Column Jan Roos: De grachtengordelhaat jegens de boeren ligt veel dieper dan de verzonnen stikstofcrisis

Als het boerenprotest iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het de totale polarisatie van onze samenleving. De boeren staan symbool voor veel meer dan mensen die voor dag en dauw opstaan om ons te voorzien van voedsel. Ze staan ook symbool voor de grote blanke meerderheid van dit land die stelselmatig als achterlijk en minderwaardig wordt afgeschreven.

Waar links vroeger voor arbeiders zoals boeren opkwam, kijken ze nu met afschuw naar de agrariërs. Niet alleen omdat ze een verzonnen stikstofcrisis zouden veroorzaken. Nee, de haat ligt veel dieper. Ze zijn wat men op de grachtengordel graag ‘provincialen’ noemt. Overigens woont er in bijvoorbeeld Amsterdam vrijwel geen geboren autochtone stedeling meer: het is allemaal import uit de rest van het land, dat na twee jaar uitroept dat de stad de stad niet meer is.

Maar goed. Boeren staan voor alles dat buiten de ring A10 leeft. En alles dat buiten de A10 leeft is dom, fout, conservatief en vooral heel erg niet bij de tijd. Niet voor niks staan Amsterdamse kranten als de Volkskrant en het NRC vol met termen als “boze witte mannen protest”. Want ook de huidskleur en het geslacht van de boeren deugt immers niet voor de overwegend roomblanke scribenten van deze dagbladen.

Waar ze in grote steden bezig zijn met genderneutrale toiletten en het afschaffen van Zwarte Piet, wordt in de door hen zo vervloekte provincie keihard gewerkt en vooral niet gezeurd. En als dan rechtse partijen als de PVV en FvD zich achter het protest scharen is het voor links allemaal duidelijk: dit is niets meer dan een racistische, extreemrechtse opstand tegen het weldenkende deel van land. Namelijk zij zelf.

Het is een angstige reactie van een kleine radicale minderheid die stelselmatig de meerderheid beschimpt, maar zich doodschrikt als die meerderheid zich – al dan niet met trekkers – een keer roert. Als een peuter die zijn handen voor z’n eigen ogen doet en denkt verstopt te zijn proberen ze door het sticker rechts-populisme ergens op te plakken niet verder te hoeven nadenken over wat de beweegredenen zijn van de protesten.

De boerenopstand gaf deze week dus duidelijk de kloof aan tussen normale, nuchter denkende mensen en het elitaire linkse gedachtegoed van onderdrukking van alles wat niet is zoals zij zijn. En die kloof gaat nooit meer dicht. Maar duidelijkheid geeft het tenminste wel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

112 reacties

 1. Jumping

  Goed stuk Jan Roos.

  Een opmerking, in de polder zeiken de boeren, als zij op het land aan het werk zijn, gewoon in de sloot, hangt hij ten minste nog lekker ff buiten ook.

  Gr.

 2. Bart

  Kom er maar in linkse trollen brigade van dds.

 3. Augustus

  Hetzelfde zie je gebeuren in Amerika: de stedelingen hebben een grote hekel aan de rurale medemens. Ze vergeten één ding en dat is dat zij elke dag eten op tafel hebben dankzij deze mensen, voedsel verschijnt niet magisch door een beetje te filosoferen.

  1. Ron

   Sluit de steden gewoon af van voedsel voorziening dan komen ze erachter.

   Ik roep al vaker dat de film hunting games akelig waarheid begint te worden.

   1. FCKDopper

    Beste Ron,
    Ik vermoed dat dit wel eens een goede oplossing zou kunnen zijn.

    1. Ron

     Ik weet het wel zeker.

   2. Broodnuchter

    Met de boerenopstand van 1358 kwamen de hoge heren daar ook achter. Geen boer = geen voedsel.

   3. Enormis

    Precies wat ik dacht bij het lezen. Zij in het capitool en wij de 12 districten. The Hunger Games. En vergeet veel andere films met soortgelijke onderwerpen niet.

  2. Crassus

   Door niets te verkopen verschijnt het geld niet automatisch in de beurs van de boer. En als een boer ergens van houdt is het geld. Een volle beurs.

   1. Ron

    Wie houd daar niet van?

 4. Ron

  Standaard framing, boze witte mannen.

  Maar is boze jengelende zwarte zeurpieten m/v dan zo’n misplaatste zin om die drammerige minderheid aan te duiden?

 5. Crassus

  @Jan, houd de boer een flinke zak met geld voor zijn neus. Hij kapt er direct mee en zegt doordrongen te zijn van een stikstof beleid. Geld doet wonderen. Niemand weet dat beter dan een boer. Voor Jan Joker verbouwen is er niet bij.

  1. shidaian

   De naam Crassus zegt al genoeg waar u hoofd van vol zit en waar u alleen maar aan denkt. Maar denk niet dat men allemaal zo denkt als u, wanneer er een zak geld voorgehouden wordt. En vooral niet generaliseren

 6. Ron

  Ik had dit al elders ook geplaatst maar hier ook van toepassing.

  Wij roepen hier al sinds eind 90, d tijd dat er veel stedelingen op het platteland gingen wonen dat die het platteland kapot gaan maken.
  Ze kwamen er wonen, gingen klagen dat er gierlucht was, dat je de koeien rook, dat er kuilvoer stank was. Dat weet je toch als je er gaat wonen.
  Wij zelf zijn toen ik het ouderlijke huis verliet vlakbij de bossen gaan wonen maar ook voor de deur stonden veel bomen. Zijn er buren komen wonen uit de grote stad, die hebben de gemeente destijds zover gekregen om die bomen te kappen omdat er bladoverlast was een ongedierte aantrok.

  Dat is het probleem dat nu ook doortrekt, de stedelingen denken te weten wat goed is en willen natuur, maar er geen last van hebben.

  1. FCKDopper

   Beste Ron,
   Het zijn met name de linkse randstedelingen die het verpesten.
   Uw idee om de steden af te sluiten voor voedsel is zo’n slecht idee nog niet

   1. Ron

    Dan zal er als tegenargumenten wel gebruikt gaan worden dat er ook goede stedelingen dan de dupe van worden. Dat klopt maar dan moeten ze hun zeilende buren dan maar eens aanpakken.
    Zwijgen is honger, optreden is eten.

    1. FCKDopper

     Helemaal met u eens

  2. Onslow

   Bij ons in het dorp had je vroeger een bruine kroeg. Zaterdag’s middags happy hour. Bitterballen, kaashapjes, leverworst en ‘emmertjes’ bier. Nu is het geen dorp meer, de kroeg is een ‘Auberge’ met een kaart en gedekte tafeltjes i.p.v tapkast. Het dorp is een kleine stad. De emmertjes heten ‘fluitjes’ en blaas je van tafel. De boerenjongens gaven rondjes dat je er van tolde.

  3. Rataplan

   Ongelovelijjk wat een onzin mensen hier er allemaal bij halen. De stikstof norm is gewoon het resultaat van gedegen wetenschappelijk onderzoek. Daar hebben Amsterdammers niets mee te maken hoor. En men loopt nu de boeren wel de hemel in te prijzen, maar waar waren jullie de afgelopen jaren terwijl de ene na de andere boer failliet ging of zelfmoord pleegde? Een fatsoenlijke prijs betalen aan de boeren is er niet bij, alleen als de boeren tegen milieueisen aan lopen krijgen ze steun van rechts.

 7. Kretoloog

  helemaal eens met Jan Roos. De reacties van de linkse elite zijn buiten iedere proportie. aangevoerd door de zgn. kwaliteitsmedia. Neem bv. Trouw (huist ook in Amsterdam: dat schreef deze week in een hoofdredactioneel commentaar dat de gewelddadige acties van de boeren met kracht moeten worden veroordeeld. Maar waar hebben we het dan over? Een paar opgeschoten boerenknullen die vuurwerk afstaken (dat gebeurt in mijn dorp het hele jaar door), iemand die een politie-bevel niet direct opvolgde,het omver rijden van een hek en een trekker die zachtjes de deur van het Groningse provinciehuis openduwde.

  Vergelijk dat eens met echt geweld: zoals bij de Turkse en Koerdische demonstraties in Rotterdam, het gooien van rookbommen en stenen door Antifada of het kraken (= inbreken) in woonhuizen en kantoren. Maar dat wordt niet veroordeeld door NRC, Trouw en Volkskrant. Dan kijken die kwaliteitsredacteuren weg.

  1. FCKDopper

   +++++

 8. Mezzadra

  “Ze staan ook symbool voor de grote blanke meerderheid van dit land die stelselmatig als achterlijk en minderwaardig wordt afgeschreven.”

  Is dit om te lachen of om te huilen?

  1. Ron

   Om te huilen.
   Want dat is helaas de waarheid.
   De genaaide meerderheid.

  2. FCKDopper

   Om te huilen, al kunt u er misschien wel om lachen

   1. Original NL

    ..Greta befiehl wir folgen Dir…..
    Het credo van “verstandig links”.
    Das pas om te huilen!
    Prima stukje weer Jan!!!

    1. Mezzadra

     “..Greta befiehl wir folgen Dir…..”

     🙂

     1. Ron

      Wil je iets zeggen?

     2. Piet51

      @Mezzadra
      Klopt dat niet, dan?? Greta beviel, blijkbaar, van een baby. Dat lijkt de enige mogelijkheid. Lijkt me goed verwoord, alleen in welke taal, dat weet ik even niet zo gauw.
      Ik moet steeds meer moeite doen om de deelnemers hier serieus te nemen.
      DDS werd ergens beschreven als iets zoals GeenStijl, maar dan zonder de humor. Maar dat hadden ze fout, dat zie je hier.

     3. Original NL

      Och pietje toch, jammer dat je het blijkbaar niet snapt maar ga het echt niet uitleggen.
      Tip..sla uw geschiedenis boekje er maar eens op na!

     4. Kretoloog

      Piet51: “Greta beviel van een baby”.

      Met dit soort humor kun je maar weer beter terugkeren naar GeenStijl. Puberale site, dat past meer bij jou. DDS is voor jou tikkeltje te hoog gegrepen, qua niveau.

     5. Piet51

      @Kretoloog
      Het was me ontschoten en inderdaad flauw en niet goed te praten. Maar ik sla altijd op tilt als dergelijke teksten (iets als “Befehl ist Befehl”, of van gelijke strekking) in het Duits gegeven worden en dan ook nog eens niet correct. Nogmaals excuus.

    2. FCKDopper

     De linkse gekkies volgen een geïndoctrineerd kind met een geestesstoornis, ze kunnen net zo goed achter een kangoeroe aan huppen

    3. Original NL

     Pietje..hoezo..is ” greta befiehl Wir folgen Dir” niet correct..??
     Niet zo quasi intelligent gaan doen..jij dacht zeker aan ” greta befehl Wir folgen Dir???
     Zeg nog zo..kijk je geschiedenisboekje na.

     1. Ron

      Tja dat is de makke met die taalnazi’s ze denken alles te weten maar slaan ozo vaak de plank mis.

      Ik beveel
      Hij beveelt.
      Enzovoort en dan heb je nog het woord bevel op zich.

      Maar ga gerust zo door met andere te wijzen op dt of enkel ‘t. De domheid komt altijd uit de hoek van degenen die zich verheven voelen.

  3. Mycase

   Je moet deze l*l volkomen negeren flikkert ie vanzelf op

   1. Nep

    Net zoals jij hoop ik!

    1. Mycase

     Noop gaat niet gebeuren ben je nou teleurgesteld nepfrits?jij vervuild mijn scherm knikoor .. lol

  4. Meriadoc Brandebok

   Inderdaad, de nepnieuwsfabriek van uiterst rechts draait weer op volle toeren, is te zien.

 9. Beukman

  De grootstedeling Roos, die zich nooit iets aan de boeren gelegen heeft laten liggen, probeert zich er nu bij hen in te slijmen, geheel indachtig zijn kruiperige karakter.

  Feit is dat ook Roos twee ogen in zijn ronde koppie heeft. Ook hij kan dus zien dat er in Nederland iets flink mis is: verkankering van het platteland, verschraling van de natuur, overbemesting, omlaagzoevende biodiversiteit.
  Ik zal daar de boeren niet de schuld van geven, maar uiteraard is er wel degelijk een verband tussen hun activiteiten en deze feiten. Er zal dus iets moeten veranderen.

  1. Ron

   Ah dat account weer uit mottenballen.

   1. Beukman

    Probeer het eens inhoudelijk, parasiet.

    1. Bosche draak

     Waarom zouden we?
     Je bent niks meer dan een miezerige zuigert die zelf inhoud ontbeert.
     Iedereen het bloed onder de nagels halen en dan het jankende peutertje uithangen als je eens een grove opmerking te happen krijgt?

     Kruip maar weer gauw naar je bilmaatje Mezza terug en ga maar lekker liggen knuffelen en fluisteren in elkaars oor hoe hard jullie wel niet deugen….

     1. Beukman

      Je ontkracht je eigen woorden, @Draak. Ik heb een inhoudelijke reactie gegeven. Jij komt zelden verder dan gescheld, zoals ook hier. Paranoïa speelt jou hierbij ook nog eens parten.
      Je denkt mij hiermee het bloed onder de nagels te trekken. Dat gaat je niet lukken. Een paar jaar potsen op DDS heeft me gehard.

    2. Ron

     En dan verwijt jij Bosch draakje dat hij scheld?
     Waar valt mij parasiet noemen dan onder?

     1. EU kok

      ScheldT

     2. Ron

      Wauw kokkie daar heb je me tuk zeg. Heb ik je al vaker verteld dat je grammatica goed is wel niet zeggen dat je dan ineens niet meer te dom bent om te poepen.

     3. Bosche draak

      vraag je nou aan trolhoeah beukman om consequent te zijn?
      parels voor de zwijnen…

     4. EU kok

      Wauw Ron.
      Heb ik je al vaker verteld dat als de prachtige Nederlandse taal niet goed beheerst dat ook betekent dat een fatsoenlijke stoelgang incl de reiniging daarna mogelijk te hoog gegrepen is voor u.

     5. Ron

      Echt?
      Tjee nogmaals heb je me tuk.
      Jij bent veel te hoog gegrepen inderdaad.
      Ik sta met beide pootjes op de grond, die van jou op je zolderkamer.
      Maar dat maakt niet uit want ik weet net als jij dat jij als je geen weerwoord hebt op taalfouten gaat letten.
      Veilig achter je scherm, face to face veeg ik de vloer met je aan (verbaal en niet dreigend bedoeld) en dan geef ik je nog het voordeel van de twijfel dat je je muil open durft te trekken als je tegenover me zit.

  2. DidiMadloba

   De grond verzuurt bijna nog harder dan het debat op deze site.

   Doordrenkt van de stikstof schat ik. Stik maar.

   1. Bosche draak

    Dan lazert didi toch lekker een eind op? beter voor je tere longetjes miezerige bodemkruiper!

  3. Groeneveld

   Beuk, aan alles wat je opnoemt heb jij toch ook net zo hard meegedaan? Of is jouw consumptiegedrag spartaans en je footprint verwaarloosbaar?

   1. Beukman

    Mijn “consumptiegedrag” is niet relevant, @Groeneveld.
    Nederland is vergeven van de bioindustrie voor de export, om maar 1 ding eruit te pikken. Die bioindustrie wordt zwaar gesubsidieerd. Tegelijk is het duidelijk de pest voor ons mooie land.

    Over zulke dingen moeten we eens goed gaan nadenken, en dan maatregelen treffen om te komen tot een totaal andere inrichting van ons landschap met alles dat daarbij hoort. Terugbrengen van de veestapel lijkt mij onvermijdelijk.

    1. Groeneveld

     Jouw ‘mooie Nederland’ is verkankerd door zoveel dingen, stadsbewoner Beukman. En na WOII is de planologisch indeling van het land een permanente ramp geweest en is er nooit bijzondere aandacht besteedt aan landschappen. Pas eind jaren ’80 kwam er enige tekening in, maar toen was het al te laat en Nederland afgeladen met naoorlogse nieuwbouwwijken, vinexwijken, bedrijventerreinen, kantoorwijken. Dat ligt vast en is nooit meer terug te draaien. Integendeel, het zal alleen maar erger worden.

     Daarbij vergeleken is de inbeslagneming van ruimte en de aantasting van het landschap door de bio-industrie absolute peanuts. Los daarvan: Nederland is al erg slecht bedeeld met slechts 15% natuur, waarvan een groot deel (Veluwe/Kroondomeinen, Oostvaardersplassen, militaire oefenterreinen) niet toegankelijk is voor publiek.

     Je praat wel erg duidelijk de mainstream-mening na. Wanneer heb jij voor het laatst van het landschappelijk schoon in Friesland, Groningen, Drenthe, de Achterhoek en Brabant genoten, stadse frik?

     1. Beukman

      Over die vinex- en andere wijken zijn we het eens, @Groeneveld.
      Wat bioindustrie betreft: die zou ik geen peanuts noemen. Een reis door bepaalde provincies is vaak tevens een reis door de stank: ze weten amper nog waar ze de stront moeten laten.

      Het landschappelijk schoon van Noord-Holland kan mij zeer bekoren. Ook de Achterhoek vind ik fraai, maar dat ligt wat uit de route.
      Limburg natuurlijk met zijn rustieke natuurschoon en de zacht glooiende heuvels die als de ontluikende borstjes van jonge vrouwen het gras als het ware omhoog duwen. De ruisende beekjes waar de herders er door een lentezonnetje beschenen hun urine in laten klateren, terwijl de geiten op een grasspriet kauwen.

      Maar het is waar. Geef mij toch vooral de grauwe, stedelijke wegen; de in kaden vastgeklonken waterkanten. De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand door zolderramen, langs de lucht bewegen.

      Overigens las ik onlangs dat in Duitsland de situatie in de steden niet al te best is qua luchtvervuiling. Kun je dit beamen?

     2. Mezzadra

      Alles is veel voor wie niet veel verwacht.
      Het leven houdt zijn wonderen verborgen
      Tot het ze, opeens, toont in hun hogen staat.

     3. Groeneveld

      “Overigens las ik onlangs dat in Duitsland de situatie in de steden niet al te best is qua luchtvervuiling. Kun je dit beamen?”

      Ik kom niet in de grote Duitse steden, Beuk. Ik woon op het stille platteland: de prachtige Eifel boordevol natuur en middelgebergte, ter grootte van ongeveer de provincie Utrecht en slechts bevolkt door 62.000 mensen. De ‘hoofdstad’ van mijn kreis telt 8.000 inwoners, minder dan de kleinste wijk van Haarlem. Ik ben gezegend met zuivere lucht, prachtige en eindeloze wouden, omringd door lieve mensen, een ritme op de menselijke maat en verstoken van industrie en snelwegen.

      Jouw gevoelens voor het landschappelijk schoon van Noord-Holland kan ik met je delen: voor ik naar deze prachtige streek vertrok woonde ik in Egmond aan den Hoef, aan de voet van de duinen en op loopafstand van het strand. Toch verzinkt dat geheel in het niet bij de overweldigende pracht die hier ieder seizoen de landschappen kleurt bij alle weersomstandigheden. Ik zou nooit meer kunnen aarden in het armzalige, gestresste, overbevolkte en totaal vervuilde Nederland.

     4. Mezzadra

      “Ik ben gezegend met zuivere lucht, prachtige en eindeloze wouden, omringd door lieve mensen, een ritme op de menselijke maat en verstoken van industrie en snelwegen.”

      Je zou dan toch verwachten te maken te krijgen met een dankbaar en tevreden mens die zijn medemensen tolerant en vriendelijk tegemoet treedt.

     5. Beukman

      @Groeneveld
      Die kustplaatsjes, ook Bergen, Schoorl etc., worden ook met de dag drukker, en zonder auto ben je letterlijk nergens. Ik kan me wat dat betreft voorstellen dat je je biezen hebt gepakt.

      Gelukkig is de Rivierenbuurt als een dorp. Onlangs heb ik mijn auto de deur uit gedaan, die ik toch vrijwel nooit gebruikte: lopend en met de fiets, en af en toe met de trein, kom ik overal.

     6. Groeneveld

      “Je zou dan toch verwachten te maken te krijgen met een dankbaar en tevreden mens die zijn medemensen tolerant en vriendelijk tegemoet treedt.”

      Dat is ook mijn basishouding Mezzadra. Ik ben open en vriendelijk naar bijna iedereen. Maar je ontmoet natuurlijk ook onnozele, kwaadwillende en hoogmoedige mensen en trollen op je levenspad, zoals jij. Dan speelt mijn gevoel voor rechtvaardigheid op om zaken in het juiste perspectief te zetten. Kwaadaardigheid moet altijd bestreden worden.

     7. Beukman

      Ach @Mezza, in wezen is de heer Groeneveld een beminnelijk mens. Zijn politieke standpunten zijn radicaal en revolutionair, schelden doet ie als hobby, en in de wetenschap dat dit geen pijn doet. Daar moet je dus doorheen kijken; erachter zit ouderwetse beschaving.

     8. Groeneveld

      Beukman, ik begrijp je keus om autoloos door het leven te gaan. Maar dan kun je toch ook niet goed oordelen over al die landschappen in al die provincies die volgens jou verpest zijn door de bio-industrie? Of maak je eindeloze treinreizen kriskras door geheel Nederland om alle uiteenlopende landschappen aan een persoonlijk oordeel te onderwerpen? Of vaar je blind op de artikelen in de MSM die daar over berichten?

      Ik rijd nog steeds vaak door de ‘platte dreven’ van Nederland voor familiebezoek en vind die verpeste landschappen door de bio-industrie ontzettend meevallen.

     9. Mezzadra

      Ik heb een tip voor Groeneveld: als hij de hoogmoedige kwaadaardigheid die hij bij meent aan te treffen wenst te bestrijden kan dat het meest effectief doen door mijn achilleshiel te verwonden op de inhoud.
      Schelden is niet erg effectief, om het zacht uit te drukken, daarmee verzwakt hij slechts zichzelf. Hard op de inhoud en zacht in de relatie is het meest effectief in het inhoudelijk debat.

     10. Beukman

      Krijg nou wat, platte dreven, @Groeneveld!
      De diversiteit van het Nederlandse landschap is de laatste decennia enorm afgenomen, en ja, dat is mede het gevolg van de schaalvergroting in oa de bioindustrie.
      De achteruitgang is vermoedelijk niet helemaal door een auto-of een treinraampje waar te nemen, maar ze is er wel degelijk. Om de stank de kans te geven de beide neusgaten te laten binnendringen, is het aan te bevelen om de raampjes open te zetten. En dat te bedenken dat we hier voornamelijk dieren martelen om ze verpakt in cellofaan aan het buitenland te verpatsen.

      Wat me verder tegenstaat, maar dit terzijde, is dat dorpjes en kleine stadjes steeds meer op elkaar gaan lijken.

    2. Original NL

     Das heel wat anders dan een stikstof probleem..de uitwassen moeten weg…daar ben ik het mee eens.

  4. Bolkestein

   De verkankering van ons land komt door overbevolking door omvolking. Al eens gezien waarmee de straten in ons land mee vervuild worden?

 10. fusilier

  Het komt die linkse kliek uit de grote steden precies van pas, als de boeren oprotten. Als het daar onbewoonbaar wordt door die massa geluk zoekers ,verkopen zij hun tussen appartement voor 1 miljoen, om daarna voor een habbekrats een leuk boerderijtje over te nemen met een paar hectare grond,en te genieten in alle rust van hun oude dag.

  1. Mezzadra

   Een klein groepje linkse mensen bezit het overgrote deel van al het vermogen in Nederland.

   Ik kan de rechtse woede van Fusilier goed begrijpen.

   1. Mycase

    Als je deze laml*l maar genoeg negeert flikkert ie vanzelf op geen aandacht geven dit stuk verdriet

   2. Kretoloog

    Nu je het zegt, Mezzadra. Dit doet me denken aan Geert Mak, links als de neten (want SP-stemmer) en elitair als de pest (want miljoenen op de bank).

    Toen Geert nog geen cent te makken had, kraakte hij een grachtenpand. Het slappe linkse gemeentebestuur van. Amsterdam greep niet in. Mak wist met liegen en bedriegen de eigendomsrechten te verkrijgen van het huis, voor nop (behalve wat notariskosten). Rond de eeuwwisseling verkocht Geert ‘zijn’ gekraakte woning en werd zo in 1 klap miljonair. Maar hij is nog steeds hartstikke links, hoor, echt wel!

    1. Mezzadra

     Dit lijkt me een broodje aap, Kretoloog, maar mogelijk heb je een solide bron voor deze laster.

     1. Kretoloog

      Alles wat Mezzadra niet aanstaat (en dat is heel veel, want links is behalve laf en hypocriet, ook nog eens niet vies van graaien en snaaien, liegen en bedriegen, stelen en jatten) noemt hij broodje-aap. Ik zou zeggen: ga zelf eens op onderzoek uit. Als je hier de hele dag kan rondhangen, heb je ook wel tijd om wat te googelen om dit verhaal te achterhalen.

   3. Buzz68

    Wat zuigt er nou beter dan een Nilfisk.
    … Mezza …

    1. Original NL

     Idd Buzz..zijn vrouw stopt een bezemsteel in zijn reet..en zuigen maar…..kan geen dyson tegenop.
     Alleen jammer dat al het vuil later op DDS wordt gedeponeerd…

   4. DidiMadloba

    Dat is nieuw voor mij. Ik dacht dat vermogende mensen meestal rechts zijn omdat ze toch al meer belasting betalen dan ze lief is.

  2. DidiMadloba

   Rechtse rijkaards zuchten ook onder de boeren want landbouw is in Nederland zwaar verliesgevend en blijft alleen overeind dank zij mega-subsidies, waar zij verschrikkelijk veel belasting voor moeten betalen.

   Landbouwbeleid was vanouds een belangrijke pijler van de EEG, dus zeker geen EU nieuwlichterij.

   1. Kretoloog

    Je gaat steeds meer wartaal uitslaan, Dombo. “Landbouw is zwaar verliesgevend”. ??? Grotere onzin heb ik nooit gelezen.

    Hier even de meest recente cijfertjes.

    In 2018 exporteerde NL voor 90 miljard euro aan landbouwproducten. In datzelfde jaar importeerde NL voor 60 miljoen aan landbouwproducten.

    Ofwel, alleen op de export leverde de landbouw al een bijdrage aan het BNP van 30 miljard euro. Daar komt een veelvoud bij aan binnenlandse bestedingen.

    Op een paar landbouwproducten zit nog een Europese subsidie, voor melk en mais. Dit bedraagt maximaal ca. 0,5 miljard euro. Dit betalen wij feitelijk zelf, omdat NL netto/betaler is in de EU.

    Ofwel, als economische sector is de landbouw in NL al van enorme grote betekenis. Daar komt nog bij de (niet in geld uit te drukken) waarde voor landschap, recreatie, natuur en en wateropvang.

    1. Kretoloog

     60 miljoen moet zijn: 60 miljard

 11. fusilier

  Mycase. Hij is het zout in de pap nog niet waard.

 12. Julian

  Vaststellen dat we polariseren door een polariserend stuk te schrijven. Maar ja het is van Jan Roos. Een irrelevante voetnoot.. Als je jezelf columnist van DDS noemt…”sorry wat zeg je… van wat?” …. En dan nog een reactie die toevallig eens een gezin heeft meegemaakt wat over de gezonde plattelandslucht ging klagen…Het is een beetje als je bij de kroeg gaat wonen weet je dat je overlast kan hebben… Ahum….nee hoor Je hoort je aan de afspraken te houden zoals iedereen.. Dus dat geldt voor iedereen…regels zijn ook afspraken…

 13. dolf1

  in 40 jaar RECHTS beleid ,vvd,cda,d66,pvda,groen links : arbeiders bescherming af gebroken ,vast werk niet meer te krijgen ,pensioen verlaagd ,sociale woningbouw in de uitverkoop ,ziekenfonds afgeschaft ,lonen en pensioen al jaren niet geindekseerd,prijsstijgingen 100 % verdubbeld [ wat eerst een gulden koste kost nu meer dan een euro],woningbouw vereenigingen en bedrijven die jaarlijks een huurverhoging mogen door voeren wat een gigantische greep uit de belasting pot legaal maakt [huurtoeslag ] .bejaardehuizen afgeschaft [je zoekt het maar uit op je ouwe dag] energie prijzen gigantisch gestegen ,privatisering van nuts voorzieningen, alles uit winst bejag, inplaats van het ten dienste staan aan het volk .etc …etc…etc….dit is puur RECHTS beleidt, beste

 14. Piet Klein

  Het stikstof probleem is eenvoudig. Het gaat eigenlijk niet over stikstof van want 78% van de lucht is stikstof, maar om stikstof verbindingen met name ammoniak. De ammoniak daalt neer en gaat fungeren als kunstmest waardoor bepaalde natuurgebieden veranderen, Hei wordt bijvoorbeeld grasland. Als je deze natuurgebieden niet van karakter wil laten veranderen moet je zorgen dat er minder ammoniak neer daalt. Voor links is er nog tweede aandachtspunt. Boeren zijn efficiënte bedrijven geworden met een behoorlijks schaalgrootte en zijn niet meer bedrijven waar een paar scharrelende beesten genieten van het platteland. Nederlandse boeren zijn er goed in geslaagd ook binnen strakke regelgeving winstgevende bedrijven op te zetten en zijn daarmee goed voor de Nederlandse economie. De grote vraag die ontstaat is dan of de wijze van bedrijfsvoering voldoende de dieren respecteert. Is de koe in de loopstal voldoende gelukkig, is dat vergelijkbaar met een mens in de bijlmer of een mens in een strenge gevangenis. Een valkuil is dan dat een mens zich verplaatst in de positie van een dier en denkt als ik in die loopstal zou moeten wonen….. Links kan zich niet meer vinden in de schaalgrootte waarbij de vraag is of dit voldoende objectief vastgesteld dierenleed is of subjectief ingeschatte dierenleed. Als je de mening hebt dat vanwege de stikstof en vanwege praktijk van het boerenbedrijf dit niet meer past in Nederland moet je je tegelijkertijd realiseren dat wat de boeren produceren gegeten gaat worden. Doe je die productie niet in Nederland dan gebeurt dat in het buitenland. De stikstof productie verdwijnt hooguit uit Nederland maar komt mogelijk in sterkere mate terug in het buitenland omdat boeren het in buitenland slechter doen dan in Nederland. Ook moet je je realiseren dat de export en daarmee de inkomsten uit de export verdwijnen. Netto gaat het dan nog om de vraag in welke mate of hoe specifieke natuur beschermd moet worden. Het grote probleem in Nederland is dat links al snel niet het debat in gaat maar het op de man of de boer gaat spelen. Toen de boeren een doodskist met Klaver gebruikten om hun stelling kracht bij te zetten ging de DWDD over de zeik zich kennelijk niet realiserend dat de maatregelen die Klaver bedenkt de doodskist betekent voor veel boeren. En beide doodskisten zijn natuurlijk figuurlijk bedoeld. Groot probleem is ook dat de NPO, de Hilversumse media veel te links zijn en daarmee geen evenwichtig nieuws brengen. Links gaat niet in debat maar speelt het op de persoon en zonder weerga. Dat begon al bij Wiegel, Janmaat, Fortuyn, Wilders, Baudet. Het is deze vuile methodiek die ook nu weer opdoemt vanuit links bij de boeren. Het is vooral dit gedrag van links dat het wederzijds respect ondermijnt, de polarisatie creëert en verdeeldheid zaait in de maatschappij. Links is behalve een opinie over hoe de maatschappij zou moeten functioneren vooral ook een etterende wond waar verderf uit komt.

  1. DidiMadloba

   Niet alleen ammoniak.
   Bij verbranding bij hoge temperaturen (zoals in verbrandingsmotoren plaatsvindt) verbrandt ook als het ware een beetje lucht en ontstaan stikstofoxiden, die salpeter(ig)zuur kunnen vormen als ze in water worden opgelost, agressieve en giftige stoffen.
   Alleen in theorie zijn die aan ammoniak verwant.

   1. Piet Klein

    Klopt ook stikstof oxiden grootste deel is ammoniak, de boeren gaan vooral voor ammoniak.

    1. Broodnuchter

     Kunnen we de ammoniak niet afvangen, en gezien het brandbaar is, het gasleiding-net in pompen? Dan sla je meerdere vliegen in één klap. Gratis groen gas.

  2. Mezzadra

   “Het stikstof probleem is eenvoudig. Het gaat eigenlijk niet over stikstof van want 78% van de lucht is stikstof, maar om stikstof verbindingen met name ammoniak. De ammoniak daalt neer en gaat fungeren als kunstmest waardoor bepaalde natuurgebieden veranderen, Hei wordt bijvoorbeeld grasland. Als je deze natuurgebieden niet van karakter wil laten veranderen moet je zorgen dat er minder ammoniak neer daalt. “

   Ja, zo eenvoudig ligt het.

  3. Pauline Kummer

   Kortom, @Piet. Links is niet goed.

 15. leeuwvanvlaanderen

  Een reactie van een niet stedeling die het platteland een goed hart toedraagt:
  Vele reacties die ik hier en elders lees een hoor roepen ij bij de volgende gevoelens op:
  Niet gehinderd door enige kennis van zaken het dom napraten van enkele schreeuwers door de “stedelingen” incl. Jan Roos.
  En
  Een aaneenschakeling van kortzichtigheid, eigenbelang bij de boeren.
  Een oplossing voor dit serieus probleem komt op deze wijze niet dichterbij.

  1. Ron

   Die oplossing komt er ook niet omdat ze verkeerd zoeken naar de oorzaak.
   In Duitsland haar grote steden en over de rest van de wereld ook trouwens, is de luchtvervuiling gigantisch hoog, maar op het platteland niet.
   Hoe zou dat komen?
   Rond industrie gebieden is de lucht grauw en zwaar, op het platteland niet.

   Zou dat door de boeren komen?

 16. Joop Klepzeikert

  Het is gelukkig slechts een héél kleine minderheid van Nederland die tegen ALLES wat Nederlands lijkt is. Helaas werkt dat tuig wel allemaal bij de media, justitie, politie en het partijkartel, of zit op sociale media en DDS te trollen met een oetkering van de linkse staat.
  Dat linkse tuig heeft niet alleen een hekel aan boeren en andere hard werkende mensen, maar een hekel aan iedereen en alles die niet extreem socialistisch is. Vroeger noemde we dat tuig nog gewoon NSB’ers en behandelde ze ook zo. Dat zouden we weer massaal moeten gaan doen.

 17. fusilier

  Op het platteland hebben wij onze eigen wetten,daar is eensgezindheid en saamhorigheid. Zoals wij dat deze week gezien hebben.

 18. Jack Flash

  In tijden van oorlog is de honger in de betonnen randstad het ergste.Ik kom er vaak maar woon er niet.

 19. DidiMadloba

  De achterdocht druipt er van af van deze column. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

  Wetenschappers hebben vastgesteld dat stikstofverbindingen een gevaar zijn, dus komt er beleid om de uitstoot van die verbindingen te beperken, en dat treft de boeren – die dus protesteren.

  En dan gaat grachtengordeldier Baudet zich ermee bemoeien, zoals altijd wanneer er ruzie is. Baudet is altijd overal tegen.

  Als een behendige minister had gekozen voor méér stikstofuitstoot was Baudet daar ook tegen geweest – en was het gewenste resultaat bereikt.

 20. Bolkestein

  14 miljoen met hongersdood bedreigd in zuidelijk Afrika. Jesse Klaver wil kennelijk graag dezelfde honger in Nederland als nu in zuidelijk Afrika. Wat is ook alweer de oorzaak van dat Zimbabwe geërodeerd is? Bedenk dat oud-Rhodesië eens de graanschuur van Afrika was.

 21. claus

  Uitstekend geanalyseerd door Jan Roos,hij is een pragmatisch denker en sowieso een verademing in vergelijk met al die linkse druiloren behept met een niet te genezen kokervisie!
  Al die achterlijke criticasters, die menen iets te moeten zeggen over Nederlands belangrijkste bevolkingsgroep!
  Walgelijke marionetten poppen zijn het!

 22. Nep

  Nee Jan Roos je bent helemaal verkeerd geïnformeerd.
  Wij boeren zijn helemaal niet rechts.
  Ik heb al vaker geschreven dat wij ons kapot lachen om de dingen die hier beweerd worden.
  Van oudsher zijn we gewoon socialistisch en blijven dat in hart en nieren.
  Wij komen er wel uit met de regering. Maar jullie blijkbaar niet. Sterkte van ons uit Groningen!

  1. Original NL

   Aldus het laatste Nepnieuws.
   Goed gekozen die nick…

   1. Bosche draak

    Die sukkel is net zoveel boer als dat varkens kunnen vliegen.
    Een echte boer hangt niet de online randdebiel uit…

    1. Ron

     Ik kan niet eens bedenken wat de meerwaarde ervan is om je zo voor te doen.
     Denk je echt dat mensen hier intrappen?

     Vooral je laatste zin bewijst al dat je uit nek kwebbelt.
     Jullie komen er niet uit met de regering anders was afgelopen week tRutte wel naar buiten gekomen.

     1. Nep

      Precies klopt helemaal. Jullie weten niet eens voor de helft wat we allemaal bespreken. Maar dream on!

  2. Joost mag het weten

   Socialistisch als in het oude PvdA misschien; niet GroenLinks socialistisch…

 23. janszm

  Weldenkende Nederlanders, geen knotjes, geen vega’s, zonder bakfietsen en zonders arrrs, zijn “boeren”, trotse Nederlanders, die zich door die grachtengordel geen oor meer laten aannaaien.
  Pas op, we sparen al voor meer tractoren, hele grote met strontkarren er achter

 24. Baron von Munchhausen

  Meneer(/ Mevouw Nep,
  Ik sta versteld van uw enorme kennis van de agrarische wereld!
  Nooit geweten dat zoveel kennis op kinderboerderijen aanwezig is!

  1. Nep

   Munchhausen,
   Wie het kleine niet eert……

 25. Joost mag het weten

  Bouwvakkers zijn net als boeren de pineut. Het lijkt er inderdaad op dat een stel snobs, die nog nooit in hun leven echte arbeid hebben verricht, zich tegen de mensen die hun levensstijl mogelijk maken hebben gekeerd.

  Beetje dom…

  1. Ron

   De gedachte dat geschoold op kantoor zitten de wereld draaiend houd is de reden waardoor deze nietsnutten zich verheven voelen boven de lager geschoolde boer of bouwvakker.
   Die mensen die het mogelijk maken dat ze elke avond droog zitten met een bordje vreten op schoot. Die mensen vernederen ze, die mensen maken ze belachelijk, die mensen die hard werken en daardoor gehandicapt raken van het harde werk of bedrijfsongeval om hun huizen te bouwen, die mensen moeten dan maar overal uitgegooid worden. Want de verhevene betalen de premies voor hun. Diezelfde verhevene vergeten dan wat de “laag” geschoolde vakmensen hebben betaald om het mogelijk te maken dat ze de volgende dag weer nietszeggende cijfertjes op schermpjes kunnen tikken.

   Die tweedeling is ingezet door de overheid en media door de termen hoog en laagopgeleiden steeds tegen elkaar af te zetten, en hebben nu een kloof gecreëerd die generaties zal duren voordat die is opgelost.
   Die kloof was er in de middeleeuwen ook, die kloof is in de jaren 60 tot 90 ver gedicht mede door de ouders van die mensen die nu alles afbreken omdat ze zich beter voelen dan de rest.
   Het mooiste is dan meestal nog wel dat die omhoog gevallen vrouwtjes met natte kruisjes staan te soppen als een echt man hun gootsteen komt ontstoppen, of andere huisklusjes terwijl hun geknotte yup achter een schermpje naar porno zit te kijken omdat hij wat tekort komt.

   En verder….. Vergeten ze het belangrijkste, valt morgen alle stroom uit en is er geen internet of andere kunstmatige hulpmiddelen dat die laagopgeleiden hun in het leven moeten houden.

   Ik verwacht dat de kloof dan pas voelbaar wordt.

 26. Veteraan

  Tja, daar heb ik niets op aan te merken, het klopt als een zwerende vinger.

 27. Puerco

  Heel goed stuk. Jammer dat het zoals altijd hier op DDS weer eens in een flame war moet eindigen, en zoals altijd zijn dezelfde personen hier weer bij betrokken. Vraag me af wat deze mensen hier dan komen zoeken.

 28. Lay down your souls to the gods rock and roll

  “Afbekken daar is Rechts heer en meester in en seiken kunnen ze” en wat doet links dan???? met het vingertje wijzen en nooit eens de discussie willen aan gaan, weg duiken voor de feiten alles weg lachen en bagatelliseren. Want de linkse idealen (BRAAK!!!!) die zijn heilig, daar mag nooit en te nimmer aan getornd worden, dit terzijde. Ben het volledig met Ron eens. Echter wat er in de column van Jan Roos staat dat is al eeuwen oud en dat zal ook nooit veranderen. Alles buiten de Randstad zijn boeren, Provincialen voelen zich dan beledigt. en die reageren dan van Westerlingen??? die werken met de mond in plaats van met de handen, mentaliteit van niks, dat is weer de andere kant. Op het Oerol festival op Terschelling is het precies hetzelfde verhaal er komen allemaal Westerlingen en Provincialen op het eiland. Maar de Westerlingen zoeken elkaar op enerzijds en de Provincialen zoeken elkaar op anderzijds. Ook op de boot aan de bar zitten allemaal Friezen,Twentenaren en Achterhoekers en de Westerlingen zitten allemaal aan 1 tafel maar moet wel toegeven de sfeer is gemoedelijk, beregezellig en niks aan de hand.Maar hoe je het ook went of keert : er is geen eenheid. Misschien dat de volgende zin de eenheid wat dichter bij elkaar krijgt : “Ik bun moar een eenvoudige boerenlul en doar schaam ik mien niet veur” ( ik ben maar een eenvoudige boerenlul en daar schaam ik mij niet voor) denk dat een Provinciaal dit makkelijker zal zeggen dan een Westerling. De zin komt er op neer dat je je niet hoeft te schamen waar je vandaan komt : uit het Westen of de provincie. De taal cq dialecten spelen ook een rol, Westerlingen ergeren zich aan de dialecten van Provincialen en andersom. Maar nogmaals het zal denk ik wel nooit veranderen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.