jan roos

Column Jan Roos: De grachtengordelhaat jegens de boeren ligt veel dieper dan de verzonnen stikstofcrisis

Geen categorieokt 18 2019, 12:00
Als het boerenprotest iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het de totale polarisatie van onze samenleving. De boeren staan symbool voor veel meer dan mensen die voor dag en dauw opstaan om ons te voorzien van voedsel. Ze staan ook symbool voor de grote blanke meerderheid van dit land die stelselmatig als achterlijk en minderwaardig wordt afgeschreven.
Waar links vroeger voor arbeiders zoals boeren opkwam, kijken ze nu met afschuw naar de agrariërs. Niet alleen omdat ze een verzonnen stikstofcrisis zouden veroorzaken. Nee, de haat ligt veel dieper. Ze zijn wat men op de grachtengordel graag 'provincialen' noemt. Overigens woont er in bijvoorbeeld Amsterdam vrijwel geen geboren autochtone stedeling meer: het is allemaal import uit de rest van het land, dat na twee jaar uitroept dat de stad de stad niet meer is.
Maar goed. Boeren staan voor alles dat buiten de ring A10 leeft. En alles dat buiten de A10 leeft is dom, fout, conservatief en vooral heel erg niet bij de tijd. Niet voor niks staan Amsterdamse kranten als de Volkskrant en het NRC vol met termen als “boze witte mannen protest”. Want ook de huidskleur en het geslacht van de boeren deugt immers niet voor de overwegend roomblanke scribenten van deze dagbladen.
Waar ze in grote steden bezig zijn met genderneutrale toiletten en het afschaffen van Zwarte Piet, wordt in de door hen zo vervloekte provincie keihard gewerkt en vooral niet gezeurd. En als dan rechtse partijen als de PVV en FvD zich achter het protest scharen is het voor links allemaal duidelijk: dit is niets meer dan een racistische, extreemrechtse opstand tegen het weldenkende deel van land. Namelijk zij zelf.
Het is een angstige reactie van een kleine radicale minderheid die stelselmatig de meerderheid beschimpt, maar zich doodschrikt als die meerderheid zich - al dan niet met trekkers - een keer roert. Als een peuter die zijn handen voor z'n eigen ogen doet en denkt verstopt te zijn proberen ze door het sticker rechts-populisme ergens op te plakken niet verder te hoeven nadenken over wat de beweegredenen zijn van de protesten.
De boerenopstand gaf deze week dus duidelijk de kloof aan tussen normale, nuchter denkende mensen en het elitaire linkse gedachtegoed van onderdrukking van alles wat niet is zoals zij zijn. En die kloof gaat nooit meer dicht. Maar duidelijkheid geeft het tenminste wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten