaan we niet opsluiten in een GGZ.

      Talloos zijn de verhalen van donkere mensen die ermee te maken kregen. En niet alleen minder bekende mensen: voormalige nieuwslezeres Diana Matroos kreeg een handjevol pepernoten van de redactie voor “onze enige Zwarte Piet”, de vreselijke Jan Roos stalkte gewapend met een camera en een microfoon Surinamers tot aan hun voordeur terwijl hij hen suggestieve vragen stelde over Zwarte Piet, NRC-columniste Clarice Gargard had een stukkie over ZP geschreven op Facebook en kreeg vervolgens 7600 racistische en seksistische bedreigingen en haatreacties, etc.

      Degenen die me hier al een tijdje kennen, weten dat ik me lang heb verzet tegen de kleurverandering van Piet. Ook van Quincy Gario moet ik nog steeds weinig hebben, maar ik ben echt om nu. Met dank aan al die blanken die hiertoe hebben bijgedragen met hun lollig bedoelde uitwuifacties van Sylvana Simons en andere “grapjes” ten koste van de donkere medemens.

     5. ZiggyStardust

      Beukman, de voorbeelden die je noemt zijn toevallig allemaal voorbeelden van bekende Nederlanders die tegen zwarte Piet zijn. Neem me niet kwalijk dat ik hier vraagtekens bij zet. De voorbeelden uit de samenleving zijn er nauwelijks.

     6. Beukman

      @Ziggy
      Ik heb in de loop der jaren de nodige verhalen gehoord van gekleurde collega’s en andere niet-bekende Nederlanders. Ook heb ik heel vaak in de krant voorbeelden gelezen van verder onbekende mensen als het ter sprake kwam.

      Enfin. Lees wat men hier voor “grappige” opmerkingen maakt over mijn eigen huidskleur. Dat soort mensen deinst er echt niet voor terug om lollig te doen over negers die een kritische opmerking maken. “Ga terug naar je eigen land” – ook als de slachtoffers gewoon in Nederland zijn geboren – is dan nog wel het onschuldigste.

      Zoals ik al schreef: ik kan er niet meer omheen. Ik moet weinig hebben van QG en SS, maar nog minder van al die mensen met hun racistische rotopmerkingen. Daar wil ik niet mee worden geassocieerd, dus voor mij is het over en sluiten.
      Ik zou zeggen: geniet er nog maar van in Den Bosch, want ook daar gaat ZP vroeg of laat voor de bijl.

    3. toetssteen

     @Beukman
     Toch eens een palet ter hand nemen! Zwart als huidskleur, noch wit, kunt u gebruiken om een levend persoon mee te kwasten.
     Zwart wordt net zoals wit gebruikt voor geesten en spoken.

     1. Beukman

      Ik hou er ook niet van, @Steen, daarom zeg ik maar zwart en bruin. Obama is wmb qua huidskleur eerder een blanke dan een neger. Zelf heb ik overigens de kleur van een varken.

     2. spelende vrouw

      logisch dat je de kleur van een varken hebt bekman

     3. Scaldis

      Wat kleur betreft kun je je meten aan een varken. Qua verstandelijk vermogen haal je het bij lange niet.

     4. Viracocha

      Beukman, zachtroze is behalve een varkenstint ook een babykleur. Maar dat deert je waarschijnlijk niet.

     5. Scaldis

      @bekman ik maak geen grapje

     6. Mezzadra

      Ja, Beukman, de ironie wil dat de reaguurders op DDS die met droge ogen ontkennen dat discriminatie en stigmatisering jegens donkere Nederlanders zou optreden zelf in hun bijdragen voortdurend illustreren waarom dat een leugen is.

     7. Dik

      De aandoenlijke, hij dankt God voor de moord op Fortuyn, heeft zijn digitale plasje weer gedaan.

     8. Beukman

      Geen probleem @Scaldis.
      Maar stel je bent een Surinamer en je pleit hier op DDS voor het veranderen van de kleur van Piet omdat je kinderen er op school mee gepest worden. Wat voor reacties denk je dat deze man hier krijgt?

    4. Blitzkrieg

     Beukman : Kinderen worden gepest, daar is zwarte piet niet voor nodig. Er zal geen kind meer of minder worden gepest door de kleur van zwarte piet.

     1. Bosche draak

      Precies, beukman is “om” omdat het een balloze lafbek is.
      Ben in Den bosch al jaren zwarte piet met carnaval en ben echt niet de enige, en alle ik herhaal ALLE mensen vinden het prachtig, de traditie gaat echt niet verdwijnen omdat twee dozijn rand(stad)debielen niks om handen hebben.
      Dacht je dat die stumperds tijd hadden om te klagen als ze gewoon aan het werk waren?

 6. Piet Klein

  De meeste mensen zijn de discussie compleet zat. Of er sprake is van racisme men ervaart het zelf niet, maar als iemand het zo voelt dan is men bereid Zwarte Piet aan te passen. Links kruipt graag in haar superioriteitsrol om op te komen voor hen die zich zwak voelen. Wil graag zwakken beschermen tegen een vijand die ze graag zelf maken. De praktijk is dat er nagenoeg geen racisme is. Makkelijk wordt het label racisme geplakt op Zwarte Piet, maar u zult goed moeten zoeken in uw kenniskringen, onder uw collega’s om iemand te vinden die u van racisme verdenkt. En al helemaal is Zwarte Piet geen symbool van racisme voor deze autochtone Nederlanders. Veel allochtone Nederlanders voelen ook in Zwarte Piet geen symbool van racisme. Op Curaçao en de andere eilanden is Zwarte Piet nog steeds zwart. En ook bij de Belgen is het nauwelijks een discussie. Dat er misschien mensen te vinden zijn die wel Zwarte Piet als symbool van racisme ervaren, ze zullen er zijn, maar we zijn er collectief er niet in geslaagd een nuchtere discussie te voeren en duidelijk te maken dat er niets aan de hand is. Feitelijk is de Zwarte Piet als symbool van racisme een hoax. Deze discussie heeft er wel toe geleid dat aan alle kanten het gevoel is ontstaan dat we elkaar een beetje zijn kwijt geraakt, dat er een virtueel racisme is ontstaan, want zo ver als ik het kan zien is er in de praktijk nagenoeg geen racisme. Nagenoeg omdat ik het zelf niet tegenkom maar niet kan bewijzen dat het er helemaal niet is. We zijn een oer hollands onschuldig feest de kwaliteiten voor iedereen een onschuldig is kwijt geraakt onder aanvoering van BN-ers en de NTR. Een NTR die graag haar superioriteit voert maar feitelijk de binding met haar doelgroep is kwijt geraakt. Omdat we graag niet moeilijk willen doen stappen we over op een andere Zwarte Piet en verdwijnt een stukje cultuur uit de supermarkten, uit het straatbeeld en voelen we allemaal dat er iets niet klopt. Een Nederland waarin we over geen enkel onderwerp meer een nuchter gesprek kunnen voeren.

  1. Mezzadra

   “Of er sprake is van racisme men ervaart het zelf niet, maar als iemand het zo voelt dan is men bereid Zwarte Piet aan te passen. ”

   Dit lijkt me de kern van de zaak. Veel mensen ervaren Zwarte Piet niet als een racistisch symbool maar hebben ingezien dat een deel van de Nederlanders het wel als krenkend en racistisch ervaart. In een beschaafd land ben je dan bereid daar rekening mee te houden.

   1. ZiggyStardust

    Oh, net zoals ik overlast heb van ‘bepaalde’ jongeren die van mijn straat een grote vuilnisbak maken en de mensen die de volgende dag wel moeten werken wakker houden. Maar als ik daar iets van zeg dan ben ik een racist! Rien Lao Ernst Mezzadra, je bent een hypocriete idioot!

    1. EU kok

     Beste Ziggy cq wijlen Bowie.
     Dat u ontevreden bent over de omstandigheden op uw kerkhof is vervelend.
     Toch is het simpel op te lossen door uw urn op te pakken en een andere laatste rustplaats te kiezen.
     Waarom blijven klagen ipv gewoon oplossen ?

   2. tonna

    @mossad
    Veel mensen ervaren Zwarte Piet als een racistisch symbool!
    Ik ervaar boerka’s,broodfeest,rammadan,offerfeest en de geluidsvervuiling van minaretten als krenkend en anti Nederland symbolen!

   3. spelende vrouw

    de kern van de zaak is dat slechts enkele idioten een vergelijk van hun eigen portret zien met de karikatuur van zwarte piet. Die idioten moet je niet serieus nemen tarrel maar doorverwijzen naar een psychiater tarrel. Als ze dan toch gaan loop is met ze mee tarrel. In een beschaafd ga je dan niet een cultureel evenement verkloten maar biedt je de zieke geesten hulp tarrel

   4. Kristalix

    Mezzadra,
    De kern van de zaak is dat je als niet Nederlander met je poten afblijft van het Sinterklaas feest. En buiten dat alles wat Nederlands is. Gesjeesde Suries? Terug naar de Bouterse democazy.

    Aanpassen of opdonderen.

    Tarrel

    1. Mezzadra

     De afschaffing van Zwarte Piet gebeurt met de steun van Nederlanders.

     1. Dik

      Bestaat ISIS nog? Dat is voor Geert wel te hopen.
      ~Aandoenlijke~

     2. spelende vrouw

      hoe bedenk je het tarrel , je bent echt zo dom he , je arrogantie heeft je kop overwonnen tarrel

     3. Piet Patat

      “De afschaffing van Zwarte Piet gebeurt met de steun van Nederlanders”
      Oh ja, welke Nederlanders hebben we het hier over ? De usefull idiots die zich door een verwaarloosbaar groepje jankebalken laten gebruiken/misbruiken om hen gedram kracht bij te zetten. Waar komt dit Zwarte Piet gemekker oorspronkelijk vandaan ? Bij een clubje gekleurde beroepsslachtoffers die nog steeds denken te moeten lijden onder het slavernijverleden wat al lang voltooid verleden tijd is. Net als die draak van een S Simons die dat ook maar blijft uitmelken voor eigen gewin. zonder alle in het leven geroepen trauma’s waar haar “partij” zijn bestaansrecht aan te danken heeft zou ze niets meer zijn dan een scheet in de wind. Al die dwazen hier op dit blog die Zwarte Piet rascistisch vinden zijn niets meer dan een werktuig van de stampvoetende minderheid die een onschuldig kinderfeest om zeep proberen te helpen zodat ze van zich zelf kunnen zeggen van kijk eens hoe wij deugen. Ze helpen niet alleen een kinderfeest om zeep, het gaat om een groter plaatje. Het plaatje van de afbraak van Nederland en zijn tradities, gewoonten en gebruiken. Als die beroepsjammerhouten er een probleem mee hebben dan wonen ze in het verkeerde land en kunnen ze, om met Aboutaleb maar eens te spreken, simpelweg oprotten. De “Nederlanders” die het gejank om Piet steunen zijn een trieste verzameling landvernachelaars die in hun broek schijten voor de drammende splintergroepjes en hun eigen afkomst verloochenen. Wat wordt het volgende op hun lijst ? De kerstman ? Immers een BLANKE (!) MAN ! Foei toch ! En de Sint zelf ? Waarom maakt men zich daar niet druk om ? Nog een BLANKE MAN (!) Op de Antillen geen probleem. Men vind het prachtig daar. Waarom daar geen probleem en hier in zeiksnorrenland wel ? Het is een verdienmodel geworden, een podium om jezelf al deugend in de schijnwerpers te zetten, ten koste van een overgrote meerderheid die geen associaties heeft met slavernij en onderdrukking maar gewoon een mooi kinderfeest willen vieren.

     4. Styx

      met de steun van een handje vol Nederlanders zul je bedoelen.

     5. Mezzadra

      “ten koste van een overgrote meerderheid die geen associaties heeft met slavernij en onderdrukking maar gewoon een mooi kinderfeest willen vieren.”

      Dat mooie kinderfeest gaat gewoon door, Piet Patat, alleen zonder zwarte Pieten. Kinderen vinden pepernoten van roetveegpieten ook net zo lekker als van zwarte Pieten.

     6. Blitzkrieg

      Mezzadra : Wat dacht je ervan als we parallel “linkse” en “rechtse” Sinterklaas intochten zouden organiseren, degene met de meeste bezoekers maken we lijdend.

     7. Beukman

      @Krieg
      Dat is een oplossing waarmee je wellicht sommige volwassenen een plezier doet maar kinderen mee benadeelt. Terwijl het toch in de eerste plaats om die kinderen te doen is.

     8. Blitzkrieg

      Beukman : Als kind heb ik nooit een seconde na gedacht over zwarte piet, laat staan over de kleur ervan. De associatie met anders gekleurde heb ik nooit gehad. Ieder kind identificeerd zich met zwarte piet, niet met sinterklaas. De multiculturele samenleving in optima forma als je het mij vraagt. Sinterklaas is onze folklore en traditie, er is niks mis met de kleur van piet, misschien en waarde die we onze kinderen zouden kunnen bijbrengen. We zouden onze tradities moeten koesteren in plaats van discriminatie te promoten. Het verwerpelijk dat onze cultuur zo te grabbel wordt gegooid. Aanstellerij zou moeten worden bestraft en mensen zou moeten worden geleerd weerbaar te zijn.

     9. Beukman

      @Krieg
      Ook ik heb goeie ervaringen met ZP.
      Helaas is de situatie nu zo dat veel donkere Nederlanders worden getreiterd en uitgescholden als ZP.
      Lees mijn andere reacties in deze draad. Ik heb heel lang de kleur van ZP nog verdedigd, maar genoeg is genoeg.

      Gelukkig is de Nederlandse cultuur wendbaar, en staat ze als van oudsher open voor aanpassingen. Een Zwarte Piet is een betrekkelijk nieuw fenomeen. Zelfs kort na de oorlog werden er wel eens witte Pieten ingezet. Mijn advies derhalve: aanpassen. Voor de kinderen maakt het niet uit.

     10. Blitzkrieg

      Beukman : De grote oorzaak van de gepolariseerde samenleving is het wij/zij denken, de essentie van identiteitspolitiek. Deze politiek is de oorzaak van de discussie rondom zwarte piet, niet ras of discriminatie. Je voedt letterlijk het gevoel dat zwart slecht is en blank goed, immers de kleur van piet moet worden verandert. Het feit dat mensen gepest worden heeft helemaal niks te maken met de kleur van piet, pestkoppen hebben geen argument nodig. De maatschappij gaat kapot aan het eeuwige gekwets en beledig gevoel, mensen moet geleerd weerbaar te zijn. Het leven is keihard, je kunt maar beter heel erg goed voorbereid zijn. Met deze slampamperige houding kom je niet ver in het leven. Elke stukje cultuur, traditie of folklore dat wordt afgepakt – of beter, wordt weggegeven – zal de polarisatie alleen maar groter maken. Het omdraaien van oorzaak en gevolg heeft grote maatschappelijke gevolgen, om wat te bereiken? Een maatschappij vol met angst en middelmatigheid.

     11. Beukman

      De maatschappij verandert, @Krieg, de wereld globaliseert. In de jaren 30 sprak men nog van zwartjes en joodjes, en sloegen mannen vrouwen ongestraft op hun billen.
      Pestkoppen hebben weliswaar geen argumenten nodig, maar wel een aanleiding. Een van die aanleidingen is ZP.
      Sinterklaas is een kinderfeest. Kineren maakt het absoluut niet uit wat voor kleur Piet heeft. De enige reden om Piet zwart te houden is om de nostalgische gevoelens van volwassenen te beschermen.
      Sorry, maar dan kies ik toch voor de gekleurde mensen die nu last hebben van ZP. We hebben ook heel lang Sinterklaas gevierd zonder überhaupt een Piet, dus de traditie *is* al veranderd, en dat ging best. En nogmaals: voor de kinderen maakt het niks uit.

     12. Blitzkrieg

      Beukman : Globalisering en zwarte piet in één discussie, je komt wel erg direct tot de kern. Zo direct zelfs dat ik er maar weinig aan kan toevoegen. Van pestkoppen heb je gelukkig weinig verstand. Voor hun is pesten een doel en behoeft geen argument of aanleiding slechts een gemakkelijk slachtoffer. Pesten maar ook ras of discriminatie zijn dan ook totaal irrelevant in deze discussie, in Curaçao bijvoorbeeld vieren ze gewoon Sinterklaas met Zwarte Piet. Er is in Nederland slechts een enkeling die zegt last te hebben van Zwarte Piet, meestal gefaciliteerd door de politiek en/of onze staatsomroep de NOS. Voor verre gaande globalisering (Europese eenworing) is ons Sinterklaasfeest een sta in de weg, folklore die niet het nieuwe Europese ras weerspiegelt. Voor kinderen maar ook volwassenen is de kleur van piet totaal niet belangrijk, slechts de enkeling wil piet zijn kleur ontnemen. Die nostalgie van jou heeft een naam, namelijk folklore en is zo belangrijk dat het op de lijst van cultureel erfgoed staat. Volwassenen protesteren terecht omdat ze beseffen dat ze weer een stuk folklore en cultuur moeten inleveren voor hogere doelen die je op zijn best als zeer dubieus kunt beschrijven.

     13. Beukman

      @Krieg
      Zoals jij ook echt wel weet is het bepaald niet een enkeling die moeite heeft met een zwarte Piet maar zijn het er velen. Bovendien groeit het percentage autochtone Nederlanders dat kleurverandering wil, ook met de dag.

      Ook lijk je te beweren dat we een traditie dienen te behouden omwille van de traditie.
      Je zou dus ook Luilak terugwillen, dat mooie Westfrise feest waar de laatste decennia flink de klad in is gekomen, en bidden voor het eten. Je vergeet daarbij dat tradities komen en gaan. Waarom zou ZP een uitzondering zijn?

      Enfin. Je geeft zelf de reden waarom Zwarte Piet best van kleur zou mogen veranderen:

      Voor kinderen maar ook volwassenen is de kleur van piet totaal niet belangrijk

      Waarom dan toch de kont in de krib gooien, wetend dat de kleur van Piet onbelangrijk is?

    2. Beukman

     Je vergist je, @Kristalix. Het zijn over het algemeen Nederlanders die iets willen veranderen aan de kleur van Zwarte Piet. De kern is dat zij dat mogen zeggen, en dat jij ook mag zeggen wat je er van vindt.
     Overigens zijn echte Nederlanders opportunisten. Die gaan echt niet moeiijk lopen doen over het kleurtje van Piet als dat te veel gedoe geeft.

     1. Dik

      NSB en landverraad gaan hand in hand.

     2. Bosche draak

      Echte nederlanders besluiten zelf wel en hebben geen laffe rat als jij nodig.
      Waarom menen jullie stiekeme bodemkruipers altijd voor anderen te moeten spreken?

     3. spelende vrouw

      bekmannetje toch , nieuws nog gekeken ? 5% maakt zich druk om de kleur , 95% heeft geen enkel probleem met ZWARTE piet

 7. Jumping

  In mijn woonplaats is de oplossing simpel, Zwarte Piet is gewoon Zwart en anders regelt de Gemeente de intocht maar zelf en doet het Sintnicolaas comité niet meer mee en regelen zij hun eigen intocht, met wel een Zwarte Piet.

  1. Mezzadra

   We zullen de komende jaren nog wel wat van die achterhoedegevechten meemaken.

   1. Dik

    De aandoenlijke, hij dankt God voor de moord op Fortuyn, heeft zijn digitale boertje weer gelaten.

    1. Mezzadra

     Wat ben jij intens zielig, Dik!

     1. spelende vrouw

      laten we niet over zielig beginnen tarrel , stakker

     2. Dik

      @SV: Inderdaad, en zolang hij hier aanwezig is blijft het zielig.

   2. spelende vrouw

    ja , tarrels volharden in hun onzin daarom zijn ze moeilijk verwijderbaar

   3. Siemien

    “We zullen de komende jaren nog wel wat van die achterhoedegevechten meemaken.”

    Racisten als mezzadra geloven dit echt

 8. fusilier

  Almelo is de Turkse hoofdstad van Twente. Dat zegt mij genoeg,die hebben daar hebben niks met dat feest.

 9. Korporaal Monty

  Ben benieuwd hoeveel mensen er actie gaan voeren tegen de stoomtrein waar de Sint dit jaar mee komt.

  Eerst pakken ze zwarte Piet af en nu ook nog de stoomboot.

  Dit kan toch niet onbesproken blijven?

  1. Mezzadra

   De stoomboot is geen probleem hoor. Wees maar niet bang, er komen echter alleen roetveegpieten aan land.

   1. Korporaal Monty

    “De stoomboot is geen probleem hoor”

    Hoezo niet de stoomboot maak net zoveel deel uit van de de traditie als Zwarte Piet.

    Of moeten we op eens zingen ‘zie ginds komt de stoomtrein uit Spanje’?

    Echt niet.

    1. Mezzadra

     Nee hoor. Ik hoorde nergens dat de stoomboot van Sint en Piet ter discussie staat.

     Hoe kom je daar bij?

     1. spelende vrouw

      tarreltje denkt dat ie wat weet , hoe kom je daarbij?

   2. spelende vrouw

    aan land vannuit die stoomboot misschien wel maar er zijn legio andere intochten waar zwarte piet gewoon zwarte piet blijft tarrel

    jou linkse dictaat zal zwarte piet NOOIT uit de huiskamer in nederland verdrijven tarrel

  2. tonna

   @monty:
   Inderdaad,als er zwarte stoom uit komt,is dat zéér racistisch!

  3. ZiggyStardust

   Sinterklaas en zwarte Piet komen sowieso per stoomboot, daarna een stukje met de trein en daarna te paard. Ze zijn ooit ook wel eens met de auto gekomen. Dat verandert verder niets aan Sinterklaas en zwarte Piet toch?

   1. Korporaal Monty

    ZiggyStardust
    Jij gaat wel heel snel overstag.

    Maar sinterklaas komt toch echt per stoomboot.

    Straks komt hij nog met een vrachtwagen of bakfiets i.v.m. het milieu.

 10. Heras

  We moeten gewoon staan voor onze traditie. We moeten weer trots worden op onszelf als blanke meerderheid. Het gaat bij die Afrya club, helemaal niet om zwarte piet , maar om de macht te krijgen over ons Nederlanders. Het is een ordinaire machtsstrijd van die mensen.
  In Nederland wordt er amper gediscrimineerd. Wij zijn altijd zeer solidair tov buitenlanders. Dus mensen, gewoon als zwarte piet over straat gaan in november en december.

  1. Mezzadra

   “We moeten weer trots worden op onszelf als blanke meerderheid. ”

   Dit is dus het racisme waar ik op doelde. Heras bedoelt het mogelijk niet eens zo kwaad maar hij gaat hier impliciet uit de van de superioriteit van het blanke ‘ras’. Dat is een heilloze manier van denken.

   1. Dik

    De aandoenlijke, blablabla en blablabla, en digitaal urineren. Moeders houd uw kinderen binnen, hij koestert warme gevoelens voor kleine kinderen en is warm pleitbezorger van de pédoclub Martijn.

    1. Mezzadra

     Dik wil het gesprek weer graag op seks met kinderen brengen. Als die gevoelens je leven beheersen kun je ook weinig anders.

     Dik is heel erg zielig maar is waarschijnlijk een zorgmijder.

     1. Dik

      De heer Oudshoorn heeft gelijk als hij zegt dat ik warme gevoelens koester jegens kleine kinderen.
      ~Aandoenlijke~

      dagelijksestandaard.nl/2019/07/afschuwelijk-pédoclub-kinderbevrijdingsfront-wil-meedoen-aan-pride/

     2. Dik

      …fantaseren over seks met kinderen. Aandoenlijk is het ook.
      ~Aandoenlijke~

      dagelijksestandaard.nl/2019/08/marianne-zwagerman-legt-vinger-op-etterende-wond-van-maatschappij-kwetswinst/#comment-1107920

     3. spelende vrouw

      dik probeert het gesprek op jouw niveau te brengen tarrel. Moet jij en je martijn vrienden enkel waarderen dat hij het bespreekbaar probeert te maken tarrel

     4. Dik

      @SV: +1

      Moeders houd uw kinderen binnen.

     5. Mezzadra

      En Dik babbelt maar door over zijn favoriete onderwerp.

      Intens zielig.

     6. spelende vrouw

      o gut o gut , onze huistarrel doet weer zijn beklag . ga de administratie van martijn doen en zwijg verder tarrel, stakker

   2. Siemien

    mezzadra is natuurlijk het kotsputje als het gaat om Nederlandse tradities, wat wel nieuw is is dat mezzadra graag de Nederlandse cultuur en haar tradities om zeep wil helpen door te stellen dat Nederlanders racistisch zijn in hun eigen land met haar eigen tradities waarin deze tradities niet racistisch zijn maar racistisch gemaakt worden door gasten als mezzadra of de zwarte racisten als SS en die pipo van kozp

    1. Dik

     De aandoenlijke dank God voor de moord op Fortuyn, daar kun je toch geen zinnige reactie van verwachten?

   3. Jv

    Schiet toch op idioot!
    Je spoort echt niet met telkens terug grijpen naar racisme.
    Volgens mij ben je zelf een grote linkse zwarte racist die hier de boel komt leegzuigen, maar aan werken een broertje dood heeft.

    1. Blitzkrieg

     Jv : Trots zijn, hechten aan tradities en iets van je originele demografie willen behouden is racistisch tegenwoordig.

     Racisme aldus wikipedia
     Racisme is het idee dat rassen gerangschikt kunnen worden als superieur en inferieur ten opzichte van elkaar. Daaruit voortvloeiend kunnen voor het ene ras andere maatstaven worden aangelegd dan voor het andere.

     De associatie m.b.t racisme is op zijn minst creatief te noemen.

 11. Bes Tolen

  Almelo is juist de gemeente, die in Oost Nederland lange tijd de meeste zwarte inwoners had.
  Overigens ben ik van mening, dat klagers over Zwarte Piet veelal hier niet eens rechten horen te hebben. Zij, die illegaal hier zijn binnen gekomen, dienen te worden uitgezet. Als dat over jaren geleden gaat dan moeten wat kopstukken anti ZP alsnog vertrekken. Al is het naar bijvoorbeeld Rusland.

 12. Jack Flash

  Bijna alle negers die ik ken vinden deze discussie onzin wat nergens over gaat.punt.

  1. Bosche draak

   Meeste doen er juist hun voordeel mee, lekker dansen en sjanzen en genoeg snoep voor iedereen!!

 13. Bes Tolen

  Stoomboten bestaan nog niet zo lang. Het proefvaren begon zo het jaar 1800. Nee dan zwarte piet, die is al zeker zo 1500 jaar oud. Hij was de langste tijd geen metgezel van sinterklaas, die ook al minstens zo oud is.

 14. Kristalix

  Een zwarte Piet is zwart. Dat blijft zo.
  Een paar gestoorde malloten bepalen niet wat we wel en niet doen.

  Een kinderfeest is een makkelijk doelwit.

  De klagers zijn racisten die niet in onze samenleving horen.

 15. Jv

  Er is maar een goede tegen reactie en dat is de intocht an Sint en Piet in Apeldoorn te boycotten door allemaal weg te blijven.
  Laten die zwarten maar lang de kant staan juichen.
  Zal wel vreemd zijn want dat zou de omgekeerde situatie zijn.
  Zwart juigd naar wit, leuk he?

 16. Agios

  Wat is het probleem? Zwarte Piet zou een uiting zijn van racisme? Waar komt dan dat racisme vandaan? Het werd pas een probleem toen links weer eens wat vond om over te zeiken. Het is echt niet zo dat Pietermanknecht mensen racistisch heeft gemaakt. Typisch linkse U-bocht propaganda. Links is zo ontzettend rot….

 17. Henk Albarda

  Het artikel ‘vergeet’ te vermelden dat de NPO een onderzoek onder Nederlandse kinderen in record-tempo naar de site heeft geschoven (in het nieuws gebracht door veren of lood) en NIET in de uitzending. WAAROM? Uit dat onderzoek bleek dat de kinderen waar dit kinderfeest om draait, voor 87 % van mening zijn dat Zwarte Piet Zwarte Piet MOET blijven. De NPO is zich kapot geschrokken en wenst ons natuurlijk koste wat kostte KOZP op te dringen die onder de kinderen GEEN steun hebben……..
  Het artikel gaat geen gelijk krijgen, in vele gemeenten en op vele scholen zal Zwarte Piet blijven. Enschede en Almelo zijn bekende links extremisten mini-regios.

  1. Ron

   Is dat niet met alle nieuwsberichten vanuit NPO?

   Kunnen ze niet framen en blamen dan verdoezelen ze het of buigen het om.

   Gewoon hun berichten lezen zoals Mezza hier reageert, tegendraads en precies andersom dan de werkelijkheid.

 18. Mycase

  Almelo haha 80%Is daar Turk haha wat een graadmeter.

 19. musicmaniac

  Toen in 1940 de oorlog uitbrak liepen heel wat linkse mensen over naar de Duitsers. Zij werden NSB’ers genoemd. Zij geloofden alles en verheerlijkten wat Duitsland zei en te bieden had. De link met NTR/NPS is dus al gauw gelegd. De verheerlijking van links druipt van deze omroep af. De staatsomroep is een soort stasi-omroep, die Nederland in zijn macht probeert te houden, zoals in het verleden in Oost-Duitsland het geval was. Puur propagandistisch! Daarom staan de zenders van 1, 2 en 3 niet meer ingesteld op mijn televisie. Heb ik er ook geen last meer van.

 20. Lay down your souls to the gods rock and roll

  “Hun hersenen zijn waarschijnlijk aangetast door CO2,stikstof,fijnstof zure regen en oververhit door de klimaatverandering”
  “Als hersenen aangetast kunnen worden moeten er wel hersenen zijn”
  ZiggyStardust (mijn favoriet is overigens Rebel rebel, maar dit terzijde) en AS210854.
  De hersenen zijn denk ik ook aangetast door de nederwiet vanwege overmatig blowen. Ik vraag me wel eens af is er sprake van een hersens/as verhouding,as/hersens verhouding, of zijn alle hersencellen allemaal naar de verdommenis geblowd dat je alleen nog maar kan spreken van as. Dat het linkse grachtengordel kliekje van dit forum nog maar 2 woorden kent: racist en populist. Het is toch belachelijk de slavernij is al 156 jaar achter ons en ze seiken er nog steeds over. Dat die linkse zombies zwarte Piet linkt naar racisme WHAHAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!! “Ik weet zeker dat het voor heel veel donkere mensen een probleem is en hun klachten zijn breed gedocumenteerd” Die donkere mensen wonen allemaal in of rond het grachtengordel kliekje. Die reactie is ook van iemand die tijdens het schrijven stoned is van de Nederwiet. Zou mij niets verbazen dat hier ook linkse types zijn die tijdens het schrijven hevig lopen te trekken aan een joint en als een zombie achter de computer zitten. Feit is dat de provincialen GEEN!!!! probleem hebben en Wi-j loaten ons niet gek moaken deur die randstedelingen as ze groag sinterklaas willen vieren met roetveeg pieten, prima maar loat ons er buuten. Het bewies is wederom bevestigd : de wiesen kummen ut het Oosten.

 21. Bes Tolen

  Troebele lieden uit alle werelddelen zijn en worden hier al te gemakkelijk toegelaten. Dat soort zoekt wat en vinden bij extreme groepen, die volop gesubsidieerd worden, emplooi. Zo lang we een stelletje halve zolen in de politiek en overheid hebben zitten, die zulke lieden verdedigen, kost het alleen maar tijd, inspanning en geld van de gewone burgers. De remedie is niet zo eenvoudig en doeltreffend. Eigen specifieke organisaties oprichten. En dan zo, dat de autoriteiten daar niets tegen in kunnen brengen. De autoriteiten dwingen die troebele lieden uit te zetten want het zijn allemaal voormalige illegalen. Lui, die steeds met illegalen bezig zijn om ze hier te houden, moet nodig het leven zuur worden gemaakt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.