De boeren rukken massaal op! Provinciehuizen ‘belegerd’ door boeren!

Eerder kondigde de landbouworganisatie LTO Noord al aan dat ze massaal willen protesteren vandaag bij de provinciehuizen. De organisatie riep al haar leden op om massaal te komen. Dat lijkt gelukt te zijn, diverse provinciehuizen staan vol met ontevreden boeren die massaal hun stem laten horen!

Het zijn weer bijzondere beelden om te zien, zowel in Zwolle als Arnhem worden er zo’n 500 trekkers verwacht die een statement gaan maken. De organisatiekracht van de boeren is indrukwekkend, de organisaties en vakbonden weten vrij makkelijk veel boeren op te trommelen. De demonstraties ogen keer op keer zeer geordend en professioneel, waardoor ze een sterk signaal afgeven!

De boeren verplaatsen zich ditmaal expres pas tussen 10 en 12 uur om zo de spits te vermijden, dit om niet weer het halve land plat te leggen. Morgen gaan ze ook naar het provinciehuis in Limburg.

In Friesland gebeurde hetzelfde op vrijdag en met succes! De Commissaris van de Koning schrapte  het stikstofbeleid van het kabinet. De boeren hopen dat nu hetzelfde gebeurt!

Men verwacht alsnog veel drukte op de weg, vandaar dat er weer massaal wordt gewaarschuwd om de wegen te vermijden voor nu. We zullen het nauw in de gaten houden of de boeren ook successen zullen boeken in de andere provincies, want het moge duidelijk zijn: het stikstofbeleid staat onder druk door de massale vereniging van de agrarische sector!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. Mezzadra

  Domme acties. Achterhoedegevecht tegen de bierkaai.

  1. Rechtsaf

   Boeren staan in hun recht en hebben natuurlijk gelijk en brengen het gevecht gelukkig waar het hoort op de voorgrond, goed om te zien…

   1. Mezzadra

    Boeren doen er slimmer in Den Haag te onderhandelen over een goed uitkoopregeling. Dat is het enige punt waarop nog wat kan worden bereikt.

    Met dit soort acties verspelen ze alleen maar goodwill en verzwakken ze hun positie.

    1. Mezzadra

     Moet zijn:
     Boeren doen er slimmer aan in Den Haag te onderhandelen over een goede uitkoopregeling. Dat is het enige punt waarop nog wat kan worden bereikt.

     1. Cycle25

      Uiteraard, uitkoopregeling door ambtenaren, beloven en liegen, en nog eens liegen.

      Als er iemand anno 2019 onbetrouwbaar is zijn het wel ambtenaren..

    2. Rechtsaf

     Wat onzin kraamt mezzadra hier uit natuurlijk, het draagvlak zal explosief toenemen, dit komt omdat mensen het begrijpen waarom de boeren dit doen, bij mezzadra heb ik mijn twijfels dat hij dit werkelijk begrijpt, ik zal even uitleggen waarom, mezzadra heeft iig geen liefde voor werk, alhoewel ik wel moet toegeven dat mezzadra heel zijn islamziel en zaligheid steekt in DDS 24/7 13 uur per dag…

     1. Vlaswiek

      In gesprek gaan met de verbale diarree is zonde van je energie. De aandoenlijke vindt hier zeven dagen per week en veertien uur per dag manieren om zijn drek te spuien, vooral omdat er mensen zijn die met hem in gesprek gaan.

      De afgelopen 15 jaar en talloze bans hebben bewezen dat dit volstrekt kansloos is, de aandoenlijke gaat gebukt onder psychische en ongeneeslijke aandoeningen. Zonde om daar tijd aan te bestede, zelfs de doktoren hebben het opgegeven.

     2. Henkdetenk

      Beste redactie,
      Ik ga pas doneren als jullie dagelijks de huistrol(len) van de reactie sectie wegschoppen.
      Eerder niet.
      Jullie weten wel welke dat is /zijn;) oa nu onder mezzadra isengrijn ass heinz Julian eu cock.

      Met vriendelijke groet,
      Henkdetenk

     3. Isengrijn

      Haha!!! Henkie! 🙂

      Was je werkelijk van plan om te doneren? Dan ben je volgens mij de enige… ooit!!

      Maar, maak maar een paar shekels over hoor!
      Kunnen ze op de redactie lekker een pizzaatje van jouw pegeltjes kopen, en al smullend jouw bijster intelligente reacties lezen!

  2. Isengrijn

   Mezzadra,

   Ik begin me nu toch echt af te vragen waarom jij toch zo’n hekel hebt aan boeren. 🙂

   Is het onwetendheid omdat je uit de grote stad komt?
   Is er vroeger iets gebeurd toen je klein was? Tijdens appeltjes stelen betrapt, en daarna een schop onder je achterwerk gekregen van een boer met klompmaat 48?
   Misschien is de boer te traditioneel naar jouw smaak?

   1. Mezzadra

    Ik heb geen hekel aan boeren maar acht maatregelen in die sector onvermijdelijk. Ik gun ze betere prijzen en een goede uitkoopregeling toe.

    1. Isengrijn

     Mezzadra:

     “…Ik gun ze (..) een goede uitkoopregeling toe…”

     Ja, dat zei je al eerder. Het ziet er inmiddels naar uit dat dat niet gaat gebeuren. Dus je zal je er bij neer moeten leggen.

     Ik vroeg het omdat de boeren en zwarte pieten de enige twee zaken zijn waar je je écht over opvreet.
     🙂 😉

     1. Mezzadra

      Zwarte Pieten zou ik niet willen verbieden hoor. Vind het minder smaakvol en respectvol maar vrijheid blijheid.

   2. Piet51

    Hier, maar ook elders, wordt de denkfout gemaakt door geen onderscheid te maken tussen boeren en de landbouwsector. Ik zie boeren vooral als slachtoffers van ontwikkelingen in hun eigen sector. Zij zijn meegesleurd in een ontwikkeling van de sector, o.m. door torenhoge Europese subsidies, die ze dwong steeds meer te produceren om nog een acceptabel inkomen te verdienen.

    Het gevolg is, dat die landbouwsector nu veel te veel produceert, terwijl die subsidies, door Mansholt ooit gepropageerd, vooral bedoeld waren om Nederland slechts in zijn eigen voedselbehoefte te laten voorzien. Maar subsidies werden onderdeel van het verdienmodel van boeren: hoe meer productie hoe meer subsidie, hoe meer inkomen. De latere pogingen om via inkomenstoeslagen (zoals Fischler) e.e.a. anders te regelen, hebben te weinig effect gehad. Frank Westerman heeft dit proces heel helder beschreven in zijn boek “De graanrepubliek”.

    Maar nu keert de wal het schip. Er wordt teveel geproduceerd, veel meer dan strikt nodig is en de vervuiling die dat veroorzaakt wordt een probleem. De oplossing daarvan is vooral complex, omdat het betekent, dat veel boerenbedrijven moeten inkrimpen of stoppen. Omdat dat probleem is veroorzaakt omdat boeren gedwongen werden te groeien, moeten die boeren geholpen worden om het (hun en ons) probleem op te lossen. En juist daar zouden de boeren op in moeten spelen. De landbouwsector gaat krimpen, ook dat is net als het klimaat een gelopen race. Maar er kan nog wel veel voor de boeren-slachtoffers worden gedaan.

    1. van Urk

     Er wordt nooit teveel geproduceerd als de bevolkingspopulatie stijgt. De zalm is ook duurder dan normaal geworden omdat de vraag naar deze vis ongekend geworden is. Elk mens op de wereld moet eten en daar hebben wij de vissers en boeren voor nodig.

     1. Piet51

      @van Urk
      Het probleem is, dat wij in Nederland extreem veel meer produceren dan we zelf opeten. Daar verdienen we veel geld mee, maar dat wordt voor een groot deel betaald met Europese subsidies. We kunnen met een veel lagere productie ons zonder problemen vetmesten. Bijkomend en niet onbelangrijk voordeel is de ruimte die dan ontstaat voor anderen, bijvoorbeeld Afrikaanse landen maar ook in Europa, om een deel van die wegvallende export in te vullen zodat zij daarvan economisch profiteren. Er moet een mogelijkheid te vinden zijn, om onze kennis en ervaring te verkopen. Zo wordt de welvaart een beetje gespreid en zijn wij van een aantal problemen af. Een deel van die problemen wordt natuurlijk verplaatst, maar dat geldt bijvoorbeeld veel minder voor stikstof.

    2. M de ruyter

     Piet, ik ben blij dat een ambtenaar als jij hier eigenlijk toegeeft dat het “stikstof probleem” geen doel is maar een middel om een sector van 90 miljard de nek om te draaien.
     Op de stikstofkaartjes kun je duidelijk zien dat waar de industrie ,verkeer en mensen het meest zijn de kaart donkerrood verkleurt. En dus niet de gebieden waar de meeste veehouders zitten.
     Wat mij het meeste bangmaakt is dat wij niet veel van het verleden geleerd hebben, planeconomie leid uiteindelijk altijd tot disaster.
     Subsidies zijn sowiezo slecht, een overheid moet faciliteren niet teveel sturen en pamperen.

     1. Piet51

      @M. de ruyter
      Ik ben geen ambtenaar, maar werk veel voor diverse ministeries in NL en in het buitenland.
      Het stikstofprobleem is het probleem. Het middel is de verandering van de landbouwsector. Niet door die per se de nek om te draaien, wel te krimpen en tot minder uitstoot te brengen. Want 40% van de schadelijke stikstofverbindingen komen van de landbouw, dat wijzen metingen uit. Bijna 90% van de ammoniak ook. Het is de meeste mensen duidelijk waar een verandering moet beginnen; de boeren weten dat ook.
      Je opmerking over de subsidies spreekt me aan. Maar zonder subsidies zouden we een heel andere landbouwsector hebben. Nu terugdraaien is niet zo simpel.

  3. cuoretx

   Dom gezwets inhoudsloos zonder niveau. Tja je linker hersenhelft is te dominant en die heeft niks met democratie hé

 2. just saying

  Van mij mag het gehele land plat net zo lang tot die klimaat waanzin is teruggebracht.

 3. Willemm

  Ik vraag me af hoelang deze boeren deze media aandacht nog gaan uitmelken, en DDS natuurlijk met ze.

 4. Joop Klepzeikert

  Gaat goed. Nu de rest van Nederland nog wakker worden en mee gaan doen. En niet alleen tegen het stikstof beleid, maar tegen het algehele wanbeleid van dit rariteitenkabinet, wat voor de verkiezingen beloofde nu eindelijk eens te gaan stoppen met hun zwakzinnig linkse beleid, maar dat juist alleen maar erger zijn gaan doen.

 5. Kretoloog

  Met hun acties, die nu een kleine 2 weken duren, hebben de boeren al diverse successen binnen gehaald. De provincie Friesland heeft de aangescherpte stikstofregels al versoepeld. En Minister Schouten heeft moeten toezeggen dat het meten van stikstof (ammoniak) wordt geïntensiveerd. Nu meet het RIVM op maar 6 plaatsen. Deze zes meetmasten zijn bovendien ‘strategisch’ geplaatst: Eén mast staat pal langs een grote kippenstal en een ander staat zowat bovenop een rioolput.

  Deze successen smaken naar meer. De boeren gaan dus voorlopig nog wel even door met actievoeren.

  1. Mezzadra

   Het belangrijkste succes is de opkoopregeling. Veel boeren tekenen in en de halvering van de veestapel is over een paar jaar een feit.

  2. Piet51

   @Kretoloog
   Het RIVM hanteert de juiste meet- en rekenmethode, aldus de minister. Maar er komen wel meer meetpunten. Het Bolk-instituut komt op grond van andere cijfers en tot ongeveer dezelfde uitkomsten. Dus dat de situatie anders zal blijken te zijn, is maar zeer de vraag.

   1. Vlaswiek

    “Het RIVM hanteert de juiste meet- en rekenmethode, aldus de minister. ”

    Hahahaha, aldus de minister, hij is leuk!

   2. Mezzadra

    De verwachting dat meer meetpunten het stikstof probleem gaat verzachten is een illusie.

   3. Kretoloog

    “Het RIVM hanteert de juiste meet- en rekenmethode, aldus de minister”.

    Natuurlijk zegt de Minister dit. Ze moet wel. Schouten kan in het openbaar niet haar eigen ambtenareninstituut afvallen. Maar het feit dat ze meer meetpunten wil (onder druk van CDA en VVD) is al voldoende indicatie dat het RIVM het tot nu toe niet goed heeft gedaan.

    Mag ik nog even de Q-koortscrisis in herinnering roepen? Ook toen bleef het RIVM stug volhouden, dat zij de juiste methoden toepaste. Totdat er tientallen doden vielen, toen pas gaf het propaganda-instituut in Bilthoven schoorvoetend toe dat zij ‘er aan beetje naast zat’.

    1. Piet51

     @Kretoloog
     De verhoging van het aantal meetpunten is nergens een indicatie van. Het kan net zo goed bedoeld zijn om de overtuigingskracht te verhogen, dus tegenargumentatie de wind uit de zeilen te nemen. Het kan ook bedoeld zijn om nauwkeuriger metingen te geven, die dus betrouwbaarder zijn. Die hoogleraar Integrale Stikstofstudies, prof. Erisman, en directeur van het Bolk-instituut is ook niet de eerste de beste. Hij heeft eigen studie gedaan en komt op ongeveer hetzelfde uit als het RIVM.

     Hier wordt voortdurend net gedaan of er op het ministerie een aantal nitwits zit, die maar wat aanklooien. Maar net als op de andere ministeries werken daar ambtenaren die een relevante opleiding hebben, vaak academisch of hoger opgeleid. Dat is geen garantie op overeenstemming tussen alle berokkenen, maar ze wegzetten als idioten is te gemakkelijk en geeft alleen maar aan dat men niet weet hoe een ministerie functioneert.

 6. Svetlana223

  Ik heb vandaag UFO’s gezien uit mijn slaapkamer. Ze kwamen op mij af en hebben mij een boodschap geleverd die ik hier kwijt moet. De wereld gaat binnenkort eindigen als we niet allemaal ontlasting van een koe op ons voordeur smeren. Iedereen moet dit doen om te willen overleven. We zijn in de tijd van de ondergang waar we overheerst zullen worden en overvallen door buitenaardse wezens die onze hersenen infiltreren.

  1. Isengrijn

   Cool story bro…

 7. fusilier

  Het zou mij niks verbazen als binnenkort de varkens pest weer uitbreekt.?

  1. Mezzadra

   De varkenspest is inderdaad zo’n gevolg van de perverse bio-industrie.

   1. Henkdetenk

    Lepra ebola de zwarte pest is een gevolg van overbevolking.

   2. just saying

    Als alle moslims eraan onderdoor gaan hoor je mij niet klagen.

   3. Kretoloog

    “De varkenspest is inderdaad zo’n gevolg van de perverse bio-industrie”.

    Nee hoor, Mezzadra, je weet er weer eens niets van (zoals bijna altijd). Varkenspest is een gevolg van slechte hygiëne. En laat die nu juist bij intensieve landbouw zo goed als perfect zijn. Daarom treedt varkenspest ook veel eerder en vaker op bij kleinschalige biologische bedrijven dan bij de grootschalige bio-industrie.

    1. Mezzadra

     @Kretoloog,
     In de bio-industrie zitten heel veel varkens varkens dicht op elkaar en komen ze veel vaker in contact met andere dieren, bijvoorbeeld tijdens het transport van gespecialiseerde fokbedrijven naar de mesterij. Dat eindeloze gesleep met dieren in combinatie met het gespecialiseerde karakter van bedrijven veroorzaakt een heel grote kans op verspreiding van de ziekte.
     De bizar grote aantallen vergroten ook de impact: varkenspest verspreidt zich razendsnel en maakt ook snel enorm veel slachtoffers onder deze verzwakte dieren.

     1. Kretoloog

      Opnieuw kletst je maar een eind weg, Mezzadra. Varkenspest is al meer dan 20 jaar niet in Nederland voorgekomen, dankzij de zeer goede hygiënemaatregelen. Bij een uitbraak gaan de meeste varkens trouwens dood door de verplichte ruimingen en niet door het virus.

    2. van Urk

     Varkenspest is een virus dat via de lucht verspreid wordt. Zo kan een besmet Zwijn een loslopende varken op de boerderij aantasten. Loslopende kippen op het erf zijn ook vatbaar voor de vogelpest.

   4. Vit

    @Mezzadra

    “De varkenspest is inderdaad zo’n gevolg van de perverse bio-industrie.”

    De varkenspest valt nog wat tegen te doen, tegen het dodelijke virus islam geheten helaas niets alleen acute loodvergiftiging.

 8. Riesmog

  Die boeren hebben groot gelijk, ons prachtige exportproduct laten we ons niet afpakken!
  Wat een prestatie dat we de 2e exporteur zijn na de USA op zo’n klein stukkie land, daar hoeft natuurlijk geen prijs voor betaalt te worden, gaat altijd goed!

  Mijn 5 zonen willen ook gaan boeren, dus demonstreer voor verdere uitbreiding van deze succesvolle industrie, verder meer kippen, varkens en koeien op een m2, of net als in India, onze koeien los in de hoofdstad laten lopen!

 9. Joost mag het weten

  Zo zie je maar wat je met goed georganiseerd protest kan bereiken. Links weet dit al decennia lang en is een goed geoliede machine waar onderwijs, politiek, media, en diverse natuurclubjes deel van uitmaken. Dit in schril contrast met Rechts dat langs de zijlijn staat en gemakkelijk genegeerd kan worden.

 10. van Urk

  Overijssel, Gelderland en Friesland hebben de grootste veestapel. Kijken we naar de stikstofkaart van Nederland dan behoren deze provincieen tot de schoonste van het land terwijl provincies als Utrecht, Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland het meest vervuilst zijn. Bedenk ook dat de windrichting van Nederland meestal een zuidwesterwind is. Dus de wind kan nooit al het stikstof uit het oosten richting het westen hebben geblazen. Ik vraag mij dus af of de oorzaak nog wel bij de boeren ligt die al genoeg hebben investeert in klimaatvriendelijkheid. Ik denk dat de Randstad wat meer intensievere maatregelen moet gaan nemen om het stikstofoverschot te halveren.

 11. debontereus

  @ de aandoenlijke.
  Owowow wat weet meneer het weer goed .
  De boeren in Drenthe en Gelderland hebben al succes geboekt En nog blijf je volhouden dat ze niks bereiken met jouw orale racekak .
  Wanneer ga je gewoon eens toegeven dat jouw linkse kerk aan het verliezen is .
  Of liever denk ik hetzelfde als henkdetenk, wanneer gaat de redactie ons eindelijk van jou verlossen ?

 12. forestfriend

  Hup hup boeren!!! Blokkeer de boel! Strooi de tuin van de burgemeester vol mest!

  Waarschuwing:
  Het is strafbaar mest uit te strooien zonder vergunning. Actie op eigen risico!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.