Spaanse rechtbank straft ontiegelijk hard! 13 jaar cel voor Catalaanse politici na referendum

Geen categorieokt 14 2019, 12:00
In Spanje hebben ze wellicht een nog grotere angst en haat richting referenda dan onze aristocraten van D66. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft zojuist straffen tot dertien jaar cel gegeven aan politici die verbonden waren met het referendum in Catalonië. De straffen lopen uit van negen tot dertien jaar, waarmee krachtig signaal is afgegeven. De Catalaanse onderdrukking gaat gewoon door.
De politie had haar gehele corps de straten in gestuurd omdat men bang was voor massale demonstraties in Catalonië. Die ontstonden gelukkig niet, de Catalanen vreesde waarschijnlijk weer repressies net zoals twee jaar geleden. Dus die gedroegen zich ditmaal keurig.
Het referendum werd uitgeroepen in 2017 door de spanningen tussen Madrid en Barcelona die al decennia oplopen. De Catalanen menen nog steeds dat er een Franco-achtige houding is vanuit Madrid, vandaar dat ze nog steeds een afscheiding van het land willen. De autonome status vinden ze niet ver genoeg gaan.
De grondwet verbiedt een afscheiding, vandaar dat het referendum staatsrechtelijk illegaal werd verklaard - volksrechtelijk gezien maakten ze een punt. Ondanks het verbod op het referendum ging het referendum gewoon door, met alle gevolgen van dien. Duizenden gewonden leverde het op, en daarom moeten er 'koppen rollen'.
Nu hebben de hoogste rechters van het land besloten om de prominente politici van het referendum flink te straffen. Negen tot dertien jaar cel, een duidelijk en ferm signaal dat een referendum uit den boze is.
Uiteraard neemt dit niet de onrust weg uit Catalonië, sterker nog de haat jegens 'Madrid' zal alleen maar toenemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten