ChristenUnie Kamerlid Dik-Faber bepleit wederom ‘autovrije zondag’ voor rust en zingeving

Toegegeven, het is een leuk initiatief dat ChristenUnie bepleit de autovrije zondag weer in te voeren. Diverse Tweede Kamerleden omarmden het idee, met name de conservatieve christenen, maar ze zagen ook “beren op de weg”, zoals problemen bij de handhaving van zo’n autovrije zondag. SGP’er Chris Stoffer deed er een schepje bovenop “waarom niet 52 autovrije zondagen per jaar?” vroeg de grevoconservatief aan Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. 

Nu de steun voor dwangmiddelen om de energietransitie en milieumaatregelen te implementeren afneemt, terwijl steun voor milieumaatregelen toeneemt wordt de sfeer in de Tweede Kamer ook beter. Kamerleden beseffen namelijk heel goed dat de Rijksoverheid uiteindelijk maar beperkte middelen heeft ‘om het gedrag van individuen te sturen’.

Wanneer de bevolking milieumaatregelen kan accepteren omdat ze beter zijn voor de leefomgeving, dan vallen daarmee ook de kosten van handhaving lager uit. Zo’n autovrije zondag die de ChristenUnie poneert is in die zin geen gek idee. Carla Dik-Faber noemt het zelfs een zegen, “een rustdag voor zingeving”.

Ook verwacht Dik-Faber dat zo’n autovrije zondag leidt tot een ‘toename in creativiteit’ onder de bevolking. Als ze daarmee bedoelt dat huishoudens vaker hoofdbrekers moeten maken aangaande mobiliteit, dan heeft ze zeker een punt. Echter zal er altijd behoefte zijn aan vervoer op zondag. De vraag is dan ook wie wel mag dan en rijden en wie niet? Oeh, dat is dan toch best weer lastig. Of de Kamerleden hier met elkaar uitkomen is maar zeer de vraag, maar eigenlijk moet het wel.

Want als het ze niet lukt om een autovrije zondag één keer per jaar te realiseren, wat dan eigenlijk nog wel?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Blitzkrieg

  Dik-Faber : Echt helemaal niks beters te doen?

 2. Mezzadra

  Die rust en zingeving lijkt me, naast alle andere voordelen, ook mooi meegenomen.

  1. Zozo

   Drie woorden, debiel.

 3. Kretoloog

  Ach gossie, Roelofje Klazina (aka Carla) Dik-Faber, gereformeerd tot in de kleinste haarvaten. Zal je net zien dat haar eigen achterban het vaakst om ontheffing vraagt bij de door haar zo begeerde autoloze zondag. Want hoe moet het anders met de kerkgang?

 4. merlot

  Even een foto van dit wicht bekijken geeft een goede indruk met wat voor gansje we hier te maken hebben:

  ht*ps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/ff/Carla_Dik-Faber_2018.jpg/399px-Carla_Dik-Faber_2018.jpg

  1. Mezzadra

   We kunnen de competentie van Kamerleden natuurlijk ook op grond van hun uiterlijk bepalen.

   🙂

   1. Groeneveld

    He Mezzadra – even off topic: ik zou graag willen weten wat je met die overige 80% stikstof wilt doen nadat je de helft van de boeren hebt uitgeroeid.

    1. Mezzadra

     @merlot,

     Als we er in slagen het percentage stikstof in de lucht, met name in de omgeving van onze schaarse natuurgebieden, weten te stabiliseren op 78.09% dat zou ik er verder vanaf willen blijven.

     Zie je dat zelf anders?

     1. Groeneveld

      Dus die overige 80% stikstof mag gewoon in de lucht en grond blijven? Daarmee worden de normen gehaald?

     2. Mezzadra

      78,09 %

      🙂

     3. Vlaswiek

      De aandoenlijke, hij hoopt dat ISIS blijft bestaan, heeft zijn digitale boertje weer gelaten.

     4. Groeneveld

      Je zit dus weer vast. Je weet het niet meer. Over de rest heb je niet nagedacht. Als de helft van de boeren gesloopt is, blijft er toch gewoon de dubbele hoeveelheid stikstof ons land binnen waaien.

      Kortom, het zwaartepunt ligt niet bij de boeren. Dat maakt de politie ervan, omdat dat het makkelijkst is.

     5. Mezzadra

      “Als de helft van de boeren gesloopt is, blijft er toch gewoon de dubbele hoeveelheid stikstof ons land binnen waaien.”

      Ik ben geen specialist op dat gebied maar dit is niet de analyse die de Raad van State en het RIVM maakte.

      Misschien vind je dit artikel informatief. Het is heel genuanceerd hoor.

      h**ps://www.volkskrant.nl/wetenschap/nederland-heeft-zowat-de-hoogste-stikstofvervuiling-ter-wereld-klopt-dit-wel~b579862c/

     6. Vlaswiek

      In gesprek gaan met verbale diarree is zonde van je energie. De aandoenlijke vindt hier zeven dagen per week en veertien uur per dag manieren om zijn drek te spuien, vooral omdat er mensen zijn die met hem in gesprek gaan.

      De afgelopen 15 jaar en talloze bans hebben bewezen dat dit volstrekt kansloos is, de aandoenlijke gaat gebukt onder psychische en ongeneeslijke aandoeningen. Zonde om daar tijd aan te besteden, zelfs de doktoren hebben het opgegeven.

     7. Agios

      Mezz is alleen maar aanwezig omdat hij het dolletjes gezellig vindt. Hij is een echte sfeer-toller.

     8. Vlaswiek

      Zolang hij aandacht krijgt blijft hij reageren. Degene die erover zeuren en toch op hem reageren zijn dus hypocriet.

   2. merlot

    “op grond van hun uiterlijk”.

    Soms spreekt een foto meer dan duizend woorden. Dat is hier het geval.

   3. Zozo

    Zeg debieltje, heb je pagina 107 van teletekst al gelezen?

    1. Mezzadra

     Nee, wat staat daar?

     1. Rechtsaf

      pfffffrrrrrrtttttttt

     2. Zozo

      Dat je achterlijk bent wist ik al langer, maar dat je niet lezen kunt, nou, nou, wat ben je toch een debiel. Je bent geestelijk gehandicapt. Je kunt beter stoppen met hier commentaar te geven, er zijn hier al debielen genoeg.

 5. debontereus

  Mezzadra 1 minuut ago

  Misschien vind je dit artikel informatief. Het is heel genuanceerd hoor.

  h**ps://www.volkskrant.nl/wetenschap/nederland-heeft-zowat-de-hoogste-stikstofvervuiling-ter-wereld-klopt-dit-wel~b579862c/

  En daar gaan we weer met een linkje naar een linkse krant denkt de aandoenlijke p*dofiel met vele alter ego’s weet overtuigende bewijslast neer te plempen , om vervolgens in debat te gaan met zijn alter ego,s om zijn bewijslast te versterken .
  Kun je je niet beter gewoon afvragen of jij nog wel kwaliteit ven leven hebt ?
  Het lijkt me tijd dat je een afspraak maakt voor euthanasie hufter .

  1. Vlaswiek

   P̟edo H̟utten is ongeneeslijk hoor, die kun je beter doodzwijgen.

 6. Agios

  De rust en stilte spreekt me wel aan. Maar wat moeten we met oma? Krijgt ze ineens geen bezoekje meer op zondag. Nu ja, je kunt ook niet alles hebben. N. B. :Cynisme-Modus.

 7. AS210854

  Waarom alleen de auto’s , dan ook de vliegtuigen, schepen, treinen enz enz.

  1. Ron

   Waarom rijden de 2e Kamerleden niet samen?
   Waarom moet er bij speciaal aangelegenheden iedereen met aparte auto’s worden voor gereden?
   Etiquette? Bij dat volk gaat dat voor klimaat, het gewone volk moet het maar ophoesten.

 8. Anne Sophe Schillersdorf

  Hier sta ik volledig achter!

  1. Ron

   Dan moeten we achteruit.

   1. tailgunner

    vol gas…

 9. Bes Tolen

  Te vragen om zingeving getuigt van onvoldoende zekerheid over eigen startpunten. Dat is het merkwaardige van een bepaalde christen. De zin van het leven kennen we als mensen niet maar de godsdienst beweert dat die er wel is en dan in haar godsdienst is gelegen. Het haast grappige is dat zo’n christen er steeds mee bezig is en het vage dat de godsdienst hem in deze geeft hem onvoldoende is en er niet verder mee komt.
  [Ik beweer dat we de zin van het leven niet kennen. Als die er wel is, schieten we tekort omdat ons de mogelijkheid blijkbaar ontbreekt om die te kenen}.
  Zingeving in meer beperkte zin, ja dat kan, is zinnige invulling bijvoorbeeld als graag een bepaald beroep wilt uitoefenen en daarin ook slaagt.

 10. Kristalix

  Griezelig, zulke debielen.
  Gebrainwashed als kind.

  Echt veel beter zit er ook niet in Den Haag, of dom, instabiel, corrupt enof frauderend, met cijfers of met public geld.

  Afvoeren het gaajes.

 11. tailgunner

  Rust en zingeving vind je zondags op de bijbelbelt. Doei!

 12. Joost mag het weten

  Misschien realiseren opa en oma zich wat eerder dat hun leven “voltooid” is als we niet meer op bezoek komen. Als we opa en oma vervolgens gebruiken als bio brandstof wordt zo’n autoloze zondag helemaal een win win situatie voor het klimaat.

  1. Politiek Profeet

   Als bio massa kan je genoeg politici en overheidsdebieltjes vinden, tevens de bijna 3 miljoen niet westerse en bepaalde verderfelijke ideologie aanhangers gebruiken ….laat oma en opa maar verdiend genieten van hun oudere dagen…die hebben het verdiend!

 13. J.Rademaker

  Dat is nu precies het probleem van de tweede kamer, dat de heer Faber op zoek is naar rust en zingeving is prima maar hij zit niet in de tweede kamer om zijn geestelijke nood aan mij op te leggen.

  1. tonna

   Slecht idee in een 24uurs economie!

 14. Joop Klepzeikert

  Ze kunnen beter eerst de 24 uurs economie terug gaan draaien dan dit soort totaal nutteloze dingen weer gaan doen.
  In de jaren 70, toen nog bijna iedereen vrij was in het weekeinde kon dit nog. Nu zal het de economie ernstige schade toebrengen, doordat er 24/7 gewerkt wordt in Nederland.
  Winkels zullen bevoorraad moeten worden, mensen zullen naar en van hun werk moeten. Dat kan niet allemaal op de fiets of met de trein. En allemaal maar een vrije zondag nemen gaat ook al lang niet meer in Nederland.

 15. Heras

  Wat een raar idee. Dit betekent gewoon dat mensen niet naar hun werk kunnen, want het openbaar vervoer komt niet overal. Voor ons betekent het dat wij niet naar de kerk of naar onze familie kunnen. Verzin iets praktisch: bomen,struiken planten. Meer in de hoogte bouwen, dan in de breedte.
  Minder mensen importeren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.